GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 29, 2024, 12:34:36 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Αναζήτηση Συνταγής
| | |-+  ΣΑΒΟΡΟ ΣΑΛΤΣΑ
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: ΣΑΒΟΡΟ ΣΑΛΤΣΑ  (Αναγνώστηκε 12909 φορές)
« στις: Οκτώβριος 22, 2007, 09:00:00 πμ »
LITSA5
Επισκέπτης
Αν και ψαροφαγος δεν εχω ποτε επιχειρηση να κανω ψαρι σαβορι,και επειδη ετυχε να εχω πολυ ωραια σαρδελα στο ψυγειο μου θελω να τη κανω σαβορο γαι να την διατηρησω για μεζε ουζου,μηπως γνωριζετε τον τροπο παρακευής του?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Οκτώβριος 22, 2007, 16:01:17 μμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Λίτσα, αν και ούτε ψάρια δεν ξέρω να καθαρίζω (χιχιχι) κάτι έχω στο σπίτι στις συνταγές μου σχετικό με σαβόρο. Θα κοιτάξω και αν δεν βιάζεσαι να το κάνεις θα σου πω αύριο τι βρήκα και αν σου κάνει.
Φιλιά!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Οκτώβριος 22, 2007, 20:41:13 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
ψαχνοντας στα αρχεια μου βρηκα την εξης συνταγη.
επειδη δεν εχω καμμια σχεση με το ψαρι δεν ξερω να σου πω λιτσα μου την γνωμη μου αλλα σε γενικες γραμμες τα συστατικα της σαλτσας σαβορο ειναι αυτα.
καπου ειχε παρει το ματι μου οτι η αυθεντικη σαλτσα σαβορο εχει και σταφιδες αλλα δεν μπορω να το πω με βεβαιοτητα. 



Μπαρμπούνια σαβόρο
   
Συστατικά:   
8 μπαρμπούνια μέτρια
1 φλιτζάνι αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα

Για σάλτσα
4 ντομάτες κόκκινες ψιλοκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι δεντρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λάδι
½ φλιτζάνι ξίδι
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι & πιπέρι 
 
   
Οδηγίες:   
Καθαρίζετε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια, τα στεγνώνετε, τα αλατοπιπερώνετε και τα αλευρώνετε. Σε ένα τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει, εν συνεχεία βάζετε τα ψάρια να ροδίσουν για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τα τοποθετείτε σε ένα πιρέξ το ένα δίπλα στο άλλο, και τα καλύπτετε με τη σάλτσα. Μπορείτε να τα σερβίρετε έτσι ή να τα βάλετε για 5 λεπτά σε δυνατό φούρνο. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι να ροδίσουν. Προσθέτετε μια κουταλιά αλεύρι, ανακατεύετε και στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα και τα άλλα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και το ξίδι. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.

 
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 22, 2007, 20:46:07 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #3
« στις: Οκτώβριος 22, 2007, 20:47:44 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
λοιπον ναι ψαχνοντας στο νετ βρηκα το εξης:
ΣΑΛΤΣΑ ΣΑΒΟΡΟ
Πιάντικη σάλτσα που αποτελείται απο ελαιόλαδο, ξύδι, σταφίδες, μυρωδικά (δάφνη, δενδρολίβανο, σκόρδο). Με τη σάλτσα αυτή περιχύνονται τηγανιτά ψάρια.

απο οτι καταλαβα απο το ψαξιμο μου η λευκαδα και η κερκυρα διεκδικουν την προελευση της συνταγης και επειδη τωρα προσεξα οτι θελεις να διατηρησεις με αυτον τον τροπο ψαρι νομιζω οτι η παρακατω ειναι η καταλληλη συνταγη:

Ψάρι σαβόρο

ΥΛΙΚΑ


1 - 1 ½ κιλό ψάρια μαρίδες ή κουτσομούρες ή παλαμίδι ή χέλια
½ - 1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο
1 ματσάκι δεντρολίβανο
2 - 3 φύλλα δάφνης
1 - 2 φλιτζάνια σταφίδα μαύρη
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι.

Τα τηγανίζουμε κανονικά και τα τοποθετούμε σε πήλινο ταβά ή σε σκεύος πυρέξ ή εμαγιέ.

Κατόπιν στο τηγάνι, αφού πετάξουμε το λάδι και το πλύνουμε, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, τα ψιλοκομμένα σκόρδα και τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο. Τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε για λίγο και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις ακόμη.

Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τα ψάρια ώστε να καλυφθούν.

Όταν κρυώσει, μπορεί να φαγωθεί.

Μ’ αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Είναι μια νοστιμιά που συνηθίζεται ακόμη στα ψαροχώρια και στη Χώρα. Βιβλιογραφία: «Λευκαδίτικη Κουζίνα-Τα ξορέξα της νόνας, τα μαγεριά της βαβάς», της Τούλας Σκληρού



   
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 22, 2007, 20:55:40 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #4
« στις: Οκτώβριος 22, 2007, 21:05:01 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Λίτσα, πριν από καιρό η Νένα έκανε μια αναφορά στα μπαρμπούνια σαβόρο.
 Κατά το ίδιο τρόπο γίνονται και τα άλλα είδη ψαριών. Ένας τρόπος είναι να τηγανίσεις τα ψάρια και στο ίδιο τηγάνι  που είναι ζεστό να σβήσεις τα ψάρια με το ξύδι, πολτοποιημένο σκόρδο(προαιρετικά) και φρέσκο δεντρολιβανο. Να πάρει μια βράση και έτοιμο.
Ο άλλος τρόπος που είναι και πιο ελαφρύς από τον πρώτο, είναι  με το να χρησιμοποιήσεις καθαρό λάδι και όχι του τηγανίσματος και εκεί να σωτάρεις το σκόρδο, να σβήσεις με το ξύδι και το δεντρολίβανο, ρίξε και λιγο νερό να αβγατέψει η σάλτσα σου. Με αυτό περιχύνεις τα ψαράκια σου.
Επίσης αν τα ψάρια είναι τηγανισμένα και δεν έχουν φαγωθεί, τα γυρίζεις σε σαβόρο και είναι έτοιμα και φρέσκα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Οκτώβριος 23, 2007, 08:05:21 πμ »
LITSA5
Επισκέπτης
ΚΑΤΕΡΙΝΑ & ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ σας ευχαριστω, για την αμεση απάντησή σου μαργαριτα χιλια ευχαριστω, αλλα αυτο που μου προτεινη η Λια  ειχα και εγω στα υπ'οψιν μου (ισως και εγω παλαιοτερα να ειχα δη αυτο της Νενας ),αλλα δεν θυμόμουν ποσότητα ξυδιού και αν επρεπε να βρασουν τα ψαρια με τη σάλτσα.Λια μου θα το κανω με τη λαιτ εκδοχή του γιατι ηδη ειχα ψημενες σαρδελες στα καρβουνα
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Οκτώβριος 23, 2007, 10:04:38 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
τα τηγανίζουμε κανονικά και τα τοποθετούμε σε πήλινο ταβά ή σε σκεύος πυρέξ ή εμαγιέ.

Κατόπιν στο τηγάνι, αφού πετάξουμε το λάδι και το πλύνουμε, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, τα ψιλοκομμένα σκόρδα και τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο. Τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε για λίγο και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις ακόμη.

Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τα ψάρια ώστε να καλυφθούν.


συμφωνα με το παραπανω που αναφερετε στη δευτερη συνταγη που ποσταρα νομιζω οτι ταυτιζεται απολυτα με αυτο που σου λεει η λια αν δεν κανω λαθος βεβαια....
οποτε το βρηκαμε το σαβορο... Κλείσιμο ματιού
καλη επιτυχια  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #7
« στις: Οκτώβριος 23, 2007, 10:34:08 πμ »
al1975
Επισκέπτης
ΣΑΒΟΡΟ
------
Το Σαβόρο είναι ένα Κερκυραϊκό μεζεδάκι για τσίπουρο, κορυφαίο.
Γίνεται με γόπες ή μεγάλες μαρίδες ή σαρδέλα.

Αλατίζουμε κι αλευρώνουμε απαλά τα ψαράκια, τα τηγανίζουμε και
τ’ αφήνουμε στην άκρη. Στο τηγάνι και στο λάδι που τα
τηγανίσαμε, προσθέτουμε αλευράκι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να
ροδίσει. Σβύνουμε με ένα ποτήρι ξύδι, ψιλοκόβουμε 5-6 σκελίδες
σκόρδο, καμπόσο δεντρολίβανο, 1-2 φύλλα δάφνης και μια χούφτα
σταφίδα μαύρη, προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό, μισό ποτήρι λάδι
κι αλάτι και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.

Στρώνουμε τα τηγανισμένα ψαράκια σε πήλινο ή πορσελάνινο βαθύ
σκεύος κι αφού κρυώσει η σάλτσα μας τα περιχύνουμε ίσα με να
σκεπαστούν.

Αφήνουμε στην άκρη και στη βδομάδα πάνω στρώνουμε τραπέζι για
τσιπουράκι και μεζέ εκλεκτό, γιατί .. το θέλει το χρόνο του το
σαβόρο!!
Την συνταγή αυτή μου την είχε δώσει η Άσπα απο το hungry όταν είχα ζητήσει ένα καλό μεζεδάκι για τσίπουρο και την κάνω πού συχνά.Τα αφήνω στο ψυγειο μου για μια εβδομάδα σε πήλινο και όταν θέλω να σερβίρω βγαζω το ψαρι για καμμιά δυό ώρες εκτός ψυγείου, βγάζω και τις κορυφαιές σαρδέλες της Αρχοντιάς απο δίπλα που δεν λειπουν ποτέ μα ποτέ απο το ψυγείο μου, σερβίρω τσίουρο και πάγο στα ποτήρια και περνάμε μπέικα


Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Οκτώβριος 23, 2007, 10:54:32 πμ »
LITSA5
Επισκέπτης
Α!!ρε Αγγελικη να μην βρισκονται οι κατάλληλοι να περναμε ζαχαρη με τις τσικουδιες μας ,μια ΚΡΗΤΗ μας σώζη μου φαινεται...τι λες?
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Οκτώβριος 23, 2007, 11:09:29 πμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Λίτσα, συμφωνώ απόλυτα με την εκδοχή της Αγγελικής. Την ίδια συνταγή είχα δει και σε εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη από την Κέρκυρα. Άργησα να σου απαντήσω, αλλά ευτυχώς τα κορίτσια έδωσαν τα φώτα τους. Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #10
« στις: Οκτώβριος 23, 2007, 13:57:40 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε για λίγο και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις ακόμη.

.


συμφωνα με το παραπανω που αναφερετε στη δευτερη συνταγη που ποσταρα νομιζω οτι ταυτιζεται απολυτα με αυτο που σου λεει η λια αν δεν κανω λαθος βεβαια....
οποτε το βρηκαμε το σαβορο... Κλείσιμο ματιού
καλη επιτυχια  Μεγάλο χαμόγελο
Παράθεση
½ - 1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο
1 ματσάκι δεντρολίβανο
2 - 3 φύλλα δάφνης
1 - 2 φλιτζάνια σταφίδα μαύρη

Mαργαρίτα, η συνταγή που δίνεις εσύ από το νετ, δεν ταυτίζεται με αυτήν που έδωσα εγώ και προσεξέ την καλύτερα. Δεν βάζω ούτε σταφίδες ούτε δάφνη και δεν ξέρω τι άλλο. Επομένως κάνεις λάθος.
Πάντως η μητέρα μου που την έφτιαχνε ,έβαζε άλλα μυρωδικά, ενώ εγώ βάζω δεντρολίβανο γιατί όπως λένε (χώρια που μου αρέσει) ότι όποιος έχει πολύ πιπέρι......Κάποιες φορές βέβαια και για πιο γρήγορα όπως έχω πει ,δεν έβαζε και σκόρδο για τη μυρωδιά. Πάντως τα μυρωδικά και το ξυδι τα έβαζε οπωσδήποτε. 
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 23, 2007, 18:47:15 μμ από Lia_P » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Οκτώβριος 23, 2007, 15:15:37 μμ »
LITSA5
Επισκέπτης
Ισως Λια μου μπέρδεψε τις συνταγες η μαργαριτα,σίγουρα ομως σε ολες τις εκδοχές που εψαξα και εγω ειναι αυτο που αναφέρεις γιατι αυτο το νοημα εξαλλου εχει η σαλτσα σαβορο,της διατηρησης ,αλλα και του πικαντικου μεζέ,γω βεβαια περισσοτερο την ηθελα για να φαω τις περισιες σαρδελες και με αλλο τροπο 
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #12
« στις: Οκτώβριος 23, 2007, 18:20:03 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
ναι κοριτσια η διαφορα στις συνταγες ειναι στα υλικα δηλαδη στη δαφνη και στις σταφιδες.
εγω αναφερομουν στο θεμα συντηρησης των ψαριων και στο πεταγμα του λαδιου τηγανισματος για αυτο και εκανα τη συκεκριμενη παραθεση στο συγκεκριμενο σημειο της συνταγης.δηλαδη αφορουσε καθαρα την εκετελεση και οχι τα υλικα.εξαλλου διαφοροποιηση σε υλικα υπαρχει ακομα και στο πιο απλο φαγητο.
οπως και να εχει μια δοκιμασμενη συνταγη απο εσας ειναι σιγουρα πιο εγκυρη απο μια συνταγη που βρηκα στο νετ απλα επειδη ειδα οτι δεν ειχε απαντηθει το ερωτημα της λιτσας ειπα να βοηθησω  Χαμόγελο Χαμόγελο
δεν πειραζει μας εμεινε κατι απο ολο αυτο..... μαθαμε(εγω τουλαχιστον εμαθα σιγουρα) τη σαλτσα Σαβορο.
καλο απογευμα










 
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω