Σελίδα 1 από 2 Στον Τίρναβο την μελαχρινή ή αλλιώς την καρυδόπιτα μαζί με την κρέμα την λένε πουτίγκα όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας βέβαια. Είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό το οποίο το τιμούμε ιδιαίτερα στη Λάρισα. Την συνταγή για την καρυδόπιτα την βρήκα σε ένα παλιό περιοδικό και η κρέμα είναι η γνωστή δική μου. Υλικά για την μελαχρινή:
- 2 αυγά
- 100gr ζάχαρη
- 130gr αλεύρι
- 75gr φρυγανιά
- 125gr βούτυρο
- 50gr γάλα
- 200gr καρύδια τριμμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 2 συσκευασίες βανίλια
Υλικά για το σιρόπι: - 400gr ζάχαρη
- 400gr νερό
- Χυμός από μισό λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 35gr μαύρο ρούμι (εγώ έβαλα κονιάκ)
Υλικά για την κρέμα: - 1 λίτρο γάλα και 200ml ακόμη
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 3 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια όχι στιγμής (αυτό που γίνετε με ζεστό γάλα)
- 2/3 της κούπας του τσαγιού ζάχαρη
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου στιγμής βανίλια (αυτό που γίνετε με κρύο γάλα)
- 1 φακελάκι garni (η συσκευασία έχει συνήθως 2, χρησιμοποιούμε το ένα)
- Λίγη κανέλα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση για την μελαχρινή:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για ν' αφρατέψουν. Ρίχνουμε τη φρυγανιά, το αλεύρι και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε την κανέλα, τις βανίλιες και το baking. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και τέλος τα καρύδια. Απλώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 25 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε για 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας. Αφαιρούμε την κανέλα και ρίχνουμε το μαύρο ρούμι ή το κονιάκ και μ' αυτό σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα. Εκτέλεση για την κρέμα: Σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι ρίχνουμε το περισσότερο γάλα (αφήνουμε περίπου 1 κούπα) από το 1 λίτρο που θα χρησιμοποιήσουμε, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Το υπόλοιπο το ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου και το ρίχνουμε μέσα στο κατσαρόλι πριν το γάλα πάρει βράση. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Κατεβάζουμε από το μάτι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Ανακατεύουμε τα επιπλέον 200ml γάλα στο μίξερ χειρός με την κρέμα αραβοσίτου στιγμής και το garni μέχρι να γίνει μια πολύ παχύρρευστη κρέμα. Μόλις κρυώσει η κρέμα ανακατεύω τις δύο κρέμες μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και βάζω το μίγμα για λίγο στο ψυγείο. Μόλις η καρυδόπιτα πιει όλο το σιρόπι και κρυώσει ή κρέμα, γυρίζουμε την καρυδόπιτα σε ένα μεγάλο στρογγυλό μπολ με καπάκι και απλώνουμε από πάνω την κρέμα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο. Καλή επιτυχία!!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (77) | Εμφανίσεις: 176457 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
|