GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 12:06:53 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Ψήσιμο στα κάρβουνα-Η επικίνδυνή μας συνήθεια
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Ψήσιμο στα κάρβουνα-Η επικίνδυνή μας συνήθεια  (Αναγνώστηκε 3622 φορές)
« στις: Ιούνιος 06, 2009, 18:22:33 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Εχετε σκεφτεί ότι κάποια από τα αγαπημένα μας φαγητά που ψήνονται στα κάρβουνα είναι εξαιρετικά... επικίνδυνα για την υγεία μας; Μπορεί η γεύση τους να μας «γαργαλάει» υπέροχα τον ουρανίσκο, αλλά το κακό που μας προξενούν ίσως αποβεί μοιραίο! Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες στα κάρβουνα, για παράδειγμα, ή τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια είναι αναμφισβήτητα από τα πλέον δημοφιλή πιάτα στις ταβέρνες, αλλά και μια ευκαιρία για όσους διαθέτουν μπάρμπεκιου να τα απολαύσουν με την παρέα τους στο κυριακάτικο τραπέζι.

Ωστόσο, ένα τέτοιο γεύμα θεωρείται «υψηλού ρίσκου», σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Μινεσότα, αφού μαζί με το λαχταριστό και ζουμερό μεζέ επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με μια σειρά από καρκινογόνες ουσίες που «πασπαλίζουν» και «ποτίζουν» το κρέας μέσω του καπνού που αναδύεται από τα κάρβουνα! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν σε 62.000 άτομα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ξεροψημένο κόκκινο κρέας στα κάρβουνα έχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας, όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Κριστίν Αντερσον.

Σε διάστημα εννέα χρόνων, πολλοί από αυτούς διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας. «Διαπιστώσαμε ότι εκείνοι που προτιμούσαν την μπριζόλα τους καλοψημένη είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο στο πάγκρεας σε σχέση με εκείνους που το προτιμούσαν λιγότερο καλοψημένη ή που δεν έτρωγαν μπριζόλες» εξηγεί η δρ Αντερσον.

Μάλιστα, ένα κιλό παϊδάκια έχει τόσες καρκινογόνες ουσίες όσες προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον μέσα σε ένα χρόνο, όπως είπε στην «Espresso» ο πρώην διευθυντής ερευνών του «Δημοκρίτου» χημικός Νίκος Κατσαρός: «Μιλάμε πάντα για τις μοσχαρίσιες μπριζόλες, τα λουκάνικα, τα μπιφτέκια και όχι για τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, ψάρι), αλλά και τις άπαχες χοιρινές μπριζόλες» εξηγεί ο κ. Κατσαρός και συμπληρώνει: «Το λίπος από το κρέας που καίγεται και πέφτει στα κάρβουνα παράγει νιτροζαμίνες, μια σειρά από καρκινογόνες ουσίες. Επιπλέον, δημιουργούνται και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (χημικές ουσίες) που απορροφούνται από το κρέας».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, επικίνδυνα είναι και τα κάρβουνα που αγοράζουμε: «Οι λαθάνθρακες, οι μπριγκέτες είναι εισαγόμενα κάρβουνα που στην ουσία είναι καρβουνόσκονη που έχει συγκολληθεί με διάφορες χημικές ουσίες. Αυτά όταν καίγονται παράγουν καρκινογόνες ουσίες όπως φαινόλες και βενζόλιο. Επιπλέον, δεν πρέπει να ψήνουμε ποτέ σε ξύλα, γιατί παράγουν πολύ καπνό. Ολα αυτά, εκτός από καρκίνο στο πάγκρεας, είναι εξίσου ύποπτα διότι αυξάνουν και τον καρκίνο του εντέρου κατά 30%». Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο είναι να χαμηλώνει τη φωτιά όταν ψήνει, τηγανίζει ή κάνει μπάρμπεκιου ώστε να αποφεύγει να κάψει το κρέας.

Espresso News
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #1
« στις: Ιούνιος 06, 2009, 19:13:59 μμ »
YANNA Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 874
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW
Πολύ σωστά είναι όλα αυτά που λέει το άρθρο Δεσποινάκι, και καλά έκανες και το ανέβασες εδώ...Εμείς οι έλληνες τρελαινόμαστε για τσίκνα χωρίς οι περισότεροι να ξέρουμε τι κακό κάνουμε στην υγεία μας με αυτή τη συνήθεια που έχουμε, και ειδικά αυτά τα κάρβουνα που χρησιμοποιούμε down
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω