.... Mετά το ΟCEANOPOLIS, έφθασα με το γαλλικό ταξί στο chateau της Βρέστης, δλδ στο παλιό κάστρο που δεσπόζει στην πόλη !!! Μπορώ να πω ότι ... πραγματικά χάθηκα εκεί μέσα, το κάστρο ήταν λαβυρινθώδες και ... δεν καταλάβαινες για πότε βρισκόσουν από το ένα δωμάτιό του στο άλλο !!! Πόσο μάλλον για μένα που ... με τα ζητήματα "προσανατολισμού" δεν τα πάω καλά ... Όμως, σε κάθε δωμάτιο του chateau μάς περίμενε μια έκπληξη : Υπήρχαν βιτρίνες με μινιατούρες από γαλέρες και γολέτες των περασμένων αιώνων !!! Πραγματικό ταξίδι στο χθες .... Άλλωστε, στη θαλάσσια περιοχή της Βρέστης πριν μερικούς αιώνες είχαν λάβει χώρα πολλές ναυμαχίες, κυρίως μεταξύ του γαλλικού και του αγγλικού στόλου [τα δωμάτια του κάστρου κοσμούσαν και πίνακες με ναυμαχίες ... δυστυχώς οι επιγραφές κάτω από τις μινιατούρες και τους πίνακες ήταν όλες στα γαλλικά κι έτσι δεν μπόρεσα να μάθω κάτι περισσότερο για την ιστορία του τόπου]. Χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα σε ένα προπύργιο του κάστρου όπου υπήρχε ... ένα μικρό υποβρύχιο [
] και σε ένα δεύτερο προπύργιο, με υπέροχη θέα στην πόλη [και, συγκεκριμένα, στον ποταμό Penfeld και στη γέφυρά του που χωρίζει την πόλη στα δύο .... ] ....
Κι έτσι ... έφθασε η ώρα του φαγητού στο Le Beauf Sur La Quai .... Λοιπόν, αν βρεθείτε στη Γαλλία μην κάνετε το λάθος να πάτε να γευματίσετε στις 3 ή στις 4, όπως κάνουμε εδώ στην Ελλάδα ... Θα βρείτε όλα τα ρεστοράν ΚΛΕΙΣΤΑ και μετά ... θα περιμένετε μέχρι το απόγευμα να ανοίξουν !!! Οι Γάλλοι τρώνε το μεσημεριανό τους στις 12 άντε το πολύ στη 1 το μεσημέρι !!! Το Le Beauf Sur La Quai - στο οποίο ... με οδήγησε το ένστικτό μου - είναι καταπληκτικό ρεστοράν, αν βρεθείτε στη Βρέστη σάς το προτείνω ανεπιφύλακτα !!! Κι ευτυχώς ... το μενού ήταν γραμμένο ΚΑΙ στα γαλλικά κι έτσι παρήγγειλα "a hole duck in a fireplace" [!!!!} και "green salad" !!! Δεν είχα φάει ξανά στη ζωή μου πάπια και ... μπορώ να πω ότι το κρέας της είναι πάρα - πάρα πολύ νόστιμο !!! Μόνο που είναι ιδιαίτερα σκληρό, απαιτεί πολύ μάσημα !!! Άλλωστε, οι Γάλλοι δεν συνηθίζουν να ψήνουν πολύ το κρέας ή τα πουλερικά, κι έτσι, τρώγοντας π.χ. τη μπριζόλα, πιθανότατα να δεις και το αίμα της να κυλάει !!! Μαζί με την ψητή πάπια μού σερβίρισαν και μία γαβάθα με μικρές, ολόκληρες πατάτες [σε μέγεθος .. αβγού], βραστές με κομμένο κρεμμύδι [πολύ "γενναία" μερίδα], οι οποίες ... δεν ήταν ξεφλουδισμένες [
] !!!! Ε, λοιπόν ... εμένα δεν μού πήγαινε να φάω την πατάτα με το φλούδι της, όπως έκαναν οι υπόλοιποι θαμώνες του ρεστοράν !!! Έτσι, έπιασα μία - μία τις πατάτες και τις ξεφλούδισα με αποτέλεσμα ... στο τέλος να αδειάσει το ρεστοράν κι εγώ να μείνω μόνος μου για να ξεφλουδίζω τις πατάτες !!! Το άλλο που παρατήρησα ... Λοιπόν, οι Γάλλοι είναι "χάρμα οφθαλμών" όταν τους βλέπεις να τρώνε !!! Πραγματικά, απολαμβάνουν με όλη τους την ψυχή τη στιγμή του μεσημεριανού φαγητού τους [η οποία ... είναι πράγματι μια από τις ωραιότερες στιγμές της καθημερινότητάς μας, άσχετα αν πολλοί από εμάς δεν τόχουμε καταλάβει] .... Επίσης, μού έκανε εντύπωση ότι οι Γάλλοι, παρόλο που είναι "γαστρονομικός λαός", βγάζουν μια ΛΕΠΤΟΤΗΤΑ και μια ΕΥΓΕΝΕΙΑ την ώρα που τρώνε [κάτι που, δυστυχώς, δεν τόχουμε εμείς οι Έλληνες ... ] !!! Και μετά το φαγητό ... απαραιτήτως έν ΕΣΠΡΕΣΣΑΚΙ, "τραβιέται" το άτιμο [είδα τους Γάλλους, αφού τελειώσουν το γεύμα τους, να το παραγγέλνουν και ... τους μιμήθηκα
] !!!
Αυτά για την ώρα ... στο επόμενο ποστ θα διασχίσουμε τα ΤΕΡΑΑΑΑΑΑΣΤΙΑ κύματα του Ατλαντικού και θα φθάσουμε στο Ile d' Ouessant, βραχώδες νησάκι της αγόνου γραμμής της Γαλλίας .....