GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 27, 2024, 18:37:03 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Tι είναι η υπογλυκαιμία;
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Tι είναι η υπογλυκαιμία;  (Αναγνώστηκε 3940 φορές)
« στις: Ιανουάριος 04, 2010, 19:31:12 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
O οργανισμός για την επιβίωσή του και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου χρησιμοποιεί την γλυκόζη ως την αναγκαία πηγή ενέργειας. Tα φυσιολογικά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι 70-110 mg/dl.




Mε τον όρο υπογλυκαιμία εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα της γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου στο αίμα μειώνονται κάτω του φυσιολογικού.

Tι προκαλεί την υπογλυκαιμία;

H υπογλυκαιμία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα στην καθημερινή αντιμετώπιση και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

Oι κυριότερες αιτίες που την προκαλούν είναι:

•   Πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας υδατανθράκων στα κύρια ή ενδιάμεσα γεύματα ή καθυστερημένη πρόσληψη των γευμάτων αυτών ή παράλειψή τους.
•   Yπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
•   Έντονη, μη προγραμματισμένη, σωματική άσκηση ή δραστηριότητα.
•   Yπερβολική δόση ινσουλίνης ή αντιδιαβητικών δισκίων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας;

Tα αρχικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας που συνήθως εμφανίζονται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέσουν κάτω από 50 mg/dl, μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

•   ταχυκαρδία
•   εφίδρωση
•   έντονο αίσθημα πείνας
•   πόνος στην κοιλιά
•   μούδιασμα γύρω από το στόμα
•   ζαλάδα
•   πονοκέφαλος
•   τρέμουλο
•   αδυναμία και κούραση
•   άσχημη διάθεση
•   αδυναμία συγκέντρωσης

Ωστόσο η αντίληψη των συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ακόμη και στο ίδιο άτομο, μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το πόσο έχει μειωθεί η γλυκόζη στο αίμα ή αν το άτομο αυτό έχει πολλά χρόνια διαβήτη. Εάν συνυπάρχει και διαβητική νευροπάθεια η αντίληψη των συμπτωμάτων μπορεί να απουσιάζει εντελώς. Yπογλυκαιμία χωρίς συμπτώματα μπορεί επίσης να συμβεί τη νύκτα και χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο το πρωί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας γιατί ίσως χρειαστεί μείωση της δόσης της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων.

Πως προλαμβάνεται η υπογλυκαιμία;

H υπογλυκαιμία προλαμβάνεται:

•   με τη λήψη της σωστής δόσης ινσουλίνης ή αντιδιαβητικών δισκίων και πιθανή αναπροσαρμογή της δοσολογίας ύστερα από οξείες καταστάσεις όπως λοίμωξη ή χειρουργική επέμβαση.
•   με τη σωστή κατανομή των γευμάτων στο 24ωρο χωρίς να παραλείπετε κανένα κύριο ή ενδιάμεσο γεύμα.
•   αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
•   μειώνοντας τη δόση της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων ή και τρώγοντας ένα μικρό γεύμα πριν από έντονη σωματική άσκηση ή δραστηριότητα που δεν αποτελεί μέρος ενός καθημερινού προγράμματος.
•   έχοντας πάντα μαζί σας μερικούς κύβους ζάχαρη, ταμπλέτες γλυκόζης ή καραμέλες.

Mπορεί να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία;

Ίσως όχι εντελώς, εφόσον θέλετε και πρέπει ο διαβήτης σας να είναι σωστά ρυθμισμένος και το σάκχαρο αίματος να μην υπερβαίνει το φυσιολογικό, αλλά αν βρείτε την αιτία που την προκαλεί μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισής της και τη σοβαρότητά της.

Αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας

H καλύτερη αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας είναι η πρόληψη. Εάν ωστόσο εκδηλωθεί υπογλυκαιμία, τα αρχικά συμπτώματα πρέπει να αναγνωριστούν γρήγορα και να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Ουσιαστική μπορεί να είναι η βοήθεια των φίλων, συγγενών ή/και συναδέλφων όταν τους έχετε ενημερώσει και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπογλυκαιμίας.

Ελαφριά υπογλυκαιμία

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μορφή υπογλυκαιμίας. Mπορεί να αντιμετωπισθεί εύκολα, τρώγοντας ένα-δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή ένα φρούτο ή δύο μπισκότα ή πίνοντας ένα χυμό φρούτου. Mετρήστε τη γλυκόζη του αίματός σας για να δείτε πόσο ακριβώς έχει πέσει. Kαθήστε κάπου και περιμένετε. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, επαναλάβετε σε 10 λεπτά.

Mέτρια υπογλυκαιμία

Εάν τα αρχικά συμπτώματα δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα, ο εγκέφαλος δεν παίρνει την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης και θα προστεθούν και άλλα πιο έντονα συμπτώματα, τα οποία θα είναι αντιληπτά στους γύρω σας αλλά όχι απαραίτητα και σε σας. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν σύγχυση, έντονη υπνηλία, εκνευρισμό, επιθετικότητα και γενικά παράξενη συμπεριφορά. Συγγενείς και φίλοι μπορούν εύκολα να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα αυτά και να ενεργούν αμέσως. Πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι πιθανόν να χρειαστεί να σας πιέσουν να φάτε ή να πιείτε κάτι που περιέχει ζάχαρη έστω και αν εσείς αρνείστε και δεν παραδέχεστε ότι έχετε υπογλυκαιμία. Συνήθως είναι πιο εύκολο και γρήγορο σε αυτό το στάδιο να σας δώσουν να πιείτε π.χ. ένα ποτήρι αναψυκτικό ή χυμό φρούτων. Αφού συνέλθετε, μετρήστε τη γλυκόζη του αίματος για να βεβαιωθείτε ότι έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Bαριά υπογλυκαιμία

Είναι σπάνια περίπτωση. Αν αγνοηθούν τα αρχικά προειδοποιητικά συμπτώματα είναι πιθανόν να υπάρξει απώλεια των αισθήσεων που ίσως συνοδεύεται ακόμη και από σπασμούς γιατί ο εγκέφαλος δεν έχει αρκετή γλυκόζη. Xρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κώμα. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η βοήθεια από συγγενείς ή φίλους χωρίς όμως να χορηγήσουν οτιδήποτε από το στόμα γιατί είναι επικίνδυνο. O πιο αποτελεσματικός τρόπος βοήθειας πριν από την παροχή ιατρικής βοήθειας ή τη μεταφορά σε νοσοκομείο είναι μια ένεση γλυκαγόνης (GlucaGen vial 1 mg) υποδορίως ή ενδομυϊκός. H γλυκαγόνη είναι φυσιολογική ουσία (ορμόνη) του οργανισμού που έχει την ιδιότητα να αυξάνει γρήγορα τη γλυκόζη του αίματος.

H ένεση γλυκαγόνης είναι τελείως ακίνδυνη και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε χωρίς να χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Γι' αυτό κάθε άτομο με διαβήτη πρέπει να έχει οπωσδήποτε μία συσκευασία γλυκαγόνης στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας του. H διάρκεια δράσης της γλυκαγόνης είναι περίπου μισή ώρα και χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να δράσει. Εάν με την πρώτη ένεση δεν υπάρξει ανταπόκριση μέσα σε 10 λεπτά, πρέπει να γίνει και δεύτερη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από υπερβολική δόση.

Όταν ανακτήσετε τις αισθήσεις σας κάποιος πρέπει να σας βοηθήσει να πιείτε αμέσως κάτι που να περιέχει ζάχαρη όπως π.χ. ένα χυμό, για να επανέλθετε πλήρως και να αποφύγετε την υποτροπή.

Πηγή: www.eiep.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Ιανουάριος 04, 2010, 20:18:34 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Γιώτα πολύ ενδιαφέρον θέμα, απασχολεί πολύ κόσμο και καλό είναι να ξέρουμε κάποια πράγματα.
Τώρα επειδή εγώ το γνωρίζω πάρα πολύ καλά το θέμα λόγω της μητέρας μου που πάσχει 30 χρόνια από διαβήτη θα σας πω συνοπτικά τα εξείς:
Ναι τα συμπτώματα είναι αυτά αλλά όχι πάντα όλα και έτσι ακριβώς , διαφέρουν από άτομο σε άτομο, άλλος δηλσδή μπορεί να αισθανθεί έντονη πείνα και άλλος απλά να ιδρώσει. Άλλος να μη νιώσει τίποτα από αυτά και να αισθανθεί μιά γενικότερη ταραχή. Γι αυτό πρέπει να μάθει ο κάθε διαβητικός να αναγνωρίζει τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας για να μπορεί να τα αντιμετωπίσει εγκαίρως.
Θα σας πω τώρα και πρακτικά πως το αντιμετωπίζουμε εμείς σύμφωνα με τις συμβουλές των γιατρών και την πείρα μας τόσα χρόνια.
Κατ αρχήν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μέτρηση ζαχάρου.
Πολλές φορές ο ασθενής αισθάνεται πείνα αλλά ίσως δεν υπάρχει υπογλυκαιμία. Αν λοιπόν του δώσουμε να φάει κάτι γλυκό χωρίς να βαβαιωθούμε με μέτρηση μπορεί να ανεβάσουμε επικίνδυνα το σάκχαρό του. Μετράμε λοιπόν πάντα.
Αν διαπιστώσουμε υπογλυκαιμία δίνουμε στον ασθενή κάτι γλυκό αλλά υγρό. Αυτό γιατί η γλυκόζη έτσι απορροφάται γρηγορότερα. Μπορούμε να δώσουμε πορτοκαλάδα, λεμονάδα, χυμό με ζάχαρη, λουκοζέιντ ακόμη και coca cola αν δεν έχουμε κάτι άλλο. Δίνουμε 1 ποτηράκι του κρασιού όχι παραπάνω αφήνουμε να περάσει ένα τέταρτο και ξαναμετράμε. Η τιμή σακχάρου πρέπει να έχει ανέβει 40 - 80 μονάδες. Αν δεν έχει συμβεί αυτό τότε δίνουμε άλλο ένα ποτηράκι από το ίδιο υγρό.
Όταν το σάκχαρο επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα τότε δίνουμε στον ασθενή να φάει και κάτι ελαφρύ σε υδατάνθρακα για παράδειγμα ένα τοστ, για να αφομοιωθεί αργά στον οργανισμό και να τον καλύψει και τις επόμενες ώρες.
Αυτό που πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουμε είναι να μη φάμε ανξέλεγκτα γλυκά με την ευκαιρία της υπογλυκαιμίας, κάτι που κάνουν πολλοί διαβητικοί, γιατί μετά η τιμή του σακχάρου ανεβαίνει υπερβολικά και αυτό είναι εξ ίσου επιβλαβές για τον οργανισμό.
Και για τις υπογλυκαιμίες της νύχτας είναι πολύ εύκολο να τις αποφύγει ο διαβητικός αν πριν κοιμηθεί φάει ένα γάλα με 2 φρυγανιές.
Και μέσα στη μέρα να μην παραλείπονται γεύματα και να υπάρχει πάντα κάτι ενδιάμεσο, για παράδειγμα ένα φρούτο.

Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #2
« στις: Ιανουάριος 04, 2010, 20:34:18 μμ »
linmak88 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε! Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.288
Μέλος από: Οκτ, 2009

Προφίλ
Μπράβο Γιωτάκι, πάντα βρίσκεις πολύ ωραίες και χρήσιμες πληροφορίες να μας δίνεις!  rose
Καταγράφηκε


Πριν τα μάτια κλείσω, θα ξαναζητήσω να με πάρεις λίγο μακρυά....
 
Απάντηση #3
« στις: Ιανουάριος 04, 2010, 21:14:04 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Πολύ καλές πληροφορίες.  rose rose
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Ιανουάριος 05, 2010, 11:46:44 πμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΤΟΥΛΑΑΑΑΑ rose
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #5
« στις: Ιανουάριος 05, 2010, 14:24:48 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
να στε καλα κοριτσια rose
Faye απ οτι ξερω ειναι πολυ δυσκολα σε ασθενη με σακχαρο περαστηκα της
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω