GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Φεβρουάριος 26, 2020, 15:27:30 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Male Section
| | |-+  Τεχνολογία
| | | |-+  Οι «φυλές» της τεχνολογίας
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Οι «φυλές» της τεχνολογίας  (Αναγνώστηκε 23957 φορές)
« στις: Νοέμβριος 05, 2009, 19:30:45 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Σε πέντε... «φυλές» χωρίζουν τους Ελληνες οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες αν και για μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθούν να αποτελούν... φόβητρο, κερδίζουν όλο και περισσότερους νέους ή ανθρώπους που αισθάνονται νέοι, όπως καταδεικνύει έρευνα της Focus Bari, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου Infocom World 2009.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ομάδες που καταγράφονται («νέο αίμα», ανήσυχοι 30άρηδες, πρακτικοί, θετικά αποστασιοποιημένοι, επιφυλακτικοί και ειδικοί) εμφανίζονται λιγότερο ή περισσότερο εξοικειωμένες με τη νέα τεχνολογία, με τις μικρές ηλικίες να αποτελούν προνομιακό χώρο υποδοχής τους. Παρά τις διαφορές, ωστόσο, η χρήση του κινητού φαίνεται ότι λειτουργεί... ενωτικά για όλες τις ομάδες, καθώς η κινητή έχει πλέον ξεπεράσει και τη σταθερή τηλεφωνία.

Σήμερα το 93% του πληθυσμού διαθέτει τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ την ίδια στιγμή η διείσδυση της σταθερής τηλεφωνίας φτάνει το 81%. Να σημειωθεί ότι κινητό διαθέτουν σε ποσοστό 23% ακόμα και τα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, το 59% των Ελλήνων από 7 έως 70 ετών χειρίζεται ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με τα ποσοστά στις νεαρότερες ηλικίες να είναι εξαιρετικά υψηλά: 70% στις ηλικίες 7-9 ετών, 85% στην κατηγορία 10-12 ετών, 94% στις ηλικίες 13-17 ετών, 88% στην ομάδα 18-24 ετών και 74% σε εκείνη των 25-34 ετών.

Η διείσδυση του Διαδικτύου έχει φθάσει πλέον στο 49% και παρουσιάζει ανοδικές τάσεις (43% το 2008), ενώ το ποσοστό χρήσης αυξάνεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες: 55% από 50% και 42% από 36% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα παιδιά, με το ποσοστό διείσδυσης να φτάνει στις ηλικίες 10-12 ετών το 54% και το 25% στις ηλικίες 7-9 ετών.

Οι νεαρές ηλικίες εμφανίζονται πρωτοπόρες και στη χρήση του κινητού τηλεφώνου για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, πρακτική που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ετσι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 1% πέρυσι, φέτος έχει φθάσει στο 3% και αγγίζει το 5% στους νέους ηλικίας 18-24 ετών, οι οποίοι «σερφάρουν» στο Internet απ οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ «ΦΥΛΕΣ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ (18%): Κυρίως αγόρια, μαθητές και φοιτητές σε μεγάλα αστικά κέντρα. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία για ψυχαγωγία και διασκέδαση, ενώ συχνά «κατεβάζουν» μουσική και ταινίες.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΙ 30ΑΡΗΔΕΣ (8%): Αντρες και γυναίκες, νεαροί εργαζόμενοι και φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση στη ζωή τους και είναι συνήθως ανύπαντροι. Η τεχνολογία είναι γι αυτούς τρόπος ζωής καθώς μεγάλωσαν με αυτήν.

ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ (9%): Ανθρωποι ηλικίας 35+, άντρες και γυναίκες εξίσου, εργαζόμενοι, μέσης και ανώτερης κοινωνικοοικονομικής τάξης. Η τεχνολογία είναι γι αυτούς εργαλείο δουλειάς, το οποίο χρειάστηκε να μάθουν και σταδιακά έβαλαν στη ζωή τους.\ΟΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ (25%): Ατομα ηλικίας 45+, άντρες και γυναίκες εξίσου, μέσης και ανώτερης κοινωνικοοικονομικής τάξης. Αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως κάτι θετικό, το οποίο αφορά κυρίως άλλους, ενώ οι ίδιοι κάνουν πιο επιλεκτική χρήση κυρίως κινητού τηλεφώνου.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ (9%): Οι experts της τεχνολογίας είναι κυρίως άντρες σε ευρύ φάσμα ηλικιών, το οποίο κυμαίνεται από 20 έως 40 ετών, ανώτατης μόρφωσης. Ζουν συνήθως στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και γνωρίζουν τα πάντα από υπηρεσίες και εφαρμογές.

ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ (31%): Κυρίως γυναίκες και ηλικίες άνω των 50 ετών σε αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για άτομα κατώτερου μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, τα οποία αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως κάτι απόμακρο ή και αρνητικό που μπαίνει στη ζωή τους με πολύ αργούς ρυθμούς. Τα μέλη της ομάδας απέκτησαν κινητό τελευταία.
Πηγή: Focus Bari


Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω