GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 10:25:52 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Η αλφάβητος της υγιεινής διατροφής
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Η αλφάβητος της υγιεινής διατροφής  (Αναγνώστηκε 4817 φορές)
« στις: Αύγουστος 22, 2009, 09:23:17 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε αυτό που τρώμε. Όμως η θεωρία πάει και λίγο παραπέρα. Μπορούμε επίσης να προλάβουμε, να βοηθήσουμε και πιθανώς ακόμα και να γιατρέψουμε κάποιες ασθένειες καταναλώνοντας συγκεκριμένα τρόφιμα. Με όλα αυτά τα χάπια και συστατικά που υπόσχονται πως θα μειώσουν ή θα αυξήσουν κάποιες τιμές στις αιματολογικές μας εξετάσεις, είναι φυσιολογικό να υπάρχει η αίσθηση πως κάτι δεν γίνεται σωστά. Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να προστατέψετε την υγεία σας είναι να αρχίστε να ενδιαφέρεστε: Να γνωρίζετε τις χρειάζεστε και πως θα επωφεληθείτε περισσότερο από αυτό. Αυτά που χρειάζεστε μπορείτε να τα βρείτε στο μανάβικο και δεν θα σας κοστίσουν μια περιουσία .

Όλοι γνωρίζουμε πως τα καρότα κάνουν καλό στην όραση, αλλά γνωρίζετε ότι τα αβοκάντος μπορούν να βοηθήσουν την επιδερμίδα του προσώπου και οι μπανάνες μπορούν να καταπραΰνουν τον βήχα; Γνωρίζετε ότι τα κεράσια βοηθάνε στην αϋπνία και το μέλι σας προστατεύει από το έλκος;

Ανακαλύψτε γιατί οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν γκρέιπφρουτ και γιατί οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν κουνουπίδι. Πολλά από τα παρακάτω τρόφιμα κάνουν παρόμοια πράγματα το οποίο είναι καλό σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν κάποια, για παράδειγμα εάν δεν σας αρέσει η βρώμη και σας αρέσει το ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό αρχίστε να τρώτε με το δικό σας τρόπο, καθημερινά, για μια πιο υγιεινή και χαρούμενη ζωή.

Αβοκάντο: Προλαμβάνουν το διαβήτη, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάνε στην αποφυγή ανακοπής, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και βοηθάνε την επιδερμίδα να είναι πιο απαλή.

Αγκινάρες: Βοηθάνε στην πέψη, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, προστατεύουν την καρδιά, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν από αρρώστιες στο συκώτι

Ανανάς: Δυναμώνει τα οστά, ανακουφίζει από το κρύωμα, βοηθάει στην πέψη, μειώνει την εμφάνιση κρεατοελιών και αποτρέπει τη διάρροια

Βερίκοκα: Προλαμβάνουν τον καρκίνο, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, βοηθάνε την όραση, προστατεύουν κατά της νόσου του Alzheimer και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

Βρώμη: Ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνει τον καρκίνο και τον διαβήτη, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και μαλακώνει την επιδερμίδα

Γιαούρτι: Προστατεύει από το έλκος, δυναμώνει τα οστά, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην πέψη

Γκρέιπφρουτ: Προστατεύει από καρδιακή προσβολή, βοηθάει στην απώλεια βάρους, βοηθάει στην αποφυγή ανακοπής, προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη και ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Γλυκοπατάτες: Βοηθάνε την όραση, ανεβάζουν τη διάθεση, προλαμβάνουν τον καρκίνο και δυναμώνουν τα οστά

Δαμάσκηνα: Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα, ενισχύουν τη μνήμα, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις

Ελαιόλαδο: Προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην απώλεια βάρους, προλαμβάνει τον καρκίνο και τον διαβήτη και μαλακώνει την επιδερμίδα

Καρπούζι: Προστατεύει τον προστάτη, βοηθάει στην απώλεια βάρους, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάει στην αποφυγή ανακοπής και ελέγχει την αρτηριακή πίεση

Καρύδια: Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνουν τον καρκίνο, ενισχύουν τη μνήμη, ανεβάζουν τη διάθεση και προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις

Καρότα: Βοηθάνε την όραση, προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, προλαμβάνουν τον καρκίνο και βοηθάνε στην απώλεια βάρους

Κάστανα: Βοηθάνε στην απώλεια βάρους, προστατεύουν την καρδιά, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνουν τον καρκίνο και ελέγχουν την αρτηριακή πίεση

Κεράσια: Προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τον καρκίνο, σταματάνε την αϋπνία, προστατεύουν κατά της νόσου του Alzheimer και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

Κουνουπίδι: Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη και του στήθους, δυναμώνει τα οστά, διώχνει τις μελανιές και προστατεύει ενάντια σε καρδιακές

Κρεμμύδι: Μειώνει την πιθανότητα για εμφάνιση καρδιακής προσβολής, προλαμβάνει τον καρκίνο, σκοτώνει τα βακτήρια, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σκοτώνει τους μύκητες

Λεμόνια και λάιμ: Προλαμβάνουν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, κάνουν πιο απαλή την επιδερμίδα και σταματάνε το σκορβούτο

Λάχανο: Προλαμβάνει τον καρκίνο, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, βοηθάει στην απώλεια βάρους, προστατεύει την καρδιά, και βοηθάει στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων

Λινάρι: Βοηθάει στην πέψη, προλαμβάνει το διαβήτη, προστατεύει την καρδιά, βελτιώνει την ψυχική υγεία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μάνγκο: Προλαμβάνουν τον καρκίνο, ενισχύουν τη μνήμη, ρυθμίζουν το θυρεοειδή, βοηθάνε στην πέψη και προστατεύουν κατά της νόσου του Alzheimer

Μανιτάρια: Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, σκοτώνουν τα βακτήρια, προλαμβάνουν τον καρκίνο και δυναμώνουν τα οστά

Μέλι: Επουλώνει τις πληγές, βοηθάει στην πέψη, προστατεύει έναντι στο έλκος, αυξάνει την ενέργεια και προλαμβάνει τις αλλεργίες

Μήλα: Προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, αυξάνουν τη χωρητικότητα του πνεύμονα προστατεύουν τις αρθρώσεις.

Μούρα (blueberries): Προλαμβάνουν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύουν τη μνήμη και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα

Μπανάνες: Προστατεύουν την καρδιά, ηρεμούν το βήχα, δυναμώνουν τα οστά, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και σταματάνε τη διάρροια

Μπρόκολο: Δυναμώνει τα οστά, βοηθάει την όραση, προλαμβάνει τον καρκίνο, προστατεύει την καρδιά και ελέγχει την αρτηριακή πίεση

Νερό: Βοηθάει στην απώλεια βάρους, προλαμβάνει τον καρκίνο, προλαμβάνει την δημιουργία πετρών στα νεφρά και μαλακώνει την επιδερμίδα

Ντομάτες: Προστατεύουν τον προστάτη, προλαμβάνουν τον καρκίνο, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύουν την καρδιά

Παντζάρια: Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνουν τον καρκίνο, δυναμώνουν τα οστά, προστατεύουν την καρδιά και βοηθάνε στην απώλεια βάρους

Πεπόνι: Βοηθάει την όραση, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνει τον καρκίνο και βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πιπεριές τσίλι: Βοηθάνε στην πέψη, μαλακώνουν τον ερεθισμένο λαιμό, προλαμβάνουν τον καρκίνο και βοηθάνε το ανοσοποιητικό σύστημα

Πορτοκάλια: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά και δυναμώνουν την αναπνοή

Πράσινο τσάι: Προλαμβάνει τον καρκίνο, προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην αποφυγή ανακοπής, βοηθάει στην απώλεια βάρους και σκοτώνει τα βακτήρια

Προϊόντα ολικής αλέσεως: Προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάνε στην αποφυγή ανακοπής και βελτιώνουν την πέψη

Ροδάκινα: Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, Προλαμβάνουν τον καρκίνο, βοηθάνε στην αποφυγή ανακοπής, βοηθάνε στην πέψη και στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων

Ρύζι: Προστατεύει την καρδιά, προλαμβάνει το διαβήτη και τον καρκίνο, προλαμβάνει τη δημιουργία πετρών στα νεφρά και μειώνει την πιθανότητα ανακοπής

Σκόρδο: Ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνει τον καρκίνο, σκοτώνει τα βακτήρια και προλαμβάνει τους μύκητες

Σταφύλια: Βοηθάνε την όραση, Προλαμβάνουν την πέτρα στα νεφρά, προλαμβάνουν τον καρκίνο, ενισχύουν τη ροή του αίματος και προστατεύουν την καρδιά

Σύκα: Βοηθάνε στην απώλεια βάρους, βοηθάνε στην αποφυγή ανακοπής, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνουν τον καρκίνο και ελέγχουν την αρτηριακή πίεση

Φασόλια: Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, βοηθάνε στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, Προλαμβάνουν τον καρκίνο και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Φράουλες: Προλαμβάνουν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά, ενισχύουν τη μνήμη και ηρεμούν από το στρες

Φιστίκια: Προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις, βοηθάνε στην απώλεια βάρους, προλαμβάνουν τον καρκίνο του προστάτη και ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Ψάρι: Προστατεύει την καρδιά, ενισχύει τη μνήμη, προλαμβάνει τον καρκίνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα


Πηγή: Healthier World
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 22, 2009, 09:45:21 πμ από mariazouganeli » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Αύγουστος 22, 2009, 15:30:56 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Ωραίο Μαράκι, συνοπτικό και πολύ κατατοπιστικό  up

Μήπως θα ήταν καλύτερα να μπει στα άρθρα στην αρχική; Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #2
« στις: Αύγουστος 23, 2009, 17:15:14 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ καλο Μαρια
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Αύγουστος 29, 2009, 23:01:42 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Μυστικά υγιεινής διατροφής

«Ασπίδα» της υγείας έχει αποδειχθεί μέσα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες η υγιεινή διατροφή, η οποία μπορεί να μας προστατεύσει από καρδιοπάθεια, καρκίνο και πολλά άλλα δεινά. Ποια είναι, όμως, η ιδανική αναλογία υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών και των άλλων θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει; Και πώς πρέπει να την τροποποιεί κανείς αναλόγα με την ηλικία του;

«Κορμό της διατροφής, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πρέπει να αποτελούν οι υδατάνθρακες, ενώ για να είναι υγιεινή πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες θρεπτικών συστατικών – ακόμα και τα λίπη», απαντά ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην Αθήνα, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα.

«Είναι μεγάλο λάθος να αφαιρεί κανείς από τη διατροφή του μία ομάδα θρεπτικών συστατικών, δεδομένου ότι ο οργανισμός και ο μεταβολισμός μας απαιτεί όλα τα μακρο- και μικρο-θρεπτικα συστατικά για να λειτουργεί ομαλά».

Σε γενικές γραμμές, η διατροφή σε κάθε ηλικία πρέπει να πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις:

* Να παρέχει ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού και στο επίπεδο δραστηριότητας καθενός από εμάς ξεχωριστά.

* Να έχει ως κορμό τους υδατάνθρακες, με έμφαση στους σύνθετους (όπως είναι λ.χ. όλα τα δημητριακά και τα προϊόντα τους ολικής αλέσεως).

* Να περιέχει αναλογικά λίγο λίπος, κυρίως περιορισμένο κορεσμένο λίπος (από ζωικές τροφές), και περισσότερο με μορφή μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο.

* Να μην είναι υπερβολικά πλούσια σε πρωτεΐνες (λ.χ. κρέας).

* Να έχει χαμηλή ή μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η λέξη – κλειδί στην υγιεινή διατροφή – και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» όσων προσπαθούν να ακολουθήσουν τις επιταγές της _ είναι η αναλογία: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία πρέπει να καταναλώνονται στη σωστή «δόση» ώστε να επιτελούν τους πολλούς και ζωτικής σημασίας ρόλους τους.

Υδατάνθρακες

«Οι υδατάνθρακες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αποτελούν το βασικότερο “πρόβλημα” για τη διατροφή, αφ’ ενός διότι πολλοί θεωρούν ότι παχαίνουν και έτσι τους κατατάσσουν στις “απαγορευμένες” τροφές, ενώ άλλοι τους υπερκαταναλώνουν (μαζί βέβαια με κάθε είδους παχυντικά συνοδευτικά)», λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Ακόμα, όμως, και “ζάχαρο” να έχει κανείς, οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής του».

Οι υδατάνθρακες είναι δύο ειδών (οι απλοί και οι σύνθετοι), αλλά όλοι επιτελούν την ίδια λειτουργία: καταλήγουν σε γλυκόζη (στο σάκχαρο του αίματος) το οποίο αποτελεί το βασικό «καύσιμο» για το σώμα και τον εγκέφαλό μας.

Από υδατάνθρακες πρέπει να προέρχεται το 45% έως 65% των συνολικών, ημερήσιων θερμίδων μας. Τις κυριότερες πηγές τους αποτελούν λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αμυλούχα τρόφιμα και γαλακτοκομικά. Προτιμότεροι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι οποίοι υπάρχουν στα τρόφιμα με άμυλο και σε όσα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και απορροφώνται βραδύτερα από τον οργανισμό. Η βραδύτερη απορρόφηση έχει δύο οφέλη: προκαλεί παρατεταμένο κορεσμό της πείνας και επιπλέον σταθερή και ομαλή αύξηση στα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Στους απλούς υδατάνθρακες ανήκουν όλοι οι επεξεργασμένοι (ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και δημητριακά μη ολικής), οι οποίοι και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες έχουν ζωτική σημασία για την ανθρώπινη ζωή. Το δέρμα, τα οστά, οι μύες και οι ιστοί των οργάνων μας περιέχουν πρωτεΐνες, οι οποίες υπάρχουν επίσης στο αίμα, στις ορμόνες και στα ένζυμα που παράγει ο οργανισμός μας.

Από πρωτεΐνες πρέπει να προέρχεται ποσοστό 10% έως 35% των συνολικών, ημερήσιων θερμίδων. Οι πρωτεΐνες μπορεί να είναι ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Από τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα ζωικής προέλευσης συνιστάται συχνότερα η κατανάλωση ψαριού, αλλά και κοτόπουλου (χωρίς πέτσα), γαλοπούλας και σπανιότερα άπαχου μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος. Εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνες είναι και αυτές που προέρχονται από τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, η κατανάλωση των οποίων πρέπει να είναι πολύ συχνή.

Λίπη

Τα λίπη αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της υγιεινής διατροφής, διότι βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά σημαντικές βιταμίνες (τις αποκαλούμενες λιποδιαλυτές που είναι η Α, η D, η Ε και η Κ), να διατηρεί τη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, και να διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το πρόβλημα είναι πως αφ’ ενός τα πολλά λίπη δημιουργούν πρόβλημα στα αιμοφόρα αγγεία, αφ’ ετέρου αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας (θερμίδων) και συνεπώς παχαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 γραμμάριο λίπους παρέχει στον οργανισμό 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο πρωτεΐνης παρέχει 4 θερμίδες (όσες δηλαδή και 1 γραμμάριο υδατάνθρακες).

Τα λίπη πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 20% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, αλλά πρέπει να αποφεύγονται τα κορεσμένα που περιέχονται στο κόκκινο κρέας, στο πλήρες γάλα και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών νοσημάτων (τα κορεσμένα λίπη πρέπει να καταναλώνονται σε ποσοστό κάτω από το 7%-10% των ημερήσιων θερμίδων).

Τα πιο ωφέλιμα λίπη είναι τα πολυακόρεστα που υπάρχουν κυρίως στο ελαιόλαδο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν κυρίως στα παχιά ψάρια και τα λίπη που περιέχουν φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί.

Μετρήστε τη διατροφή σας σε… μικρομερίδες

Αν κοιτάξει κανείς την «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής», που συνιστούν οι αρμόδιοι διεθνείς και ελληνικοί υγειονομικοί οργανισμοί ως την καλύτερη για να τροφοδοτείται ο οργανισμός με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να διαφυλάσσεται η υγεία από τους πολυάριθμους εχθρούς της, θα διαπιστώσει ότι μιλάει για «μικρομερίδες» οι οποίες πρέπει να καταναλώνονται από καθημερινά έως μερικές φορές τον μήνα.

Έτσι λοιπόν, η Πυραμίδα του Ανώτατου Ειδικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας του ελληνικού υπουργείου Υγείας, συνιστά να τρώμε καθημερινά 8 μικρομερίδες μη επεξεργασμένων δημητριακών και προϊόντων δημητριακών, 6 μικρομερίδες λαχανικών, 3 μικρομερίδες φρούτων και 2 μικρομερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Κάθε εβδομάδα, εξάλλου, πρέπει να τρώμε 5-6 μικρομερίδες ψάρια, 4 μικρομερίδες πουλερικά, 3-4 μικρομερίδες ελιές, όσπρια και ξηρούς καρπούς, 3 μικρομερίδες πατάτες, 3 μικρομερίδες αυγά και 3 μικρομερίδες γλυκά.

Και κάθε μήνα πρέπει να τρώμε 4 μικρομερίδες κρέας.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά στην πράξη; Ότι θα τρώμε λ.χ. τέσσερις μπριζόλες τον μήνα ή 8 φέτες ψωμί την ημέρα; «Όχι», απαντά ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Οι μικρομερίδες είναι μια μονάδα μέτρησης που έχει την ερμηνεία της αναλόγα με την περίπτωση».

Οι 4 μικρομερίδες κρέας, λ.χ., αντιστοιχούν σε 2 μερίδες κρέας εστιατορίου το μήνα, ενώ οι 8 μικρομερίδες δημητριακών είναι 3 λεπτές φέτες ψωμί, 4 κουταλιές της σούπας δημητριακά πρωινού και 1,5 φλυτζάνι ζυμαρικά ή ρύζι την ημέρα.

Αντίστοιχα, 3 μικρομερίδες φρούτα σημαίνει 3 φρούτα την ημέρα, και 6 μικρομερίδες λαχανικά ισοδυναμούν με 2-3 σαλάτες την ημέρα. Κάθε μικρομερίδα των γαλακτοκομικών προϊόντων από την πλευρά της αντιστοιχεία σε 250 ml γάλα ή σε 30 γραμμάρια τυρί ή σε ένα κεσέ γιαούρτι.

Ανάλογες μετατροπές θέλουν οι μικρομερίδες των ψαριών (ισοδυναμούν σε 2-3 μερίδες εστιατορίου την εβδομάδα), των πουλερικών (2 μερίδες εστιατορίου την εβδομάδα) και των οσπρίων (χρειαζόμαστε 2 μερίδες την εβδομάδα, μαζί με 100 γρ. ελιές ή ξηρούς καρπούς).

Όσον αφορά τις πατάτες, τα αυγά και τα γλυκά, οι μικρομερίδες τους «μεταφράζονται» σε 2-3 μερίδες εστιατορίου, 1-2 αυγά και 1-2 παραδοσιακά γλυκά (του κουταλιού ή Ανατολής) την εβδομάδα.

Το ιδανικό διαιτολόγιο για παιδιά

Τα παιδιά έχουν τη δική τους διατροφική πυραμίδα, η οποία είναι απλούστερη από αυτή των ενηλίκων ώστε να μπορούν εύκολα να την ακολουθήσουν.

Όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Μπερτζελέτος, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, η πυραμίδα αυτή _ την οποία συνιστά μεταξύ άλλων η Υπηρεσία Τροφίμων & Διατροφής του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας _ συνιστά σε παιδιά και εφήβους να τρώνε καθημερινά δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο ή άπαχο κρέας, σε ποσότητες που δεν είναι τόσο αυστηρές όσο αυτές των ενηλίκων.

Για ένα ημερήσιο διαιτολόγιο των 1.800 θερμίδων, οι οποίες θεωρούνται ικανοποιητικές για το μέσο παιδί ηλικίας 2 έως 12 ετών, οι συνιστώμενες ποσότητες των παραπάνω τροφίμων είναι:

* 170 γραμμάρια δημητριακά (ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι κ.λπ.), εκ των οποίων τα μισά πρέπει να είναι ολικής αλέσεως

* 2,5 φλιτζάνια πολύχρωμα λαχανικά (ωμά ή βρασμένα)

* 1,5 φλιτζάνι φρούτα (να προτιμώνται από τους χυμούς)

* 2 φλιτζάνια γαλακτοκομικά προϊόντα λίγων λιπαρών (γάλα, γιαούρτι, τυρί) για τις ηλικίες 2-8 ετών και 3 φλιτζάνια για τα μεγαλύτερα παιδιά

* 140 γραμμάρια άπαχες πρωτεΐνες (όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο ή άπαχο κρέας), αλλά όχι τηγανητές.

* Λίγο ελαιόλαδο

Γλυκά, πατατάκια, αναψυκτικά και κάθε είδους λιχουδιά πρέπει να καταναλώνονται σποραδικά (αν είναι δυνατόν έως δύο φορές την εβδομάδα), με προτίμηση όσα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και τεχνητά γλυκαντικά.

Ενδεικτικά διαιτολόγια για μικρούς και μεγάλους

Οι 1.800 θερμίδες θεωρούνται ικανοποιητικές για το μέσο παιδί και ενήλικα, ώστε το μεν πρώτο να αναπτυχθεί σωστά, ο δε δεύτερος να τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισμό του. Βέβαια, οι ακριβείς θερμίδες για κάθε άνθρωπο εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το σωματικό βάρος, ο τρόπος ζωής και το πόσο δραστήριος είναι.



Πηγή: otherside.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Αύγουστος 31, 2009, 05:08:25 πμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
....

Και κάθε μήνα πρέπει να τρώμε 4 μικρομερίδες κρέας.

...

αχ, είναι και στη κορυφή της διατροφικής πυραμίδας ..
άιντε να αλλάξεις συνήθειες που 30 χρόνια τώρα τρώμε 5 φορές την εβδομάδα κρέας ..
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω