GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 29, 2024, 02:25:51 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Σουβλάκι: Μία θερμιδική βόμβα στη διατροφή μας  (Αναγνώστηκε 10317 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 06, 2009, 10:21:58 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Το παραδοσιακό... σνακ των Ελλήνων που σερβίρεται τυλιγμένο σε λαδόκολλα με πίτα, κρέας, τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά «αθώο»! Όταν οι διατροφολόγοι πήραν μολύβι και χαρτί, προσθέτοντας τις θερμίδες των υλικών που περιέχονται σε ένα σουβλάκι, διαπίστωσαν πως είναι θερμιδική βόμβα.

Oλόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια τεράστια θερμιδική ψαλίδα από σουβλάκι σε σουβλάκι, αφού η τιμή έναρξης δεν ξεπερνά τις 300 θερμίδες μπορεί όμως να εκτιναχτεί και στις 710 θερμίδες!

«Αυτό συμβαίνει όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος- πλούσιες πηγές λιπαρών. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σε 15 γραμμάρια λίπους- όσο δηλαδή χωράει σε ένα κουτάλι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Το λίπος στην πίτα. Πιο συγκεκριμένα, η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Αντίστοιχα οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως “φορτώνουμε” τον οργανισμό μας με περίπου 400 θερμίδες επιπλέον».

Η ποσότητα του λίπους στο κρέας που θα περιέχει μία πίτα σουβλάκι εξαρτάται πάντα από τον εστιάτορα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Αρκετοί χρησιμοποιούν ένα μικρό κομμάτι λίπος για να νοστιμίσει το καλαμάκι. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν περισσότερα. Γενικά όμως όσο περισσότερο λίπος χρησιμοποιείται τόσο πιο συμφέρουσα και οικονομική λύση είναι για τους ψήστες. Όχι όμως και για τους καταναλωτές που σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τις θερμίδες να χτυπούν... κόκκινο», λέει ο κ. Ρίσβας, ο οποίος προσθέτει πως δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να ελέγξει πόσο λιπαρό είναι το κρέας που του σερβίρουν.

Λάιτ εκδοχή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι λάτρεις του «πίτα με απ΄ όλα» δεν μπορούν να παραγγείλουν μια πιο λάιτ εκδοχή. «Αυτό που συνιστούμε είναι κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας- είτε είναι αυτό χοιρινό είτε κιμάς- καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και μικρότερη ποσότητα λίπους. Παράλληλα, όμως, αποφεύγοντας εντελώς τις πατάτες και τις διάφορες σάλτσες και επιλέγοντας πίτα ψημένη στα κάρβουνα, μειώνει κανείς σημαντικά την πρόσληψη έξτρα θερμίδων».

Σειρά μελετών, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό. «Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 500 χιλιάδων πολιτών για οχτώ χρόνια, συνυπολογίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει από 30% έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», υπογραμμίζει ο καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.


Διατροφικό αγκάθι το φοινικέλαιο

Διατροφικό αγκάθι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το λάδι που χρησιμοποιείται στα ταχυφαγεία, συνεπώς και σουβλατζίδικα, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. «Το φοινικέλαιο, μια από τις συνηθέστερες επιλογές των επιχειρηματιών εξαιτίας του χαμηλού κόστους, περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα- δηλαδή «κακά»- λιπαρά. Αντίστοιχα, η κατανάλωση σπορέλαιου έχει συσχετισθεί ύστερα από έρευνες με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.

Δεν έχει, όμως, σημασία μόνο τι είδους λάδι χρησιμοποιούν στα σουβλατζίδικα αλλά και πόσες φορές το αλλάζουν- κυρίως στο τηγάνισμα- καθώς η συχνή χρήση χρησιμοποιημένων λαδιών αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι καταναλωτές σοβαρές βλάβες στον οργανισμό

ΤΑ ΝΕΑ

Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Φεβρουάριος 06, 2009, 10:25:08 πμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Μέρα που βρήκες να το βάλεις το θέμα βρε Γιώτα. wacko Για μας η Παρασκευή είναι παραδοσιακά, η μέρα του souvlaking. Το βράδυ θα το τρώω και θα με τρώει. Λύπη
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Φεβρουάριος 06, 2009, 10:26:12 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
α! δεν το ξερα Μαιρη μου  angel
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Φεβρουάριος 06, 2009, 10:27:44 πμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Παρηγοριέμαι, ότι εμείς τουλάχιστον, ζητάμε τις πίτες αλάδωτες. Κάτι είναι κι αυτό!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Φεβρουάριος 06, 2009, 10:40:24 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
 Μεγάλο χαμόγελο up
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Φεβρουάριος 06, 2009, 18:17:03 μμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Ax ,Μαίρη και εμεις εχουμε καθιερώσει μια μέρα με φαγητο απο απέξω....  Λύπη
Και εμείς δεν τις ζητάμε αλάδωτες....αχχχχχχχχχχχχχχχχ  Ντροπή
Αχ,ρε Γιώτα μας έκανες την καρδιά περιβόλι... Κλάμα Κλάμα
Ωραίο άρθρο ,για να μαθαίνουμε!! up Σαρκασμός Σαρκασμός
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #6
« στις: Φεβρουάριος 06, 2009, 23:28:18 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Κι εμείς σουβλάκια φάγαμε σήμερα... και όχι αλάδωτα!... Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #7
« στις: Φεβρουάριος 07, 2009, 07:33:04 πμ »
ekaterini Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Ας αφήσουμε την πραγματικότητα να βρει τα όριά μας Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.372
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Μεταξύ μας ούτε εμείς ζητάμε αλάδωτες τις πίτες  Ντροπή
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Φεβρουάριος 07, 2009, 15:36:50 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
αλάδωτες τις πίτες κι εμεις  Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Φεβρουάριος 08, 2009, 14:07:25 μμ »
arhontia Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 720
Μέλος από: Ιούν, 2007

Arhontia Karakosta Προφίλ WWW
Όμως, με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι, και αποφεύγοντας τηγανιτές πατάτες και αυτοσχέδιες σως που κυκλοφορούν, πέφτουν αρκετά οι θερμίδες.
Και αν το σουβλάκι είναι home-made, με κρέας της επιλογής μας, τα σαλατικά του και αραβική πίτα, φτάνει να είναι ένα υγιεινό πλήρες γεύμα. Επίσης το παραδοσιακό τζατζίκι, μεταμορφώνεται εύκολα σε σαλάτα κηπουρού, αν εκτός από αγγούρι, προσθέσουμε τριμμένο καρότο, μαίντανό, κόκκινη ή κίτρινη γλυκιά πιπεριά και λίγη μουστάρδα στο γιαούρτι.
Καταγράφηκε
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
https://arhontia.com/
https://toixografie.com
 
Απάντηση #10
« στις: Φεβρουάριος 09, 2009, 14:15:41 μμ »
atalanth Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 541
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Εγώ πάλι δεν μπορώ να αντισταθώ βρε παιδιά. Λύπη Οσο πιο πολλές θερμίδες έχει τόσο πιο πολύ μου αρέσει!!! Σαρκασμός up
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Φεβρουάριος 09, 2009, 14:32:05 μμ »
Marinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.856
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ
Εγώ προ δίαιτας λαδωμένη. Τα τελευταία 3 χρόνια όμως αλάδωτη και δεν την αλλάζω! Αν είναι η πίτα από σωστά υλικά είναι νόστιμη κι έτσι! Πάντως γενικά και η πιο light εκδοχή της πίτας-σουβλάκι είναι εξίσου νόστιμη. Αρκεί να μην το σκέφτεσαι ότι πρέπει να το κάνεις! Το θέμα είναι πως μαθαίνουμε να τρώμε!
Καταγράφηκε
Δε γράφεται πάντοτε με τη λογική η ομορφιά στη ζωή. Χρειάζεται κάπου κάπου και η τρέλα.
 
Απάντηση #12
« στις: Φεβρουάριος 09, 2009, 15:50:05 μμ »
arhontia Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 720
Μέλος από: Ιούν, 2007

Arhontia Karakosta Προφίλ WWW
Ακριβώς! Είναι θέμα συνήθειας. Μην μου πείτε οτι η λαδίλα πίτα και προ-κατ πατάτα του σουβλατζίδικου με τα χιλιοτηγανισμένα σπορέλαια έχουν καλύτερη γεύση από την πίτα ψημένη στα κάρβουνα. Ή οτι το λίπος-χοιρινό-σουβλάκι είναι απείρως ωραιότερο από το σουβλάκι κοτόπουλου ή τον γύρο κοτόπουλου. Γλώσσα
Καταγράφηκε
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
https://arhontia.com/
https://toixografie.com
 
Απάντηση #13
« στις: Φεβρουάριος 09, 2009, 23:26:48 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Μέχρι πρόσφατα ήθελα το σουβλάκι μου σωστό και κομπλέ.
Τελευταία άλλαξαν οι συνήθειές μου (βλέπε Χάρης) και έτσι τα τρώμε "παιδικά".
Χοιρινό καλαμάκι, ντομάτα και αλάδωτη πίτα. Μάλιστα είναι και ανάλατο το σουβλάκι. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι από εκεί που τα παίρνουμε είναι ψημένα στα κάρβουνα και έτσι έχουν άλλη γεύση.
Ε, εντάξει το βολεύω...........  Λύπη
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #14
« στις: Ιανουάριος 24, 2010, 22:19:04 μμ »
anastasia2006 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 988
Μέλος από: Ιαν, 2010

Προφίλ WWW
πραγματική βόμβα !! 
τι να κάνεις όμως που είναι νόστιμο  Λύπη



Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 » Πάνω