GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 29, 2024, 00:20:34 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Αναζήτηση Συνταγής
| | |-+  Μπεσαμέλ
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Μπεσαμέλ  (Αναγνώστηκε 9584 φορές)
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 12:19:12 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Θα ήθελα μια συνταγή για μπεσαμέλ που να είναι λίγο ρευστή και ελαφριά. Κάνω την κλασική με το αλεύρι και μερικές φορές μου φέρνει δυσπεψία. Ευχαριστώ. rose
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #1
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 12:52:23 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Δέσποινα δοκίμασε να φτιάξεις την μπεσαμέλ όπως την έφτιαξε η Ξανθή στον Μουσακά με αγκινάρες. Κλείσιμο ματιού
κοίτα εδώ
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 29, 2009, 13:29:12 μμ από Mary » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 12:57:03 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Αυτή με το γιαούρτι, Μαίρη, την ξέρω και είναι και πολύ ωραία.  up
Προσπαθώ να βρω μια συνταγή που να μοιάζει με την κλασική μπεσαμέλ αλλά να είναι πιο ελαφριά και όταν κρυώνει να μη σφίγγει πάρα πολύ. Να παραμένει σχεδόν ρευστή. Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #3
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 12:57:31 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
επισης μπορεις να κανεις τη μπεσαμελ που εδωσα στο νηστισιμο πενες ογκρατεν με μανιταρια
ειναι πολυ νοστιμη εναλλακτικη
 
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #4
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 12:59:16 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
εγω παντως δεν βαζω ποτε στη μπεσαμελ αυγο και δεν κανει αυτη την ας πουμε 'γλιτζα'οταν κρυωνει.
βαζω παντα αλευρι γαλα βιταμ μοσχοκαρυδο αλατι και λιγο τυρι με αυτον τον τροπο αν μειωσεις το αλευρι και αυξησεις το γαλα εχεις πιο ελαφρια μπεσαμελ.
τα αυγα δεν προσφερουν τιποτα κατα τη γνωμη μου.
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 29, 2009, 13:14:33 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #5
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 13:00:31 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Μαργαρίτα, αν βάλω κανονικό γάλα αντί για γάλα σόγιας θα αλλάξει τίποτα;
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #6
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 13:10:38 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Δέσποινα κι εγώ με αλεύρι την κάνω αλλά επειδή πείραζε κι εδώ τη μάνα μου βρήκα έναν τρόπο και την κάνω πιο ελαφριά. Στη λέω και βλέπεις Χαμόγελο
Αντικατέστησα το γάλα εβαπορέ με γάλα daily με την κίτρινη ετικέτα έχει λιγότερη λακτόζη και δεν φέρνει δυσπεψία. στη συνέχεια βάζω όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα χωρίς να καβουρντίσω το αλεύρι, ανακατεύω πολύ καλά με το σύρμα, βάζω στη φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει. Την κατεβάζω και προσθέτω μια χούφτα τυρί τριμμένο αν θέλω.
Οι αναλογίες για το μεγάλο ταψί είναι:
1 λίτρο γάλα                             1 λίτρο γάλα
8 κουταλιές αλεύρι                    12 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές βούτυρο                 6 κουταλιές βούτυρο
2 αυγά μόνο κρόκους                4 αυγά μόνο κρόκους
αλάτι                                      αλάτι
μοσχοκάρυδο                          μοσχοκάρυδο

Στην πρώτη περίπτωση γίνεται αραιή στη δεύτερη σφιχτή.
Μπορείς να παραλείψεις και τελείως τα αυγά, δεν την έχω φτιάξει την έχω φάει όμως και είναι το ίδιο καλή Χαμόγελο
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 30, 2009, 07:18:14 πμ από Fey » Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #7
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 13:10:57 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
οχι δεν αλλαζει τιποτα απολυτως.
παντως ασχετα με αυτη την εκδοχη με το κορν φαλουρ
δοκιμασε να κανεις και μπεσαμελ μονο με αλευρι βιταμ γαλα και το γαλα να ειναι περισσοτερο θα την κανεις δλδ οσο ρευστη θες εσυ.
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #8
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 13:13:00 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
οπως ακριβως τα λεει η φαιη την κανω και εγω(αλλα καβουρντιζω το αλευρι) με απλο γαλα φρεσκο και χωρις τα αυγα..επιμενω οτι ειναι περιττα.
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #9
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 13:15:46 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Κορίτσια, σας ευχαριστώ πολύ όλες.  rose rose rose
Θα τη δοκιμάσω αύριο και θα σας πω εντυπώσεις.  Ανεση Ανεση Ανεση
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #10
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 13:21:51 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Μαργαρίτα συμφωνώ είναι πολύ καλή χωρίς αυγό  δεν έχει διαφορά στη γεύση απλά η κλασικά συνταγή είναι με αυγό και η γιαγιά μου έβαζε μόνο κρόκους και το κάνω κι εγώ Κλείσιμο ματιού
Να μας πεις εντυπώσεις Δεσποινάκι Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #11
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 13:34:28 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Παντως αυτο το θεμα μπεσαμελ ειναι πολυυυυυ μεγαλο.
οταν αποφασισα να πρωτοφτιαξω μπεσαμελ διαβαζα,διαβαζα και ολοοο και μπερδευομουν..τελικα η μανουλα εδωσε τη λυση αλλα δεν εχει σημασια ... Μεγάλο χαμόγελο
αυτο που εμαθα ομως ειναι οτι η μπεσαμελ σαν μητερα σαλτσα της γαλλικης κουζινας δεν εχει αυγα.
και μιας και το συζηταμε λιγα λογια για τη μπεσαμελ

Μπεσαμέλ, η αριστοκράτισσα

Η μπεσαμέλ, όσο και αν φαίνεται πως υπηρετεί τις ανάγκες μιας υψηλής μαγειρικής τέχνης, οφείλει την ανακάλυψή της στις ανάγκες ενός επικεφαλής της αυλής του Λουδοβίκου 14ου να καλύψει την ενοχλητική μυρωδιά του μπακαλιάρου, που όσο και αν άρεσε στον ίδιον, όσοι δοκίμαζαν την κουζίνα του στραβομουτσούνιαζαν.

Σερβίρισε, λοιπόν, αυτήν την περίεργη λευκή και νόστιμη σάλτσα κι έτσι ο μπακαλιάρος απέκτησε άλλο νόημα στη ζωή όλων όσοι δοκίμαζαν το πιάτο του Louis Bechameil (1630-1703). Υπήρξε δημοσιονόμος του 17ου αιώνα, μέγας μπον βιβέρ και φυσικά λάτρης του καλού φαγητού, αλλά και δαιμόνιο πολιτικό μυαλό. Η υψηλότερη θέση που απέκτησε ήταν αυλάρχης του παλατιού του Λουδοβίκου 14ου. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι είναι ο δημιουργός της σάλτσας. Το όνομά του δόθηκε σ' αυτή τη σάλτσα μάλλον από τον σεφ Francois Pierre de La Varenne, ο οποίος την ίδια περίοδο με τον αυλάρχη ήταν ο αρχιμάγειρας του παλατιού και συχνά αναφέρεται ως ο ιδρυτής της haute cuisine. Ο La Varenne έγραψε το βιβλίο «Le Cuisinier Francois», το οποίο περιελάμβανε τη σάλτσα μπεσαμέλ. Λέγεται ότι την αφιέρωσε στον Μπεσαμέλ ως τιμητική αναφορά. Οι συνταγές του La Varenne αναφέρουν το ρου (μίγμα από αλεύρι και βούτυρο ή άλλο ζωικό λίπος) για το δέσιμο της σάλτσας αντί για ψωμί.

Le Cuisinier Francois Το βιβλίο που άλλαξε τον ρου της γαλλικής κουζίνας. Ο συγγραφέας του Francois Pierre de La Varenne, αρχιμάγειρας του Λουδοβίκου και μάλλον δημιουργός της μπεσαμέλ, συμπεριέλαβε στο βιβλίο του πρωτοποριακές συνταγές με μανιτάρια ή λαχανικά, φυσικά αρωματικά και σάλτσες που θεωρούνται ακόμα και σήμερα αξεπέραστες.
Μια άλλη ιταλική εκδοχή για την καταγωγή της μπεσαμέλ λέει ότι η σάλτσα δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα και έγινε γνωστή στη Γαλλία χάρη στους Ιταλούς μάγειρες της Αικατερίνης των Μεδίκων (1519-1589), βασίλισσας της Γαλλίας ύστερα από το γάμο της με τον Ερρίκο Β'. Ο Antonin Careme(1784-1833), διάσημος μάγειρας και συγγραφέας, έγραφε το 1822: «Οι μάγειροι του δεύτερου μισού του 16ου αιώνα γνώρισαν τις γεύσεις της ιταλικής κουζίνας, την οποία η Αικατερίνη των Μεδίκων εισήγαγε στη γαλλική αυλή». Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η μπεσαμέλ ταξίδεψε στη Γαλλία χάρη στους Ιταλούς μάγειρες της Μαρίας των Μεδίκων. Οι μάγειρες 0αυτοί βασίστηκαν στην «μπαλσαμέλα», μια μάσκα από γάλα, αλεύρι και πιθανώς λίγο βούτυρο που οι Ιταλίδες ευγενείς κυρίες της αυλής της έβαζαν στο πρόσωπό τους.

Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #12
« στις: Απρίλιος 29, 2009, 22:13:18 μμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Κι εγώ συμφωνώ ότι τα αυγά δεν προσφέρουν τίποτα. Καλύτερα δηλαδή γιατί δεν τα τρώω κιολας  Κλείσιμο ματιού! Ετσι την φτιάχνω κι εγώ όπως ακριβώς η Μαργαρίτα αλλά χωρίς μοσχοκάρυδο γιατί έχω τους παράξενους εδώ και δεν τους αρέσει. Απλά βάζω μπόλικο τυράκι τριμένο.
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Απάντηση #13
« στις: Απρίλιος 30, 2009, 13:47:22 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Η μαμά μου μου είχε πει έναν εύκολο τρόπο για την μπεσαμέλ:

Aνάβεις το μάτι της κουζίνας και ρίχνεις το γάλα κρύο στην κατσαρόλα και ταυτόχρονα το αλεύρι. Ξεκινάς το ανακάτεμα και ρυθμίζεις τη θερμοκρασία (εγώ συνήθως το ρυθμίζω σε μέτρια θερμοκρασία). Σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξυλινη κουτάλα, το αλεύρι διαλυεται και η σάλτσα αρχίζει να πήζει. Έτσι μπορείς να ρυθμίσεις με ακρίβεια πόσο πηχτή ή αραιή τη θες.

Αλατοπιπερώνεις, βάζεις μοσχοκάρυδο ή αυγό κατά βούληση. Εγώ αυγό δεν βάζω. Είναι αλάνθαστος τρόπος (αν και ίσως κάπως πιο χρονοβόρος από τον κλασικό)  γιατί δεν σβολιάζει ποτέ και πάντα έχεις την υφή που θέλεις.
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #14
« στις: Απρίλιος 30, 2009, 20:48:36 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για φτιάξει κανείς μπεσαμέλ ......
Ωραίοι και διαφορετικοί οι τρόποι σας κορίτσια  up
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 » Πάνω