Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αρχική
Forum
Βοήθεια
Ημερολόγιο
Σύνδεση
Εγγραφή
Απρίλιος 26, 2024, 22:19:56 μμ
GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Μαγειρέματα
Γενική συζήτηση
Οδηγός συντήρησης τροφίμων
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εργαλεία θέματος
Αναζήτηση σε αυτό το θέμα
Σελίδες
«
1
2
3
4
5
»
Αποστολέας
Θέμα: Οδηγός συντήρησης τροφίμων (Αναγνώστηκε 144370 φορές)
Απάντηση #30
«
στις:
Ιανουάριος 27, 2009, 20:01:26 μμ »
Faye
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009
Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Κορίτσια από πλευράς ασφάλειας όλα μπορούν να καταψυχθούν αν έχουν τηρηθεί οι σωστές προδιαγραφές ως εκείνη τη στιγμή.
Τα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται με ασφάλεια μια βδομάδα στην κατάψυξη.
Δεν καταψύχουμε πατάτες και ζυμαρικά, ρύζι γιατί όταν τα αποψύξουμε γίνονται σαν αλεύρι.
Επίσης δεν καταψύχουμε τυριά, αυγά, τομάτες.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 27, 2009, 20:19:51 μμ από Fey
»
Καταγράφηκε
Χαμογελάτε!!! Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
Απάντηση #31
«
στις:
Ιανουάριος 28, 2009, 21:03:52 μμ »
Faye
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009
ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Α. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΓΑΛΑ
Όλοι οι τύποι γάλακτος, φρέσκο, υψηλής παστερίωσης, μεγάλης διάρκειας, εβαπορέ πρέπει να καταναλώνονται το αργότερο 5 μέρες από το άνοιγμά τους. Το φρέσκο και το γάλα υψηλής παστερίωσης διατηρούνται μόνο στο ψυγείο, σε αντίθεση με το μεγάλης διάρκειας και το εβαπορέ που πριν το άνοιγμα διατηρούνται και εκτός.
Αλλοιώσεις: Όταν το γάλα ξινίσει ή πήξει, δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
ΤΙΡ: Οι διάφανες φιάλες πρέπει να μένουν μακριά από το φως.
Φυλλάσετε τα χάρτινα ή μεταλλικά δοχεία όταν μένουν εκτός ψυγείου σε χώρους που αερίζονται καλά, δεν υπάρχει υγρασία και έντονο φως και η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 - 25 βαθμούς C.
Το φρεσκοαρμεγμένο γάλα κατευθείαν από κάποιο ζώο, πρέπει να καταναλώνεται το πολύ σε 2 ημέρες, όμως πριν το πιείτε πρπεπει να το βράζετε καλά.
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Διατηρείτε στο ψυγείο και αν περιέχει φρούτα είναι ακόμη πιο ευαίσθητο.
Το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα έχει διάρκεια ζωής γύρω στις 12 - 15 ημέρες, ενώ το βιομηχανικό, (φυσικό, στραγγιστό, ανάμεικτο, βιογιαούρτι) μποεί να διατηρηθεί μετά το άνοιγμα για 5 - 7 ημέρες.
Αλλοιώσεις: Μην καταναλώνετε προιόντα που παρουσιάζουν δυσχρωμία ή άλλα εμφανή σημάδια αλλοίωσης.
ΤΙΡ: Προσέχετε πάντα αν στο καπάκι υπάρχει κάποια τρύπα. Όσο μικρή και αν είναι, ο αέρας που περνάει, μειώνει το χρόνο ζωής του προιόντος.
Το γιαούρτι είναι ένα προιόν ζυμώσεως του γάλακτος, γι αυτό και τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος είναι τα κύρια μικρόβια που υπάρχουν στο τελικό προιόν.
ΒΟΥΤΥΡΟ
Το διάστημα για να το καταναλώσετε δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 1 - 2 μήνες από το άνοιγμα της συσκευασίας.
Φυλλάσεται στο ψυγείο καλά κλεισμένο στη συσκευασία του ή σε αλουμινόχαρτο και δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
ΤΙΡ: Το βούτυρο παίρνει τη μυρωδιά από άλλα τρόφιμα γι αυτό φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο.
ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο ως 5 ημέρες.
Γενικά για την κρέμα γάλακτος ισχύει ότι και για το γάλα.
ΡΥΖΟΓΑΛΟ - ΚΡΕΜΕΣ
Διατηρούνται στο ψυγείο και καλό είναι αυτά που πωλούνται στο S.M να τα κρατάτε μετά το άνοιγμα μέχρι 5 ημέρες. Αν τα φτιάχνετε μόνοι σας το διάστημα ανεβαίνει στις 8 - 9 ημέρες.
ΤΙΡ: Αν φτιάχνετε μόνοι σας επιδόρπια γάλακτος, φροντίζετε να τα φυλάτε σε γυάλινα μπωλ,να τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια να τα βάζετε στο ψυγείο αφού τα σκεπάσετε με μεμβράνη.
Β. ΤΥΡΙΑ
ΜΑΛΑΚΑ Η ΦΡΕΣΚΑ ΤΥΡΙΑ
Στην κατηγορΐα αυτή ανήκουν τυριά όπως το κατίκι και το γαλοτύρι.
Τα συσκευασμένα διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους εκτός αν παρουσιάζουν κάποια αλλοίωση, ενώ αν τα αγοράζετε χύμα μην τα κρατάτε πάνω από 10 μέρες.
ΤΥΡΙΑ ΑΛΜΗΣ
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η φέτα, ο τελεμές και τα δανέζικα τυριά.
Όταν τα αγοράζετε χύμα, χωρίς άλμη να τα καταναλώνετε εντός μιας εβδομάδας.
Σε περίπτωση που τα τοποθετείτε στην άλμη, θα πρέπει να τα καλύπτει πλήρως και να ελέγχετε συχνά για μούχλα.
ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ
Σκληρά τυριά είναι το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, το λαδοτύρι και ημίσκληρα το κασέρι, και τα ολλανδικού τύπου τυριά.
Αυτά που πωλούνται σε κομμάτια στα S.M πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών, ενώ αν προμηθεύεστε ολόκληρο κεφάλι, μπορείτε να το διατηρήσετε μέχρι και ένα χρόνο.
-Σε γενικές γραμμές όσο πιο σκληρό είναι το τυρί τόσο περισσότερο διατηρείται.
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ
Εδώ ανήκει η μυζήθρα, το ανθότυρο, το μανούρι.
Αν είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος έχουν διάρκεια ζωής ως 6 ημέρες.
*Όλα τα τυριά διατηρούνται στο ψυγείο, δεν καταψύχονται γιατί χαλάει η υφή τους.
Τα σκληρά τυριά διατηρούνται περισσότερο αν τα βάλετε σε λάδι και τα λευκά αν τα βάλετε σε γάλα ενώ τα κρεμώδη
πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία.
Τα υπόλοιπα τυριά μπορείτε να τα βάζετε σε γυάλινα μπωλ φροντίζοντας ώστε τα τυριά διαφορετικού τύπου να μη μπαίνουν μαζί γιατί αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά τους.
Όσα έχουν εξωτερικό περίβλημα, είναι καλύτερα να μην καθαρίζονται αν δεν καταναλωθούν άμεσα.
Αλλοιώσεις: Τα τυριά όπως η φέτα που μένουν εκτός άλμης ξεραίνονται.
Όσα έχουν μυρίσει ή μουχλιάσει δεν τρώγονται. Αν όμως η αλλοίωση είναι επιφανειακή μπορείτε να την αφαιρέσετε και να καταναλώσετε το ανεπηρέαστο τμήμα.
ΤΙΡ: Στα τυριά που βρίσκονται σε κενό αέρα,προσέχετε η συσκευασία να μην έχει τρύπες ή σκασίματα.
Αν τα παίρνετε τυλιγμένα σε χαρτί, αφαιρέστε το και βάλτε τα σε γυάλινα δοχεία.
Να θυμάστε ότι η ημερομηνία στην ετικέτα δεν ισχύει απόλυτα, οπότε καλό είναι να καταναλώνονται πριν απ αυτήν.
πηγή: περιοδικό VITA
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 28, 2009, 22:12:55 μμ από Fey
»
Καταγράφηκε
Χαμογελάτε!!! Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
Απάντηση #32
«
στις:
Ιανουάριος 28, 2009, 22:16:11 μμ »
Faye
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009
Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Παιδιά επανέρχομαι με ψάρια, θαλασσινά, κρέας, πουλερικά, φρούτα, λαχανικά και διάφορα προιόντα καθημερινής χρήσης
Καταγράφηκε
Χαμογελάτε!!! Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
Απάντηση #33
«
στις:
Ιανουάριος 28, 2009, 23:18:26 μμ »
Marinaki
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.856
Μέλος από: Σεπ, 2008
Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Μπράβο Fey! Συνέχισε έτσι!!
Καταγράφηκε
Δε γράφεται πάντοτε με τη λογική η ομορφιά στη ζωή. Χρειάζεται κάπου κάπου και η τρέλα.
Απάντηση #34
«
στις:
Ιανουάριος 29, 2009, 18:16:22 μμ »
giota
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007
Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Πολυ καλο θεμα
μπραβο Fey
Καταγράφηκε
https://www.youtube.com/user/staroula1000
Απάντηση #35
«
στις:
Ιανουάριος 29, 2009, 18:20:59 μμ »
myl
Ανώτερο μέλος
η ζωη κρυβει εκπληξεις
Φύλο:
Μηνύματα: 417
Μέλος από: Σεπ, 2008
Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
πολυ χρησιμο το θεμα σου.μπραβο
Καταγράφηκε
Απάντηση #36
«
στις:
Ιανουάριος 30, 2009, 11:47:52 πμ »
melita
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008
Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Μπράβο Fey,πολύ ωραίο το θέμα σου.
Αναμένουμε και τα επόμενα
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
Απάντηση #37
«
στις:
Ιανουάριος 30, 2009, 12:31:41 μμ »
Mary
VIP Member
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007
Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Πολλή καλή η ενημέρωσή σου Fey! Mπράβο!
Αν και σε μας η φέτα δεν μένει ποτέ για μια ολόκληρη εβδομάδα στο ψυγείο για να δω αν χαλάει. Εμείς το κιλό το καταναλώνουμε σε 2 μέρες το πολύ.
Καταγράφηκε
Απάντηση #38
«
στις:
Ιανουάριος 30, 2009, 16:18:52 μμ »
filadelphia
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.789
Μέλος από: Φεβ, 2008
Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Fey,
Μπράβο, ευχαριστούμε
Καταγράφηκε
Απάντηση #39
«
στις:
Φεβρουάριος 27, 2009, 22:38:24 μμ »
Faye
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009
Οδηγός συντήρησης τροφίμων
ΨΑΡΙΑ
Πριν φυλάξετε το νωπό ψάρι, πρέπει να το καθαρίσετε να το πλύνετε και να το στεγνώσετε καλά.
Τα ψάρια πρέπει να καταψύχονται συσκευασμένα, και όσο γίνεται χωρίς αέρα στη συσκευασία τους.
Αν θέλετε μπορείτε να συσκευάζετε ατομικά τα μικρά ψάρια τοποθετώντας τα σε σακούλα ή αλουμινόχαρτο.
Όσον αφορά τα μεγάλα ψάρια ο καλύτερος τρόπος χειρισμού περιλαμβάνει κατάψυξη χωρίς συσκευασία ή σε σακούλα.
Μπορείτε όμως να επιλέξετε και την εμβάπτιση σε νερό, ώστε να σχηματιστεί ένα στρώμα πάγου, το οποίο τα προστατεύει από την οξείδωση.
Διατηρούνται 5 εβδομάδες.
Αν μετά την απόψυξη έχουν δυσάρεστη οσμή ή άσχημη εμφάνιση, πετάξτε τα.
ΜΑΛΑΚΙΑ - ΟΣΤΡΑΚΑ
Διατηρούνται μικρότερο διάστημα από τα ψάρια και καλό είναι να συσκευάζονται σε αεροστεγή δοχεία.
Τα ζωντανά μύδια, στρείδια, αχιβάδες, καβούρια, αστακοί και καραβίδες, πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε αεριζόμενα δοχεία και να καλύπτονται με υγρό ύφασμα ή χαρτοπετσέτα.
Η αποθήκευση των ζώντων θαλασσινών σε αλμυρό νερό μειώνει το χρόνο διατήρησής τους, ενώ η αποθήκευση σε γλυκό νερό τα θανατώνει.
Οι αστακοί και τα καβούρια αν είναι μαγειρεμένα διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες.
Τα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές τοποθετήστε τα σε γυάλινο ή μεταλικό μπωλ, καλύψτε τα χαλαρά και τοποθετήστε τα στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.
Αν τα μαγειρέψετε, βάλτε τα σε σφραγισμένα δοχεία και αποθηκεύστε τα μέχρι 5 μέρες, το ίδιο και τα οστρακόδερμα.
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε περισσότερο βάλτε τα αμέσως στην κατάψυξη.
Όσα έχουν συσκευασία μην τους την αφαιρέσετε, αλλά όσα είναι σε δίσκους από φενιζόλ πρέπει να αφαιρεθεί και να μπουν σε σακούλες στην κατάψυξη.
Διατηρούνται 4 - 5 μήνες.
«
Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 06, 2009, 19:24:20 μμ από margarita79
»
Καταγράφηκε
Χαμογελάτε!!! Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
Απάντηση #40
«
στις:
Ιούλιος 12, 2009, 07:25:52 πμ »
mariaZ
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009
Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ψάρια και θαλασσινά)
Υπεροχες συμβουλές Fey ,
και χρησιμότατες
Καταγράφηκε
Χαρίζεται
,
Keep thinking
,
Collections Of Life
,
Handmade&Crafts
Απάντηση #41
«
στις:
Αύγουστος 12, 2009, 22:25:08 μμ »
Faye
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009
ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Κρέατα - Πουλερικά)
ΚΡΕΑΤΑ
Το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού,3 - 5 μέρες.
Το περιτυλιγμένο νωπό κρέασ μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια επί 3 ημέρες,το μη περιτυλιγμένο επί 5 ημέρες και το αλατισμένο μέχρι 3 εβδομάδες σε θερμοκρασία 0 - 3 βαθμούς C.
To συκώτι, τα νεφρά, ο πατσάς, η γλώσσα, η καρδιά, οι πνεύμονες και ο κιμάς
διατηρούνται στην ψύξη για 1 - 2 ημέρες.
Προκειμένου να διατηρήσετε το κρέας περισσότερο, τοποθετήστε το στην κατάψυξη, αφού το χωρίσετε σε μερίδες τις οποίες συσκευάζετε χωριστά.
Έτσι επιταχύνεται η ψύξη.
Αποψύχετε κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεστε.
Το κρέας στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί 6 - 12 μήνες.
Για καλύτερη ποιότητα αποθηκεύστε το νωπό κρέας στην κατάψυξη όχι πάνω από 3 - 4 μήνες και το μαγειρεμένο όχι πάνω από 2 - 3 μήνες.
Σε γενικές γραμμές το μοσχαρίσιο κρέας διατηρείται 6 μήνες, το βοδινό 1 χρόνο, τα αιγιπρόβατα και τα μικρά κομμάτια 3 μήνες και το χοιρινό 4 - 6 μήνες.
Mετά το μαγείρεμα μπορεί να καταψυχθεί πάλι.
Αλλοιώσεις:
Το αλλοιωμένο κρέας αποκτά γλοιώδη ή κολλώδη υφή και άσχημη οσμή
Προσοχή λοιπόν.
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Βγάλτε τα από το χαρτί κρεοπωλείου και διατηρείστε τα στο ψυγείο σε ανοικτό σκεύος.
Τα νωπά πουλερικά με τα εντόσθια διατηρούνται 1 ημέρα, ενώ τα νωπά πουλερικά χωρίς εντόσθια διατηρούνται για 2 ημέρες.
Για να τα βάλετε στην κατάψυξη καθαρίστε τα καλά.
Βγάλτε τα εντόσθια, πλύντε τα, στεγνώστε τα και συσκευάστε τα.
Στην κατάψυξη μένουν μέχρι και 6 μήνες αλλά μετά την απόψυξη διατηρούνται 1 -2 μέρες.
Αλλοιώσεις:
Έχουν άσημη μυρωδιά, καλύπτονται από κολλώδη ουσία, το δέρμα τους δεν έχει ομοιόμορφο χρώμα και το κρέας τους δεν είναι σκληρό.
«
Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 12, 2009, 22:27:00 μμ από Faye
»
Καταγράφηκε
Χαμογελάτε!!! Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
Απάντηση #42
«
στις:
Αύγουστος 13, 2009, 19:09:05 μμ »
MARGKW
Απλό μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 8
Μέλος από: Αύγ, 2009
ερωτηση
Ερωτηση\1!!!!Τα μαρουλια ποσο καιρο διατηρουνται στο ψυγειο??
Ερωτηση 2!!!!Ειχα στην καταψυξη κοτοπουλο φιλετο και ηθελα να μαγειρεψω μοναχα ενα μερος του.Προσπαθωντας να ξεκολλησω την ποσοτητα που ηθελα, το υπολοιπο βραχηκε με νερο, χωρις ομως να ξεπαγωσει (ουσιαστικα εμεινε εκτος καταψυξης 7-8 λεπτα) το τυλιξα σε μεμβρανη και το εβαλα παλι στην καταψυξη..Κινδυνευει να χαλασει?
(Χαζες αποριες αλλα ειμαι καινουρια)
Καταγράφηκε
Απάντηση #43
«
στις:
Αύγουστος 13, 2009, 21:08:56 μμ »
xanthibax
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008
Απ: ερωτηση
Τα μαρούλια διατηρούνται στο ψυγείο πλυμένα σε τάπερ σκεπασμένο για 3 -4 μέρες .
Το κοτόπουλο που δεν ξεπάγωσες μπορείς να το βάλεις ξανά στην κατάψυξη.
Τρόφιμα που ξεπάγωσαν δεν πρέπει ποτέ να καταψυχθούν εκ νέου.
Ελπίζω να σε βοήθησα!!
Καταγράφηκε
Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
Απάντηση #44
«
στις:
Αύγουστος 14, 2009, 09:31:13 πμ »
MARGKW
Απλό μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 8
Μέλος από: Αύγ, 2009
Απ: ερωτηση
ευχαριστω παρα πολυ!
Καταγράφηκε
Σελίδες
«
1
2
3
4
5
»
Εκτύπωση
Σύνθετη αναζήτηση
Powered by SMF
|
SMF © 2006-2014, Lewis Media
GreekMaSa 2015 ©
Φόρτωση...