GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 06, 2024, 16:50:14 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Σχολιάστε την επικαιρότητα
| | |-+  Πολιτικό forum
| | | |-+  Άρχισε το παζάρι για το «Μακεδονία»
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Άρχισε το παζάρι για το «Μακεδονία»  (Αναγνώστηκε 2188 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 22, 2008, 09:00:52 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Άρχισε το παζάρι για το «Μακεδονία»     

--------------------------------------------------------------------------------
Άρχισε το παζάρι για το «Μακεδονία»

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία των διεθνών οργανισμών, δεν θα συναινέσει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
 Αθήνα και Σκόπια αποδέχθηκαν καταρχήν τη φόρμουλα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με την οποία η FΥRΟΜ θα αποκτήσει μια σύνθετη ονομασία για τους διεθνείς οργανισμούς και θα διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία στο εσωτερικό της χώρας.
Ωστόσο, χάσμα απόψεων υπάρχει μεταξύ των πλευρών όσον αφορά τη νέα σύνθετη ονομασία. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται- από τις πέντε ονομασίες που πρότεινε ο κ. Νίμιτς- την «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ τα Σκόπια, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους κ. Τσερβενκόφσκι, αποδέχονται δύο πιθανές ονομασίες: «Δημοκρατική Πολιτεία (Republic) της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κι ενώ το παζάρι για την ονοματολογία αρχίζει, οι Αμερικανοί εμφανίζονται να πιέζουν την Αθήνααλλά και τα Σκόπια- να δεχτεί το «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας», υποστηρίζοντας ότι επιτυγχάνεται ο ιστορικός διαχωρισμός από την αρχαία Μακεδονία.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ξεκαθάριζαν πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία των διεθνών οργανισμών, τότε η Αθήνα δεν θα συναινέσει στο σύνολο της πρότασης Νίμιτς, διότι, όπως υποστήριζαν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας de facto κατάστασης με συνεχείς διαπραγματεύσεις, όπως είχε γίνει και με την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε χθες πως ο Έλληνας διαπραγματευτής έλαβε εντολή να ενημερώσει τον κ. Νίμιτς πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει «στις αντιρρήσεις, τις επισημάνσεις και τις προτεινόμενες αλλαγές επί της πρότασής του».
Αντιρρήσεις σε 4 ονόματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις αντιρρήσεις που έχει η ελληνική πλευρά στα τέσσερα από τα πέντε ονόματα, η Αθήνα ζητά την κατοχύρωση της ονομασίας για τους διεθνείς οργανισμούς και στο εσωτερικό Δίκαιο των Σκοπίων, απαιτεί την αναγραφή και των δύο ονομασιών στα διαβατήρια και τα άλλα ταξιδιωτικά έγγραφαδηλαδή, και το συνταγματικό και το σύνθετο- ενώ ζητά από τον κ. Νίμιτς να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την υιοθέτηση της σύνθετης ονομασίας από τον Οργανισμό, στον οποίο τα Σκόπια έχουν ενταχθεί ως FΥRΟΜ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θέλει και κάποια μορφής «παρότρυνση» ή «ενθάρρυνση» προς τις τρίτες χώρες να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με τη νέα σύνθετη ονομασία, κάτι όμως που στην πραγματικότητα αφορά μονάχα ορισμένες χώρες της Ένωσης, αφού οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια διαδικασία που είναι ακόμη στην αρχή και ενδέχεται να παρουσιάσει «σκαμπανεβάσματα» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές Απριλίου, στο Βουκουρέστι. Για τον λόγο αυτό, σημειώνουν, θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μπορεί να κλείσει στις 6 Απριλίου, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Μόνο δύο ονόματα
Ο Σκοπιανός πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, επιβεβαίωσε πως μόνο δύο από τις πέντε προτεινόμενες ονομασίες θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές- «Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι ονομασίες αυτές, όπως υποστήριξε, δεν προσκρούουν στην «εθνική ταυτότητα» της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας.
Χειρότερα από το 2005
Ο κ. Τσερβενκόφσκι χαρακτήρισε «χειρότερη» την τωρινή πρόταση του κ. Νίμιτς από εκείνη του 2005, την οποία τότε είχαν αποδεχθεί τα Σκόπια. Εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετά «αρνητικά» στοιχεία για τη FΥRΟΜ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται πέραν του ΟΗΕ και των υπό αυτόν οργανισμών και σε όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς αλλά «και από εμάς τους ίδιους, καθώς το όνομα αυτό θα αναγράφεται και στα διαβατήρια των πο λιτών της χώρας». Σύμφωνα με την ερμηνεία του Σκοπιανού προέδρου, αυτό σημαίνει τροποποίηση του Συντάγματος, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει χώρες που ήδη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία.

Πιο ευνοϊκή για Ελλάδα
Υποστήριξε επίσης ότι η πρόταση είναι «ευνοϊκότερη για την Ελλάδα» και ότι πρέπει να υπάρξει ομοφωνία των πολιτικών φορέων. Εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος- και λόγω του χρόνου που θα απαιτηθεί για τη διοργάνωσή του- ενώ σε μία ακόμη ένδειξη των τεταμένων σχέσεων του με την κυβέρνηση των Σκοπίων είπε πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να επωμισθεί την ευθύνη να ανακοινώσει δημόσια τη θέση της και να λάβει απόφαση. Πάντως, τα Σκόπια θα απαντήσουν στον κ. Νίμιτς την Κυριακή.

γραφουν τα Νεα 
 
 
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Φεβρουάριος 22, 2008, 12:54:29 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
δεν προλαβα πριν να γραψω τη γνωμη μου
λοιπον, το καλυτερο για την Ελλαδα ειναι να κανει
ΒΕΤΟ & ΕΜΠΑΡΚΟ στα Σκοπια
δηλ. δεν μπορω να καταλαβω γιατι πρεπει να διαπραγματευομαστε κατι που μας ανηκει
οσο για το ονομα φυσικα και δεν πρεπει να περιεχει την λεξη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Φεβρουάριος 22, 2008, 20:30:43 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Συμφωνώ. Αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα "κότσια" για να μην εκφραστώ χειρότερα, για να λυθεί το θέμα. Και ακούμε για "παλιά" και "νέα" Μακεδονία... λες και είναι Άνω και Κάτω Πετράλωνα....
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω