GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 02, 2024, 05:02:30 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας)
| |-+  Τουρισμός και Ταξίδια
| | |-+  Σαμοθράκη το νησί των Μεγάλων Θεών
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Σαμοθράκη το νησί των Μεγάλων Θεών  (Αναγνώστηκε 27421 φορές)
« στις: Μάιος 21, 2008, 19:15:36 μμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους.
Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη που είναι γνωστή από την αρχαιότητα σαν «Ιερό Νησί» μια που εδώ τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, εφάμιλλα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Η Σαμοθράκη είναι γνωστή στην αρχαιότητα με ποικίλα ονόματα όπως: Σαόννησος, Λευκοσία., Λευκανία, Λευκωνία, Δαρδανία, Ηλεκρίς, Αιθιοπία(Ησύχιος) και κατά τον μεσαίωνα ως Mandrachi, Sanctus Mandrachi, Samathrachi, Samotratia, Σαμάντρα, κλπ.
Είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.


Το βόρειο τμήμα του νησιού, και συγκεκριμένα ο χώρος της σημερινής Παλιάπολης, αποτέλεσε το κέντρο του αρχαίου κόσμου και της μυστηριακής θρησκείας της Σαμοθράκης. Εκείνο που ανέδειξε τη Σαμοθράκη και την έκανε πασίγνωστη στον αρχαίο κόσμο ήταν η μυστηριακή θρησκεία που είχε τις ρίζες της στα προελληνικά φύλα που κατοικούσαν το νησί.
 Η υψηλότερη κορυφή του νησιού έχει υψόμετρο 1.664 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι», καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.


Ιστορία

Ελάχιστες και ασήμαντες μπορούν να θεωρηθούν οι πληροφορίες που έχουμε για τη Σαμοθράκη κατά τα μεσαιωνικά χρόνια καθώς και για την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Κύριες πηγές είναι ορισμένοι βυζαντινοί χρονογράφοι και ιδίως διάφοροι ξένοι περιηγητές που καθ' όλον το Μεσαίωνα και τα νεώτερα χρόνια περιέρχονταν τα μέρη της Ανατολής για ποικίλους λόγους και σκοπούς.
Έτσι πληροφορούμαστε τον εξανδραποδισμό 2500 κατοίκων των νησιών Ίμβρου, Τενέδου και Σαμοθράκης το 768 μ.Χ. από Σλάβους επιδρομείς και ότι το νησί χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας για βυζαντινούς αξιωματούχους.
Κατά καιρούς δέχεται επιδρομές Σαρακηνών και άλλων πειρατών ιδίως τον 9ο αι μ.Χ. αλλά και τα μεταγενέστερα χρόνια. Την παρουσία των πειρατών υποδηλώνουν τόσο το κάστρο της Χώρας όσο και οι Πύργοι-Βίγλες στην Παλαιάπολη και τον Φονιά.
Το 1430 περέρχεται στην κυριαρχία των Γενουατών Gattilusi.
Το 1479 το νησί υποτάσσεται οριστικά στους Τούρκους.
Τον 17ο αι.μ.Χ. σύμφωνα με μαρτυρίες του μαρκήσιου De Fleury η Σαμοθράκη αριθμεί 800 κατοίκους.
Στα τέλη του 18ου αι. φαίνεται ότι η Σαμοθράκη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση γιατί η απουσία των Τούρκων και κάποια σχετική ασφάλεια συντελούν στην άνθιση της οικονομίας και του πληθυσμού που υπολογίζεται γύρω στους 4.000 κατοίκους. Η ευημερία αυτή διακόπηκε απότομα το 1821 με την ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού και την σφαγή του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στην τοποθεσία (Ε)φκάς από τους Τούρκους, όταν οι Σαμοθρακίτες ξεσηκώθηκαν για να απαλλαγούν από τον κατακτητή. Το 1835 αναφέρονται 500 κάτοικοι, που φθάνουν σταδιακά τους 3.500 στις αρχές του 20 αι. η εξάρτηση από την Τουρκία είναι μικρή, αφού ουσιαστικά Σαμοθράκη εξακολουθεί να είναι αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη μέχρι την απελευθέρωσή της στις 19 Οκτωβρίου 1912.
Το 1951 ο πληθυσμός του νησιού φτάνει στους 4258 κατοίκους.
Σήμερα η Σαμοθράκη έχει 3.083 κατοίκους.

Οικισμοί

ΧΩΡΑ
Παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 300 μ., στις πευκόφυτες ΒΔ πλαγιές του όρους Σάος,

ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ
Γραφικό επίνειο, που οφείλει την ονομασία της στο εικόνισμα της Παναγίας από τις Καμάρες, που φυλάσσεται στην ομώνυμη εκκλησία. Το μεγάλο λιμάνι του νησιού, και παράλληλα κόμβος από όπου ξεκινούν οι βασικές οδικές αρτηρίες για τις δύο πλευρές του νησιού. Στο ακρωτήρι δίπλα στη μικρή λιμνοθάλασσα – υδροβιότοπο του Αγ. Ανδρέα δεσπόζουν οι ανεμογεννήτριες.



ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ
Επίνειο και μυστηριακό κέντρο κατά την αρχαιότητα, παραλιακός οικισμός σήμερα, στους πρόποδες του όρους Σάος. Αμύητοι και μυημένοι μαγεύονται στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, στο Μαντείο και στο χώρο όπου βρέθηκε το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΚΑΡΥΩΤΕΣ
Πλατάνια, καστανιές, κερασιές, σφενδάμια, βελανιδιές και αγριοαχλαδιές, κρύβουν τους δύο οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή.

ΘΕΡΜΑ
Μοναδική περιοχή στην Ελλάδα, συνδυασμός βουνού, θάλασσας και άγριας βλάστησης πλατάνια, καστανιές, κουμαριές, μυρτιές, άφθονα τρεχούμενα νερά, οι γνωστοί καταρράκτες της Γριάς Βάθρας. Οι ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τη μεγάλη τους θεραπευτική αξία, κρύβουν ένα τεράστιο γεωθερμικό πεδίο και δεσπόζουν στην είσοδο του οικισμού.



ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Το πιο ορεινό γραφικό χωριό, χτισμένο στις πλαγιές του ομώνυμου λόφου, με απεριόριστη θέα, προς Ίμβρο, Λήμνο και Άγιο Όρος. Φημίζεται για το περίφημο κατσίκι της Σαμοθράκης, που εκεί μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης. Από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, μπορείτε να απολαύσετε ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.



ΚΗΠΟΣ
Οι δυνάμεις της φύσης και τα τεκτονικά ρήγματα, δημιούργησαν μία καταπληκτικής ομορφιάς, τοποθεσία και παραλία, στο ανατολικό άκρο της βασικής οδικής αρτηρίας.

ΑΜΜΟΣ
Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή παραλία με χρυσαφένια άμμο. Στην Παχιά Άμμο καταλήγει ο νότιος βασικός άξονας του νησιού. Η παναγιά Κρημνιώτισσα, ψηλά στα απόκρημνα βράχια, δεσπόζει στην περιοχή.

ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ
Απόκρημνη και με μοναδικούς ηφαιστειογενείς σχηματισμούς, με το μεγαλύτερο καταρράκτη στη Μεσόγειο, «Κρεμαστό», απότομους γκρεμούς, αμμώδεις κολπίσκους και δύσκολα περάσματα. «Της Γριάς τα Πανιά» και εντυπωσιακές παραλίες όπως «Βάτος», «Γυάλι», αληθινή απόλαυση για περιήγηση από τη θάλασσα.

Συγκοινωνία

Αεροπορικώς:
Aπό την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από εκεί με το ferry boat μέχρι το λιμάνι της Σαμοθράκης.
Ακτοπλοϊκώς: 
Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με ένα δρομολόγιο ανα ημέρα όλη την εβδομάδα.


« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 21, 2008, 19:20:35 μμ από THEOHARIS » Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Απάντηση #1
« στις: Μάιος 21, 2008, 21:53:40 μμ »
Rena
Επισκέπτης
Bαλτοί είστε όλοι εδώ μέσα μου φαίνεται. Ξελογιαζετε τον κόσμο. Βλέπει το βράδυ νησιά και το πρωί κάνει εργασιακή αποχή  χαχχαχχα. Ωραιότατο δείχνει το νησί και έχω ακούσει από πολλούς τα καλύτερα. Εγώ όμως πειράζει να πάω και να μείνω στα Θερμα με τις τρεχουμενες πηγές και τα ιαματικά νερά μπας και ισιώσει λίγο το κορμί μου? Αν δε συνίσταται με βλεπω για αμμόλουτρα στην Αιδηψό.  Μεγάλο χαμόγελο

Ευχαρστούμε Χάρη χρησιμοτατες οι πληροφορίες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Μάιος 21, 2008, 22:24:42 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Είναι ένα νησί που έχω βαρεθεί να ακούω για τις ομορφιές του. Ο άντρας μου υπηρέτησε εκεί τη θητεία του και μου έχει πει τα καλύτερα. Θα το επισκεφθούμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
Ευχαριστούμε Χαρούλη για την άψογη παρουσίαση.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Μάιος 21, 2008, 23:38:43 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Καταπληκτικό νησί πήγα το 2003.
Λίγο μακριά βέβαια γιατί πήγαμε με καράβι από Λαύριο γιατί θέλαμε να πάρουμε μαζί μας τη μηχανή.
Δε θα ξεχάσω ποτέ το μικρό καφέ δίπλα από το κάστρο στη χώρα , με τα ωραία σπιτικά γλυκά και τη μυζήθρα με μέλι τοπικό.
Υπάρχει ένα μικρό μαγαζάκι (Λευκός Πύργος αν δεν κάνω λάθος) το οποίο είναι ανοικτό μόνο το καλοκαίρι γιατί ο ιδιοκτήτης του ζει στη Γαλλία και εκεί μπορείς να φας το καταπληκτικό πρωινό και να πιείς λεμονάδα φτιαγμένη απο τον ίδιο.
Όσο για φαγητό το καταπληκτικό μέρος μέσα στο δάσος ένα μικρό οικογενειακό ταβερνάκι στις Καρυδιές, είναι ενας μικρός οικισμός πριν φτάσουμε στους κήπους. δυστυχώς το έμαθα δύο μέρες πρίν φύγουμε .Μιλάμε για τα φαγητά.
Πήγα στις βάθρες κι έκανα το γύρω του νησιού με καραβάκι.
Είναι πολύ μικρό νησί και το γυρίζεις όλο γρήγορα.
Ωραίοι κι οι αρχαιολογικοί χώροι. ¨Οσο για τα θερμά λουτρά καλά κι αυτά για κάθε ηλικία.
Όποιος θέλει  ήσυχο νησί καλά θα κάνει να μην πάει Σεπτέμβριο γιατί γίνεται Ρειβ πάρτυ και γίνεται ο χαμός.
Φωτογραφίες αύριο.
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #4
« στις: Μάιος 22, 2008, 07:31:24 πμ »
THANOS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Δ Ο Ξ Α ΚΑΙ Τ Ι Μ Η Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.647
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW
Φίλε μπορεί να φεύγεις αλλά το νησι που υπηρέτησες το τιμας δεόντως. Πραγματικά, αν και δεν έχω πάει ποτέ, και το θυμάμαι όταν το έβλεπα απο την Αλεξανδρούπολη κατα το ηλιοβασίλεμα οταν υπηρετούσα Εβρο, φαίνεται για απίθανο νησί καταλληλο για ησυχες διακοπές.
Καταγράφηκε
ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΑΝΤΗΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ



Επισκεφθείτε το ιστολόγιο μας koukfamily.blogspot.com
 
Απάντηση #5
« στις: Μάιος 22, 2008, 08:28:26 πμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πολύ ωραία παρουσίαση και τελειες οι φωτογραφίες. Ευχαριστούμε!!
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Απάντηση #6
« στις: Μάιος 22, 2008, 08:39:04 πμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Dear Theo, μας ξεμυάλισες και φεύγεις; Τι ωραία παρουσίαση! Σωστά λέει ο Thanos πως το τιμάς το νησί. Ε, σειρά μας είναι για να το επισκεφτούμε. Ευχαριστούμε για την τόσο καλή παρουσίαση. Κάπου είχα διαβάσει παλαιότερα ότι η εταιρεία Nike, το όνομα και το σήμα της το πήρε από αυτό το καταπληκτικό άγαλμα που υπάρχει δυστυχώς στο Λούβρο και όχι εδώ. Θυμάμαι στα 20 μου όταν πρωτοπήγα στο μουσείο αυτό, μόλις αντίκρυσα το άγαλμα και πριν δω οτιδήποτε άλλο, ανατρίχιασα, έκανα μεταβολή κι έφυγα. Από τότε πήγα άλλες τρεις φορες στο Παρίσι, όμως στο Λούβρο δεν μπαίνω. Δεν με ενδιαφέρει να δω τίποτα άλλο ούτε τη Τζοκόντα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Μάιος 22, 2008, 09:54:49 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ ωραια περιγραφη και πραγματικα εντυπωσιακες εικονες
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Μάιος 22, 2008, 10:01:12 πμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πολύ ωραίο το θέμα σου, Χάρη, και ακόμα πιο ωραίες οι φωτογραφίες σου! Η Σαμοθράκη είναι από τα μέρη που θέλω να επισκεφθώ οπωσδήποτε, ελπίζω να καταφέρω το συντομότερο να τη δω και από κοντά!

Σε ευχαριστούμε για το άρθρο σου!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Ιούνιος 21, 2008, 16:43:24 μμ »
spyros1976 Αποσυνδεδεμένος
Αρχάριο μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1
Μέλος από: Ιούν, 2008

Προφίλ
Ξέρει κάποιος αν υπάρχει πλοίο που να πηγαίνει από Αθήνα Σαμοθράκη;
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #10
« στις: Ιούνιος 21, 2008, 16:44:47 μμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
υπάρχει από Λαυριο μια φορα την εβδομάδα
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Απάντηση #11
« στις: Αύγουστος 23, 2008, 18:20:56 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Μετά το τέλος των διακοπών στη Σαμοθράκη θα ήθελα να αναφέρω μερικά από τα πράγματα που γνωρίσαμε και μας άρεσαν πολύ.
Κατ αρχήν το φαγητό. Έχει δίκιο Χαρούλης που επιμένει στο κατσίκι. Τα κατσίκια στο νησί είναι άπειραααα!!!! Τα συναντάς παντού, στο δρόμο, στις πλαγιές, δίπλα στις παραλίες. Μικρούλικα σε μέγεθος χωρίς απαραίτητα να είναι και νεαρά στην ηλικία.


Τα δοκιμάσαμε στις τρεις καλύτερες παραλλαγές τους.
ΣΟΥΒΛΑΣ

ΓΕΜΙΣΤΟ

ΛΕΜΟΝΑΤΟ


και φυσικά υπήρχε και φρικασέ, καπαμά, με λαχανικά και πολλές πολλές (μα πάρα πολλές...) άλλες παραλλαγές που δεν τολμήσαμε όμως να ξαναδοκιμάσουμε γιατί ήδη με αυτά τα 3 που φάγαμε και αρχίσαμε να βελάζουμε.

Επισκεφθήκαμε τον καταράχτη του Φονιά. Κάναμε μια υπέροχη διαδρομή 2 χλμ. σε ένα απίστευτο τοπίο γεμάτο πλατάνια και νερά τρεχούμενα.

Φτάνοντας [αν και για να δεις το Φονιά έπρεπε να κάνεις και μια μικρή ορειβασία την οποία ο Χάρης έκανε 2 φορές (αυτό το παιδί μεταλάσσετε σε κατσίκι τελικά)] αντικρίσαμε ένα υπέροχο θέαμα. Ο καταράχτης σου έκοβε την ανάσα.


Το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Είναι μια ταμπέλα παραλιακού εστιατορίου που με εντυπωσίασε. Διαβάστε και μόνοι σας και θα καταλάβετε γιατί.


Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον Χάρη για την άψογη ξενάγησή σου για την φιλοξενία του στο νησί και για την απίστευτη περιποίησή του. Μας γύρισε παντού χωρίς να διαμαρτυρηθεί πηγαίνοντάς μας στα καλύτερα σημεία του νησιού. Χαρούλη ευχαριστούμε. (Επιφυλασόμαστε να το ανταποδώσουμε).
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #12
« στις: Αύγουστος 23, 2008, 18:59:51 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
χαχα κατσικόψαρα  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #13
« στις: Αύγουστος 23, 2008, 19:16:12 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Καλύτερη περιγραφή δεν θα μπορούσες να κάνεις Μαίρη.
Κατσικόψαρα αλήθεια βρε Μαίρη δε φάγαμε γμτ  biggrin
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #14
« στις: Αύγουστος 23, 2008, 20:18:22 μμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΕΝΔΡΑ






ΚΑΙ AUTOΚΑΤΣΙΚΑ




Τυχερός ο κάτοχος του Ι.Χ   Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 23, 2008, 20:25:09 μμ από THEOHARIS » Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 » Πάνω