Να και οι σουπίτσες μας:
Γαριδόσουπα με μύδιαΥλικά:
24 -32 γαρίδες (4 για κάθε άτομο
1 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφός τους.
1/2 κιλό πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 πρέζα σαφράν
2 νεροπότηρα λευκό κρασί
1 - 11/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κουτ. σούπας γλυκειά πάπρικα σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
αλάτι - λευκό πιπέρι
Ξεπλένουμε τις γαρίδες με άφθονο νερό και τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας το κεφάλι και την ουρά, τις ανοίγουμε στην πλάτη μ ένα μαχαιράκι και βγάζουμε το εντεράκι τους. Τις φυλάμε σ ένα μπωλ.
Πλένουμε καλά τα μύδια, αφαιρούμε τη μικρή φουντίτσα που προεξέχει στην άκρη και τα φυλάμε σε κρύο νερό.
Τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη.
Σε μιά μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τις γαρίδες μέχρι οι γαρίδες να γίνουν κόκκινες και τα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν καλά.
Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες κομένες σε κύβους και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη γλυκειά πάπρικα, τον πελτέ τομάτας και το σαφράν και ανακατεύουμε να σωταριστούν όλα τα υλικά μαζί.Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να βράσει η σουπίτσα περίπου 10 - 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει μιά βράση.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε και μπόλικο πιπεράκι και προσθέτουμε τα μύδια στη σούπα.
Αφήνουμε να βράσουν 7 λεπτά ακριβώς.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε ατομικά πιάτα ή σε σουπιέρα για να τη μοιράσουμε στο τραπέζι.
Αν θέλουμε προσφέρουμε κομμένα λεμονάκια, ωστε αν κάποιος θέλει να προσθέσει στο πιάτο του ή βάζουμε σε κάθε πιάτο μιά κουταλιά κρέμα γάλακτος.
Πατατόσουπα με μυρωδικάΥλικά:
1 κιλό πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουτ. σούπας λάδι
1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 νεροπότηρο κρέμα γάλακτος
1 φλυτζ. του καφέ ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 φλυτζ. του καφέ ψιλοκομμένο άνηθο
1 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν
1 κουτ. σούπας ξερά φυλλαράκι τσάιβ
αλάτι - πιπέρι
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε κύβους.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι και το ζεσταίνουμε καλά.Ρίχνουμε μέσα ταυτόχρονα, τις πατάτες κομμόνες σε κύβους, το τριμμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Σωτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς τα υλικά.
Μόλις γυαλίσουν καλά κι εξατμιστούν τα λίγα υγρά που θα βγάλουν, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 1.2 λίτρο ζωμό λαχανικών.
Αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι οι πατάτες σχεδόν να λιώσουν.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να γίνει χλιαρό.
Περνάμε τις πατάτες από το μπλέντερ να γίνουν ένας βελούδινος πολτός.
Στη συνέχεια τις περνάμε από ένα σουρωτήρι και ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα ξερά φυλλαράκια τσάιβ και το εστραγκόν.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στη σούπα το νεροπότηρο με την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε να πάρει μιά καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σουπίτσα να βράσει ακόμη 5 - 6 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστή στα πιάτα, και πασπαλίζουμε κάθε πιάτο με φρεσκοκομμένο δυόσμο και άνηθο.
Αν θέλουμε στο κέντρο κάθε πιάτου βάζουμε μιά κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά)
Καροτόσουπα με φετούλες αυγοτάραχοΥλικά:
800 γραμ. καρότα
400 γραμ. ψαχνό κίτρινης κολοκύθας
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κουτ. σούπας κοφτή τριμμένο κίμινο
3 λεπτές φετούλες αυγοτάραχο για κάθε πιάτο
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
αλάτι - πιπέρι
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το κίμινο και και το σωτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος.
Ρίχνουμε τα καρότα και τους κύβους της κολοκύθας και σωτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Όταν γυαλίσουν καλά, ρίχνουμε μεσα και το ζωμό λαχανικών.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και το περνάμε λίγο - λίγο από το μπλέντερ να γίνει βελούδινο.
Το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα , δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Την ώρα του σερβιρίσματος, έχουμε κόψει το αυγοτάραχο σε φετούλες, έχουμε βγάλει το κερί και τη μεμβράνη και έχουμε ετοιμάσει 3 λεπτές φετούλες για κάθε πιάτο.
Βάζουμε σ ένα φλυτζανάκι του καφέ καλό ελαιόλαδο και έχουμε έτοιμο ένα σταγονόμετρο.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο τη σούπα, ακουμπάμε απαλά πάνω και στο κέντρο τις 3 φετούλες αυγοτάραχο και στάζουμε σταγόνες ελαιόλαδο γύρω - γύρω στη σούπα.
Βελουτέ κόκκινης φακής, με τζίντζερ, πάπρικα και λουίζαΥλικά:
1/2 κιλό κόκκινες φακές
50 γραμ. φρέσκο τζίντζερ καλά ξεφλουδισμένο και τριμμένο
1 κουτ. σούπας πάπρικα σε σκόνη
10 φρέσκα φυλλαράκια λουίζας ψιλοκομμένα ή 1 λουτ. σούπας αποξηραμένη λουίζα
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
2 φύλλα δάφνης
αλάτι - πιπέρι
Πλένουμε καλά τις κόκκινες φακές με άφθονο κρύο νερό και τις σουρώνουμε.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε στο λάδι, το τριμμένο τζίντζερ, το τριμμένο κρεμμύδι, το πολτοποιημένο σκόρδο, τον πελτέ τομάτας και τα φύλλα δάφνης.
Τα σωτάρουμε απαλά μέχρι να μοσχομυρίσουν, ρίχνουμε μέσα τις φακές και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει βράση, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη φακή να βράσει μέχρι να σπάσει και να λιώσει.
Ελέγχουμε που και που την κατσαρόλα κι αν χρειάζεται προσθέτουμε ζεστό νερό.
Όταν κυριολεκτικά η φακή λιώσει, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την περνάμε από το μπλέντερ, να γίνει ένας βελούδινος πολτός.
Τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει μιά βράση, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια λουίζας.
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή.
Αυτές ήταν παιδιά οι σουπίτσες. Είναι πολύχρωμες και διαφορετικές από τις σούπες που τρώμε συνήθως.
Οι δοσολογία είναι για 6 - 8 άτομα.
Να τις φτιάξετε και να τις απολαύσετε και όχι μόνο στις γιορτές, έχουμε χειμώνα μπροστά μας.