GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Δεκέμβριος 06, 2021, 13:44:26 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Τι μοσχάρι να αγοράσουμε
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Τι μοσχάρι να αγοράσουμε  (Αναγνώστηκε 11996 φορές)
« στις: Μάρτιος 31, 2009, 16:22:44 μμ »
myl Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
η ζωη κρυβει εκπληξεις Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 417
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ
ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΝΤΟΠΙΟ ΜΟΣΧΑΡΙ;

•   Είναι το μοσχάρι που γεννιέται, εκτρέφεται και σφάζεται στην Ελλάδα. Για να χαρακτηριστεί ελληνικό, δεν παίζει ρόλο η ράτσα. Αλλωστε, οι αυτόχθονες φυλές που έχουν απομείνει είναι λίγες και συνήθως είναι «μπασταρδεμένες» με ξένες.
•   Προσοχή: Πολλοί κρεοπώλες λένε ότι έχουν «ντόπιο» μοσχάρι, συμπληρώνοντας ότι είναι «ελληνικής εκτροφής». Δεν είναι όμως το ίδιο πράγμα. Το ελληνικό μοσχάρι γεννιέται εδώ, ενώ το ελληνικής εκτροφής εισάγεται ζωντανό και εκτρέφεται σε μονάδες εντατικής πάχυνσης για τουλάχιστον 5 μήνες.
•   Το μπέρδεμα είναι μεγαλύτερο με τα μοσχάρια που εισάγονται για πάχυνση αλλά σφάζονται σχεδόν αμέσως. Αυτά καταλήγουν τις περισσότερες φορές να βαφτίζονται «ελληνικής εκτροφής» ή «ελληνικά», απλώς και μόνο επειδή σφάχτηκαν εδώ.

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ; ΑΠΟΔΕΙΞΗ!

•   Το ελληνικό μοσχάρι συνοδεύεται πάντα από μια ετικέτα με μπλε πλαίσιο η οποία γράφει: «Χώρα καταγωγής: Ελλάδα», η οποία είναι συνήθως κολλημένη πάνω στη βιτρίνα του κρεοπωλείου. Αν το κρέας είναι εισαγόμενο, η ετικέτα αυτή είναι άσπρη. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι μας δείχνουν τη σωστή ετικέτα.
•   Από πέρυσι τον Απρίλιο όλα τα κρεοπωλεία των μεγάλων πόλεων υποχρεώθηκαν να αγοράσουν νέες ζυγιστικές μηχανές που αναγράφουν και την προέλευση του κρέατος π.χ. Βόειο κρέας Ελλάδας ή Γαλλίας. Οταν γίνει κάποιος έλεγχος στο κρεοπωλείο, μέσα από αυτή τη ζυγιστική θα μπορούν να βρουν πόσο ελληνικό και πόσο ξένο πουλήθηκε και να το συγκρίνουν με τα τιμολόγια αγοράς. Το κατά πόσον όμως γίνονται έλεγχοι δεν το γνωρίζουμε. Εμείς ως καταναλωτές καλό είναι να ζητάμε αυτό το αυτοκόλλητο.

ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ;

•   Ειδικά για χώρες που έχουν μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι παράγουν πολύ καλό, νόστιμο και τρυφερό κρέας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μελετήσει πολύ καλά τις ράτσες και έχουν διαχωρίσει ποιες κάνουν για κρέας και ποιες για γάλα. Στη χώρα μας, αντίθετα, μεγάλη ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος προέρχεται από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.
•   Από την άλλη, πολλοί φοβούνται ότι το κρέας που φτάνει στο ελληνικό τραπέζι από το εξωτερικό δεν είναι πρώτης ποιότητας· ότι είναι μαζικής παραγωγής κρέας από μονάδες εντατικής εκτροφής. Το πρόβλημα με αυτού του είδους τις εκτροφές είναι ότι τα ζώα δεν βόσκουν μόνα τους σε λιβάδια, αλλά είναι κλεισμένα σε στάβλους και ταΐζονται αποκλειστικά με ζωοτροφές… οι οποίες μπορεί να είναι και ύποπτης προέλευσης. Δεν είναι μυστικό ότι σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιείται κατά κόρον γενετικά τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι ως ζωοτροφή. Φυσικά, και στη χώρα μας υπάρχουν μονάδες εντατικής εκτροφής και ένα μεγάλο ποσοστό του μοσχαρίσιου κρέατος που καταλήγει στο πιάτο μας προέρχεται από αυτές. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν θα προτιμήσουμε ελληνικό ή εισαγόμενο μοσχάρι, αλλά τι τρώει το μοσχάρι.

ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Μεγάλο μέρος των ελληνικών μοσχαριών είναι ελευθέρας βοσκής και ζουν σε μικρές διασκορπισμένες φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Το κρέας τους είναι πιο σκληρό, αλλά θεωρείται πολύ νόστιμο, λόγω της μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας στο βοσκότοπο. Είναι όμως δύσκολο έως αδύνατο να ξέρουμε αν το κρέας που αγοράζουμε είναι ελευθέρας βοσκής. Επιπλέον, όταν η τροφή στο βοσκότοπο δεν επαρκεί, τα ζώα ταΐζονται συμπληρωματικά με ζωοτροφές, που και πάλι δεν ξέρουμε αν είναι «μεταλλαγμένες».

ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Οι βιολογικές φάρμες μοιάζουν πολύ με τις φάρμες ελευθέρας βοσκής μόνο που εδώ οι ζωοτροφές που δίνονται ως συμπλήρωμα είναι απαραιτήτως «βιολογικές», δηλαδή δεν προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ή από καλλιέργειες στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα. Το βιολογικό κρέας είναι λοιπόν σαφώς πιο ασφαλές. Αν και στη χώρα μας λίγοι Ελληνες βοοτρόφοι έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικοί, βρίσκουμε στην αγορά τόσο ελληνικό όσο και εισαγόμενο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ;

•   Αυτό που σφάζεται νωρίς, ενώ ακόμη πίνει γάλα (συνήθως 6 - 8 μηνών). Είναι μικρότερο σε μέγεθος από το μοσχάρι και το κρέας του έχει ανοιχτό ρόδινο χρώμα και όχι βαθύ κόκκινο.
•   Το προτιμούν συνήθως για το τρυφερό κρέας του και γιατί θεωρείται πολύ θρεπτικό για τα παιδιά, αρκετά όμως λιπαρό για τους ενήλικες.
•   Το ελληνικό μοσχαράκι γάλακτος είναι σπάνιο. Αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εισαγόμενα, κυρίως από Ολλανδία. Καθώς πρόκειται για ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής, δεν είναι δυνατόν να ταΐζονται μόνο με το γάλα της μητέρας τους. Συνήθως τα αποκόβουν νωρίς και τα ταΐζουν με σκόνη γάλακτος.

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΒΟΔΙΝΟ;

Υπάρχει μια σύγχυση στην αγορά για το τι είναι βοδινό κρέας. Οι «παλιοί», που το εκτιμούν ιδιαίτερα για τη νοστιμιά του, ονομάζουν βοδινό αυτό που προέρχεται από ηλικιωμένο μοσχάρι (ταύρο ή αγελάδα). Αυτό το βρίσκουμε σπάνια, γιατί οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να σφάζουν τα αρσενικά μοσχάρια σε μικρότερη ηλικία (συνήθως στους 15 μήνες), που είναι βαρύτερα και πιάνουν καλύτερη τιμή, ενώ τα θηλυκά τα κρατούν για αναπαραγωγή. Ομως, μπορεί να δούμε στα κρεοπωλεία ταμπέλες που γράφουν βοδινό ή βόειο. Τι συμβαίνει λοιπόν; Απλώς αυτή την ονομασία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στο μοσχαρίσιο κρέας που προέρχεται από ζώα μεγαλύτερα του 1 έτους. Για να είστε σίγουροι περί τίνος πρόκειται, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας.
   
   πηγη kathimerini.gr gastrnomos
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 31, 2009, 16:25:58 μμ από myl » Καταγράφηκε
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 31, 2009, 16:48:15 μμ »
MAROULA Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.238
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
πολύ ωραίο άρθρο και προπαντώς χρήσιμο για την υγεία μας
ευχαριστούμε up
Καταγράφηκε
               η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
 
Απάντηση #2
« στις: Απρίλιος 02, 2009, 10:01:15 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
ευχαριστουμε για την ενημερωση Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Απρίλιος 02, 2009, 10:11:14 πμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Πολύ καλή η ενημέρωση σου Myl αλλά

Αντε να είσαι σίγουρος για την προέλευση του κρέατος που αγοράζεις.

Μια λύση είναι να εχεις το μοσχαράκι στο σπίτι σου και να το θρέφεις με δικές σου τροφες. Είναι σιγουρα Ελληνικό, ντόπιο, βιολογικό και ελευθέρας βοσκής   angel
Η  άλλη λύση είναι να  παιζεις κορώνα γράμματα γι' αυτό που αγοράζεις  Έκπληξη
Και μια τρίτη είναι να μην τρώς κρέας   biggrin
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Απάντηση #4
« στις: Απρίλιος 02, 2009, 10:16:30 πμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Εμείς, Θεοχάρη, και να μη φάμε μοσχαράκι δεν πειράζει. Γλιτώνουμε και τη χοληστερίνη. Κακία Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε... Λύπη Έλα όμως που το μοσχαράκι είναι απαραίτητο στα παιδιά μας και ειδικά στα μικρά παιδιά επειδή βοήθαει στην αύξηση των εγκεφαλικών κυττάρων και στην αύξηση του σιδήρου; Αναποφασιστικότητα Εμείς, μετά από ένα Πάσχα που είχαμε φάει πάρα πολλά κρέατα, αποφασίσαμε να κάνουμε αποχή από το κρέας για σαράντα μέρες. Το αποτέλεσμα ήταν ο σίδηρος του Γιάννη να έχει πέσει πάρα πολύ και ο γιατρός να μας βάζει τις φωνές...  Λύπη
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #5
« στις: Απρίλιος 02, 2009, 20:32:45 μμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
ευχαριστουμε για την ενημερωση!!! up
ωραιο αρθρο!! up
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #6
« στις: Απρίλιος 03, 2009, 15:22:49 μμ »
myl Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
η ζωη κρυβει εκπληξεις Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 417
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ
θεοχαρη δυστηχως δεν γινεται να μην τρωμε κρεας,κακα τα ψεματα οι ελληνες ειναι κρεατοφαγος λαος(οι περρισοτεροι),αλλωστε φενεται και απο τις τοσες ταβερνες και fast food ,αλλα οπως ειπε και το despoinaki δεν το τρωμε μονο εμεις αλλα και τα παιδια μας (εγω ακομη δεν εχω αλλα περιμενω σε 5 μηνες),γιαυτο ολοι θελουμε να ξερουμε τι τρωμε.εγω δουλευω σε σουπερ μαρκετ και ξερω οτι στη χωρα μας δεν εχουμε πολυ παραγωγη μοσχαριων  σε αντιθεση με τα χοιρινα που ειναι ελληνικα ετσι λοιπον κανουμε εισαγωγη.τα εισαγωγης (ως συνηθως ειναι γερμανικα και γαλλικα)ειναι φθηνοτερα απο τα ελληνικα αλλα μπορουν να σου τα πουλησουν για ελληνικα ειναι ομως υποχρεωμενοι να αναγραφουν χωρα προελευσης και να σου δειξουν σφραγιδα.επειδη και εγω φοβαμαι τι θα μου πουλησουν αυτο που κανω ειναι να ψωνιζω απο ενα κρεοπωλη που γνωριζω και πιστευω πως μου δινει καλο κρεας.δεν μπορω να κανω κατι αλλο αλλα ουτε και να κοψω το κρεας.
Καταγράφηκε
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
 
Απάντηση #7
« στις: Απρίλιος 03, 2009, 15:46:52 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Ωραιότατο άρθρο και καλά δομημένο μόνο που μπερδεύομαι κάθε φορά που ψάχνω καπως το θέμα αυτό. Για μένα αποφάσισα ότι το παίζω κορώνα γράμματα και τρώω σχεδόν ό,τι βρω στο χασάπη μου που λέει ότι τα κρεάτα του είναι Καρδίτσας. Μα πόσα κρέατα μπορεί νάχει αυτή η καρδίτσα. Οι περισσότεροι για ελληνικά απο κει λένε πως τα έχουν. Και τι θα πει ελληνικά όπως μαθαίνουμε παίζεται. Λέω καθαρά για μένα γιατί ο καλός μου έχει να φάει κρέας 27-28 χρόνια και ο σίδηρός του είναι άριστος, η χοληστερίνη του νεαρού ανθρώπου και γενικά απ αυτό τουλάχιστον δεν πάσχει. Πρόσφατα ειχα κάποια πληροφόρηση για τα Γαλλικά κρέατα (κυκλοφορούν ευρύτατα) Θεωρώ ότι οι γάλλοι είναι προσεκτικοί στα κρέατά τους και όπως λέει και η sopexa που ειναι η διαφημιστική τους, πολλά χασάπικα διαθέτουν γαλλικό κρέας αλλά δεν το λένε, 1) γιατί είναι φθηνότερο απ το ελληνικό 3 ευρώ το κιλό και 2) γιατί οι έλληνες νομίζουμε ότι τρώμε ελληνικό κρέας και άρα θα είναι καλύτερο. Βεβαίως πολύ πρόσφατα παρουσίασαν άγγλοι εδώ τα κρέατά τους και κατηγόρησαν τα γαλλικά πολύ. Αθέμιτος ανταγωνισμός που στο εξωτερικό επιτρέπεται. ΄Ετσι καταλήγω στην αρχική μου θέση: Εγώ ο,τι  βρω όοοοταν θελήσω κρέας κι ο καλός μου τίποτα. Ο γιός μου, δεδομένου ότι ζει μάλλον στη Γερμανία, εδώ παίζει και στα δύο ταμπλώ μας καθόσον εκει του λείπουν τα ζαρζαβάτια και περισσότερο απ όλα τα ψάρια.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Απρίλιος 03, 2009, 16:00:48 μμ »
myl Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
η ζωη κρυβει εκπληξεις Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 417
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ

δειτε και αυτο http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/kathimerini/pdf/MOSXARI.pdf
Καταγράφηκε
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
 
Απάντηση #9
« στις: Απρίλιος 03, 2009, 16:20:06 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Πολύ χρήσιμο λινκ, myl. Να είσαι καλά. Όχι τίποτα άλλο, αλλά μου λύθηκαν και κάποιες απορίες. rose
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω