Σελίδα 1 από 3 Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στη μητέρα μου, η οποία έμαθε την κόρη μου να ανοίγει φύλλο από πολύ μικρή παίζοντας με μικρά ζυμαράκια και χρησιμοποιώντας για πλάστη ένα αδράχτι γνεσίματος ανάλογο για τα χεράκια της. Τώρα που μεγάλωσε μας δίνει ένα βίντεο με την διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου. Υλικά και εργαλεία. - 2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
- 2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
- 1κουτ γλυκού αλάτι
- 1 κουτ σούπας ξύδι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 κουτ σούπας λάδι (ή 2 κουταλιές σπορέλαιο)
- Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
- 1κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- Πλαστήρι ,πλάστης.
Διαδικασία Σε λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι το ξύδι το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη αρκετά ελαστική κι όχι σφιχτή. Επειδή το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού μπορεί να χρειαστεί μικρή προσθήκη αλευριού ή νερού μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. [Υπάρχει κάποιο κόλπο ,που έχω ακούσει από παλιά μαγείρισσα, όταν πατάς τη ζύμη με το δάκτυλό σου η ζύμη να επανέρχεται και να μην αφήνει τρύπα.Είναι πάντως θέμα εμπειρίας πότε είναι η ζύμη έτοιμη.] Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε για την πίτα μας) τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα αφήνουμε, σε σκεπασμένη με πετσέτα λεκάνη, να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Σε πλαστήρι ή σε τραπέζι ,για όσους δεν διαθέτουν πλαστήρι, βάζουμε μια κουταλιά νισιστέ από πάνω το μπαλάκι της ζύμης πιεσμένο ελαφρά και πάλι νισιστέ. Με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο τυλίγοντάς κάθε φορά διαφορετικό κομμάτι του ώστε να ανοίξει παντού ομοιόμορφα. Το μέγεθος του φύλλου θα εξαρτηθεί από πόσο μεγάλο φύλλο θέλουμε και πόσο λεπτό ή όχι. Τα φύλλα που βάζουμε στον πάτο του ταψιού επειδή θέλουμε να γυρίζουν έξω από το ταψί τα ανοίγουμε μεγαλύτερα, ενώ τα ενδιάμεσα περίπου στο μέγεθος του ταψιού. Τα φύλλα μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν στο ταψί στρώνοντας ταυτόχρονα την πίτα μας. Διαφορετικά τα τοποθετούμε πάνω σε τραπεζομάντιλο τοποθετώντας ενδιάμεσα φύλλα λαδόκολλας ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Οι παραδοσιακές πίτες γίνονται σε ταψί στρογγυλό το γνωστό σινί και μάλιστα στα ορεινά χωριά σε ταψιά παλιά χαλκωματένια κι η πίτα ψήνεται στη γάστρα ή σε ξυλόφουρνο. Ελπίζω να σας βοήθησα και σας εύχομαι καλή επιτυχία. Προσθήκη ως Αγαπημένο (26) | Εμφανίσεις: 97413 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
|