GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 29, 2024, 02:06:37 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Κοινωνικές Σχέσεις και Οικογένεια
| | |-+  Σχολείο και εκπαίδευση
| | | |-+  Νηπιαγωγείο - Υποχρεωτικό ή προαιρετικό;
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Νηπιαγωγείο - Υποχρεωτικό ή προαιρετικό;  (Αναγνώστηκε 22197 φορές)
« στις: Σεπτέμβριος 13, 2009, 16:43:25 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Τα τελευταία χρόνια εκπαιδευτικοί, γονείς και έμμεσα τα παιδιά έχουν σαστίσει με το κατά πόσο το νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτικό ή όχι. Τον περσινό Σεπτέμβριο (2008), υπήρχε η οδηγία βάση νόμου ότι η φοίτηση είναι υποχρεωτική και μετά το πέρας του νηπιαγωγείου, θα μπορούν να εγγράφονται στην πρώτη δημοτικού μόνο τα παιδιά που έχουν φοιτήσει σε νηπιαγωγεία που είχαν την ανάλογη άδεια από το υπουργείο παιδείας.

Επειδή επικράτησε πανικός και πληθώρα παιδιών σε κρατικά νηπιαγωγεία ή πολλές εγγραφές σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τον Μάιο «δόθηκε χάρη» και έτσι τα παιδιά γράφτηκαν στην Α΄δημοτικού χωρίς να χρειάζεται να έχουν βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου.

Κρίμα δηλαδή στην ταλαιπωρία των γονιών που βιάστηκαν να αλλάξουν σχολεία, να βρουν κάποια λύση που να δώσει στο παιδί τους την δυνατότητα να έχει το επίσημο χαρτί. Όσο για τα παιδιά, μπήκαν στη διαδικασία αλλαγής περιβάλλοντος χωρίς καλά-καλά να ξέρουν το λόγο. Κάτι που τελικά δεν είχε νόημα!

Για άλλη μια φορά το υπουργείο παιδείας έκανε την έκπληξη!Με νέα τροπολογία (683/14-4-09), τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί αλλάζουν ξανά και όλα είναι όπως το 2006, με το νηπιαγωγείο να μην θεωρείται υποχρεωτικό!

Βάση της τροπολογίας οι παιδικοί σταθμοί που δεν είχαν άδεια, μπορούν να λειτουργήσουν και ως νηπιαγωγεία (αρκούν οι προδιαγραφές του υπουργείου υγείας)!

Βάση του προηγούμενου νόμου για να έχει άδεια ένα νηπιαγωγείο έπρεπε:

    * Να έχει νηπιαγωγό (απόφοιτη ΑΕΙ)<
    * Να πληροί προϋποθέσεις χωροταξικές (π.χ. 50τμ για κάθε 25 παιδιά, να μην υπάρχουν σκαλιά για την πρόσβαση στην τάξη του νηπιαγωγείου κ.α)

Τα παραπάνω βέβαια ισχύουν μόνο για τη φετινή σχολική χρονιά (2009-2010). Από την άλλη τι γίνεται στην περίπτωση που γίνουν εκλογές και μια άλλη κυβέρνηση (ή ακόμη και ένας νέος υπουργός) αλλάξει τα πράγματα εν τω μέσω της χρονιάς; Υπάρχει περίπτωση να εξασφαλιστεί κανείς; Αν βασιστεί στην προηγούμενη απόφαση και θεωρηθεί ξανά υποχρεωτικό το νηπιαγωγείο τι γίνεται;

Αυτές οι αλλαγές κάθε φορά στον τομέα της παιδείας με «πειράματα» τα ίδια τα παιδιά μόνο θετικά αποτελέσματα δεν έχουν. Κάθε φορά ακούμε κάτι νέο το οποίο δεν έχει μια συγκεκριμένη υπόσταση.  Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει για άλλη μια φορά με τους γονείς και τους νηπιαγωγούς να είναι μετέωροι και με πολλά ερωτηματικά!

Σύμφωνα με στοιχεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας Eλλάδος, τη σχολική χρονιά 2008-09 ο αριθμός των μαθητών των ιδιωτικών νηπιαγωγείων αυξήθηκε κατά 77,8% σε σύγκριση με το 2007-08.

Για τη διετία 2009-2011, μειώνονται οι διορισμοί νηπιαγωγών κατά 50%

Πηγή paidorama.com
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Σεπτέμβριος 13, 2009, 16:44:19 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Πηγή Εθνος (της BIBIAN MΠENEKOY):

Oκτώβριος 2006: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, κάτω από την πίεση της απεργίας των δασκάλων.

Δεκέμβριος 2006: Ψηφίζεται ο νόμος για υποχρεωτικότητα ενός έτους στο νηπιαγωγείο (N.3518, άρθρο 73, ΦEK 272 τ. A’, 21.12.2006)

Mάιος 2007: Kατάθεση νέου νόμου όπου «το σχολικό έτος 2007-08 μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του N. 2345/95 (ΦEK 213 A’). Δηλαδή, έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείων. Aξιοσημείωτο είναι ότι προέβλεψε την κάλυψη των κτιριακών υποδομών με την κατασκευή ελαφρών αιθουσών (προκάτ!), δημιουργώντας έτσι τις πλέον ακατάλληλες υποδομές (θέρμανσης, προαυλισμού κ.λπ.).

Σεπτέμβριος 2008: Aίτηση για να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας και ως νηπιαγωγεία έχουν υποβάλει μόνο 250 ιδιωτικοί σταθμοί, από τους οποίους έλαβαν την άδεια περίπου οι 150, καθώς ο νόμος για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή προέβλεπε αυστηρές κτιριακές προϋποθέσεις. Xιλιάδες γονείς που είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στα ιδιωτικά ιδρύματα, αφού από τα δημόσια είχαν κυριολεκτικά εκδιωχθεί, ειδοποιήθηκαν να μην πάνε τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Tην ίδια περίοδο οι διευθυντές των νηπιαγωγείων είχαν την ενημέρωση από το YΠEΠΘ, ότι εάν κάποιο νήπιο φοιτήσει σε σχολείο που δεν έχει λάβει τελικά άδεια νηπιαγωγείου, δεν θα μπορεί να εγγραφεί την επόμενη χρονιά στο δημοτικό σχολείο.

Aπρίλιος 2009: Mε νέα τροπολογία, την 683/14-4-09, που προήλθε από την πίεση των ιδιοκτητών των παιδικών σταθμών, τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο είχε θεσπίσει έπαψαν να ισχύουν και οι παιδικοί σταθμοί που είχαν άδεια από το υπ. Yγείας μπορούν να μετατραπούν αυτόματα σε νηπιαγωγεία, χωρίς άδεια από το υπ. Παιδείας και χωρίς καν αλλαγή χρήσης. Aίρονται όλες οι προδιαγραφές για τη λειτουργία νηπιαγωγείων σε παιδικούς σταθμούς δημόσιους και ιδιωτικούς, και καλούνται να πάρουν όλοι αφειδώς άδειες.

Mάιος 2009: Aποστέλλεται εγκύκλιος σε όλα τα νηπιαγωγεία που λέει ξεκάθαρα ότι τα νήπια μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό τον Σεπτέμβρη του 2009, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του ενός έτους υποχρεωτικού νηπιαγωγείου!
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω