GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 10:27:22 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Μελάνωμα - ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 3 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Μελάνωμα - ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου  (Αναγνώστηκε 26032 φορές)
« στις: Μάιος 08, 2008, 10:17:01 πμ »
EYH2 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 368
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πριν από μερικά χρόνια διάβαζα απαθέστατα κι εγώ αυτά τα άρθρα νομίζοντας ότι δεν με αφορούν, δεν με αγγίζουν. Εγώ βλέπετε ζούσα στον Αρη.
Ο καρκίνος όμως κορίτσια μου χτύπησε την πόρτα. Μπήκε και στην οικογένειά μας.
Συγκεκριμένα μιλάω για την αδελφή μου. Είμαστε συγκλονισμένοι. Επαθε μελάνωμα, ευτυχώς στο αρχικό στάδιο.
Το πρόλαβε? κανείς δεν ξέρει. Κανείς δεν ξέρει αν πέρασε μέσα από τους λεμφαδένες (τον οποίο αφαιρεί την άλλη βδομάδα προληπτικά) και αν θα έχει κάποιο πρόβλημα στο μέλλον. Προσευχόμαστε.
Διαβάστε κορίτσια το παρακάτω άρθρο και προφυλαχθείτε. Η πρόληψη σώζει ζωές.



Τι είναι το μελάνωμα;

Ο καρκίνος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, λέγεται μελάνωμα (άλλες ονομασίες: δερματικό μελάνωμα, κακόηθες μελάνωμα). Το μελάνωμα είναι μια πάρα πολύ σοβαρή νόσος γιατί δίνει εύκολα μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος, μεσω του λεμφικού συστήματος. Αυτό το σύστημα αποτελείται από λεπτά αγγεία που σχηματίζουν δίκτυο όπως τα αιμοφόρα αγγεία, σε όλους τους ιστούς του σώματος. Τα καρκινικά κύτταρα, αποσπώνται από τον πρωτοπαθή όγκο και δια μέσου της λέμφου (του υγρού που περιέχουν τα λεμφικά αγγεία), φτάνουν στους λεμφαδένες. Ομάδες από λεμφαδένες βρίσκονται κυρίως στις μασχάλες, το λαιμό, τους βουβώνες και τη κοιλιά. Το μελάνωμα μπορεί επίσης να δώσει μεταστάσεις και μεσω του αίματος (αιματογενής διασπορά).

 

Πως εμφανίζεται το μελάνωμα;

Συχνά, η πρώτη ένδειξη για το μελάνωμα είναι αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα ενός σπίλου (ελιάς). Φυσιολογικά ένας σπίλος είναι ένα καφέ, σκούρο ή μαύρο σημάδι στο δέρμα. Μπορεί να είναι επίπεδος ή επηρμένος και το σχήμα μπορεί να είναι στρογγυλό ή οβάλ. Οι σπίλοι είναι συνήθως μικροί, μικρότεροι από 0,5 εκατοστό. Ένας σπίλος μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή μπορεί να εμφανιστεί αργότερα, συνήθως τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής. Πολλοί από τους σπίλους εξαφανίζονται σε μεγάλες ηλικίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 10-30 σπίλους στο δέρμα τους. Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς είναι τελείως ακίνδυνοι. Μια αλλαγή πάντως σε ένα σπίλο είναι σημάδι ότι θα πρέπει να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας. Φυσικά το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί και σαν ένας καινούριος σπίλος.
Το μελάνωμα στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό, στο κεφάλι και στο λαιμό. Στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως στους βραχίονες και στις κνήμες. Είναι πιο συχνό στα ανοιχτόχρωμα δέρματα. Στη μαύρη φυλή και σε πολύ μελαχρινά άτομα, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις παλάμες και στα πέλματα.

 

Ποια είναι τα αίτια του μελανώματος;

Ξέρουμε ότι η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία του ήλιου είναι ένας παράγοντας κινδύνου που αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από μελάνωμα. Οι άνθρωποι με κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια και γενικά ανοιχτόχρωμοι, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα. Οι μαύροι λιγότερο συχνά εμφανίζουν τη νόσο, προφανώς γιατί έχουν περισσότερη μελανίνη στο δέρμα τους που τους προστατεύει. Ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος είναι μεγαλύτερος σε ανθρώπους με δυσπλαστικούς σπίλους ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή σε αυτούς με μεγάλους σπίλους (ελιές).
Ρόλο παίζει επίσης και το μέρος όπου ένα άτομο ζει. Σε περιοχές με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, ο κίνδυνος αυξάνεται. Έτσι, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μεγαλύτερα ποσοστά μελανώματος βρίσκονται στην Αυστραλία.

 
Πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος;
Επειδή το μελάνωμα μπορεί να δώσει μεταστάσεις, η έγκαιρη διάγνωση από τον δερματολόγο, έχει μεγάλη σημασία. Η βιοψία Είναι αυτή που θα θέσει την οριστική διάγνωση. Ο όγκος αφαιρείται και εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο από ένα παθολογοανατόμο. Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η έκταση ή το στάδιο του όγκου και αυτό γίνεται με τη μέτρηση του πάχους του, το βάθος στο οποίο έχει φτάσει στο δέρμα και ανάλογα με το εάν υπάρχουν μεταστάσεις στους παρακείμενους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα του σώματος. Όταν καθοριστεί το στάδιο, τότε σχεδιάζεται ανάλογα και η θεραπεία, λαμβάνοντας επί πλέον υπ' όψιν και την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενή.

 

Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση;
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κανόνας στην ιατρική κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μελάνωμα: Όσο πιο έγκαιρα διαγιγνώσκεται, τόσο πιθανότερη είναι η πλήρης ίαση. Θα πρέπει τακτικά να εξετάζετε το δέρμα σας και οποιαδήποτε αλλαγή σε σπίλο ή εμφάνιση καινούριου θα πρέπει να σας οδηγεί στο δερματολόγο σας. Ειδικότερα αυτοί που ήδη έχουν ιστορικό μελανώματος, θα πρέπει τακτικά (ανά 3 - 6 μήνες) να εξετάζονται για τη πιθανότητα υποτροπής.
Σε μερικές οικογένειες, τα μέλη έχουν μια ορισμένη κατηγορία σπίλων που λέγονται δυσπλαστικοί σπίλοι. Αυτοί εξαλλάσσονται πιο συχνά σε μελανώματα. Βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς (>50) και μερικοί έχουν διάμετρο >0,5 εκατοστό.


 

 
Πώς θεραπεύεται το μελάνωμα;
Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Το μελάνωμα και ένα μέρος υγιούς δέρματος γύρω από αυτό, αφαιρούνται. Μερικές φορές τοποθετείται και ένα μόσχευμα (=κομμάτι δέρματος από άλλο σημείο που αντικαθιστά το αφαιρεθέν). Αν και οι γιατροί προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατό καλύτερη δουλειά, η χειρουργική αφαίρεση προκαλεί μερικές φορές την εμφάνιση ουλών.
Σε ασθενείς με μελάνωμα που έχει φτάσει σε βάθος ή έχει εξαπλωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος της υποτροπής παρ' όλη την αφαίρεση. Τότε, μπορεί να γίνει και η λεγόμενη υποστηρικτική θεραπεία με χημειοθεραπεία (αντικαρκινικά φάρμακα).
Επειδή τα υπάρχοντα σήμερα φάρμακα δεν είναι πολύ δραστικά σε περιπτώσεις προχωρημένης νόσου, γίνονται συνεχώς έρευνες και μελετώνται νέες θεραπείες.
Ένα καινούριο θεραπευτικό κεφάλαιο, λέγεται βιοθεραπεία και χρησιμοποιεί φυσικές ουσίες που τις παράγει ο ίδιος ο οργανισμός του ανθρώπου. Σκοπός, η ενίσχυση ή η αποκατάσταση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού ώστε να "πολεμήσει" τη νόσο πιο αποτελεσματικά. Δύο τέτοιες ουσίες - φάρμακα, είναι η ιντερλευκίνη-2 και η ιντερφερόνη.
Μερικές φορές θα χρειαστούν και ακτινοβολίες με τις οποίες, υψηλής ισχύος ακτίνες x καταστρέφουν τη ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται περισσότερο για την απάλυνση του πόνου.

 
 

Τι πρέπει να προσέχει κανείς μετά τη θεραπεία;
Επειδή οι ασθενείς με μελάνωμα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κι άλλου μελανώματος, θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά από τον γιατρό τους.
Ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του πρωτοπαθούς όγκου, η παρακολούθηση μπορεί να περιλαμβάνει και ακτινογραφίες.


 
 
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 19, 2011, 12:13:26 μμ από ArXoS » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Μάιος 08, 2008, 10:33:23 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ ενδιαφερον ΕΥΗ2
ευχαριστουμε  Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Μάιος 08, 2008, 10:44:10 πμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Πολύ καλή ενημέρωση Εύη, μας χρειάζεται. Τι να πω για την αδελφή σου? Εύχομαι όλα να σταματήσαν εδώ και να πρόλαβε. Ας μην παραμελήσει τον εαυτό της όμως, και ας μη φανταστεί πως η ζωή της τέλειωσε εδώ και τώρα. Να συνεχίσει ό,τι έκανε και μάλιστα με μεγαλύτερη όρεξη. Θα ξεκαθαρίσει πολλά στο μυαλό της τώρα. Θα κρατήσει ανθρώπους κι άλλους θα διώξει γιατί η συμεριφορά τους θα το καθορίσει. Εσείς γύρω της δεν χρειάζεται να της φέρεστε ως άρρωστη γιατί πολλοί άθελά τους επειδή αιφνιδιάζονται με την ασθένεια, γίνονται γκρινιάρηδες και εκμεταλλευτές των άλλων. Δεν το θέλουν. Υποφέρουν από μέσα τους και ίσως πιστεύουν πως θέλουν ειδική μεταχείριση. Και τέλος επειδή όλα φαίνεται να έχουν και κάποια κληρονομικότητα, καλό είναι οι άμεσα συγγενείς της να κάνετε έστω έλεγχο καρκινικών δεικτών. Η πρόληψη είναι που προλαβαίνει και που γιατρεύει πολλές φορές. Θα προσευχηθώ ΚΑΙ για την αδελφή σου.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Μάιος 08, 2008, 10:45:05 πμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Έχεις δίκιο Εύη. Έτσι είναι. Νομίζουμε ότι δεν θα μας αφορά αυτό.
Έρχεται όμως κάποια στιγμή που αναθεωρούμε και βλέπουμε πλεον αλλιώς τα πράγματα.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πάνε όλα καλά. Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας και μας έδωσες αυτές τις πληροφορίες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Μάιος 08, 2008, 10:50:51 πμ »
EYH2 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 368
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Sgr μου σ' ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ εύχομαι να μην είναι τίποτε.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 08, 2008, 11:32:34 πμ από EYH2 » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Μάιος 08, 2008, 11:01:46 πμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Εύη2 ακριβώς πριν μερικές ημέρες είχε στην κρατική τηλεόραση σε εκπομπή για την υγεία αυτό το θέμα το οποίο άκουσα με προσοχή γιατί είμαι κι εγώ ανοικτόχρωμη και γενικώς θέλω να ειμαι ενήμερη. Παρόλα αυτά όπως διατυπώθηκε είναι εξαιρετικά δύσκολο τόσο για τον ασθενή να εντοπίσει το πρόβλημα όσο και για τον κλινικό γιατρό και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία και τα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει ο τελευταίος. Πράγματι, στα πρώτα στάδια και εφόσον εντοπιστεί και αφαιρεθεί πλήρως το μελάνωμα είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ, έτσι ισχυρίστηκαν οι ειδικοί στην συγκεκριμένη εκπομπή.

Λυπάμαι ειλικρινά για την αδελφή σου, μακάρι όλα να πάνε καλά, κουράγιο και δύναμη για όλους σας γιατί θα σας χρειαστεί δίπλα της τώρα περισσότερο από ποτέ...

Ας αποτελέσει αυτό το περιστατικό μία αφορμή όμως - όπως προτείνει και η Νένα - να κάνετε κάποιο προληπτικό έλεγχο και όσοι είστε τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό συγγένειας με την αδελφή σου.

Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Μάιος 08, 2008, 11:38:13 πμ »
EYH2 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 368
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πολύ καλή ενημέρωση Εύη, μας χρειάζεται. Τι να πω για την αδελφή σου? Εύχομαι όλα να σταματήσαν εδώ και να πρόλαβε. Ας μην παραμελήσει τον εαυτό της όμως, και ας μη φανταστεί πως η ζωή της τέλειωσε εδώ και τώρα. Να συνεχίσει ό,τι έκανε και μάλιστα με μεγαλύτερη όρεξη. Θα ξεκαθαρίσει πολλά στο μυαλό της τώρα. Θα κρατήσει ανθρώπους κι άλλους θα διώξει γιατί η συμεριφορά τους θα το καθορίσει. Εσείς γύρω της δεν χρειάζεται να της φέρεστε ως άρρωστη γιατί πολλοί άθελά τους επειδή αιφνιδιάζονται με την ασθένεια, γίνονται γκρινιάρηδες και εκμεταλλευτές των άλλων. Δεν το θέλουν. Υποφέρουν από μέσα τους και ίσως πιστεύουν πως θέλουν ειδική μεταχείριση. Και τέλος επειδή όλα φαίνεται να έχουν και κάποια κληρονομικότητα, καλό είναι οι άμεσα συγγενείς της να κάνετε έστω έλεγχο καρκινικών δεικτών. Η πρόληψη είναι που προλαβαίνει και που γιατρεύει πολλές φορές. Θα προσευχηθώ ΚΑΙ για την αδελφή σου.
Ψαχνόμαστε όλοι Νένα. Εγώ όμως είμαι πολύ μελαχρινή κι έτσι΄για μένα δεν υφίσταται πρόβλημα
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Μάιος 08, 2008, 12:15:40 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
κι εγω ευχομαι το καλυτερο για την αδερφη σου
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Μάιος 08, 2008, 15:03:09 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Εύη εύχομαι ό,τι καλύτερο για την υγεία της αδελφής σου, μακάρι να τελειώσει εδώ το θέμα και να μην παρουσιαστεί ποτέ ξανά.
Θέλει προσοχή ο ήλιος στις μέρες μας, & εγώ είμαι άσπρη και γεμάτη ελιές...
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #9
« στις: Μάιος 08, 2008, 17:19:06 μμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου, Εύη. Είναι κάτι που με απασχολεί κι εμένα μονίμως, καθώς έχω πολλές ελιές, έχω ανοιχτόχρωμο δέρμα και ήδη έχω κάνει στο παρελθόν χειρουργική αφαίρεση 2 σπίλων για προληπτικούς λόγους. Καιρός να ξανακοιταχτώ για τυχόν αλλαγές στις ελίτσες μου...

Εύχομαι για την αδελφή σου να είναι δυνατή, και να το ξεπεράσει σύντομα και οριστικά... Σιδερένια!!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #10
« στις: Μάιος 08, 2008, 18:29:52 μμ »
xrysa Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 964
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που έβαλες Εύη η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν γνώριζα παρά ελάχιστα για το μελάνωμα. Εύχομαι ολόψυχα τα καλύτερα για την αδερφή σου και όλα να πάνε καλά. Να σαι καλά.
Καταγράφηκε
Μπορείς να μάθεις την αξία ενός ανθρώπου παρατηρώντας τα ελλατώματά του.
 
Απάντηση #11
« στις: Μάιος 09, 2008, 11:20:45 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Eυάκι μου σου εύχομαι μέσα απο την καρδιά μου να πάνε όλα καλά.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #12
« στις: Μάιος 09, 2008, 11:39:35 πμ »
florax
Επισκέπτης
Εύχομαι   ολόψυχα   να   πάνε   όλα   καλά  . Ευχαριστούμε   που   μας   ενημέρωσες   για   τον   καρκίνο   του   μελανόματος    παρόλο   που  θα    βρίσκεσαι   σε   μια   κατάσταση   ανησυχίας   αλλά   πάνω   από   ολα   πρέπει   να   έχετε    αισιοδοξία   και    να    τις    δώσετε   κουράγιο    γιατί    θα   είναι    τρομοκρατημένη .
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #13
« στις: Μάιος 09, 2008, 13:21:58 μμ »
EYH2 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 368
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Τα είχα ανάγκη.
Ηδη αισθάνομαι καλύτερα σήμερα.
Κι εγώ νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Μόλις θα έχω κάτι νεώτερο θα σας το πω.
Σας αγαπώ όλες!!!!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #14
« στις: Μάιος 09, 2008, 21:57:23 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Ευάκι μου σκέψου θετικά και όλα θα πάνε καλά για την αδελφούλα σου.
Εγώ πάντως επειδή έχω πάρα, μα πάρα πολλές ελιές στην πλάτη μου επισκέπτομαι τακτικά δερματολόγο για υπέρηχο. Είναι ένα σημείο που δύσκολα μπορώ να το ελέγχω μόνη μου και επειδή φοβάμαι μήπως και παραμορφωθεί κάποια δεν το αφήνω έτσι.

Και μη ξεχνάς αυτό που σου είπα στην αρχή.
Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΠΑΝΤΑ ΒΟΗΘΑΕΙ!!
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 3 » Πάνω