Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αρχική
Forum
Βοήθεια
Ημερολόγιο
Σύνδεση
Εγγραφή
Μάιος 04, 2024, 13:20:48 μμ
GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Μαγειρέματα
Συνταγές
Πίτες - Ψωμιά
Πισία
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εργαλεία θέματος
Αναζήτηση σε αυτό το θέμα
Σελίδες
1
Αποστολέας
Θέμα: Πισία (Αναγνώστηκε 30419 φορές)
«
στις:
Μάρτιος 04, 2008, 10:25:45 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Πισία
Κάποια στιγμή στο chat room είχαμε μια συζήτηση με τον pxpontios που είναι και τεμέτερον για τα πισία.
Η μητέρα μου λοιπόν τα φτιάχνει με ζύμη ψωμιού και τα κάνει τηγανίτες, δλδ ανοίγει με το χέρι της ένα κομματάκι του κάνει ένα βαθούλωμα στην μέση με το δάχτυλό της και τα τηγανίζει σε καυτό λάδι.Σε μας τα σερβίρει βάζοντας λίγο τυρί στη μέση και όπως είναι ζεστά τα διπλωνει ρολλό και τα τρώμε.
Μου είπε οτι στο χωριό που τυριά πολλά δεν καταναλώνανε, η γιαγιά μου τα τηγάνιζε και τους έριχνε πάνω μέλι που το είχανε μπόλικο.Μια άλλη παραλλαγή ήταν τα πισία τυλιγμένα σε σαλιγιγκάρι χωρίς γέμίση ενδοιάμεσα
τηγανισμένα και σερβιρισμένα σκέτα.
Αυτό όμως που μου αρέσει πάρα πολύ είναι τα πισία τα αποκριάτικα που τα κάνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
Η μητέρα μου ανοίγει ένα φυλλαράκι άζυμο πολύ πολύ λεπτό σχεδόν διάφανο και το γεμίζει με ένα μείγμα που κάνει ως εξής:
Τσιγαρίζει μεγάλα κρεμμύδια, ρίχνει λίγο βρασμένο ρύζι να τσιγαριστέι και αυτο ριχνει αυγά χτυπημένα και τυρί και το αφήνει να πήξει. και αλατοπιπερώνει.
Βάζει το μείγμα στα φύλλα που έχουν το μέγεθος ένος πιάτου φρούτου, τα κλείνει και τα τηγανίζει σε καυτο λάδι.
Καταγράφηκε
Απάντηση #1
«
στις:
Μάρτιος 04, 2008, 10:49:07 πμ »
Mary
VIP Member
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007
Απ: Πισία
Τα κάνουμε και εμείς στη Σκόπελο αυτά αλλά τα λέμε φουσκόπιτες. Είναι με ζύμη ψωμιού την οποία τηγανίζουμε και τα σερβίρουμε ή με μέλι ή με τυρί.
Καταγράφηκε
Απάντηση #2
«
στις:
Μάρτιος 04, 2008, 10:52:38 πμ »
giota
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007
Απ: Πισία
τελεια ειναι εμενα μου αρεσουν περισσοτερο τα περισχια
με πατατα ή τυρι
Καταγράφηκε
https://www.youtube.com/user/staroula1000
Απάντηση #3
«
στις:
Μάρτιος 05, 2008, 09:03:57 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Απ: Πισία
Kαι εμένα με αρέσουν πολύ τα περεσκία αλλά με πατάτα.Η θεία μου κάνει κάτι πιροσκάκια μικρούλικα μπουκίτσες και είναι τέλεια!
Ενω κάνω την ίδια συνταγή την οικογενειακή, εμένα μου βγαίνουν λίγο...παντόφλες.
Καταγράφηκε
Απάντηση #4
«
στις:
Μάρτιος 05, 2008, 12:42:58 μμ »
EYH2
Ανώτερο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 368
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Πισία
Εμείς πάλι κάνουμε τα τηγανόψωμα.
Τα Πισία όμως πρέπει να είναι τελείως διαφορετικά.
Αγγελική θα μου κάνεις το τραπέζι? Θέλω να τα δοκιμάσω.
Καταγράφηκε
Απάντηση #5
«
στις:
Μάρτιος 05, 2008, 13:10:40 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Απ: Πισία
Aχ Ευάκι μου να σε το κάμω το τραπέζι με όλα τα καλά τα Ποντιακά:
Βαρένικα, περεσκία, πισία, εβριστό, περέκια, τανωμένον σορβάν, μαυρολάχανα με τα φασόλια, πασκιτάν, ορίσκι, ωτία, χαβίτς , πιρόχ, μουχούλια και άλλα ωραία εξωτικά φαγητά και να πιούμε και ένα ταν να δροσιστούμε.Και μετά να σηκωθούμε να χορέψουμε και ένα κότσαρι για να χωνέψουμε.
«
Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 05, 2008, 13:13:10 μμ από al1975
»
Καταγράφηκε
Απάντηση #6
«
στις:
Μάρτιος 06, 2008, 08:08:41 πμ »
pxpontios
Πλήρες μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008
Απ: Πισία
al1975 δεν ξερω πως να σε ευχαρηστησω..
Μολις ειδα το θεμα περα οτι εβαλα οτι ποντιακο κυκλοφορει στο σπιτι μου, μου ανοιξες και την ορεξη με το μενου του τραπεζωματος... αχ, αχ.. ακομα ειναι νωρις ομως για κατσαρολες αλλα ας βρασω μερικες πατατες για να κανω περοσκια... (πρεπει να βρουμε και καποια φατσουλα που να χωρευει για να εκφραζομαστε πιο ολοκληρωμενα ε? ε? )
Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
Απάντηση #7
«
στις:
Μάρτιος 06, 2008, 19:45:50 μμ »
xrysa
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 964
Μέλος από: Φεβ, 2008
Απ: Πισία
Εγώ μόνο τα πισία ήξερα από ποντιακές συνταγές, συγγνώμη κιόλας αλλά δεν έχω ιδέα από ποντιακή κουζίνα
Ειδικά αυτά που ανέφεφε η Αγγελική όλα άγνωστα, πρέπει να μας πείτε καμιά συνταγή να δούμε και εμείς που δεν έχουμε ιδέα
Καταγράφηκε
Μπορείς να μάθεις την αξία ενός ανθρώπου παρατηρώντας τα ελλατώματά του.
Απάντηση #8
«
στις:
Μάρτιος 06, 2008, 20:28:04 μμ »
Ranja
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007
Απ: Πισία
Naι βρε παιδιά, δώστε καμιά ποντιακή συνταγήηη!
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
Απάντηση #9
«
στις:
Μάρτιος 07, 2008, 09:06:00 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Απ: Πισία
Ποντιακή συνταγή έχω δώσει τα βαρένικα στα οποία όχι να το παινευτώ αλλά είμαι μάστορας!!
Καταγράφηκε
Σελίδες
1
Εκτύπωση
Σύνθετη αναζήτηση
Powered by SMF
|
SMF © 2006-2014, Lewis Media
GreekMaSa 2015 ©
Φόρτωση...