Σαλάτες δεν θέλουμε αυτήν την εποχή για αποτοξίνωση! Ε, να μερικές συνταγές που βρήκα για όλες μας! ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΕΒΥΘΙΑ(σαλάτα από την Κούβα) Η συνταγή αυτή είναι αυθεντική και μας έρχεται από την Κούβα. Δοκιμάστε την, είναι δροσερή και πεντανόστιμη!
Τι θα χρειαστούμε:2,5 κούπες βρασμένα ρεβύθια (ή έτοιμα από κονσέρβα)
1 πράσινη μεγάλη πιπεριά
1 κόκκινη μεγάλη πιπεριά
1 κόκκινο κρεμμύδι
3 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
Μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι κατά τα γούστα μας
Πώς θα το φτιάχνουμε:Με τα ρεβύθια σε κονσέρβα η σαλάτα γίνεται μέσα σε 5 λεπτά το πολύ. Επειδή, όμως, η κονσέρβα δεν είναι και ό,τι καλύτερο (αν και -χωρίς αστεία-θεωρείται η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τη φωτιά σώζοντας και τρέφοντας τρις κόσμου ετησίως) μπορούμε να βάλουμε τα ρεβύθια στο νερό από βραδύς, την άλλη μέρα να τα βράσουμε για καμιά ώρα και να τα σουρώσουμε. Η διαφορά στη γεύση θα είναι τεράστια.
Ξεσποριάζουμε τις πιπεριές (πράσινη και κόκκινη, σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για τα γεμιστά) και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους το κόκκινο κρεμμύδι. Καθαρίσουμε και ψιλοκόβουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο.
Ρίχνουμε μέσα στη σαλατιέρα τα ρεβύθια, τις τεμαχισμένες πιπεριές και το κρεμμύδι.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά το λάδι, το ξύδι, το κύμινο, τα σκόρδα και το το αλατοπίπερο.
Περιχύνουμε το περιεχόμενο του μικρού μπολ στη σαλατιέρα και ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για μισή ώρα με 45 λεπτά και τη σερβίρουμε κρύα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Μπορούμε να βάλουμε και λίγη ρίγανη και πράσινο πιπέρι και τα αρώματα απογειώνονται! Γίνεται και με μαυρομάτικα φασόλια!
ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ Τι θα χρειαστούμε:½ μικρό άσπρο λάχανο
½ μικρό κόκκινο λάχανο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
2 καρότα
1 κλωνάρι σέλινο
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
½ κούπα αμύγδαλα φιλέ
½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες μουλιασμένες σε 1/2φλιτζάνι κρασί και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
αλάτι
Πως το φτιάχνουμε:Βάζουμε από το βράδυ τις σταφίδες να μουλιάσουν στο κρασί και το ξύδι. Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τα τρίβουμε με αλάτι. Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές, περνάμε από τον τρίφτη τα καρότα και ψιλοκόβουμε το σέλινο. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ μαζί με τις σταφίδες στραγγισμένες. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, το ξύδι και ελάχιστο αλάτι. Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σος και ρίχνουμε από πάνω τα αμύγδαλα.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΑΛΑΤΑ Μπορεί να είναι σαλάτα αλλά είναι αρκετά χορταστική!
Τι θα χρειαστούμε:1 στήθος από κοτόπουλο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Χυμό ½ λεμόνι
½ ματσάκι άνηθο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα βρασμένα ξερά φασόλια
1 καρότο λεπτοκομμένο
1 κολοκυθάκι λεπτοκομμένο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι πιπέρι
Μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Φύλλα μαρουλιού
Τριμμένη παρμεζάνα
Πως το φτιάχνουμε:Ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού με λίγο αλάτι, προσθέτουμε τα κλωνάρια του άνηθου ολόκληρα και τη σκελίδα του σκόρδου. Βάζουμε μέσα στη μαρινάδα το κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 3 - 4 ώρες τουλάχιστον.
Στο ενδιάμεσο ετοιμάζουμε τη σαλάτα με τα φασόλια. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τα φασόλια με το καρότο, το κολοκυθάκι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να τραβήξουν τα αρώματα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το ψήνουμε σε ψηστιέρα ή στο γκριλ. Το ανακατεύουμε με τη σαλάτα φασολιών και το σερβίρουμε πάνω από φύλλα μαρουλιού. Τέλος ρίχνουμε από πάνω τριμμένη παρμεζάνα και μαϊντανό.
ΣΑΛΑΤΑ ΦΑΚΕΣ Επειδή τα όσπρια δεν είναι μόνο για χειμωνιάτικες σούπες!
Τι θα χρειαστούμε:1 φλιτζάνι φακές
1 καρότο
1 ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ψητές πιπεριές φλωρίνης
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Μερικές κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί
Αλάτι - πιπέρι (μαύρο)
Πως το φτιάχνουμε:Βάζουμε τις φακές να βράσουν. Μόλις πάρει το νερό τη βράση του στραγγίζουμε το νερό και βάζουμε φρέσκο. Προσθέτουμε το καρότο και το ξερό κρεμμύδι και αφήνουμε τις φακές να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε, πετάμε το κρεμμύδι και το καρότο και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τις πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λεπτές λωρίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες, το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ξύδι και αφήνουμε τη σαλάτα για 1 τουλάχιστον ώρα στο ψυγείο να τραβήξει τα αρώματα της.
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Μια σαλάτα που μυρίζει θάλασσα, καλοκαίρι και αλμύρα. Ιδανικός μεζές για τσίπουρο ή ούζο!
Τι θα χρειαστούμε:1 φλιτζάνι βρασμένο χταπόδι
1 φλιτζάνι βρασμένα καλαμαράκια
1 φλιτζάνι βρασμένες γαρίδες
1 φλιτζάνι βρασμένα μύδια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας φρέσκο άνηθο ή μάραθο
2 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο ή 4 φρέσκα σκόρδα
Ελάχιστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
Πως το κάνουμε:Ρίχνουμε όλα τα μαλάκια σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά χόρτα (μαϊντανό, άνηθο, σκόρδο) και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι (χυμό και ξύσμα), αλάτι, πιπέρι και την πιπεριά ολόκληρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον (αν το αφήσουμε για την επόμενη μέρα ακόμα καλύτερα) για να αρωματιστούν καλά τα θαλασσινά.
Ιδανικός μεζές για τσίπουρο και ούζο. Γερές κουταλιές από τη σαλάτα αυτή μπορούν να μπούνε σε μαρουλοσαλάτα και της δώσουν μια θαλασσινή νότα.
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ Ιδανική σαλάτα για να συνοδεύσει τέλεια ψαρομεζέδες ή να φαγωθεί σκέτη μπουκιά μπουκιά!
Τι θα χρειαστούμε:
1 κιλό πατζάρια
1 1/2 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (ή περισσότερο αν προτιμάτε)
Αλάτι - πιπέρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Πως θα το φτιάξουμε:Βράζουμε τα πατζάρια σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τις αραδιάζουμε σε μια πιατέλα. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε με αυτό τα παντζάρια. Πασπαλίζουμε από πάνω με τα καρύδια.
ΡΟΚΑ ΜΕ ΨΗΜΕΝΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ Μια πολύχρωμη πεντανόστιμη και υγιεινή συνταγή!
Τι θα χρειαστούμε:
150γραμμάρια ρόκα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας ρόδι
1 κουταλιά της σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κομμάτι σκληρό κατσικίσιο τυρί
Φρέσκια ρίγανη
Αλάτι – πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:Πλένουμε πολύ καλά τη ρόκα, την στραγγίζουμε και τη βάζουμε σε μια σαλατιέρα. Χτυπάμε καλά το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Σε πολύ δυνατή φωτιά ψήνουμε το τυρί σε ψηστιέρα ή στο γκρίλ. Μπορούμε να το ψήσουμε σε πολύ δυνατό φούρνο τυλιγμένο μέσα σε αλουμινόχαρτο για να μη λιώσει. Το βάζουμε πάνω στη ρόκα περιχύνουμε με το λαδόξυδο, ρίχνουμε τη ρίγανη, το αμύγδαλο και το ρόδι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ Λεπτές γεύσεις που διεγείρουν τον ουρανίσκο, χωρίς να επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες!
Τι θα χρειαστούμε:100γρ. μανούρι
1 μέτριο μαρούλι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
10 φύλλα ρόκας
4 λιαστές ντομάτες
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι μπαλσάμικο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
Πως το κάνουμε:Κόβουμε το μαρούλι σε μέτρια κομμάτια και μαζί με τα καθαρισμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φύλλα της ρόκας (ολόκληρα) τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ. Αφού ανακατέψουμε καλά, στη συνέχεια χτυπάμε στο μπλέντερ το μπαλσάμικο με το λάδι και το αλάτι και ρίχνουμε το μίγμα στη σαλάτα. Παίρνουμε το μανούρι (κατά προτίμηση στρογγυλά κομμένο) και το ψήνουμε για δυο λεπτά στην τοστιέρα.
Σε ένα στρογγυλό πιάτο σαλάτας βάζουμε το μίγμα από το μπολ, από πάνω το μανούρι και γύρω - γύρω από το πιάτο τις λιαστές ντομάτες.
ΣΑΛΑΤΑ ΝΙΣΟΥΑΖ Μια σαλάτα με βραστά λαχανικά και τόνο!
Τι θα χρειαστούμε:1 κούπα πράσινα βρασμένα φασολάκια
1 κούπα βρασμένες πατάτες
1 μεγάλη ντομάτα
3 βραστά αυγά
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
1 φλιτζάνι μαύρες ελιές
4 -5 αντσούγιες(προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι – πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:Χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Σε μια πιατέλα βάζουμε τα φασολάκια κομμένα στη μέση ή στα τρία, τις πατάτες κομμένες σε κύβους, τη ντομάτα κομμένη κυδωνάτη, τον τόνο κομμένο σε κομμάτια, τις αντσούγιες, τις ελιές και τα αυγά κομμένα στα 4. Περιχύνουμε με το μίγμα του λαδιού και τα αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο να κρυώσουν.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΣΑΝ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΜΟΥΣ
Μερικές κουταλιές κουκουνάρι είναι ικανές να δώσουν μια διαφορετική διάσταση σε μια ψητή μελιτζάνα!
Τι θα χρειαστούμε:2 μελιτζάνες φλάσκες
1 ντομάτα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
Αλάτι - πιπέρι
Μαϊντανό για γαρνίρισμα
Πως το φτιάχνουμε:Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και τις βάζουμε στο γκριλ του φούρνου (ή στα κάρβουνα) να ψηθούν μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και την κόβουμε σε πολύ μικρούς κύβους. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε πολύ μικρά κομμάτια και το ανακατεύουμε με την ντομάτα. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα και τις λιώνουμε με το πιρούνι. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα κρεμμυδάκια, το κουκουνάρι, το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.