GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 10:15:02 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Κοινωνικές Σχέσεις και Οικογένεια
| | |-+  Παιδιά
| | | |-+  Μάθετε για τη φροντίδα των πρώτων παιδικών δοντιών.
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Μάθετε για τη φροντίδα των πρώτων παιδικών δοντιών.  (Αναγνώστηκε 3712 φορές)
« στις: Μάιος 23, 2008, 15:21:50 μμ »
Rena
Επισκέπτης
Σε ηλικία τριών ετών τα παιδιά συμπληρώνουν την πρώτη τους οδοντοστοιχία, τη νεογιλή οδοντοστοιχία, που αποτελείται από 20 δοντάκια. Αυτά τα 20 αστραφτερά μαργαριταράκια που στολίζουν το στόμα του παιδιού είναι όμως ιδιαίτερα ευάλωτα στους κινδύνους που τα περιβάλλουν.

Αρκεί να σκεφτείτε ότι αποτελέσματα ερευνών απέδειξαν ότι στην ηλικία των δύο ετών το 8% των παιδιών έχουν ήδη ένα ή περισσότερα χαλασμένα δόντια, ενώ στην ηλικία των 3 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 60%.

Η σωστή διατροφή παίζει τον πιο ουσιαστικό ρόλο ώστε τα δόντια των παιδιών να είναι γεμάτα υγεία. Προσπαθήστε λοιπόν το καθημερινό του διαιτολόγιο να αποτελείται από τροφές πλούσιες σε λευκώματα, ασβέστιο και βιταμίνες, αποφεύγοντας τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και βέβαια τη ζάχαρη, που όμως είπαμε, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Όμως, μεγάλος εχθρός των δοντιών είναι και η παραμονή της τροφής για πολλή ώρα στο στόμα του παιδιού, καθώς προλειαίνει το έδαφος για την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης η κατάχρηση του μπιμπερό και ειδικά όταν αυτό παίρνει τη θέση της πιπιλάς είναι ικανή να δημιουργήσει τερηδόνα.

Προσπαθήστε να μάθετε από πολύ νωρίς στα παιδιά να φροντίζουν τα δόντια τους. Στην ηλικία των δύο ετών θα πρέπει τα δόντια του παιδιού να βουρτσίζονται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση πριν το βραδινό ύπνο. Μεγαλώνοντας το παιδί θα πρέπει να συνηθίσει να καθαρίζει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα. Μια οδοντόβουρτσα πολύχρωμη σίγουρα θα ενθουσιάσει το παιδί, όμως θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή. Μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας στο μέγεθος μπιζελιού είναι αρκετή, καθώς η μεγάλη ποσότητα φθορίου μπορεί να προκαλέσει μόνιμα στίγματα πάνω στα δόντια, ενώ η δική σας βοήθεια είναι απαραίτητη αρχικά ώστε να απομακρυνθεί εντελώς η οδοντική πλάκα. Θα πρέπει να είσαστε επίσης σχολαστικοί με την οδοντόβουρτσα του παιδιού. Πρέπει να την ξεπλένετε καλά και να μη μένει εκτεθειμένη σε μικρόβια και βακτηρίδια, ενώ θα πρέπει να την αλλάζετε κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Θα έχετε ακούσει σίγουρα διάφορες απόψεις σχετικά με τους σωστούς τρόπους βουρτσίσματος των δοντιών. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία η κίνηση της βούρτσας, αλλά εκείνο που προέχει είναι τα δόντια να καθαρίζονται σωστά, τόσο στην εξωτερική τους πλευρά όσο και την εσωτερική. Βέβαια, τα περισσότερα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα μπροστινά δοντάκια τους, καθώς βλέπουν μόνο εκείνα. Προσπαθήστε λοιπόν να τους εξηγήσετε ότι ανάγκη από καθαριότητα έχουν όλα τα δόντια και τα πίσω ακόμη περισσότερη, καθώς κάνουν τη μεγαλύτερη δουλειά και κουράζονται περισσότερο. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να παρακολουθεί τουλάχιστον μια φορά το χρόνο προληπτικά τα δόντια του παιδιού.

Πηγή:  www.noikokyra.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Μάιος 24, 2008, 12:51:09 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
ωραιο και πολυ χρησιμο για εμας τις νεες μανουλες το θεμα σου ρενα μου!!
βρε κοριτσια ποια ειναι η γνωμη σας για τη χρηση πιπιλας?διιστανται οι αποψεις εσεις τι κανατε?
κανει τελικα κακο στα δοντια?παντως ειναι μια παρηγορια για το παιδι ετσι δεν ειναι?
εμας παντως του ανοιγει την ορεξη αντι να τον κοιμιζει  Μεγάλο χαμόγελο
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 24, 2008, 12:53:49 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #2
« στις: Μάιος 24, 2008, 13:32:08 μμ »
Rena
Επισκέπτης
Μαργαρίτα, όπως ακριβώς είπες, οι απόψεις διίστανται. Θεωρώ ότι το καλύτερο για όλα είναι να υπάρχει μέτρο.  Κάποιες στιγμές είναι καθησυχαστικό και για τα μωράκια και για τις μαμάδες όταν χρησιμοποιείται η πιπίλα. Από την άλλη η παρατεταμένη χρήση της, ίσως δημιουργήσει κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία όμως, από όσο γνωρίζω, ελάχιστα σχετίζονται με την ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας των βρεφών. Παραθέτω σε νέο topic σχετικό άρθρο. Ελπίζω να βοηθήσει.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Δεκέμβριος 16, 2009, 08:30:42 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Πώς θα Βοηθήσω τα Παιδιά μου να Φροντίζουν τα Δόντια τους και να Προλαμβάνουν την Τερηδόνα;

 

Εάν μάθετε τα παιδιά σας να φροντίζουν με τον κατάλληλο τρόπο το στόμα τους, τους προσφέρετε μια σημαντική περιουσία για όλη τους τη ζωή. Μπορείτε να αρχίσετε δίνοντας το καλό παράδειγμα: εάν εσείς φροντίζετε τα δόντια σας, τους στέλνετε το μήνυμα ότι η στοματική υγεία είναι κάτι πολύτιμο. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί τους ή αφήστε τα να διαλέξουν οδοντόβουρτσα για να μοιάζει η φροντίδα του στόματος με παιχνίδι.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προστατεύουν τα δόντια και τα ούλα τους και να μειώνουν τον κίνδυνο της τερηδόνας, μάθετέ τους να κάνουν τα εξής απλά πράγματα:

    * Να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόπαστα με fluoride για να απομακρύνουν την πλάκα, το επίμονο επίστρωμα που προκαλεί την τερηδόνα.
    * Να καθαρίζουν τα δόντια τους με νήμα, μια φορά την ημέρα, για να απομακρύνουν την πλάκα που συσσωρεύεται ανάμεσα στα δόντια και κάτω από την παρυφή των ούλων, ώστε να μη σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα. Η πέτρα απομακρύνεται μόνο με καθαρισμό από τον οδοντίατρο.
    * Να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς πολλά άμυλα και ζάχαρη, τα οποία παράγουν τα οξέα της πλάκας και προκαλούν την τερηδόνα. Οταν τρώνε τέτοιες τροφές είναι προτιμότερο να τις τρώνε με τα γεύματά τους και όχι ενδιάμεσα γιατί το επιπλέον σάλιο που παράγεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων καθαρίζει το στόμα από τις τροφές.
    * Να χρησιμοποιούν προϊόντα με fluoride για τον καθαρισμό του στόματος.
    * Να πηγαίνετε το παιδί σας στον οδοντίατρο για τακτικούς ελέγχους.


Πώς να Μάθω το Παιδί μου να Βουρτσίζει τα Δόντια του;

Θα ήταν χρήσιμο να παρακολουθήσετε τα παιδιά σας μέχρι να μάθουν τα εξής απλά πράγματα:

    * Να χρησιμοποιούν μια ποσότητα οδοντόπαστας fluoride, σε μέγεθος μπιζελιού και να μην την καταπίνουν.
    * Με μια μαλακή οδοντόβουρτσα να βουρτσίζουν με παλινδρομικές κινήσεις πρώτα την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, γιατί εκεί συσσωρεύεται περισσότερη πλάκα.
    * Να βουρτσίζουν την εξωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα στην παρυφή των ούλων και κινώντας την παλινδρομικά.
    * Να βουρτσίζουν τη μασητική επιφάνεια κάθε δοντιού με μαλακές παλινδρομικές κινήσεις.
    * Με τη μύτη της οδοντόβουρτσας να καθαρίζουν την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών και των επάνω και των κάτω.
    * Να βουρτσίζουν τη γλώσσα, είναι πολύ ευχάριστο!


Πότε πρέπει να αρχίσει το καθάρισμα με νήμα;


Το νήμα απομακρύνει τα κατάλοιπα των τροφών και την πλάκα, που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια, εκεί όπου δεν εισχωρεί η οδοντόβουρτσα. Γι αυτό πρέπει να αρχίσετε να καθαρίζετε τα δόντια των παιδιών σας με νήμα από τα τέσσερα χρόνια τους και από τα οκτώ και μετά πρέπει να το κάνουν μόνα τους.

Τι Είναι η Προληπτική Έμφραξη και Πώς θα Ξέρω ότι το Παιδί μου τη Χρειάζεται;


Η προληπτική έμφραξη δημιουργεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμπόδιο για την τερηδόνα. Γίνεται με εμφρακτικές πλαστικές ουσίες, οι οποίες καλύπτουν τις μασητικές επιφάνειες των πίσω μόνιμων δοντιών των παιδιών, εκεί όπου εμφανίζεται συχνότερα η τερηδόνα. Η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη και μπορεί να γίνει σε μια και μόνη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρός σας θα σας πεί αν τα παιδιά σας μπορούν να επωφεληθούν από την προληπτική έμφραξη.

Τι Είναι το Fluoride και πώς θα Ξέρω ότι το Παιδί μου Παίρνει την Κατάλληλη Ποσότητα;

To fluoride είναι η καλύτερη ασπίδα των δοντιών εναντίον της φθοράς. Είναι φυσικό φθοριούχο ασβέστιο, συνενώνεται με το σμάλτο των δοντιών και τα ενισχύει. Για τα περισσότερα παιδιά η τακτική χρήση μιας οδοντόπαστας με fluoride αρκεί για να προστατεύσει τα δόντια τους. Για τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη τάση φθοράς των δοντιών και δεν πίνουν νερό ή γάλα με fluoride, ο παιδίατρος ή ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει να τους δώσετε σταγόνες fluoride ή κάποιο στοματικό διάλυμα με fluoride σε συνδυασμό με την οδοντόπαστα.

Τι Ρόλο Παίζει η Διατροφή στη Στοματική Υγεία του Παιδιού μου;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να αποκτήσει το παιδί σας γερά και ανθεκτικά δόντια. Η διατροφή ενός παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει όλη την κλίμακα των βιταμινών και των μετάλλων, μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου καθώς και τις κατάλληλες δόσεις fluoride.

Το fluoride είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την προστασία των δοντιών του παιδιού σας. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι τα μπισκότα, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, τα τσίπς. Η ζάχαρη και το άμυλο που περιέχουν, συνδυάζονται με την πλάκα των δοντιών και δημιουργούν οξέα. Τα οξέα αυτά επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών και προκαλούν την τερηδόνα.

Η επίθεση στο σμάλτο των δοντιών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 λεπτά της ώρας μετά το τέλος ενός γεύματος ή ενός μικρογεύματος. Ακόμα και το παραμικρό τσιμπολόγημα μπορεί να δημιουργήσει τα οξέα. Θα ήταν λοιπόν ιδανικό να περιοριστούν τα ενδιάμεσα μικρογεύματα.


 

Τι Πρέπει να Κάνω αν το Παιδί μου Σπάσει ή Χάσει κάποιο Δόντι του;



Για οποιονδήποτε τραυματισμό στο στόμα του παιδιού σας πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα και θα αποφασίσει για τη θεραπεία του.

Αν το παιδί σας πονάει μετά από τραυματισμό στα δόντια πρέπει να το πάτε αμέσως στον οδοντίατρο. Μπορεί να χρειαστεί κάποιο παυσίπονο πριν από το ραντεβού σας. Αν είναι δυνατόν, φυλάξτε το τμήμα του δοντιού που έχει σπάσει και πάρτε το μαζί σας στον οδοντίατρο.

Αν κάποιο δόντι έχει βγεί από τραυματισμό πηγαίνετε το δόντι αυτό στον οδοντίατρο το ταχύτερο δυνατόν. Μην το καθαρίσετε και διατηρείστε το σε νερό ή γάλα μέχρι να το πάτε. Δεν αποκλείεται να μπορεί να επανατοποθετηθεί το δόντι στο στόμα του παιδιού σας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αναφύτευση.

 

πηγή: Colgate
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω