GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 14, 2024, 08:46:27 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Σχολιάστε την επικαιρότητα
| | |-+  Λουκέτο σε ασφαλιστικές εταιρείες
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Λουκέτο σε ασφαλιστικές εταιρείες  (Αναγνώστηκε 1578 φορές)
« στις: Σεπτέμβριος 24, 2009, 08:46:33 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Ασφαλιστικές: Το μεγαλύτερο λουκέτο στην αγορά από το 1981

Με τις ανακλήσεις των αδειών στις πέντε ασφαλιστικές εταιρείες που ανακοινώθηκαν χθες, ο μακρύς κατάλογος των «λουκέτων» έφτασε τον αριθμό των 54 από το 1981 έως σήμερα. Το ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι έσβησαν από τον χάρτη άλλες τόσες εταιρείες με δική τους «πρωτοβουλία» (πτωχεύσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις κ.λπ.).

Τα πέντε λουκέτα μέσα σε μία ημέρα είναι χωρίς αμφισβήτηση κάτι το πολύ εντυπωσιακό, αλλά δεν αποτελούν ρεκόρ, αφού ισάριθμες εταιρείες έκλεισαν στις 11 Νοεμβρίου 1997, με απόφαση της τότε εποπτικής αρχής, του υπουργείου Εμπορίου. Ωστόσο, με βάση το μέγεθος των εταιρειών, η χθεσινή απόφαση της ΕΠΕΙΕ αποτελεί το μεγαλύτερο «ξεκαθάρισμα» που έγινε ποτέ στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

«Κινούμενη άμμος»
Ενδεικτικά της «κινούμενης άμμου», πάνω στην οποία κινείται ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, είναι τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) για τον αριθμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Ασφαλιστικές: Το μεγαλύτερο λουκέτο στην αγορά από το 1981

Σύμφωνα με αυτά, από το 2000 μέχρι σήμερα «έσβησαν» από τον ασφαλιστικό χάρτη τουλάχιστον 30 εταιρείες, πάνω από το 25% του συνόλου. Στις 16 από αυτές μπήκε «λουκέτο» με απόφαση της εποπτικής αρχής, ενώ οι υπόλοιπες είτε αποχώρησαν από την ελληνική αγορά από μόνες τους είτε εξαγοράστηκαν και συγχωνεύτηκαν με άλλες εταιρείες.

Σχετικά με την ανάκληση των αδειών των πέντε εταιρειών, η ΕΠΕΙΑ στη σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι προχωρεί στον ορισμό εποπτών ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής.

Η ΕΠΕΙΑ υπενθυμίζει ότι:

Για τον κλάδο ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής, αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς των εργαζομένων (οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων).

Η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αναφέρει ξεκάθαρα ότι για τα συμβόλαια ζωής που έχουν οι καταναλωτές σε εταιρείες που ανακαλείται η άδειά τους ή βρίσκονται σε εκκαθάριση, θα εγγυάται το κράτος..

Οι οδηγοί που έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητά τους σε μία από τις εταιρείες που έκλεισαν, θα συνεχίσουν να καλύπτονται για 30 ημέρες από το Επικουρικό Κεφάλαιο. Όμως, η κάλυψη θα περιλαμβάνει μόνο την υποχρεωτική ασφάλιση (υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες τρίτων) και όχι τις πιθανές πρόσθετες ασφαλίσεις που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια (κλοπή, πυρκαγιά, ίδιες ζημιές κ.λπ.).

Όσοι έχουν να λάβουν κάποια αποζημίωση από τις εταιρείες αυτές, για ζημιές ή σωματικές βλάβες που τους προκάλεσε κάποιος ασφαλισμένος στις εταιρείες που έκλεισαν, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Επικουρικό Κεφάλαιο.

Πηγή Ημερησία
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Σεπτέμβριος 24, 2009, 08:50:17 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Φόβοι για ντόμινο πτωχεύσεων και έκρηξη δανειακών υποχρεώσεων

Καίριο πλήγμα σε αρκετές επιχειρήσεις έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της αναμένεται να «ταλαιπωρήσουν» για αρκετό διάστημα την εγχώρια οικονομική ζωή.

Η δραστική κάμψη της κατανάλωσης και ταυτόχρονα το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έβαλαν σε περιπέτειες αρκετές εταιρείες ενώ για άλλες αποτέλεσαν τη χαριστική βολή.

Στη λίστα του απολογισμού από προχθές προστέθηκαν τα λουκέτα στις ασφαλιστικές Ασπίς Πρόνοια, Γενική Ένωση (General Union), Γενική Πίστη (General Trust) και Σκούρτης ΑΕΕΓΑ μετά την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας τους.
Φόβοι για ντόμινο πτωχεύσεων και έκρηξη δανειακών υποχρεώσεων

Οι εταιρείες αυτές, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης, δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα περιθώρια φερεγγυότητας που απαιτούνται βάσει νόμου προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το ήδη αρνητικό περιβάλλον ήρθε να επιβαρύνει η απόφαση της ThyssenKrupp, η οποία ελέγχει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να ακυρώσει το συμβόλαιο ναυπήγησης 4 υποβρυχίων για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό λόγω του ότι το ελληνικό δημόσιο έχει πάψει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει. H γερμανική εταιρεία έκανε γνωστό πως θα ζητήσει επιδιαιτησία προκειμένου να επιλύσει διαφορές ύψους 520 εκατ. ευρώ με το ελληνικό δημόσιο.

Επιχειρήσεις
Τις επιπτώσεις της κρίσης φαίνεται πως «πληρώνει» η Wind Hellas, η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires έδωσε παράταση μιας εβδομάδας σε δυνητικούς επενδυτές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων της. Ήδη, η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με επενδυτές και ταυτόχρονα σε συζητήσεις με την Weather Investments του κ. Naguib Sawiris, σχετικά με τη συμμετοχή της τελευταίας στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Υπενθυμίζεται πως στον κατάλογο των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι η Ενωμένη Κλωστουφαντουργία, η Μαξίμ Περτσινίδης, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, η Betanet, η Altec, η Πετζετάκις, ενώ «λουκέτο» έχουν βάλει κυρίως εταιρείες από τον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνίων όπως οι Lannet, Microland, Teledome και Altec Telecoms και η ασφαλιστική EOS.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως εάν συνεχιστεί η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης και δεν αναθερμανθεί η κατανάλωση στην αγορά, τότε στο υπόλοιπο του έτους θα δούμε και άλλες εταιρείες με προβλήματα και ακόμη περισσότερα λουκέτα.

Βραχνάς ο δανεισμός
Την ίδια ώρα, σε μείζον πρόβλημα για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων έχει εξελιχθεί ο υπερβολικός τραπεζικός δανεισμός και μάλιστα σε σημείο που για ορισμένες απειλεί ακόμη και τη βιωσιμότητά τους.

Το ήδη ασφυκτικό περιβάλλον έρχεται να επιβαρύνει η βούληση των τραπεζών να σφίξουν περαιτέρω τα λουριά στις εταιρείες που είναι εκτεθειμένες σε δανεισμό και το επιχειρηματικό τους μέλλον φαντάζει αβέβαιο.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Παρά τη μικρή υποχώρηση που σημείωσε σε σχέση με τα τέλη του 2008 καθώς διαμορφώθηκε σε 72 δισ. ευρώ από 74,8 δισ. ευρώ, δεν παύει σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Και τούτο παρά το γεγονός πως αρκετοι επιχειρηματίες έσπευσαν να μετατρέψουν ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού τους σε μακροπρόθεμσο από βραχυπρόθεσμου με στόχο να μείωσουν τα χρηματοοικονομικά τους έξοδα και να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές των εταιρειών τους.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του 2009 ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός των εισηγμένων υποχώρησε κατά 12,3%, στα 13,86 δις. ευρώ σε σχέση με τα 15,81 δις. ευρώ στο τέλος του 2008 ενώ ο μακροπρόθεσμος ενισχύθηκε οριακά, στα 27,20 δισ. ευρώ.

Πιστωτική επέκταση κατά κλάδο
Στη βιομηχανία ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ήταν στο επτάμηνο στο ? 2,05% και τα υπόλοιπα ανέρχονται σε 24,4 δισ. ευρώ.

Στην ναυτιλία η πιστωτική επέκταση στο επτάμηνο είναι στο 0,54%, και τα υπόλοιπα ανέρχονται σε 10,3 δισ. ευρώ.

Στο τουρισμό εφέτος ο ρυθμός είναι σε θετικό έδαφος στο 4,96%, και τα υπόλοιπα ανέρχονται σε 7,4 δισ. ευρώ.

Στις κατασκευές ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έχει ?χάσει? σε 12μηνη βάση 26 ποσοστιαίες μονάδες και τα υπόλοιπα ανέρχονται σε 11,3 δισ. ευρώ.

Στην ενέργεια ο ρυθμός στο επτάμηνο είναι και αρνητικός στο ? 2,73%, και τα υπόλοιπα ανέρχονται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Στη δίνη της κρίσης


Ασπίς Πρόνοια, Γενική Ένωση (General Union), Γενική Πίστη (General Trust), Σκούρτης ΑΕΕΓΑ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Wind Hellas, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Μαξίμ Περτσινίδης, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet, Altec, Πετζετάκις, Lannet, Microland, Teledome, Altec Telecoms, EOS.

* Kατά χρονολογική σειρά ανάλογα με το πότε αντιμετώπισαν το πρόβλημα.

Πηγή Ημερησία
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω