GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 03, 2024, 23:38:03 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Σχολιάστε την επικαιρότητα
| | |-+  Πατάτα Τριπόλεως... made in France
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Πατάτα Τριπόλεως... made in France  (Αναγνώστηκε 5149 φορές)
« στις: Ιανουάριος 27, 2010, 20:29:20 μμ »
linmak88 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε! Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.288
Μέλος από: Οκτ, 2009

Προφίλ
Πατάτα Τριπόλεως... made in France

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» στην ΥΠΕΑ έχουν γίνει καταγγελίες από παραγωγούς για αθρόες εισαγωγές γαλλικής πατάτας, η οποία «βαφτίζεται» είτε Αχαΐας είτε Τριπόλεως.

Στα... ίχνη κυκλώματος που «βαφτίζει» γαλλική πατάτα και άλλα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα ως ελληνικά βρίσκεται η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οι καταναλωτές σε δύσκολες για την τσέπη τους εποχές χρυσοπληρώνουν με «καπέλο 100% τη γαλλική πατάτα ως ντόπια...
Βέβαια, λόγω της εκλογικής περιόδου αλλά και της αποσύνθεσης του ελεγκτικού μηχανισμού, έγινε... όργιο με «ελληνοποιήσεις»  αιγυπτιακής πατάτας, χωρίς να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες της υπηρεσίας.    ΠΑΤΑΤΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» στην ΥΠΕΑ έχουν γίνει καταγγελίες από παραγωγούς για αθρόες εισαγωγές γαλλικής πατάτας, η οποία «βαφτίζεται» είτε Αχαΐας είτε Τριπόλεως. Το προϊόν εισάγεται αυτήν την περίοδο αλλά κυκλώματα εμπόρων φροντίζουν ώστε να την διαθέτουν ως ελληνική με τεράστια κέρδη.

Κι αυτό όπως αναφέρουν πηγές σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην ΥΠΕΑ επειδή η γαλλική πατάτα θα έπρεπε να πωλείται προς 0,45 ευρώ το κιλό, αλλά με τη διαδικασία της ελληνοποίησης διατίθεται ως ντόπια και έτσι φτάνει στον καταναλωτή με την τιμή των 0,80 ευρώ το κιλό.

Όπως στο παρελθόν είχαν εντοπίσει οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κανονικά η γαλλική πατάτα μαζί με τα μεταφορικά (0,15 ευρώ το κιλό) αγοράζεται από τους χονδρεμπόρους προς 0,30 ευρώ το κιλό. Σε αυτήν την τιμή προστίθεται το ανώτατο αγορανομικώς οριζόμενο κέρδος 8% και συνεπώς οι χονδρέμποροι την πωλούν στους λιανοπωλητές προς 0,33 ευρώ το κιλό. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους με βάση πάλι το αγορανομικώς οριζόμενο κέρδος 22% και τον ΦΠΑ 9% θα έπρεπε να την πωλούν 0,45 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, με τα εικονικά τιμολόγια η γαλλική πατάτα ακολουθεί τις «διαδρομές» της Πελοποννήσου και έτσι από τους χονδρέμπορους πωλείται προς 0,59 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια οι λιανοπωλητές τη δίνουν 0,80 ευρώ το κιλό.     

Πηγές αναφέρουν ότι ανάλογα «δρομολόγια» γίνονται και με άλλα αγροτικά προϊόντα όπως τα λεμόνια Ιταλίας, τα μπρόκολα Ισπανίας κλπ.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 27/1/2010
Καταγράφηκε


Πριν τα μάτια κλείσω, θα ξαναζητήσω να με πάρεις λίγο μακρυά....
 
Απάντηση #1
« στις: Ιανουάριος 27, 2010, 22:17:47 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Επειδή έχω ένα μικρό κώλυμα με τις πατάτες όχι ως προς την καταγωγή τους αλλά ως προς την ποιότητα έχω ψάξει το θέμα ρωτώντας και διαβάζοντας.
Πέραν του κέρδους των εμπόρων έχουμε ένα θέμα ως λαός. Δεν μας αρέσει να τρώμε κάποια προϊόντα  εισαγόμενα οπότε οι "έξυπνοι" έμπορες βαπτίζουν τις πατάτες Τριπόλεως για να πουλήσουν.
Τώρα πόσο εύκολα πείθουν;; πιστέψτε με ναι πείθουν με διαβεβαίωσε φιλικό μου πρόσωπο που ασχολείται στο χώρο.
Εγώ πάντως κάποιες εποχές προτιμώ της πατάτες Αιγύπτου ή Γαλλίας γιατί είναι πολύ καλύτερες από τις υπάρχουσες "Ελληνικές"
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #2
« στις: Ιανουάριος 28, 2010, 06:23:48 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Και να ήταν μόνο οι πατάτες. Πολλά καταναλωτικά προϊόντα (κυρίως απο τον χώρο της μαναβικής) βαπτίζονται στον βωμό.... της μεγαλύτερης πώλησης. Γιατί πράγματι οι Ελληνες και στις λαικές αγορές ακόμα προτιμούν τα Ελληνικά προϊόντα (και καλά κάνουν)
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Ιανουάριος 28, 2010, 10:04:22 πμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Γιατί πράγματι οι Ελληνες και στις λαικές αγορές ακόμα προτιμούν τα Ελληνικά προϊόντα (και καλά κάνουν)

Όταν  κάποιος ξέρει τον παραγωγό πολύ καλά κάνει και προτιμά τα Ελληνικά προϊόντα αλλά να με κοροϊδεύει ότι είναι Ελληνικά δεν το δέχομαι.
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #4
« στις: Ιανουάριος 28, 2010, 13:09:01 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Κι εγώ τις Αιγύπτου προτιμώ σαν την Ξανθή και αν δεν βρω, προτιμώ Νάξου και τέλος Κύπρου.
Εννοείται ότι αν δεν βρω αυτές... αγοράζω πατάτες ό,τι νάναι  Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Ιανουάριος 28, 2010, 15:26:45 μμ »
YANNA Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 874
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW
Δυστυχώς υπάρχουν έμποροι που βαφτίζουν ελληνικές ακόμα και τις πατάτες Αιγύπτου, πλένοντας τις απο το μαύρο χώμα που έχουν συνήθως για να φαίνονται ντόπιες!!!
Εγώ αγοράζω απο γνωστό παραγωγό πατάτες ορισμένη εποχή, και τον υπόλοιπο χρόνο πατάτες Κύπρου που τις θεωρώ καλές. Αυτές της Αιγύπτου τις αποφεύγω γιατι μου έχου πει
ότι έχουν πολλά φυτοφάρμακα...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Ιανουάριος 28, 2010, 17:47:31 μμ »
anastasia2006 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 988
Μέλος από: Ιαν, 2010

Προφίλ WWW
ξέρετε για την πατάτα Νευροκοπίου  ;


Καλλιέργεια - Πατάτα Κ. Νευροκοπίου           
 
Επώνυμη Γεύση Υπεροχής
 
Η καλλιέργεια πατάτας στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου έχει σημαντική παράδοση και ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Η ονομαστή γεύση της πατάτας που παράγεται στο Κ. Νευροκόπι οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπου λόγω του παρατεταμένου χειμώνα συντελείται μόνο μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης.
 
Ταυτόχρονα, οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου που την κάνει ιδιαίτερα νόστιμη.
 
Ο συνδυασμός ιδιαίτερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, μακροχρόνιας εμπειρίας αλλά και παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και περιποίησης που εφαρμόζονται έχουν συντελέσει στην ποιοτική υπεροχή της πατάτας Κ. Νευροκοπίου και στην αναγνώριση της ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Με τον Κανονισμό (ΕΚ) 538/2002 της Επιτροπής της 25ης Μαρτίου 2002 η ονομασία «Πατάτα Κ. Νευροκοπίου» καταγράφηκε στο «Μητρώο προστατευομένων ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων» όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2081/92 και επομένως τυγχάνει προστασίας σε κοινοτικό επίπεδο.

(το κείμενο το βρήκα απο το gougle)
 
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Ιανουάριος 28, 2010, 23:03:11 μμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πάντως, επειδή το θέμα της πατάτας με έχει προβληματίσει πολύ, η μόνη πατάτα που αγοράζω είναι Νευροκοπίου. Για μένα είναι η πιο νόστιμη πατάτα, και η μόνη που γίνεται καλή όπως και να τη μαγειρέψεις. Την προηγούμενη εβδομάδα πήρα Αχαίας. Μου λέει ο μανάβης ότι είναι πολύ καλές, νοστιμότατες, να τις πάρεις. Παίρνω κι εγώ, ευτυχώς μόνο 2 κιλά, και είναι για πέταμα. Καταρχήν μέσα σε 10 μέρες κόντεψαν να μουχλιάσουν, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ούτε και μετά από 1 μήνα που έχω κρατήσει πατάτες, στο ίδιο πάντα σκοτεινό μέρος που τις κρατάω. Εκτός αυτού έκαναν 40 λεπτά να βράσουν, και τελικά ήταν τελείως άνοστες. Ο χειρότερος πουρές που έχω φάει-τι τυρί έβαλα, τι βούτυρο, χάλια.
Οι Κύπρου επίσης δεν με έχουν ικανοποιήσει, ιδίως στο φούρνο, και Αιγύπτου δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. Τέλος, οι Θήβας απ' ό,τι θυμάμαι ήταν καλές, αλλά μου έχουν πει να τις αποφεύγω-κάτι για το μολυσμένο κάμπο απ΄όπου προέρχονται, αλλά δεν το έχω διασταυρώσει. Πρόσφατα, δεν θυμάμαι πού, διάβασα ένα άρθρο για τις ποικιλίες της πατάτας, και τις διαφορές τους, και επιβεβαίωσα αυτό που υποπτευόμουν: ότι η κάθε ποικιλία προορίζεται για συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος-κάτι το οποίο είναι γνωστό στο εξωτερικό.
 
Οπότε, Νευροκοπίου δαγκωτό, και όποτε τις βρίσκω-συνήθως μόνο στο σούπερ μάρκετ-παίρνω πολλάαααα κιλά και περνάμε εβδομάδες πατάτας σε ατέλειωτες βερσιόν...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Ιανουάριος 29, 2010, 08:38:29 πμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Κατερινάκι, θα συμφωνήσω μαζί σου.  up
Κι εγώ προτιμώ τις πατάτες Νευροκοπίου, είναι πολύ νόστιμες και δεν κάνουν 1ώρα και...για να ψηθούν. Κάνουν καταπληκτικό πουρέ, είναι κατάλληλες για ψητά κατσαρόλας, σούπες και τηγανιτές.
Για το φούρνο προτιμώ Κύπρου. Τις βρίσκω σε διχτάκι, και είναι μικρούλες. Τις πλένω καλά, τις βράζω με τη φλούδα 5 λεπτά και κατευθείαν σε ζεστό φούρνο με τα μυρωδικά τους. Γίνονται λουκούμι!
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω