GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 29, 2024, 12:29:43 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Αποφύγετε τις χειμωνιάτικες ιώσεις με φυσικό τρόπο!!!
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Αποφύγετε τις χειμωνιάτικες ιώσεις με φυσικό τρόπο!!!  (Αναγνώστηκε 5089 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 01, 2009, 17:05:01 μμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Το συγκεκριμένο άρθρο το αφιερώνω στην Βάγγο , με τις ευχές μου να γίνει γρήγορα καλά!! rose

Βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα και οι ιώσεις και τα κρυολογήματα....καραδοκούν.Είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε αυτά τα μικροπροβλήματα?Ας προστατεύσουμε τον οργανισμό μας με φυσικό τρόπο ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ,συμπηρώνοντας το διαιτολόγιο μας με έξυπνες τροφές.


Μήλα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα .Τρώγοντας ένα μήλο την ημέρα σημαίνει οτι έχετε 30% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε από όσους δεν τρώνε μήλα.
Τα μήλα με την κόκκινη φλούδα έχουν περισσότερα ανοσοποιητικά πλεονεκτήματα από τις πράσινες ποικιλίες.
Εξάλλου ,δεν λέμε οτι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα?Εφαρμοστε το...


Τζινσενγκ

Εχει αναφερθεί ως τονωτικό στοιχείο και έχει τονιστεί η σημασία του πριν από 4.000 χρόνια !!Περιέχει στοιχεία που μπορούν να μειώσουν την πιανότητα για κρυώματα και γρίπη κατά 30%.


Βιταμίνη C

Η συγκεκριμένη βιταμίνη "μπλοκάρει" την ανάπτυξη των ιών της γρίπης .Ερευνες ανακάλυψαν οτι όσοι έπαιρναν βιταμίνη C τη φυσική της μορφή έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα να μην ταλαιπωρηθούν για ιώσεις.


Φρούτα

Προμηθεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με πολλά αντιοξειδωτικά ενισχυτικά στοιχεία .Γι αυτό βάλτε σαν στόχο να τρώτε να τρώτε το λιγότερο 2 μερίδες την ημέρα -μέρος των 5-6 μερίδων καθημερινά.
Η μεγαλύτερη προστασία προσφέρεται από τα ρόδια ,τα δαμάσκηνα , τα εσπεριδοειδή , τις πράσινες πιπεριές (ναι ,θεωρούνται φρούτο),τα κόκκινα φρούτα και τα μαύρα σταφύλια.


Υπνος

Οση ώρα κοιμάστε , το σώμα σας ισορροπεί τις ορμόνες που καταπολεμούν τις ασθένειες.Οι άνθρωποι που κοιμούνται 6-8 ώρες καθημερινά έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από αυτούς που δεν συμπληρώνουν τόσες ώρες ύπνου και θεωρείται οτι ζουν περισσότερο από όσους κοιμούνται λιγότερο.


Υγιεινή των δοντιών

Θα σας φανέι ίσως περίεργο, αλλά το βούρτσισμα και η καθημερινή χρήση του οδοντικού νήματος θεωρείται "κλειδί υγείας" και προσθέτει 6 χρόνια ζωης σας, καθώς μειώνει τις ασθένειες της στοματικής κοιλότητας "κλειδώνοντας " ταυτόχρονα τα βακτήριδια έξω από τον οργανισμό σας.


Τζοκινγκ

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τις επιβλαβείς επιδράσεις από τις στρεσογόνες ορμόνες.Επομένως κάντε τζοκινγκ είτε στο γυμναστήρο είτε ακόμα καλύτερα ,στην εξοχή όταν και όποτε μπορείτε να βρείτε ευκαιρία.


Enhinacea

Αυξάνει τη δραστηριότητα και των αριθμό των λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τις μολύνσεις .Παίρνοντας συχνά enhinacea μειώνετε τις πιθανότητες να "αρπάξετε" ένα κρύωμα κατά 30% .
Και για όσους δεν γνωρίζουν... Η echinacea (προφέρεται εχινάτσια) είναι άγριο λουλούδι των κεντρικών Η.Π.Α. με μωβ πέταλα όμοια της μαργαρίτας και επιπλέον ένα από τα πλέον διαδεδομένα φυτά στην εναλλακτική ιατρική, κυρίως λόγω της ενίσχυσης που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για αιώνες, οι αυτόχθονες Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο φυτό για την επούλωση πληγών και την αντιμετώπιση των δηλητηριωδών δαγκωμάτων φιδιών, ενώ ήταν ιδιαίτερα κοινό και στους πρώτους Ευρωπαίους της Αμερικής ως ένα γενικής χρήσεως βότανο για την αντιμετώπιση λοιμώξεων.

Η echinacea αριθμεί εννέα είδη, εκ των οποίων τα τρία χρησιμοποιούνται στην ιατρική. Τα είδη αυτά χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες σκευάσματα που παρασκευάζονται από διαφορετικά μέρη του φυτού (λουλούδια, φύλλα, κοτσάνι ή ρίζα).

Τι προσφέρει;
Ως φυσικό αντιβιοτικό, η echinacea συμβάλλει αποφασιστικά στην καταστροφή βακτηρίων, ιών, μυκήτων και μικροβίων που προκαλούν ασθένειες. Η δράση της βασίζεται στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι πολύτιμα στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Επιπλέον, συμβάλλει στην παραγωγή ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από τα ίδια τα κύτταρα και προστατεύει τα υγιή κύτταρα από επιθέσεις μικροβίων. Τέλος, έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει της αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και στις λεγόμενες «αυτοάνοσες» ασθένειες, όπως το έκζεμα.

Προληπτική δράση
Η echinacea δρα προληπτικά απέναντι στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη και μάλιστα, είναι πιο αποτελεσματική όταν προσληφθεί άμεσα, με την πρώτη υπόνοια ασθένειας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η συστηματική πρόσληψη echinacea στη διάρκεια του χειμώνα μειώνει την πιθανότητα, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα εμφάνισης κρυολογήματος. Παράλληλα, φαίνεται ότι η echinacea αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους πόνους και τον πυρετό. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αντιβιοτική θεραπεία όταν το κρυολόγημα ή η ίωση είναι σε προχωρημένο στάδιο ή έχουν επιπλοκές.

Επιπρόσθετες ωφέλειες
Η echinacea μπορεί να καταπολεμήσει την εμφάνιση της άφθας και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και του μεσαίου τμήματος του αυτιού, ενώ επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου, του σταφυλόκοκκου και του έρπητα.

Υπό μορφή κρέμας μπορεί να απλωθεί πάνω σε πληγές, καψίματα, εκζέματα και στον έρπητα, καθώς διευκολύνει την επούλωση του δέρματος. Υπό μορφή γαργάρων, έχει ευεργετικές ιδιότητες κατά του ερεθισμένου λαιμού και αμυγδαλών. Σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται επίσης μελέτες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της echinacea στη θεραπεία του AIDS και μερικών μορφών καρκίνου.

Δοσολογία
Για κρυολογήματα και ιώσεις, η συνιστώμενη δοσολογία είναι μέχρι τα 200 mg 5 φορές την ημέρα.  Αν η echinacea χρησιμοποιείται προληπτικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι καλό να εναλλάσσεται ανά τρεις εβδομάδες με κάποιο άλλο παραπλήσιο βότανο που επίσης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση, η δοσολογία διαφέρει ανάλογα με το σκεύασμα. Η ταυτόχρονη πρόσληψη τροφής δεν επηρεάζει την απορρόφηση ή την αποτελεσματικότητα της echinacea. 

Πιθανές παρενέργειες
Στις συνιστώμενες δόσεις, η echinacea δεν έχει επιπλοκές. Επίσης δεν έχουν παρατηρηθεί δυσμενείς αντιδράσεις σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν. Η πιθανότητα αλλεργίας στο συγκεκριμένο βότανο είναι μικρή. Ωστόσο, οι αλλεργικοί στα άνθη της οικογένειας της μαργαρίτας ίσως είναι αλλεργικοί και στο συγκεκριμένο βότανο. Άτομα που παρουσιάζουν κνησμό ή δύσπνοια πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με τον γιατρό τους.



Πηγή :περιοδικό tv ζαπινγκ- υγεία
https://www.advancepharmacies.gr/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=296&Itemid=22
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 04, 2009, 01:37:26 πμ από ArXoS » Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #1
« στις: Φεβρουάριος 01, 2009, 19:29:38 μμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πολύ ωραίο το άρθρο Melita και σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου αν και πιστεύω ότι ότι στην δική μου περίπτωση το μόνο που θα βοηθούσε θα ήταν να σταμάταγε ο μικρός τον παιδικό σταθμό...
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Απάντηση #2
« στις: Φεβρουάριος 02, 2009, 09:25:54 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ καλο θεμα up
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Φεβρουάριος 02, 2009, 10:01:31 πμ »
dimitristsou Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Τα λεφτα μιλανε......λενε αντιο! Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 843
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Ευχαρισουμε για την ενημερωση Melita.Να σαι καλα.
Καταγράφηκε
Αληθινός φίλος είναι αυτός που έρχεται
όταν ο υπόλοιπος κόσμος φεύγει.
 
Απάντηση #4
« στις: Φεβρουάριος 02, 2009, 14:26:43 μμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Ευχαριστώ... Ντροπή
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #5
« στις: Μάρτιος 19, 2009, 23:13:49 μμ »
MAROULA Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.238
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Αχ μελιτάκι μου ωραία τα λες και συμφωνώ αλλά, αυτό με τον ΥΠΝΟ με αγχώνει γιατί δεν το εφαρμόζω δυστυχώς!!!
Καταγράφηκε
               η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
 
Απάντηση #6
« στις: Φεβρουάριος 03, 2010, 21:38:01 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Διατροφή: Ποιες τροφές προστατεύουν από τις ιώσεις
 Της Αλεξίας Σβώλου

Το μυστικό για να προφυλαχτούμε από τις ιώσεις κρύβεται και στο πιάτο μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πέρα από το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η σωστή διατροφή προστατεύει από  τις χειμερινές ιώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η εποχική γρίπη και το κρυολόγημα.  Για να γίνει η διατροφή ασπίδα κατά των ιώσεων πρέπει καταρχήν να περιλαμβάνει πολλά μικρά γεύματα (κατά προτίμηση 5 έως 6), ώστε το στομάχι να μην μένει άδειο για ώρες, όπως συμβαίνει όταν παραλείπουμε τα κυρίως γεύματα και τρώμε μόνο μια φορά την ημέρα.  Τα τακτικά γεύματα εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο να «κολλήσουμε»  κάποια από τις  χειμερινές ιώσεις.  Από αυτή την άποψη ιδιαίτερη είναι η αξία  του πρωϊνού καθώς ο οργανισμός έχει ξοδέψει τα ενεργειακά του αποθέματα κατά την διάρκεια της νύχτας και ο μεταβολισμός χρειάζεται ενέργεια  για να κινητοποιηθεί.

Προκειμένου ωστόσο το καθημερινό μενού να μας προστατεύσει από τις ιώσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα- πρέπει να συμπεριλάβουμε στα  κυρίως γεύματα της ημέρας και τα ενδιάμεσα μικρογεύματα (σνακ) τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και άλλα συστατικά (ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντι-μικροβιακές ουσίες) τα οποία τονώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου  Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής Μανώλης Μανωλαράκης εξηγεί ποια είναι τα πολύτιμα  διατροφικά συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες, πώς δρουν και σε ποια τρόφιμα περιέχονται.

Αντιοξειδωτικά ενάντια στις ιώσεις
Βιταμίνη C: Ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης και η χορήγησή της σε συμπλήρωμα διατροφής έχει προταθεί εδώ και χρόνια  για την προστασία από τις χειμερινές ιώσεις. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η λήψη της σε μεγαδόσεις (π.χ. 1000 mg, όταν η  ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη δεν ξεπερνά τα 60 mg)  περισσότερο  βλάπτει παρά ωφελεί καθώς προκαλεί καρδιαγγειακές βλάβες. Φυσικά το εύρημα αυτό αφορά αποκλειστικά τις μεγαδόσεις βιταμίνης C σε χάπια. Αντίθετα, η φυσιολογική πρόσληψη της βιταμίνης C μέσα από την διατροφή όχι μόνο ενδείκνυται,  αλλά επιβάλλεται. Κι αυτό γιατί χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση οξειδωτικού στρες στα κύτταρα.

Τρόφιμα πηγές βιταμίνης C:  Εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά,  μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο,  λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριές, μήλα, ακτινίδια, πατάτες, γλυκοπατάτες, σύκα, φράουλες.

Συμβουλή για το μαγείρεμα: Ως αντιοξειδωτική η βιταμίνη C είναι ευπαθής στο φως και το ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Επειδή αν οξειδωθεί χάνει τις ευεργετικές της ιδιότητες  και δεν προστατεύει πλέον από τις ιώσεις,  φροντίστε να καταναλώνετε τα φρούτα πoυ την  περιέχουν αμέσως μόλις τα κόψετε ή τα στύψετε και αποφύγετε να ψιλοκόβετε τα φυλλώδη λαχανικά με μαχαίρι. Αντ' αυτού κόψτε τα με τα χέρια για να περιορίσετε τις απώλειες  σε βιταμινούχο περιεχόμενο. Επίσης, επειδή η βιταμίνη C  είναι υδατοδιαλυτή,  αποφύγετε να βράζετε για πολλή ώρα  το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες   καθώς τότε το μεγαλύτερο μέρος της καταστρέφεται με την θερμότητα και διαλύεται στο νερό.  Βράστε τα κηπευτικά στον ατμό και αν μείνει νερό χρησιμοποιήστε το σε σούπες ή πιείτε το σαν ρόφημα καθώς εκτός από βιταμίνη C περιέχει  τις επίσης υδατοδιαλυτές  βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α συμπεριλαμβάνεται στα αντιοξειδωτικά της φύσης και ισχύει γι αυτή ό,τι και για την βιταμίνη C. Έτσι, ενώ η πρόσληψη της μέσα από τις τροφές επιβάλλεται γιατί εξασφαλίζει προστασία από τις ιώσεις και την βιολογική φθορά (γήρας), η υπερβολική της πρόληψη μέσα από μεγαδόσεις  βιταμινούχων συμπληρωμάτων βλάπτει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και αυξάνει  τον κίνδυνο θανάτου.

Τρόφιμα πηγές βιταμίνης Α: καρότα, σπανάκι, παντζάρια, πράσα, κολοκυθάκια, ντομάτα, πεπόνι,  πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, δαμάσκηνο, ροδάκινο, βερίκοκο, αγγούρι,  καρπούζι, παπάγια.

Συμβουλή για το μαγείρεμα: Σε αντίθεση με την βιταμίνη C, η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και γι αυτό δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Αντίθετα η θερμική κατεργασία  και η πολτοποίηση των τροφίμων (π.χ. σάλτσα ντομάτας, πουρές καρότου) αυξάνει την απορρόφησή της, ενώ ακόμα περισσότερη βιταμίνη Α προσλαμβάνετε καταναλώνοντας τα τρόφιμα-πηγές της με λίγο    λάδι.

Καροτενοειδή: Τα πιο γνωστά καροτενοειδή περιλαμβάνουν το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), το λυκοπένιο και την ζεα-ξανθίνη. Έχουν εξίσου ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με την βιταμίνη Α  και προφυλάσσουν και αυτά από τις ιώσεις αλλά και από τις εκφυλιστικές παθήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας των ματιών.

Τρόφιμα πηγές καροτενοειδών: Είναι  κατά βάση ίδιες με τις πηγές βιταμίνης Α.  Συγκεκριμένα, το β-καροτένιο περιέχεται στα καρότα, το λυκοπένιο στην ντομάτα, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπ-φρουτ  και η ζεα-ξανθίνη στα στραυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) και τα σπαράγγια.  Επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή έχουν τα  κόκκινα φρούτα του δάσους, που  κατά τους χειμερινούς μήνες  ωστόσο δεν υπάρχουν φρέσκα στον μανάβη.  Μπορείτε όμως να τα βρείτε  σαν κονσέρβα στον χυμό τους, κομπόστα ή μαρμελάδα.

Συμβουλή για το μαγείρεμα: Επειδή τα καροτενοειδή είναι και αυτά λιποδιαλυτά αφομοιώνονται καλύτερα-άρα και προστατεύουν περισσότερο από τις ιώσεις- αν έχουν υποστεί  μια θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα-πολτοποίηση) και όταν το μαγειρεμένο τρόφιμο καταναλώνεται με λίγο λάδι.

Βιταμίνη Ε:  Είναι και αυτή αντιοξειδωτική  και λιποδιαλυτή.  Προσλαμβάνεται καλύτερα από ωμές πηγές της και όχι κατεργασμένες.

Τρόφιμα πηγές βιταμίνης Ε: Ελαιόλαδο, ηλιέλαια, σπόροι, ξηροί καρποί.

Συμβουλές για το μαγείρεμα: Γενικά τα λάδια είναι προτιμότερο να προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να καταναλώνονται ωμά. Τότε έχουν μεγαλύτερη αξία σαν αντιοξειδωτικά και κατ' επέκταση προστατεύουν περισσότερο από τις ιώσεις.

Πολυφαινόλες  (ρεσβερατρόλη, κουερσετίνη, ανθοκυανιδίνη): Οι πολυφαινόλες  είναι βιο-φλαβονοειδή που έχουν κι αυτά αντιοξειδωτική δράση όπως οι προαναφερθείσες  βιταμίνες. Περιέχονται κυρίως στην φλούδα των φρούτων με έντονο χρώμα (από κόκκινο έως μπλε).

Τρόφιμα πηγές πολυφαινολών:  Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι οι κόκκινες ποικιλίες σταφυλιού, το κόκκινο κρασί, τα  μήλα, τα μούρα, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα μύρτιλα και το cranberry.

Ιχνοστοιχεία ενάντια στις ιώσεις
Σελήνιο: Μεταξύ των ιχνοστοιχείων, το σελήνιο έχει την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και γι αυτό συμπληρώνει  τις προαναφερθείσες βιταμίνες στην μάχη ενάντια στις ιώσεις.

Τρόφιμα πηγές σεληνίου: Περιέχεται κυρίως στους ξηρούς καρπούς (φιστίκια, ηλιόσπορος) που πρέπει βέβαια να καταναλώνονται ανάλατοι και με μέτρο γιατί έχουν υψηλή θερμιδική αξία.

Ψευδάργυρος:  Και αυτό το ιχνοστοιχείο θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις χειμερινές ιώσεις, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση.

Τρόφιμα πηγές ψευδαργύρου: θαλασσινά, όστρακα, ψάρια.

Χρώμιο: Το χρώμιο αποτελεί την νεότερη άφιξη στην κατηγορία των ωφέλιμων ιχνοστοιχείων.  Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.  Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι τόσο ισχυρές που συστήνεται η λήψη του σε διατροφικό συμπλήρωμα από μεγάλη μερίδα ειδικών.

Τρόφιμα πηγές χρωμίου: στρείδια, μύδια, βραζιλιάνικα φιστίκια, καρύδια, φουντούκια,  γαρίδες, αχλάδι, ντομάτα  μανιτάρια,  βρώμη, καλαμπόκι, κρέας.

Αλισίνη: Πρόκειται για το αντι-μικροβιακό συστατικό του σκόρδου που του προσδίδει και την χαρακτηριστική του μυρωδιά. Ως αντιμικροβιακό εμποδίζει τη μετάδοση των παθογόνων μικροοργανισμών  που προκαλούν τις  ιώσεις και συνεπώς προστατεύει από την εποχική γρίπη και το κρυολόγημα. Επίσης ρίχνει την πίεση στους υπερτασικούς και για αυτό το σκόρδο θεωρείται φάρμακο για την καρδιά. Για όσους δεν ανέχονται  την μυρωδιά του ή το βρίσκουν δύσπεπτο, το σκόρδο κυκλοφορεί και σε χάπια.

Τρόφιμα πηγές αλισίνης: σκόρδο
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #7
« στις: Φεβρουάριος 04, 2010, 10:29:49 πμ »
marylou Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 763
Μέλος από: Μάρ, 2009

Προφίλ
Μπράβο Νιτσάκι ωραίο άρθρο ευχαριστούμε up up
Καταγράφηκε
                 Πίσω απο τα σύννεφα.... ο ήλιος πάντα θα λάμπει !!!
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω