Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αρχική
Forum
Βοήθεια
Ημερολόγιο
Σύνδεση
Εγγραφή
Μάιος 04, 2024, 13:52:48 μμ
GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Μαγειρέματα
Συνταγές
Πίτες - Ψωμιά
Βαρένικα (Ποντιακό)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εργαλεία θέματος
Αναζήτηση σε αυτό το θέμα
Σελίδες
1
Αποστολέας
Θέμα: Βαρένικα (Ποντιακό) (Αναγνώστηκε 32527 φορές)
«
στις:
Μάρτιος 07, 2008, 08:15:40 πμ »
pxpontios
Πλήρες μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008
Βαρένικα (Ποντιακό)
Βαρένικα 1ος τρόπος
Συστατικά:
Για τη ζύμη: 5 φλιτζάνια αλεύρι, 1 αβγά, νερό όσο πάρει, Για τη γέμιση: ¼ κιλού τυρί τριμμένο, 1 αβγό, 3 κουταλιές κοφτές βούτυρο για ράντισμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε λεκανίτσα. Χτυπάτε το αβγό με πιρούνι και το ρίχνετε στο αλεύρι. Προσθέτετε νερό όσο πάρει. Τα ζυμώνετε όλα μαζί να γίνουν μια ζύμη σφιχτή. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλα πάχους ½ εκατοστού και τα κόβετε ή στρογγυλά με ποτήρι του νερού ή σε τετράγωνα κομμάτια. Παίρνετε το τριμμένο τυρί και σπάζετε το αβγό και ανακατεύετε. Παίρνετε λίγο τυρί με ένα κουταλάκι και το βάζετε πάνω στα φυλλαράκια και τα διπλώνεται σε τρίγωνα (αν είναι τετράγωνα κομμάτια) ή σε μισοφέγγαρα (αν είναι στρόγγυλα) ώστε να κλειστεί μέσα τους τυρί. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο μάρμαρο για να μην κολλούν.
Βάζετε σε κατσαρόλα αρκετό νερό με αλάτι να βράσει. Ρίχνετε τα βαρένικα να ανακατεύετε ελαφρά με κουτάλι για να μην κολλήσουν και πότε πότε τα πιέζετε ελαφρά με τρυπητή κουτάλα για να μην επιπλέουν. Αφού βράσουν, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε πιάτα. Περιχύνετε κάθε πιάτο με βούτυρο καφτό.
«
Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 05, 2009, 04:11:52 πμ από ArXoS
»
Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
Απάντηση #1
«
στις:
Μάρτιος 07, 2008, 08:17:27 πμ »
pxpontios
Πλήρες μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008
Απ: Βαρένικα
Βαρένικα 2ος τρόπος
Συστατικά:
Μισό κιλό αλεύρι, ¼ του κιλού τυρί, 1 αβγό, λίγο αλάτι, 100 γραμμ. αγνό βούτυρο
Εκτέλεση:
Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε νερό και το ζυμώνουμε μέχρι να πήξει. Μετά κόβουμε το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια που έχουν σχήμα στρογγυλό έως ένα κρασοπότηρο και τα κομματάκια τα ανοίγουμε ένα ένα και γίνονται λόγο πιο χοντρά από ένα φύλλο. Τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη, βάζουμε το αλάτι και το αβγό και τ’ ανακατεύουμε. Το μίγμα αυτό, το ρίχνουμε στη μέση των μικρών φύλλων που φτιάξαμε, από λίγο στο καθένα, τα διπλώνουμε και με τα δάχτυλά μας πατάμε καλά γύρω-γύρω για να μην ανοίξουν. Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει, τα ρίχνουμε μέσα και εκείνα ψήνονται. Μόλις ψηθούν, τα στραγγίζουμε. Καίμε το βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω στα βαρένικα.
Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
Απάντηση #2
«
στις:
Μάρτιος 07, 2008, 10:07:17 πμ »
xrysa
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 964
Μέλος από: Φεβ, 2008
Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
Ευχαριστούμε Πόντιε για τις συνταγές ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με όλα αυτά, να ρωτήσω όμως και κάτι (έχω δηλώσει άσχετη με την ποντιακή κουζίνα όποτε μην με παρεξηγείτε) υπάρχουν και ποντιακά γλυκά?
Καταγράφηκε
Μπορείς να μάθεις την αξία ενός ανθρώπου παρατηρώντας τα ελλατώματά του.
Απάντηση #3
«
στις:
Μάρτιος 07, 2008, 10:11:21 πμ »
pxpontios
Πλήρες μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008
Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
Υπαρχουν αλλα επειδη δεν ειμαι και τοσο των γλυκων δεν εχω βαλει καμια.. θα ψαξω ομως και θα βρω
Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
Απάντηση #4
«
στις:
Μάρτιος 07, 2008, 10:14:35 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
Πολύ ωραία ποντιακά γλυκά είναι τα ορίσκι τα οποία είνα σαν μικρά φιογκάκια.Στην ουσία είναι μια γλυκιά ζύμη που τηγανίζεται και είναι πολύ νόστιμα.Άμα αρχίσεις με ορίσκι δεν σταματάς, σαν στραγάλια κατεβαίνουν τα άτιμα!
Καταγράφηκε
Απάντηση #5
«
στις:
Μάρτιος 07, 2008, 12:39:07 μμ »
giota
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007
Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
εγω δεν τα χω δοκιμασει Αγγελικη
ποντιακες συνταγες εχει στις παρακατω διευθυνσεις:
www.kromnaioi.gr/pages/kouzina.htm
- 19k
www.elverias.gr/content/category/1/3/5/
- 33k
alex.eled.duth.gr/dromena/gefsis99/Kouzina01.htm - 4k
www.radicio.com/forum/index.php?showtopic=1917
- 34k
www.pontos-stuttgart.de/kouzina/kouzina.html
- 12k -
www.xronos.gr/culture/detail.php?ID=33560
- 51k -
Καταγράφηκε
https://www.youtube.com/user/staroula1000
Απάντηση #6
«
στις:
Μάρτιος 07, 2008, 12:50:59 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
Ανα περιοχή στον Πόντο η κουζίνα διαφοροποιείται.
Εγω πχ απο τις διευθύνσεις που έδωσες δεν βλέπω πολλά κοινά με τα ποντιακά φαγητά που μαγειρεύονται στο σπίτι μου εκτός απο τις ονομασίες.
΄Οσο μπορώ να μαγειρεύω κάποια θα το κάνω έτσι για να κρατάω τις παραδόσεις, είναι όμως και κάποια που δεν μαγειρεύονται στην πόλη γιατί δεν υπάρχουν οι πρώτες ύλες και γιατί είναι δύσκολο πχ να φτιαξω στο σπίτι μου εβριστό ή περέκια.Αυτά ευτυχώς τα φτιαχνει η θεία μου στο χωριό και μου στέλνει.
Ποντιακές συνταγές δοκιμασμένες έτσι όπως τις μαγειρεύουμε χρόνια τώρα ευχαρίστως να σας δώσω.
Καταγράφηκε
Σελίδες
1
Εκτύπωση
Σύνθετη αναζήτηση
Powered by SMF
|
SMF © 2006-2014, Lewis Media
GreekMaSa 2015 ©
Φόρτωση...