GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 29, 2024, 19:38:44 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Σχολιάστε την επικαιρότητα
| | |-+  Πρωταπριλιά και ψέματα: Το έθιμο
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Πρωταπριλιά και ψέματα: Το έθιμο  (Αναγνώστηκε 6444 φορές)
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 08:40:49 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Από την Ισλανδία ως την Γκόα και από την Αθήνα ως την Αλάσκα, η Πρωταπριλιά, η Ημέρα των Τρελών του Απρίλη (April Fools Day), είναι μέρα χαράς, αστείων, κάποτε χοντροκομμένων, και ψεμάτων με στόχο την γελοιοποίηση ή εξαπάτηση κάποιου, πάντα για την (έστω κακεντρεχή) διασκέδαση των πολλών. Παρ' όλα αυτά, παρά την ευρεία γεωγραφική διάδοση της γιορτής και την καταγραφή της στα ιστορικά κείμενα αιώνες τώρα, ακόμη δεν γνωρίζουμε από που κρατάει η σκούφια της.

Το σίγουρο είναι πως, δεν είναι χριστιανική γιορτή. Μια απόπειρα που έχει γίνει για τη σύνδεσή της με την αλλαγή του ημερολογίου (Ιουλιανό/ Γρηγοριανό) είναι μάλλον αποτυχημένη, αλλά δεν παύει να είναι αρκετά διαδεδομένη.

Σύμφωνα με την εκδοχή των χριστιανικών ριζών της γιορτής, όλα ξεκίνησαν όταν, στα τέλη του 16ου αιώνα, ο πάπας Γρηγόριος αποφάσισε να αντικαταστήσει με ένα σωστότερο ημερολόγιο το παλαιό Ιουλιανό. Το νέο ημερολόγιο τοποθέτησε την πρώτη του χρόνου στην πρώτη Ιανουαρίου. Από τις πρώτες χώρες που ακολούθησαν την παπική εντολή ήταν η Γαλλία. Όμως, δεν ακολούθησαν και όλοι οι πολίτες της. Αρκετοί επέμειναν στο παλαιό ημερολόγιο και την πρωτοχρονιά της πρώτης Απριλίου, γινόμενοι περίγελως των ημερολογιακώς "μοντέρνων" της εποχής, οι οποίοι τους στοχοποίησαν και τους πιάνανε στο ψιλό.

Η εκδοχή αυτή θεωρείται παρατραβηγμένη και ιστορικά δεν φαίνεται να στέκει. Και αυτό γιατί η ημέρα τιμονταν με ψέματα και χοντροκομμένα αστεία πολλά χρόνια πριν από την ημερολογιακή αλλαγή αλλά και γιατί τιμάται και σε πληθυσμούς που δεν έχουν καμμία σχέση με το χριστιανικό κόσμο, όπως, λόγου χάριν, οι ινδοί.

Ακριβώς αυτό το πλούσιο παρελθόν της κάνει πιο πιθανή την εκδοχή, η Πρωταπριλιά να αποτελεί επιβίωση -με μικρές αλλαγές - της εορτής που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν Ιλάρια και γιορταζόταν συγκεκριμένες ημερομηνίες μετά την ισημερία, στο τέλος του Μαρτίου.

Η γιορτή αποτελούσε κατάληξη μιας σειράς εορτών, όλων αφιερωμένων στο ζεύγος της Μητέρας Θεάς Κυβέλης, της καταγόμενης από τη Φρυγία και τόσο αγαπητής στη Μικρά Ασία και τη Θράκη, και του γιού και εραστή της Άττι, που αυτοευνουχίστηκε - κάτι που οι Ρωμαίοι ενθυμούνταν στις 22 Μαρτίου-, πέθανε και έμοιασε για πάντα νεκρός - γι' αυτό και οι Ρωμαίοι νήστευαν και τον μοιρολογούσαν στις 24 Μαρτίου- αλλά, εν τέλει ανασταινόταν από την ίδια τη Θεά την επομένη, την ογδόη ημέρα προ των Καλενδών του Απριλίου, έτοιμος να ξαναδοθεί στον έρωτα και τη ζωή. Ο Άττις ξαναρχόταν - η φύση αναγεννιόταν.

Η ημέρα της ανάστασης του Άττι ήταν όντως Ιλαρή. Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν και χαίρονταν, στη σκιά της ισημερίας, τον ερχομό της άνοιξης, την ανάσταση της φύσης και της ζωής. Σε αντίθεση με τους Μικρασιάτες και θράκες λάτρεις των δύο -εμφανώς φυσιοκρατικών - θεοτήτων, οι Ρωμαίοι δεν έφταναν σε μανία και δεν αυτοενουχίζονταν προς τιμήν της θεότητας. Έτρωγαν, έπιναν, τραγουδούσαν, παίζανε παιγνίδια ομαδικά αφιερωμένα στην Κυβέλη, μασκαρεύονταν και παρωδούσαν γνωστές προσωπικότητες.

Προφανώς, περνούσαν καλά. Τόσο καλά ώστε, η ρίζα της γιορτής - μιας μάλλον δευτερεύουσας γιορτής, στην οποία ούτε οι ιστορικοί ούτε οι πολιτικοί έδωσαν ποτέ μεγάλη σημασία- να αποδειχθεί ισχυρότατη και ο απόηχός της να ζει μέχρι σήμερα, στην ιλαρή πρωταπριλιά, μια γιορτή που αγαπούν και τιμούν ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι, ακόμη και αν κάποτε τους οδηγεί στην φυλακή, όπως δυό φορές έχει συμβεί στην πατρίδα μας.

Το πρωταπριλιάτικο αστείο κάθε εφημερίδας, σταθμού ή ιστότοπου, αποτελεί προϊόν συσκέψεων, συζητήσεων και πολλών απορρίψεων, πριν αποφασισθεί πια είδηση θα εκπροσωπήσει το χιούμορ και τη διάθεση των συντακτών, προσφέροντας παράλληλα μια μοναδική, ευχάριστη εθιμοτυπική, πια, σπαζοκεφαλιά στους αναγνώστες, ακροατές ή θεατές: αυτήν του εντοπισμού του πρωταπριλιάτικου και της σύγκρισης, με φίλους και γνωστούς, για το καλύτερο πρωταπριλιάτικο της χρονιάς.

Tο καλύτερο πρωταπριλιάτικο αστείο έρχεται στα μέσα του Mάη από τη Mυτιλήνη. O δημοσιογράφος της καθημερινής εφημερίδας του νησιού «Eμπρός» Nίκος Mανάβης, ειδοποιήθηκε ότι παραπέμπεται σε δίκη στις 23 Iουνίου με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων για ένα πρωταπριλιάτικο «ψέμα» που είχε δημοσιεύσει το 2001 στην εφημερίδα που τότε εργαζόταν.

Tο «ψέμα»

O κ. Mανάβης είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ως «υλικό» για το καθιερωμένο πρωταπριλιάτικο αστείο της εφημερίδας «Kυριακάτικα Aιολικά Nέα» το γεγονός ότι μόλις είχε ολοκληρωθεί ένα έργο οδοποιίας, η εκτέλεση του οποίου είχε διαρκέσει οκτώ ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρώντας αφάνταστα τους κατοίκους του νησιού. Πρόκειται για το δρόμο και τη γέφυρα που ενώνει τη Mυτιλήνη με την Παναγιούδα. Xρησιμοποιώντας λοιπόν μια επεξεργασμένη φωτογραφία όπου εμφανιζόταν να έχει καταρρεύσει τμήμα της γέφυρας, ο κ. Mανάβης δημοσίευσε κείμενο με τίτλο «Aπό θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα».

Tο γεγονός ότι την αμέσως επόμενη ημέρα, ως είθισται, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα αναίρεση της πρωταπριλιάτικης «είδησης» πέρασε απαρατήρητο από τον εισαγγελέα, ο οποίος στις 12 Aπριλίου 2001 διέταξε προκαταρκτική έρευνα. Φυσικά, τόσο στην ένορκη κατάθεσή του όσο και στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, ο δημοσιογράφος εξήγησε ότι επρόκειτο για ένα καθαρά χιουμοριστικό ρεπορτάζ, ενώ παρουσίασε και το δημοσίευμα της αναίρεσής του. Παρ’ όλα αυτά, τέσσερα χρόνια αργότερα, η Eισαγγελία Πρωτοδικών Mυτιλήνης με κλητήριο θέσπισμα που υπογράφει η αντεισαγγελέας Aθηνά Λαμπέα, παραπέμπει τον κ. Mανάβη σε δίκη με την κατηγορία της «διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Προηγούμενο

«H πλάκα είναι ότι στη Mυτιλήνη έχουν γραφτεί και “χειρότερα” πρωταπριλιάτικα αστεία χωρίς ποτέ να έχει γίνει τίποτα. Aπό το ότι κατέρρευσε ο τρούλος ενός ναού μέχρι το ότι ένα βουνό έγειρε και κινδυνεύει να πλακώσει ένα χωριό», λέει στην «K» ο «κατηγορούμενος» κ. Mανάβης... «Πέρα από το ευτράπελο του θέματος, όμως, όταν φτάνουμε στο σημείο ένας δημοσιογράφος να κατηγορείται για τέτοια πράγματα, όλα είναι πιθανά. Aκόμα και να καταδικαστεί τελικά. Φαίνεται όμως ότι όταν ένας εισαγγελέας δεν μπορεί να στείλει στο ακροατήριο σοβαρές υποθέσεις, ασχολείται με τέτοια».

Kι αν σας φαίνεται απίστευτο, σημειώνουμε ότι υπάρχει δικαστικό προηγούμενο. Tην Πρωταπριλιά του 1977, δύο δημοσιογράφοι που εργάζονταν στο EIP μετέδωσαν ότι το νέφος έχει ξεπεράσει τα όρια επικινδυνότητας προτρέποντας τους πολίτες να μείνουν μέσα. Kαι τότε οι δημοσιογράφοι παραπέμφθηκαν σε δίκη και τελικά αθωώθηκαν.

Madata.GR
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 11:43:27 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ

«Αυτός που δε μπορεί να πει ψέματα δεν ξέρει ποια είναι η αλήθεια»
Friedrich Nietzsche (Γερμανός φιλόσοφος)

Δεν ξέρω αν υποσυνείδητα κάπως έτσι προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε το γεγονός ότι λέμε ψέματα. (Δικαιολογείται ποτέ ένα ψέμα;) Αλλά κι αν εμείς που το λέμε μπορούμε να το δικαιολογήσουμε, μπορούν εξίσου και αυτοί που το ακούν; Ειδικά αν στην πορεία το ανακαλύψουν; Και γιατί, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα μισά σχεδόν από αυτά που ακούμε ή μαθαίνουμε στην καθημερινότητά μας είναι ψέματα, εμείς τα πιστεύουμε; Με αφορμή την σημερινή, πιο κατεργάρα ημέρα του χρόνου, αποφασίσαμε να πούμε όλη την αλήθεια για τα ψέματα. Να αναζητήσουμε γιατί τα λέμε και να καταγράψουμε ποια είναι αυτά που λέμε και ποια αυτά που ακούμε συχνότερα. Για να μπορούμε, όπως λέει και ο Nietzsche, να ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια.

Στην ερώτηση «γιατί λέμε ψέματα;» η απάντηση, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι πολύπλοκη. Καταρχήν, το ψέμα είναι κάτι που πρωτοεμφανίζεται στην ζωή μας από τα πρώτα ήδη χρόνια μας. Λέμε ψέματα ως μικρά παιδιά στην προσπάθειά μας να κάνουμε κάτι που μας απαγορεύουν ή να αποφύγουμε κάποια τιμωρία. Λέμε ψέματα ως έφηβοι επειδή θέλουμε να γίνουμε αποδεκτοί (ή δημοφιλείς) από το σύνολο, από την παρέα ή από το άτομο που μας ενδιαφέρει. Μεγαλώνοντας έχουμε πάρει πια το «κολάι» και τα ψέματά μας είναι πιο εξελιγμένα, πιο πειστικά. Λέμε ψέματα στην δουλειά όταν δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο deadline ή όταν αργήσαμε να πάμε στην δουλειά. Λέμε ψέματα στον σύντροφό μας επειδή ξεχάσαμε τα γενέθλιά του κ.ο.κ. Αυτά, βέβαια, είναι μικρά ή «λευκά» ψέματα. Από αυτά που αν είχαμε πει την αλήθεια η «ζημιά» δεν θα ήταν και τόσο μεγάλη.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν κανείς -ενήλικας ως επί το πλείστο- νιώθει την ανάγκη να λέει τόσο μικρά όσο και μεγάλα ψέματα. Όταν κανείς είναι μυθομανής ή παθολογικός ψεύτης. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, λένε ψέματα είτε για να προστατευτούν, να επιδειχθούν, να κερδίσουν χρήματα, κοινωνικό στάτους, να αποφύγουν κάποια τιμωρία, ή απλά χωρίς κανέναν από τους παραπάνω λόγους. Πολλοί μυθομανείς λένε ψέματα απλά για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να πουν ψέματα, μικρά ή μεγάλα. Τα άτομα αυτά μάλιστα έχουν εξελίξει τόσο την «τέχνη» τους που μπορεί να γίνουν τρομερά πειστικά, όταν όμως αποκαλυφθούν οι ιστορίες που έχουν πλέξει είναι τόσο μεγάλες και απίστευτες που είναι σχεδόν αδύνατο να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη κάποιου.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το δυσκολότερο. Ανάμεσα στα πολλά που είπε ο Nietzsche περί ψέματος, πρόσθεσε πως «δεν με ενοχλεί που μου είπες ψέματα, με ενοχλεί που από εδώ και πέρα δεν μπορώ να σε πιστέυω». Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του ατόμου που λέει ψέματα και η μόνη του ελπίδα να «σωθεί» είναι να αποκαλύψει την αλήθεια το συντομότερο δυνατό. Γιατί όταν ένα άτομο ψεύδεται ουσιαστικά σπάει έναν όρκο, μία άφατη συμφωνία να αντιμετωπίζει τους άλλους όπως θέλει να τον αντιμετωπίζουν. Και αυτό, σε μία πολιτισμένη κοινωνία, δε μπορεί εύκολα να γίνει αποδεκτό.

Τα παράδοξο, ωστόσο, είναι πως κάποιες ομάδες ανθρώπων αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερη κατακραυγή ως ψεύτες από άλλους. Πολύ ευκολότερα μπορούμε, για παράδειγμα, να περιμένουμε ένα ψέμα από έναν πολιτικό παρά από έναν επιστήμονα, από έναν διαφημιστή παρά από έναν καθηγητή, από έναν χρηματιστή παρά από έναν μουσικό. Και αυτό μάλλον επειδή έχουμε συνηθίσει να ακούμε ψέματα από αυτά τα άτομα ή γιατί μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε πιο εύκολα (δείτε στα Σχετικά Links πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε ότι κάποιος μας λέει ψέματα). Είναι, μάλιστα, τόσο στερεότυπα κάποια από τα ψέματα που ακούμε καθημερινά που έχουμε φτάσει να διασκεδάζουμε μαζί τους. Ακόμα πιο περίεργο δε είναι ότι με την πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται, πολλά έχουμε φτάσει και να τα πιστεύουμε!

Ψέματα που ακόμα συχνότερα
* Από έναν χρηματιστή: «Αυτή η μετοχή δεν πέφτει πιο κάτω»: Κι όμως, πέφτει. Όταν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μπορεί να φτάσει και στον μηδέν. Αν για παράδειγμα μια μετοχή από 25 ευρώ έχει πέσει στα 2,50 ευρώ, έχει χάσει το 90% της αξίας, άρα «λογικό» ακούγεται να έχει απομείνει ένα 10% της αξίας για να χάσει ακόμα. Αν όμως κάποιος αγοράσει την μετοχή με 2,50 ευρώ και αυτή συνεχίσει να πέφτει στα 0,25 ευρώ, τότε και για αυτόν τον αγοραστή το 90% της αξίας έχει χαθεί. Δεν φαντάζεστε πόσοι την έχουν πατήσει έτσι.

* Από έναν πολιτικό: «Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο»: Μπορεί να αποτελεί συνταγματικό άρθρο, αλλά κακά τα ψέματα, δεν αντιμετωπίζονται όλοι ίσα από τον νόμο. Όσοι διαθέτουν χρήματα και εξουσία χαίρουν συνήθως καλύτερης αντιμετώπισης από όσους δεν έχουν από το σύστημα δικαιοσύνης. Ενώ αμέτρητοι άνθρωποι ακόμα και σήμερα υποφέρουν από ρατσιστική αντιμετώπιση ανάλογα με το φύλο, το χρώμα, την ηλικία τους κ.λ.π. Αντίστοιχα, εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον συγκεκριμένων δημογραφικών ομάδων (π.χ. παιδιά) τιμωρούνται σκληρότερα από αυτά σε άλλες δημογραφικές ομάδες.

* Από διαφημίσεις: «Εντελώς δωρεάν» ή «δώρο»: Τα περισσότερα από αυτά που υποτίθεται πως μας προσφέρονται εντελώς δωρεάν καταλήγουν τελικά να μας κοστίζουν περισσότερο από άλλα για τα οποία πληρώνουμε. Π.χ. Στα δύο γιαούρτια το ένα δώρο. Για να μην αναφέρω τις «εντελώς δωρεάν» θεραπείες που προσφέρονται από τα περισσότερα ινστιτούτα αδυνατίσματος-ομορφιάς, τις οποίες για να απολαύσουμε πρέπει πρώτα να υπογράψουμε και ένα πολύμηνο συμβόλαιο.

* Από διαφημίσεις: «Αυτό δεν πρέπει να το χάσετε!» ή «Αυτό δε μπορείτε να το χάσετε!»: Μπορούμε. Το έχουμε ξαναχάσει, δεν πάθαμε και τίποτα! Π.χ. για μία προσφορά από εταιρία τηλεφωνίας ή για μία τηλεοπτική εκπομπή.

* Από διαφημίσεις: «Εύκολα και γρήγορα!»: Ιδιαίτερα δημοφιλές όταν πρόκειται για αδυνάτισμα, μαγείρεμα, δάνειο, εύρεση ερωτικού συντρόφου… Ακόμα όμως κι αν έχει κανείς την δυνατότητα (οικονομική ή μη) να αποκτήσει αυτές τις παροχές, θα πρέπει να κάνει κάτι πρώτα για να τις αποκτήσει. Δεν του έρχονται πατώντας ένα κουμπί. Άρα ούτε εύκολο ούτε γρήγορο είναι πάντα.

* Από διαφημίσεις: «Κάτω του κόστους»: Το έχουμε ακούσει από εμπόρους αυτοκινήτων. Αλλά πείτε μου, πιστεύετε πραγματικά πως ένας έμπορος θα πουλούσε ένα αυτοκίνητο λιγότερο από όσο το αγόρασε; Ναι, μπορεί να κάνουν κάποιες προσφορές, κάποιος να πουλάει κάτι λιγότερο από κάποιον άλλον. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι του ίδιου κόστισε όσο θα σας το πουλήσει.

* Από διαφημίσεις: «Μπορείτε να το ακυρώσετε ανά πάσα στιγμή»: Ναι, καλά. Για δοκιμάστε να ακυρώσετε την συνδρομή σας στην πιστωτική σας κάρτα κι αν το επόμενο μήνα δεν σας έρθει πάλι… τρυπήστε μου την μύτη.

* Από πολιτικούς: «Υποψήφιος του ανεξάρτητου κόμματος»: Αν το σκεφτείτε, πόσο οξύμωρο ακούγεται αυτό; Αν είσαι ανεξάρτητος πώς γίνεται να ανήκεις και σε κάποιο κόμμα; Και αν πρόκειται για κόμμα πώς μπορεί να έχει ανεξάρτητους ψηφοφόρους;

* Από πρόσωπα με κάποια εξουσία: «Αυτό είναι για την δική σας ασφάλεια»: Πρόκειται για ευφημισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλουν να που είναι «με αυτόν τον τρόπο σας ελέγχουμε». Άνθρωποι στους οποίους περνιούνται χειροπέδες ή που οδηγούνται στην απομόνωση για «την δική τους ασφάλεια» θα μπορούσαν (αν μπορούσαν) να αντιμετωπίζονται με καλύτερες μεθόδους.
 
Ακόμα πιο στερεότυπα πάντως είναι τα ψέματα που εμείς οι ίδιοι λέμε στους άλλους..


«Δεν είναι αυτό που νομίζεις»: Η πιο διαδεδομένη ατάκα που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα. Τις περισσότερες φορές ΕΙΝΑΙ αυτό που νομίζει, γεγονός που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Θα την χρησιμοποιήσουμε «επί ματαίω» όταν μας πιάσουν επ’ αυτοφώρω να κάνουμε κάτι που δεν έπρεπε να κάνουμε. Φυσικά, σε σπάνιες περιπτώσεις θα μας γλιτώσει από την δύσκολη θέση. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα απ’ ότι ήδη είναι.

«Από αύριο ξεκινάω δίαιτα»: Αν όντως ίσχυε αυτή η φράση τότε σίγουρα θα ήμασταν κάθε μέρα fit. Η αλήθεια όμως απέχει πολύ. Συνηθίζουμε να λέμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι θα ξεκινήσουμε δίαιτα από την επόμενη κιόλας μέρα, αλλά στο 80% των περιπτώσεων, όχι μόνο δεν ξεκινάμε την πολυπόθητη και… καταραμένη δίαιτα, αλλά καταλήγουμε να τρώμε ακόμα περισσότερο από πριν. Λόγια του αέρα εν ολίγοις.

«Σε βλέπω σαν φίλο/φίλη»: Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να ακούσουμε από κάποιον/α που ποθούμε, αλλά και το πρώτο που ξεστομίζουμε όταν θέλουμε να «ξεφορτωθούμε» κάποιον/α που μας έχει γίνει κολλιτσίδα. Τις περισσότερες φορές, όχι φιλικά δεν τον βλέπουμε, αλλά αν είχαμε την δυνατότητα θα τον διαγράφαμε μια και καλή. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, η μετάφραση κυμαίνεται μεταξύ του «σε βαρέθηκα» και «βρήκα άλλον/ην». Συνώνυμη φράση που λέμε ακόμα συχνότερα: «καλύτερα να μείνουμε φίλοι».

«Θα σε πάρω σε λίγο»: Υπάρχουν φορές που πολύ απλά δεν έχουμε διάθεση να μιλήσουμε ή βαριόμαστε του θανατά την ακατάσχετη πολυλογία των άλλων. Αντί να κλείσουμε απότομα το τηλέφωνο, χρησιμοποιούμε την παραπάνω έκφραση ή άλλες αντίστοιχες («θα μιλήσουμε αργότερα», «κλείσε σε παίρνω εγώ») για να αποφύγουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται τον διάλογο.

«Το είχα στο αθόρυβο»: Αν η δόνηση στα κινητά διευκόλυνε αρκετούς, χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία από ακόμα περισσότερους. Κάθε φορά που αποφεύγουμε να σηκώσουμε το κινητό μας και μας ζητούν τα ρέστα, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «το είχα στην δόνηση, δεν το άκουσα». Αν και παράλογη, η δικαιολογία αυτή τις περισσότερες φορές γίνεται πιστευτή. Απορίας άξιο πως.

«Δεν θα πιω πολύ σήμερα»: Θυμάστε πότε είπατε την παραπάνω φράση στο παρελθόν; Προφανώς και όχι, γιατί το ίδιο βράδυ σας μάζευαν από τα πατώματα. Ακούγεται καθησυχαστική και υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν. Τις περισσότερες φορές πάντως, η φράση αυτή υπονοεί ακριβώς το αντίθετο: ότι θα γίνουμε σκνίπα.

«Μα ήταν πορτοκαλί όταν πέρασα»: Αν μαζεύαμε σε αυτό το άρθρο όλα τα ψέματα που λένε οι οδηγοί στην τροχαία, τότε θα ήταν ένα πραγματικό ανθολόγιο. Για οικονομία χώρου, ξεχωρίσαμε την πιο «φημισμένη» δικαιολογία για παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, η οποία φυσικά δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα. Η κλήση είναι όλη δική μας. Και δεν είναι ούτε πορτοκαλί, ούτε κόκκινη. Είναι ροζ.

«Όλα θα πάνε καλά»: Δεκάδες φορές όταν όλα δείχνουν ότι θα πάνε χάλια, κλείνουμε τα μάτια και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω φράση αρκετές φορές μέχρι να το πιστέψουμε. Το τραγικό είναι ότι συνήθως τα πράγματα είναι σίγουρο ότι θα πάνε από το κακό στο χειρότερο και το γνωρίζουμε αυτό. Απλά είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι. Η ελπίδα άλλωστε όπως λένε πεθαίνει πάντα τελευταία.

«Ευχαριστώ, έχω φάει»: Πόσες φορές μας έχουν προσφέρει εκλεκτά εδέσματα που δεν μας γεμίζουν το μάτι; Πόσες φορές ψάχνουμε ένα «ευγενικό» ψέμα για να αρνηθούμε; Η παραπάνω φράση είναι η ιδανική αμυντική κίνηση ενάντια σε οποιαδήποτε θεία, γιαγιά, οικοδεσπότρια ή πάσης φύσεως wannabe μαγείρισσας που μπορεί να είχε όλη την καλή διάθεση να φτιάξει το καλύτερο φαγητό του κόσμου, αλλά για κάποιον μυστήριο λόγο κάπου στην διαδρομή απέτυχε.

«Αδυνάτισες ε;»: Έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια ένα αγαπημένο πρόσωπο και επιτέλους έρχεται η ώρα της συνάντησης. Κάτι όμως δεν πάει καλά. Έχει αλλάξει. Πολύ. Προς το χειρότερο. Τι λέμε για να αλαφρύνουμε το κλίμα; Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι να τον / την κολακέψουμε με ατάκες του στυλ «αδυνάτισες», «ομόρφυνες» κτλ. Τώρα αν δεν συνέβη τίποτα από αυτά, το δεύτερο πιο διαδεδομένο «κατά συνθήκη» ψεύδος είναι το «Δεν άλλαξες καθόλου». Σε αυτήν την περίπτωση έχετε πέσει μέσα.

«Έχω πονοκέφαλο»: Από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες για να αποφύγουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με σωματική ή πνευματική κούραση. «Αγάπη μου όχι σήμερα, έχω πονοκέφαλο» (για το σεξ), «Δεν θα έρθω σήμερα έχω πονοκέφαλο» (για την δουλειά), «Αύριο, σήμερα έχω πονοκέφαλο» (για τις αγγαρείες του σπιτιού). Με λίγα λόγια, ένα ψέμα πασπαρτού για κάθε χαρακτήρα και κάθε περίσταση.

«Εντάξει, ό,τι θες εσύ»: Αφού έχουμε ζαλίσει κάποιον με τα δικά μας επιχειρήματα, η παραπάνω φράση είναι μια πράξη τακτικής για να «ρίξουμε το μπαλάκι» σε αυτόν. Βαθιά μέσα μας το μόνο που θέλουμε είναι να περάσει το δικό μας (και αυτό γίνεται συνήθως), αλλά για να φανούμε καλοί, δίνουμε μια πλασματική εντύπωση στον άλλον ότι υπολογίζουμε και την δική του γνώμη. Παραδείγματα τέτοιου είδους βρίσκουμε καθημερινά σε ζευγάρια και οικογένειες, όπου συνήθως οι απόψεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα διίστανται.

www.in2life.gr
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #2
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 11:44:52 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
συμπερασμα!εμεις οι διαφημιστες εχουμε την τιμητικη μας ή τον πινοκιο ξαδερφο... Μεγάλο χαμόγελο Γλώσσα

καλο μηνα παιδια!!!!!!!!!!!!!!! rose
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #3
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 12:12:24 μμ »
THANOS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Δ Ο Ξ Α ΚΑΙ Τ Ι Μ Η Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.647
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW
Μεγάλη γιορτή σημερα.
Γιορτάζει η Βουλή και οι πολιτικοί μας. Να τους χαιρόμαστε........ down
Καταγράφηκε
ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΑΝΤΗΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ



Επισκεφθείτε το ιστολόγιο μας koukfamily.blogspot.com
 
Απάντηση #4
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 12:21:22 μμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Μεγάλη γιορτή σημερα.
Γιορτάζει η Βουλή και οι πολιτικοί μας. Να τους χαιρόμαστε........ down


Αντε βρε να τους χαιρόμαστε όλους τους ψεύτες μας   Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο   down down
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Απάντηση #5
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 14:40:32 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Να τους... χαιρόμαστε... down down down
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #6
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 19:07:32 μμ »
vanessa Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.101
Μέλος από: Φεβ, 2009

Προφίλ
Μεγάλη γιορτή σημερα.
Γιορτάζει η Βουλή και οι πολιτικοί μας. Να τους χαιρόμαστε........ down

 down  down  down  down
Καταγράφηκε
Τα λεφτά γίνονται με κόπο. Τα πολλά... με τρόπο...
 
Απάντηση #7
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 20:16:52 μμ »
iwanna Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
θαλασσα εσυ με γαληνευεις........ Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 804
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Πολύ ωραίο το άρθρο σου Μαργαρίτα!
Χρόνια πολλά σε όλους τους ψεύτες. Γλώσσα
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 22:34:49 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
συμπερασμα!εμεις οι διαφημιστες εχουμε την τιμητικη μας ή τον πινοκιο ξαδερφο... Μεγάλο χαμόγελο Γλώσσα


Ωραίο το άρθρο γενικότερα Μαργαρίτα, όσο για το συμπέρασμα σου συμφωνώ απολύτως Στριφογύρισμα ματιών
15 χρόνια δουλειάς σε διαφημιστικές και πολυεθνικές ως υπεύθυνη προωθήσεων, φαντάζεσαι τι έχουν δει τα ματάκια μου Έκπληξη Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #9
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 22:39:55 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
φανταζομαι.. fey φανταζομαι.... Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #10
« στις: Απρίλιος 01, 2009, 23:02:01 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Ωραίο άρθρο Γιώτα και με πολλές πληροφορίες. Ευχαριστούμε. rose
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #11
« στις: Απρίλιος 02, 2009, 13:04:43 μμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
πολυ ενδιαφερον αρθρο Γιωτα!!! up kissed kissed
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #12
« στις: Απρίλιος 05, 2009, 16:07:15 μμ »
elpidaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
τα πάντα είναι δανεικά...................... Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 496
Μέλος από: Μάρ, 2009

Προφίλ
Μπράβο Γιώτα up
Εδώ στην πάτμο ,είμαστε χωρίς παιδίατρο επί της ουσίας και έτσι ένας σύλλογος προσκάλεσε τον κο Βογιατζογλου up up από τους γιατρούς του κόσμου.
Η πρώτη ημέρα που θα εξέταζε ήταν η 1η Απρίλη και είχαν έρθει γύρω στις 50 μαμάδες ,χώρια τα παιδιά!!!!!!!!!!!!!
Σκεφτόμουν λοιπόν να τους πω ότι ο γιατρός δεν θα εξετάσει ,γιατί είναι κουρασμένος!!!!!!!!!!!!!
Τελικά ,ευτυχώς επικράτησε η λογική μου  Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός
χαχαχαχαχα μάλλον ο φόβος μην με λιντσάρουν Σφραγισμένα χείλη Σφραγισμένα χείλη Σφραγισμένα χείλη
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #13
« στις: Απρίλιος 01, 2010, 06:40:23 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Μεγάλη γιορτή σημερα.
Γιορτάζει η Βουλή και οι πολιτικοί μας. Να τους χαιρόμαστε........ down

Και φέτος γιορτάζουν όλοι τους. Χρόνια τους πολλά  Θυμός Θυμός Θυμός Θυμός Κακία
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #14
« στις: Απρίλιος 02, 2010, 15:27:49 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
εχουν την τιμητικη τους Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω