Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αρχική
Forum
Βοήθεια
Ημερολόγιο
Σύνδεση
Εγγραφή
Απρίλιος 29, 2024, 00:10:32 πμ
GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Μαγειρέματα
Διατροφικά νέα ..
Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εργαλεία θέματος
Αναζήτηση σε αυτό το θέμα
Σελίδες
1
2
»
Αποστολέας
Θέμα: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας (Αναγνώστηκε 10314 φορές)
«
στις:
Φεβρουάριος 06, 2009, 10:21:58 πμ »
giota
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007
Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Το παραδοσιακό... σνακ των Ελλήνων που σερβίρεται τυλιγμένο σε λαδόκολλα με πίτα, κρέας, τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά «αθώο»! Όταν οι διατροφολόγοι πήραν μολύβι και χαρτί, προσθέτοντας τις θερμίδες των υλικών που περιέχονται σε ένα σουβλάκι, διαπίστωσαν πως είναι θερμιδική βόμβα.
Oλόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια τεράστια θερμιδική ψαλίδα από σουβλάκι σε σουβλάκι, αφού η τιμή έναρξης δεν ξεπερνά τις 300 θερμίδες μπορεί όμως να εκτιναχτεί και στις 710 θερμίδες!
«Αυτό συμβαίνει όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος- πλούσιες πηγές λιπαρών. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σε 15 γραμμάρια λίπους- όσο δηλαδή χωράει σε ένα κουτάλι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Το λίπος στην πίτα. Πιο συγκεκριμένα, η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Αντίστοιχα οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως “φορτώνουμε” τον οργανισμό μας με περίπου 400 θερμίδες επιπλέον».
Η ποσότητα του λίπους στο κρέας που θα περιέχει μία πίτα σουβλάκι εξαρτάται πάντα από τον εστιάτορα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
«Αρκετοί χρησιμοποιούν ένα μικρό κομμάτι λίπος για να νοστιμίσει το καλαμάκι. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν περισσότερα. Γενικά όμως όσο περισσότερο λίπος χρησιμοποιείται τόσο πιο συμφέρουσα και οικονομική λύση είναι για τους ψήστες. Όχι όμως και για τους καταναλωτές που σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τις θερμίδες να χτυπούν... κόκκινο», λέει ο κ. Ρίσβας, ο οποίος προσθέτει πως δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να ελέγξει πόσο λιπαρό είναι το κρέας που του σερβίρουν.
Λάιτ εκδοχή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι λάτρεις του «πίτα με απ΄ όλα» δεν μπορούν να παραγγείλουν μια πιο λάιτ εκδοχή. «Αυτό που συνιστούμε είναι κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας- είτε είναι αυτό χοιρινό είτε κιμάς- καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και μικρότερη ποσότητα λίπους. Παράλληλα, όμως, αποφεύγοντας εντελώς τις πατάτες και τις διάφορες σάλτσες και επιλέγοντας πίτα ψημένη στα κάρβουνα, μειώνει κανείς σημαντικά την πρόσληψη έξτρα θερμίδων».
Σειρά μελετών, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό. «Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 500 χιλιάδων πολιτών για οχτώ χρόνια, συνυπολογίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει από 30% έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», υπογραμμίζει ο καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.
Διατροφικό αγκάθι το φοινικέλαιο
Διατροφικό αγκάθι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το λάδι που χρησιμοποιείται στα ταχυφαγεία, συνεπώς και σουβλατζίδικα, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. «Το φοινικέλαιο, μια από τις συνηθέστερες επιλογές των επιχειρηματιών εξαιτίας του χαμηλού κόστους, περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα- δηλαδή «κακά»- λιπαρά. Αντίστοιχα, η κατανάλωση σπορέλαιου έχει συσχετισθεί ύστερα από έρευνες με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.
Δεν έχει, όμως, σημασία μόνο τι είδους λάδι χρησιμοποιούν στα σουβλατζίδικα αλλά και πόσες φορές το αλλάζουν- κυρίως στο τηγάνισμα- καθώς η συχνή χρήση χρησιμοποιημένων λαδιών αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι καταναλωτές σοβαρές βλάβες στον οργανισμό
ΤΑ ΝΕΑ
Καταγράφηκε
https://www.youtube.com/user/staroula1000
Απάντηση #1
«
στις:
Φεβρουάριος 06, 2009, 10:25:08 πμ »
Mary
VIP Member
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Μέρα που βρήκες να το βάλεις το θέμα βρε Γιώτα.
Για μας η Παρασκευή είναι παραδοσιακά, η μέρα του souvlaking. Το βράδυ θα το τρώω και θα με τρώει.
Καταγράφηκε
Απάντηση #2
«
στις:
Φεβρουάριος 06, 2009, 10:26:12 πμ »
giota
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
α! δεν το ξερα Μαιρη μου
Καταγράφηκε
https://www.youtube.com/user/staroula1000
Απάντηση #3
«
στις:
Φεβρουάριος 06, 2009, 10:27:44 πμ »
Mary
VIP Member
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Παρηγοριέμαι, ότι εμείς τουλάχιστον, ζητάμε τις πίτες αλάδωτες. Κάτι είναι κι αυτό!
Καταγράφηκε
Απάντηση #4
«
στις:
Φεβρουάριος 06, 2009, 10:40:24 πμ »
giota
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Καταγράφηκε
https://www.youtube.com/user/staroula1000
Απάντηση #5
«
στις:
Φεβρουάριος 06, 2009, 18:17:03 μμ »
melita
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Ax ,Μαίρη και εμεις εχουμε καθιερώσει μια μέρα με φαγητο απο απέξω....
Και εμείς δεν τις ζητάμε αλάδωτες....αχχχχχχχχχχχχχχχχ
Αχ,ρε Γιώτα μας έκανες την καρδιά περιβόλι...
Ωραίο άρθρο ,για να μαθαίνουμε!!
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
Απάντηση #6
«
στις:
Φεβρουάριος 06, 2009, 23:28:18 μμ »
Ranja
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Κι εμείς σουβλάκια φάγαμε σήμερα... και όχι αλάδωτα!...
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
Απάντηση #7
«
στις:
Φεβρουάριος 07, 2009, 07:33:04 πμ »
ekaterini
Ανώτατο μέλος
Ας αφήσουμε την πραγματικότητα να βρει τα όριά μας
Φύλο:
Μηνύματα: 1.372
Μέλος από: Μάι, 2008
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Μεταξύ μας ούτε εμείς ζητάμε αλάδωτες τις πίτες
Καταγράφηκε
Απάντηση #8
«
στις:
Φεβρουάριος 07, 2009, 15:36:50 μμ »
giota
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
αλάδωτες τις πίτες κι εμεις
Καταγράφηκε
https://www.youtube.com/user/staroula1000
Απάντηση #9
«
στις:
Φεβρουάριος 08, 2009, 14:07:25 μμ »
arhontia
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 720
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Όμως
, με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι, και αποφεύγοντας τηγανιτές πατάτες και αυτοσχέδιες σως που κυκλοφορούν, πέφτουν αρκετά οι θερμίδες.
Και αν το σουβλάκι είναι home-made, με κρέας της επιλογής μας, τα σαλατικά του και αραβική πίτα, φτάνει να είναι ένα υγιεινό πλήρες γεύμα. Επίσης το παραδοσιακό τζατζίκι, μεταμορφώνεται εύκολα σε σαλάτα κηπουρού, αν εκτός από αγγούρι, προσθέσουμε τριμμένο καρότο, μαίντανό, κόκκινη ή κίτρινη γλυκιά πιπεριά και λίγη μουστάρδα στο γιαούρτι.
Καταγράφηκε
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
https://arhontia.com/
https://toixografie.com
Απάντηση #10
«
στις:
Φεβρουάριος 09, 2009, 14:15:41 μμ »
atalanth
Ανώτερο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 541
Μέλος από: Φεβ, 2008
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Εγώ πάλι δεν μπορώ να αντισταθώ βρε παιδιά.
Οσο πιο πολλές θερμίδες έχει τόσο πιο πολύ μου αρέσει!!!
Καταγράφηκε
Απάντηση #11
«
στις:
Φεβρουάριος 09, 2009, 14:32:05 μμ »
Marinaki
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.856
Μέλος από: Σεπ, 2008
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Εγώ προ δίαιτας λαδωμένη. Τα τελευταία 3 χρόνια όμως αλάδωτη και δεν την αλλάζω! Αν είναι η πίτα από σωστά υλικά είναι νόστιμη κι έτσι! Πάντως γενικά και η πιο light εκδοχή της πίτας-σουβλάκι είναι εξίσου νόστιμη. Αρκεί να μην το σκέφτεσαι ότι πρέπει να το κάνεις! Το θέμα είναι πως μαθαίνουμε να τρώμε!
Καταγράφηκε
Δε γράφεται πάντοτε με τη λογική η ομορφιά στη ζωή. Χρειάζεται κάπου κάπου και η τρέλα.
Απάντηση #12
«
στις:
Φεβρουάριος 09, 2009, 15:50:05 μμ »
arhontia
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 720
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Ακριβώς! Είναι θέμα συνήθειας. Μην μου πείτε οτι η λαδίλα πίτα και προ-κατ πατάτα του σουβλατζίδικου με τα χιλιοτηγανισμένα σπορέλαια έχουν καλύτερη γεύση από την πίτα ψημένη στα κάρβουνα. Ή οτι το λίπος-χοιρινό-σουβλάκι είναι απείρως ωραιότερο από το σουβλάκι κοτόπουλου ή τον γύρο κοτόπουλου.
Καταγράφηκε
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
https://arhontia.com/
https://toixografie.com
Απάντηση #13
«
στις:
Φεβρουάριος 09, 2009, 23:26:48 μμ »
sgr
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Μέχρι πρόσφατα ήθελα το σουβλάκι μου σωστό και κομπλέ.
Τελευταία άλλαξαν οι συνήθειές μου (βλέπε Χάρης) και έτσι τα τρώμε "παιδικά".
Χοιρινό καλαμάκι, ντομάτα και αλάδωτη πίτα. Μάλιστα είναι και ανάλατο το σουβλάκι. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι από εκεί που τα παίρνουμε είναι ψημένα στα κάρβουνα και έτσι έχουν άλλη γεύση.
Ε, εντάξει το βολεύω...........
Καταγράφηκε
Απάντηση #14
«
στις:
Ιανουάριος 24, 2010, 22:19:04 μμ »
anastasia2006
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 988
Μέλος από: Ιαν, 2010
Απ: Σουβλάκι: Μια βόμβα τυλιγμένη στην λαδόκολλα
πραγματική βόμβα !!
τι να κάνεις όμως που είναι νόστιμο
Καταγράφηκε
[img]https://dl10.glitter-graphics
Σελίδες
1
2
»
Εκτύπωση
Σύνθετη αναζήτηση
Powered by SMF
|
SMF © 2006-2014, Lewis Media
GreekMaSa 2015 ©
Φόρτωση...