GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 27, 2024, 23:36:33 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Αναζήτηση Συνταγής
| | |-+  Ντάκος τούρτα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Ντάκος τούρτα  (Αναγνώστηκε 7157 φορές)
« στις: Μάρτιος 15, 2008, 14:25:21 μμ »
beginner Αποσυνδεδεμένος
Αρχάριο μέλος
*
Μηνύματα: 4
Μέλος από: Μάρ, 2008

Προφίλ
Καλησπέρα σε όλους και θερμά συγχαρητήρια για τις γνώσεις και όλα όσα μας προσφέρετε...
Είμαι καινούργια στο site και σχετικά καινούργια στη μαγειρική αλλά... προσπαθώ!
Λοιπόν, μια απορία: Πήγα σε ένα τραπέζι και στα ορέκτικα σερβίρισε μια τούρτα που αρχικά μας φάνηκε για γλυκό.
Τελικά, όμως, ήταν ντάκος κρητικός σε μορφή τούρτας.
Ζήτησα τη συνταγή αλλά διακριτικά απέφυγε να μου τη δώσει (!!!!)
Τα υλικά ήταν τα κλασικά του ντάκου αλλά μήπως ξέρει κανείς λεπτομέρειες παρασκευής; γιατί φοβάμαι πως εάν αυτοσχεδιάσω θα διαλυθεί.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων  Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 15, 2008, 22:23:55 μμ »
KATE Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 568
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ WWW
Για 1 – 2 μερίδες Υλικά

    * 1 μεγάλο παξιμάδι κριθαρένιο ή ολικής αλέσεως
    * 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    * 1 μεγάλη ντομάτα (ή 2 μικρότερες), ψιλοκομμένες
    * 1 κουταλιά της σούπας μυζήθρα ή μαλακή φέτα
    * 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή μαντζουράνα

Εκτέλεση

1. Βρέχουμε το παξιμάδι με νερό από τις δύο πλευρές για να μαλακώσει λιγάκι.
2. Βάζουμε μία κουταλιά λάδι από πάνω, μετά την ψιλοκομμένη ντομάτα,
το υπόλοιπο λάδι και το θρυμματισμένο τυρί. Από πάνω βάζουμε τα μυρωδικά,
το αλάτι και το πιπέρι.

« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 15, 2008, 23:26:40 μμ από ArXoS » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Μάρτιος 16, 2008, 00:47:18 πμ »
beginner Αποσυνδεδεμένος
Αρχάριο μέλος
*
Μηνύματα: 4
Μέλος από: Μάρ, 2008

Προφίλ
Kate, σ' ευχαριστώ για τη συνταγή και την απάντηση. Αυτή, όμως, είναι η απλή συνηθισμένη συνταγή. Αυτό που σας λέω ήταν σαν φόρμα κέηκ με διάφορα οριζόντια χρώματα (που ήταν τα υλικά που αναφέρεις ξεχωρισμένα). Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι πως γίνεται η βάση - μήπως πρέπει να θρυμματίσω το παξιμάδι και να το πιέσω; Τα φώτα σας...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Μάρτιος 16, 2008, 09:16:35 πμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Όσο και να προσπαθώ δεν μου έρχεται κάτι στο μυαλό.
Ίσως αν έβαζες για βάση το αλμυρό παντεσπάνι που έχει γραφτεί εδώ beginner.
Αυτό όμως που με ανησυχεί είναι η ντομάτα, η οποία θα κατεβάσει υγρά και θα ποτίσει την όποια βάση. Είναι σίγουρο ότι θα τη μουλιάσει και θα διαλυθεί και αυτό το λέω γιατί πριν πολλά πολλά χρόνια είχα κλείσει τα εδέσματα του μπουφέ από πολύ γνωστό Κολωνακιώτικο κέτερινγκ κα μεταξύ άλλων είχα τέτοια τούρτα. Δυστυχώς δεν μπορούσε κανείς να πάρει ολόκληρο ένα κομμάτι καθώς διαλυόταν.

Περίμενε λίγο αν δεν βιάζεσαι, ίσως κάποιο άλλο μπορεί να σε βοηθήσει σ' αυτό.



Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Μάρτιος 16, 2008, 09:26:34 πμ »
elie Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 644
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Το έχω δει σε περιοδικό αυτό που λες αλλά δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες. Ναι, η βάση ήταν θρυμματισμένο παξιμάδι (αλλά με τι συνεκτική ουσία;), η ντομάτα ήταν σε ζελέ (σαν ασπίκ), και το τυρί κρεμώδες. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνεται σε φόρμα με στεφάνι.

Δεν σε φώτισα, το ξέρω, αν βρω το περιοδικό θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Μάρτιος 16, 2008, 10:58:04 πμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Ίσως ήταν σε μορφή τερίνας...και το συνεκτικό υλικό η ζελατίνη...σε κάποιο περιοδικό το είχα δει κι εγώ...στο Γαστρονόμο πριν κανά δυο μήνες αν δεν κάνω λάθος...
Θα ανατρέξω στη στοίβα μου και αν βρω κάτι θα ενημερώσω κι εγώ  Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Μάρτιος 16, 2008, 15:14:12 μμ »
beginner Αποσυνδεδεμένος
Αρχάριο μέλος
*
Μηνύματα: 4
Μέλος από: Μάρ, 2008

Προφίλ
Χίλια ευχαριστώ... περιμένω! Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Μάρτιος 17, 2008, 21:40:32 μμ »
arhontia Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 720
Μέλος από: Ιούν, 2007

Arhontia Karakosta Προφίλ WWW
Λοιπόν...
έτσι όπως το ακούω, μου θυμίζει την παρασκευή του cheesecake.
Δηλαδή αντί μπισκότα, παξιμάδι θρυματισμένο, και το συνδετικό υλικό λυωμένο βούτυρο.
Η κρέμα θα ήταν τυρί φιλαδέλφια χτυπημένο μαζί με φέτα, και ίσως και χοντροτριμμένο φρέσκο πιπέρι.
Και η μαρμελάδα από πάνω θα ήταν ντομάτα φρέσκια κομμένη κυβάκια, αλατισμένη και αφημένη(!) να στραγγίξει.
Θα έβαζα το παξιμάδι με το τυρί στο ψυγείο να σφίξουν, και μόλις πρίν το σερβίρω θα έβαζα από πάνω την ντομάτα και λίγο λάδι,
και θα διακοσμούσα την τούρτα με μυρωδικά ανάλογα την έμπνευσηι της στιγμής (π.χ. κρεμμυδάκι, κάπαρη, ελιά, μαιντανό ή δυόσμο).

Μου δώσατε έμπνευση τώρα, και θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία σε κανά τραπέζι να δώ.
Καταγράφηκε
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
https://arhontia.com/
https://toixografie.com
 
Απάντηση #8
« στις: Μάρτιος 18, 2008, 11:01:55 πμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Ντάκος ή χωριάτικη σαλάτα σε Τερίνα

Η κανονική συνταγή έλεγε «Χωριάτικη σε Τερίνα»,  παρέλειπε τα κρίθινα παξιμάδια και τη βρήκα στο Γαστρονόμο του Ιουλίου 07. Με μερικές παραλλαγές νομίζω πως πλησιάζει σ’ αυτό που ψάχνει η beginner.

Υλικά για 8 άτομα
Για τη βάση ντομάτας
•   1 ½ κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και περασμένες στον τρίφτη
•   ½ φλιτζάνι μαύρες ελιές τύπου Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι κομμένες σε μικρές ροδέλες
•   1 κ.γλ. ζάχαρη
•   1 κ.γλ. ρίγανη
•   2 φύλλα ζελατίνης (2 γρ. το ένα)
•   αλάτι
•   φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα φέτας
•   300γρ. φέτα τριμμένη στον τρίφτη
•   300γρ. ανθότυρο
•   ½ φλ. Τσαγιού γάλα
•   2 φύλλα ζελατίνης (2 γρ. το ένα)

Για την κριθαρένια βάση
•   2 ντάκους κομμένους στη μέση
•   1 κ.σ. βούτυρο
•   λίγο αλάτι

Για τη γαρνιτούρα
•   ½ αγγούρι κομμένο κατά μήκος σε λεπτές φέτες
•   1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μπαστουνάκια
•   2 κ.σ. ελαιόλαδο
•   αλάτι
•   φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ
•   1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη
•   ½ φλ. Τσαγιού ελαιόλαδο
•   ½ κ.γλ. ρίγανη
•   αλάτι
•   φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Βάση ντομάτας
Τρίβουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε σ ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα υγρά τους, ώστε να πάρουμε μόνο τον πολτό. Κρατάμε από τα υγρά μισό φλιτζάνι το οποίο ζεσταίνουμε ελαφρά. Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, τη στραγγίζουμε καλά και την προσθέτουμε στο ζεστό πολτό ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Σε βαθύ σκεύος ενώνουμε τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας, το μείγμα της ζελατίνης, τις ελιές, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε σε μακρόστενη φόρμα για κέικ πλαστική μεμβράνη η οποία θα μας βοηθήσει στο ξεφορμάρισμα  και αδειάζουμε το μείγμα ντομάτας. Μεταφέρουμε το σκεύος στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά.

Κρέμα φέτας
Σε ένα άλλο μπωλ ενώνουμε τη φέτα με το ανθότυρο και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Ζεσταίνουμε το γάλα. Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, στραγγίζουμε και προσθέτουμε στο ζεστό γάλα να διαλυθεί. Το προσθέτουμε στο μείγμα τυριού.  Βγάζουμε από την κατάψυξη την τερίνα και στρώνουμε το μείγμα τυριού πάνω από τη ντομάτα. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο και αφήνουμε να πήξει 5-6 ώρες.

Κριθαρένια βάση
Περνάμε από το μούλτι τα παξιμάδια μαζί με το βούτυρο και αφού ομοιογενοποιηθούν τα στρώνουμε πάνω από την σταθερή και πηγμένη κρέμα τυριού .
Αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο.

Γαρνιτούρα
Σωτάρουμε τις πιπεριές στο ελαιόλαδο λίγα λεπτά. Τις αλατοπιπερώνουμε και προτού αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το αγγούρι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τα λαχανικά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βινεγκρέτ
Ενώνουμε όλα τα υλικά σε βαθύ σκεύος και ανακατεύουμε με σύρμα .

Τερίνα
Ξεφορμάρουμε την τερίνα σε μακρόστενη πιατέλα με τη βοήθεια της μεμβράνης και την αφαιρούμε προσεκτικά. Την ώρα του σερβιρίσματοςτη στολίζουμε με τα σωταρισμένα λαχανικά και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Μάρτιος 18, 2008, 11:33:48 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
υπεροχο μου φαινεται φλωρα!!!
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #10
« στις: Μάρτιος 18, 2008, 14:29:20 μμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Δεν το έχω φτιαξει για να σου πω αλλά όπως το έβλεπα στη φώτο του περιοδικού ήταν λαχρατιστό αν μη τι άλλο.
Επιπλέον, παρόλο που η διαδικασία φαίενται μεγάλη και περιπλοκη, με μια δεύτερη ματιά καταλαβαίνεις πως είναι εύκολο και η μόνη καθυστέρηση είναι οι χρόνοι για να παγώσουν τα στρώματα.
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω