GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 29, 2024, 19:59:18 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Σχολιάστε την επικαιρότητα
| | |-+  Συνθετικό κρέας
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Συνθετικό κρέας  (Αναγνώστηκε 2198 φορές)
« στις: Αύγουστος 26, 2008, 10:08:35 πμ »
atalanth Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 541
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Πρίν λίγα χρόνια ακούγαμε κάποιους να μιλούν για συνθετικό κρέας και τους χαρακτηρίζαμε γραφικούς. Σαρκασμός Τώρα που βρίσκεται προ των πυλών ή μάλλον προ των θυρών μας , γεννιούνται απορίες και ανησυχίες για το μέλλον μας και πολύ περισσότερο για το μέλλον των παιδιών μας. Σε λίγο καιρό δεν θα ξέρουμε τι τρώμε και τι συνέπειες θα έχει αυτό για τον άνθρωπο.Και όλα αυτά βέβαια με την δικαιολογία για προστασία των ζώων , συρίκνωση του προβλήματος της πείνας κλπ. Και βέβαια όλα αυτά σωστά είναι αλλά εγώ αναρωτιέμαι , αφού η φύση φρόντισε για όλα είναι σωστό ο άνθρωπος να ανατρέπει αυτήν την ισσοροπία? Με αφορμή τα τελευταία ρεπορτάζ που παρουσιάστηκαν σε τηλεόραση και εφημερίδες σας παρουσιάζω ένα άρθρο από το φύλλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (22/08/08) σχετικό με το θέμα αυτό. Δεν ξέρω βρε παιδιά μπορεί να είμαι εγώ υπερβολική αλλά δεν μπορώ ειλικρινά να το δεχτώ έτσι ... απλά. Σφραγισμένα χείλη

Κρέας... εργαστηρίου χωρίς γεύση και με διπλή τιμή
Αν εξαιρέσει κανείς το πρόβλημα της γεύσης και του υψηλότατου κόστους που απαιτεί η εμπορευματοποίησή του, κατά τα λοιπά, η παρασκευή συνθετικού κρέατος στο εργαστήριο έχει ήδη δρομολογηθεί. Και από πολλούς θεωρείται ότι, αν γίνει πραγματικότητα, θα μπορέσει να απαντήσει στο πρόβλημα της πείνας στον κόσμο, αλλά και στην αγωνία πολλών για τη μεταχείριση των ζώων.

Το 2050 ο πληθυσμός της Γης υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια, 2,5 περισσότερα απ' ό,τι σήμερα. Με τις τιμές καυσίμων και τροφίμων να φτάνουν στον ουρανό δεν θα ήταν παράλογο να πει κανείς ότι η λύση στα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να είχε αναζητηθεί... χθες.

Η ιδέα για παρασκευή κρέατος στο εργαστήριο δεν είναι τόσο τρελή όσο ακούγεται. Ηδη από το 1880, οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να δουλεύουν με ζωντανούς ιστούς, αν και τότε ο στόχος ήταν καθαρά ιατρικός. Εκατόν τριάντα χρόνια αργότερα περνάμε σε άλλη φάση.

Η παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο «θα είναι πολύ πιο καθαρή, πιο αποτελεσματική και πιο υγιεινή», δήλωσε στο US News ο Τζέισον Μάθενι, με σπουδές σχετικές με την Οικονομία της Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Τζονς Χόπκινς. «Θα λύσει όλα τα προβλήματα που αφορούν τη μεταχείριση των ζώων», προσθέτει ο Μάθενι, ο οποίος το 2004 ίδρυσε το New Harvest, έναν οργανισμό που στόχο έχει να προωθήσει τα υποκατάστατα κρέατος. Δεν είναι όμως ο μόνος που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εργαστηριακής παραγωγής συνθετικού κρέατος. Η ολλανδική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την έρευνα για την παρασκευή κρέατος στο εργαστήριο, που θα είναι και εμπορικά βιώσιμο. Ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Επιστημών Κρέατος στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Χενκ Χάαγκσμαν, λέει ότι, αν όλα πάνε καλά, σε έξι χρόνια η ομάδα του θα έχει καταφέρει να παρασκευάσει ένα προϊόν που θα μοιάζει με κρέας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτσες και σάλτσες.

Το θέμα πήρε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα διάσταση τον περασμένο Απρίλιο, όταν η γνωστή παγκοσμίως οργάνωση «Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων» ανακοίνωσε ότι προσφέρει βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε αυτόν που θα μπορέσει ώς το 2012 να παρασκευάσει κοτόπουλο στο εργαστήριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, τα μείζονα προβλήματα στην παρασκευή συνθετικού κρέατος είναι η τιμή και η γεύση. «Για να εξασφαλίσεις την πρωτεΐνη που περιέχει ένα κανονικό χάμπουργκερ θα πρέπει να ξοδέψεις χιλιάδες δολάρια», λέει ο καθηγητής μυϊκής βιολογίας, Ντάγκλας Μακφάρλαντ, ο οποίος το 2005 συνεργάστηκε με τον Μάθενι σε έρευνα για το εάν είναι εφικτό να παρασκευαστεί κρέας στο εργαστήριο. Ο Τζέισον Μάθενι εκτιμά ότι ένας τόνος κοτόπουλο του... δοκιμαστικού σωλήνα -συνθετικό δηλαδή με τη χρήση μοριακής βιολογίας- θα κοστίζει 5.000 δολάρια, δηλαδή δύο φορές όσο το συμβατικό. Σφραγισμένα χείλη Σφραγισμένα χείλη Σφραγισμένα χείλη
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 26, 2008, 10:12:17 πμ από atalanth » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Αύγουστος 26, 2008, 10:22:56 πμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
 Σφραγισμένα χείλη  Δεν τρώμε καλύτερα σόγια Απορία  Σφραγισμένα χείλη
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Αύγουστος 26, 2008, 15:12:55 μμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Ουτε καν σόγια θα έλεγα εγώ. Μάλλον για βοσκή μας βλέπω ... Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Απάντηση #3
« στις: Αύγουστος 27, 2008, 09:01:30 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Το κρέας συνθετικό, το ψάρι με μόλυβδο, το κοτόπουλο με διοξίνες, τα λαχανικά τίγκα στο φυτοφάρμακο.. ευκαιρία για δίαιτα.
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω