GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νοέμβριος 30, 2021, 20:48:30 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Στην κουζίνα ασφαλώς!!
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Στην κουζίνα ασφαλώς!!  (Αναγνώστηκε 3276 φορές)
« στις: Δεκέμβριος 23, 2009, 08:07:29 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Οι φήμες λένε...

Όση ηδονή κρύβει η κουζίνα για τον ουρανίσκο άλλους τόσους κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία μας. Γνωρίστε τις βασικές αρχές υγιεινής και ξεκαθαρίστε τους μύθους από την αλήθεια για να νιώθετε ασφάλεια στο μικρό σας βασίλειο.

 

Μύθος:

Τα πλαστικά μπουκάλια που βάζετε στο ψυγείο απελευθερώνουν διοξίνες στα υγρά που φιλοξενούν.

Πραγματικότητα: Οι ειδικοί δεν τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης, γιατί το συγκεκριμένο είδος πλαστικού που χρησιμοποιούν οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών για να κατασκευάσουν τα ανακυκλώσιμα μπουκάλια δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία. Όμως, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν καρκινογόνες ουσίες, όπως η διοξίνη, η θερμότητα και όχι η χαμηλή θερμοκρασία θα τις «απελευθέρωνε». Σε γενικές γραμμές, πάντως, το να χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά τα πλαστικά μπουκάλια δεν είναι τόσο καλή ιδέα. Και αυτό γιατί αφενός έχουν την τάση να σπάνε και αφετέρου δεν καθαρίζονται εύκολα, κάτι που τα καθιστά εύκολη εστία μικροβίων.

Συμπέρασμα: Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και θα έχετε ανάγκη από παγωμένο νερό, εφοδιαστείτε με γυάλινα μπουκάλια για το ψυγείο, τα οποία είναι πιο ασφαλής επιλογή.

 

Μύθος:

Δεν πρέπει ποτέ να κόβετε το κρέας πάνω σε ξύλινη επιφάνεια κοπής.

Πραγματικότητα: Είτε πρόκειται για ξύλινη είτε για πλαστική επιφάνεια κοπής, όταν κόβετε κρέας θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές όσον αφορά την υγιεινή της. Αυτό που χρειάζεται η ξύλινη επιφάνεια είναι να την καθαρίσετε με πολλή προσοχή μετά τη χρήση. Πλύνετέ τη με υγρό σαπούνι ή με τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού που θα βρείτε στο εμπόριο και τρεχούμενο νερό -όσο πιο ζεστό τόσο το καλύτερο. Στη συνέχεια σκουπίστε την καλά με χαρτί κουζίνας μέχρι να στεγνώσει (αν την αφήσετε βρεγμένη, θα δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια). Καλό θα ήταν, πάντως, να χρησιμοποιείτε δύο διαφορετικές επιφάνειες κοπής, μία για κρέας και μία για λαχανικά και φρούτα, και να τις αλλάζετε συχνά.

Συμπέρασμα: Αν επιμένετε στην ξύλινη επιφάνεια κοπής, ακολουθείτε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

 

Μύθος:

Θα πρέπει να αφήνετε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο.

Πραγματικότητα: Πράγματι, όταν πρόκειται να βάλετε φαγητό στο ψυγείο, θα πρέπει να το αφήνετε να κρυώσει αρκετά για να εμποδίσετε την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά και για να μην ανεβάσει τη θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο της συντήρησης, κάτι που θα ήταν επικίνδυνο και για τα υπόλοιπα τρόφιμα. Από την άλλη, αφήνοντας το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου δεν αποκλείετε τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων. Η ιδανική λύση είναι να τοποθετήσετε το σκεύος με το ζεστό φαγητό μέσα σε μια λεκάνη με κρύο νερό ή πάγο, κάτι που θα ρίξει πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία του. Εναλλακτικά, μπορείτε να το χωρίσετε σε μερίδες και να το μοιράσετε σε ρηχά δοχεία για να κρυώσει πιο γρήγορα.

Συμπέρασμα:
Όσο πιο γρήγορα κρυώνει το φαγητό τόσο πιο ασφαλές είναι. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε εύκολα τοποθετώντας το σκεύος του σε παγωμένο νερό.

 

Μύθος:

Πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα αντιμικροβιακό σαπούνι χεριών αντί για απλό σαπούνι αν έχετε πιάσει ωμό κρέας ή αυγά.

Πραγματικότητα: Αν δεν έχετε αντιμικροβιακό σαπούνι στην κουζίνα σας, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Χρησιμοποιώντας απλό σαπούνι και ζεστό νερό για να πλύνετε τα χέρια σας πριν σερβίρετε φαγητό και αμέσως αφού αγγίξετε «ύποπτα» τρόφιμα -δηλαδή ωμό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και αυγά- είστε προστατευμένες από επικίνδυνες καταστάσεις. Αν, πάλι, χρησιμοποιείτε ήδη αντιμικροβιακό σαπούνι, καλό θα είναι να μην το παρακάνετε, γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάχρηση οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών.

Συμπέρασμα: Το απλό σαπούνι και το ζεστό νερό αποτελούν μια ασφαλή εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν έχετε στη διάθεσή σας αντιβακτηριακό σαπούνι.

 

Τα μυστικά της «υγιεινής» κουζίνας


Υλικά συσκευασίας, τρόποι συντήρησης, μέθοδοι καθαριότητας, αδιόρατοι εχθροί που καραδοκούν παντού: Ακολουθήστε τους κανόνες ασφαλείας του Real Simple και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα!

    * Όταν πρόκειται να βάλετε κρέας στη συντήρηση, φροντίστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, ιδιαίτερα με εκείνα που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.

    * Το νωπό κρέας και τα πουλερικά θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε τρεις μέρες. Αν δεν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε μέσα σ' αυτό το διάστημα, θα πρέπει να τα βάλετε στην κατάψυξη.

    * Μην πλένετε το κρέας πριν το βάλετε στο ψυγείο. Αποφύγετε να το τοποθετείτε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς και μην το τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη πριν το βάλετε στο ψυγείο, γιατί σ' αυτό το περιβάλλον αναπτύσσονται αναερόβιοι μικροοργανισμοί.

    * Έχετε πάντα υπόψη ότι σε θερμοκρασίες από 5 έως 60 oC, τα βακτήρια βρίσκουν το ιδανικό περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν. Γι' αυτό αποφύγετε να διατηρείτε τρόφιμα σε αυτές τις θερμοκρασίες.

    * Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από οποιαδήποτε ενασχόλησή σας με την κουζίνα και τα τρόφιμα. Το σχολαστικό πλύσιμό τους με σαπούνι και ζεστό νερό, για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος προστασίας από τα βακτήρια.

    * Το ίδιο ισχύει για τους πάγκους εργασίας και τις επιφάνειες κοπής: Aφού κόψετε το κρέας ή τα λαχανικά σας, καθαρίστε καλά τις επιφάνειες με σαπούνι και άφθονο ζεστό νερό. Μια πολύ καλή λύση είναι τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ακριβώς γι' αυτόν το σκοπό.

    * Μην αφήνετε ποτέ να αποψυχθούν προϊόντα κατευθείαν πάνω στον πάγκο της κουζίνας, γιατί θα μετατραπεί σε εστία μικροβίων. Μία μέρα πριν τοποθετήστε τα στη συντήρηση ή -αν βιάζεστε- βυθίστε το σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό, αλλάζοντάς το κάθε μισή ώρα.

    * Διατηρείτε το νεροχύτη καθαρό. Προσπαθήστε να μη συσσωρεύονται σκουπίδια και υπολείμματα ωμών τροφών ενώ μαγειρεύετε γιατί είναι πολύ εύκολο τα βακτήρια να «μεταναστεύσουν» στα τρόφιμα.

    * Τα σφουγγάρια και οι απορροφητικές πετσέτες κουζίνας έχουν την τάση να «εγκλωβίζουν» μικροοργανισμούς. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, μετά από κάθε χρήση να τα πλένετε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι και κυρίως να τα ανανεώνετε συχνά. Χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας όσο πιο συχνά μπορείτε.

    * Όσον αφορά τα αντικολλητικά σκεύη, ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον καθαρισμό τους. Αντικαταστήστε τα όταν παρατηρήσετε ότι δημιουργήθηκαν γραμμές στην επιφάνειά τους.

Πηγή yupi.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Δεκέμβριος 23, 2009, 10:33:48 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ ενημερωτικο θεμα, μπραβο Μαρακι up
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Ιανουάριος 29, 2010, 22:04:23 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Για να μην εκρήγνυται το λάδι στο τηγάνι:
Φροντίστε τα υλικά που θα τηγανίσετε να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αξίζει να περιμένετε λίγο να στεγνώσουν οι πατάτες από το πλύσιμο, να στραγγίξουν τα καλαμαράκια κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική πυκνή σίτα για το τηγάνι. Αν δεν την έχετε διαθέσιμη, λίγο αλάτι (μια κουταλιά περίπου) στην μέση του τηγανιού την ώρα που ζεσταίνεται το λάδι κάνει αρκετά καλή δουλειά.

Νερό στην τοματοσαλάτα; Ποτέ!
Αν ο χρόνος πιέζει, ετοιμάστε την τοματοσαλάτα από πριν και βάλτε την στο ψυγείο. Μην αλατίζετε τις τομάτες από πριν, παρά μόνο όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε. Όταν αλατίζουμε τις τομάτες το αλάτι σιγά-σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να νερώνει η τοματοσαλάτα.

Μυρωδιά κουνουπιδιού; Όχι στο σπίτι σας!
Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι, βάλτε σε ένα κομμάτι βαμβάκι λίγο ξύδι και βάλτε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας που το μαγειρεύετε. Εναλλακτικά, κόψτε ένα κομμάτι φλούδας από λεμόνι και βράστε την μαζί με το κουνουπίδι. Θα εξαφανίσει κάθε μυρωδιά!

Περίσσεψε ντομάτα από την κονσέρβα;
Αν ανοίξατε κονσέρβα ντομάτας και δεν την χρησιμοποιήσατε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε παγοκύστες δημιουργώντας εύχρηστα παγάκια τοματοχυμού έτοιμα προς χρήση.

Μπάρμπεκιου
Το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα πουλερικά που σκοπεύετε να ψήσετε πρέπει να τα βγάλετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το ψυγείο. Η σχάρα θα πρέπει να καθαριστεί και να λαδωθεί. Κάψτε την καλά και ακουμπήστε τα υλικά σας επάνω.

Σαπούνι με… άρωμα κρεμμυδιού!
Αν κόψετε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας, πάρτε μια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας. Επίσης, μπορείτε να τρίψετε τα χέρια σας με μια λεμονόκουπα! Θα εξαφανίσει κάθε ανεπιθύμητη μυρωδιά.

Μοσχομυρίζει καφές!
Αν θέλετε να αλλάξετε λίγο την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, βάλτε λίγο ελληνικό καφέ σκόνη σε ζεστό μάτι της κουζίνας. Όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές θα απομακρυνθούν και μια υπέροχη ευωδιά ελληνικού καφέ θα πλημμυρίσει το χώρο.

Μαλακές πατάτες φούρνου
Για να μην ξεραίνονται οι πατάτες στο φούρνο, προσθέστε μισό ποτήρι νερό ή και περισσότερο (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού). Θα γίνουν μαλακές και βελούδινες σαν να έχουν πάρει βράση στο … ζουμί τους!

Τρυφερές πατάτες φούρνου:
Για να μην ξεραθούν οι πατάτες κατά το ψήσιμο, τις αλείφουμε πριν με λάδι.
Καταγράφηκε
                 http://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #3
« στις: Ιανουάριος 29, 2010, 22:09:29 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Ο φελός του κρασιού στα θαλασσινά
Ο φελός του κρασιού περιέχει τανίνη. Ρίξτε έναν μέσα στη κατσαρόλα με τα οστρακοειδή ή το χταπόδι για να μαλακώσει το κρέας.

Απομακρύνετε τη μυρωδιά του σκόρδου απ' τα χέρια
Αμέσως μετά το κόψιμο του σκόρδου, τρίψτε το χέρι σας με το κυρτό ενός ανοξείδωτου κουταλιού κάτω από τη βρύση. Στη συνέχεια πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι. Το μέταλο εξαφανίζει τη μυρωδιά του σκόρδου.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Για να αποφύγουμε το δάκρυσμα μόλις βγάλουμε το πρώτο (έξω έξω) φλούδι από το κρεμμύδι, το ραντίζουμε με ξύδι

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΕΡΟΥΛΗ
Για να μην γίνει νερουλή η μαρμελάδα και να διατηρηθεί για πολύ καιρό, αφού την έχετε δέσει και είναι έτοιμη, βάλτε την σ` ένα ταψάκι και στον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία
Καταγράφηκε
                 http://nitsa2009.blogspot.com/
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω