GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 27, 2024, 16:45:28 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Κοινωνικές Σχέσεις και Οικογένεια
| | |-+  Παιδιά
| | | |-+  Προστασία απο απογορευμένο & επικίνδυνο υλικό στα κινητά & πι σι των παιδιών
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Προστασία απο απογορευμένο & επικίνδυνο υλικό στα κινητά & πι σι των παιδιών  (Αναγνώστηκε 1770 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 06, 2009, 23:59:29 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Κινητο Τηλεφωνο

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

*
Εξοικειωθείτε με τα παιχνίδια που θέλει το παιδί σας να παίζει στο κινητό του τηλέφωνο και ρωτήστε ποια είναι τα αγαπημένα του.

*
Συμφωνήστε με το παιδί σας τον τύπο των παιχνιδιών που του επιτρέπετε να κατεβάζει από το Διαδίκτυο και να παίζει. Εξηγείστε του γιατί δεν θέλετε να παίζει κάποια άλλα παιχνίδια. Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσει το παιδί σας τους λόγους που του απαγορεύετε ορισμένα παιχνίδια και να τους σεβαστεί.

*
Ελέγξτε εάν το παιδί σας παίζει παιχνίδια που προσφέρουν online επικοινωνία με άλλους παίκτες. Σε τέτοια περίπτωση αποφασίστε εάν θα του επιτρέψετε κάτι τέτοιο έχοντας υπόψη δύο πράγματα: το κόστος μιας τέτοιας επικοινωνίας και την επαφή του παιδιού σας με αγνώστους.

*
Εάν του επιτρέψετε να λάβει μέρος σε τέτοια παιχνίδια, σιγουρευτείτε πρώτα ότι γνωρίζει τις βασικές αρχές της επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου: να μην δίνει, δηλαδή, ποτέ τα προσωπικά του στοιχεία, όπως το νούμερο του τηλεφώνου του, τη διεύθυνσή του και το όνομα του σχολείου του.

*
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας παίζει παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του και που περιέχουν κατάλληλο για αυτά περιεχόμενο. Για να είστε ενημερωμένοι, συμβουλευτείτε το σύστημα PEGI.

https://www.saferinternet.gr/Default.aspx?tabid=148

Παρενόχληση μέσω κινητού

Η παρενόχληση μέσω κινητού γίνεται μέσω της αποστολής προσβλητικού και ακατάλληλου υλικού με γραπτά μηνύματα (SMS) και μηνύματα πολυμέσων (MMS). Το υλικό αυτό μπορεί να είναι είτε ένα ρατσιστικό ή προσβλητικό κείμενο είτε η φωτογραφία ενός παιδιού που κακοποιείται. Τα παιδιά, όντας πλήρως εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες, χρησιμοποιούν κατά κόρον τις παραπάνω πρακτικές αφού τις βρίσκουν ιδιαίτερα διασκεδαστικές.

Μερικές συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση της παρενόχλησης:

*
Προσέχετε πολύ σε ποιους δίνετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Ακόμα και αν ένα άτομο στο οποίο εσείς οι ίδιοι έχετε δώσει τον αριθμό σας δεν σας στείλει προσβλητικά μηνύματα, είναι πιθανόν να δώσει τον αριθμό σας σε τρίτους.

*
Μην απαντάτε ποτέ σε παρενοχλητικά μηνύματα που λαμβάνετε. Καλό θα ήταν να τα φυλάξετε ώστε σε περίπτωση καταγγελίας να μπορείτε να αποδείξετε την παρενόχληση.

*
Μην υποβαθμίζετε το συμβάν. Η παρενόχληση μπορεί να μην μείνει μόνο στο ηλεκτρονικό επίπεδο και να εξελιχθεί σε κάτι πολύ σοβαρό αν δεν δώσετε την πρέπουσα σημασία.

*
Αν η παρενόχληση είναι πολύ σοβαρή και συστηματική, απευθυνθείτε στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας μέσω των γραμμών επικοινωνίας ή της ιστοσελίδας της. Αν το πρόβλημα δεν ξεπεραστεί αλλάξτε αριθμό τηλεφώνου.

Τέλος, πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στο φαινόμενο του happy slapping. Ο όρος αναφέρεται στη διαδικασία φωτογράφησης ή βιντεοσκόπησης σκηνών παρενόχλησης και ανταλλαγής αυτών. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί έντονα αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά τη Μεγάλη Βρετανία. Το happy slapping είναι στενά συνδεδεμένο με το cyberbullying, δηλαδή την παρενόχληση μέσω Διαδικτύου, ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ένα στα τέσσερα παιδιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου Insafe που πραγματοποιήθηκε το 2007, το 35% των παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών θα προωθούσε σε φίλους του μέσα από το κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες συμμαθητών του που ξυλοκοπούνται από άλλα παιδιά, γιατί θα το έβρισκε αστείο.

https://www.saferinternet.gr/Default.aspx?tabid=94

Φωτογραφίες μέσω κινητού

*
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πως πρέπει πρώτα να ζητάει την άδεια των φίλων ή των γνωστών του πριν τραβήξει κάποια φωτογραφία τους. Ποτέ δεν πρέπει να παίρνει φωτογραφίες από αγνώστους.

*
Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να στέλνει φωτογραφίες του σε αγνώστους μέσω του κινητού του ή να τις ανεβάζει στο Διαδίκτυο. Σε καμία περίπτωση δε, δεν πρέπει να στέλνει φωτογραφίες άλλων ανθρώπων εάν αυτοί δεν το γνωρίζουν και δεν έχουν συναινέσει για αυτό.

*
Θυμίστε στο παιδί σας ότι η χρήση φωτογραφικών μηχανών απαγορεύεται αυστηρά σε κάποιους χώρους, όπως π.χ. στα αποδυτήρια.

*
Εάν ο τρόπος που κάποιο τρίτο άτομο χρησιμοποιεί το κινητό του και την ενσωματωμένη κάμερα κάνει το παιδί σας να νιώθει άβολα, μάθετέ το να σας εμπιστεύεται και να σας το λέει αμέσως.

*
Εάν το παιδί σας ή ακόμα και εσείς λάβετε κάποια φωτογραφία στο κινητό σας που σας κάνει να νιώθετε άβολα ή σας σοκάρει, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχό κινητής τηλεφωνίας.

Διαδίκτυο και ασφάλεια   
Ζητήματα προς αντιμετώπιση

Οι µορφές παράνοµου περιεχοµένου ή παράνομης συµπεριφοράς συµπεριλαµβάνουν όχι µόνο τη διανοµή παιδικού πορνογραφικού και ρατσιστικού υλικού, αλλά και τη χρήση δικτύων Η/Υ και µορφών τεχνολογίας για τη διευκόλυνση άλλων αδικηµάτων, όπως η απάτη και οι επιθέσεις κατά της ασφάλειας των δικτύων, ή οι ενέργειες κακόβουλης ζηµιογόνου παρεµβολής (το λεγόμενο cracking). Αιτία εντεινόµενης ανησυχίας αποτελεί επίσης η χρήση του Διαδικτύου από τους παιδεραστές για να έρχονται σε επαφή µε τα παιδιά για τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες σε online σύνδεση ή µε άλλους τρόπους.

 
Βλαβερό ενδέχεται να είναι είτε το περιεχόµενο που καθορίζεται ότι ανήκει στην κατηγορία αυτή από το νόµο (µε αποτέλεσµα να υπόκειται σε µέτρα, προορισµός των οποίων είναι ο περιορισµός της πρόσβασης από τους ανήλικους), είτε εντελώς απλά, να είναι το περιεχόµενο που οι µεµονωµένοι γονείς δεν επιθυµούν να δει το παιδί τους.

Oι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν, ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται σε περιεχόµενο που εκπέμπουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το οποίο είναι βλαβερό για αυτά. Αυτή η καθολική αποδοχή εξακολουθεί να αφήνει σηµαντικό χώρο για συζητήσεις σχετικά µε το ποιο περιεχόµενο είναι πραγµατικά βλαβερό για τα μικρά παιδιά, ποιος πρέπει να αποφασίζει για τους γενικούς κανόνες που οφείλουν να σέβονται οι φορείς παροχής του υλικού και ποιος πρέπει να αποφασίζει για την εφαρµογή των εν λόγω κανόνων.

Τα παιδιά εντάσσονται σε µεγάλο φάσµα οµάδων ηλικίας, και κάθε ηλικιακή οµάδα αντιδρά διαφορετικά στις µορφές αποτύπωσης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων ή της βίας. Από την άλλη, είναι επίσης γεγονός ότι διαφορετικοί γονείς υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Πρόκειται, επίσης, για θεµατικό τοµέα στον οποίο οι εθνικές προσεγγίσεις φαίνεται να ποικίλλουν σε σηµαντικό βαθµό.

Εκτός από την προστασία των ανηλίκων, ο σκοπός της ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου και των τεχνολογιών online σύνδεσης θέτει ζητήµατα τα οποία σχετίζονται µε την προστασία των δεδοµένων και της ιδιωτικής ζωής, αλλά και την προστασία των δικτύων και της ασφάλειας των στοιχείων και των καταναλωτών. Υπάρχουν επίσης συγκεκριµένα µέτρα για την αντιµετώπιση των θεµάτων αυτών σε διεθνή, κοινοτική και εθνική κλίµακα.

Οι δράσεις επαγρύπνησης και ενημέρωσης κατευθύνονται προς τέσσερις κύριες οµάδες στόχους:

Τους δάσκαλους και τους καθηγητές και τον τοµέα της παιδείας, εν γένει.


Το ευρύτερο κοινό και ιδίως τους γονείς και τα παιδιά.


Τους κύκλους της κυβέρνησης και του τύπου / των µέσων επικοινωνίας.


Τη βιοµηχανία, συµπεριλαµβανοµένων των κύκλων των δηµιουργικών συντελεστών κατασκευής του περιεχοµένου σε online σύνδεση, των φορέων συναθροιστικής προώθησης και των διανοµέων

πηγη: www.saferinternet.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 07, 2009, 00:07:13 πμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #1
« στις: Φεβρουάριος 07, 2009, 07:19:33 πμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Στις μέρες μας που όλα τα παιδιά εχουν κάνει το κινητό σκουλαρίκι και είναι κολλημένα στην οθόνη ενός υπολογιστή, είναι πολύ σημαντικό να τα ενημερώσουμε για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Πολύ χρήσιμο άρθρο.
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω