GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 12, 2024, 02:26:28 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Αναζήτηση Συνταγής
| | |-+  μουσακάς ή παπουτσάκια για χορτοφάγους
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: μουσακάς ή παπουτσάκια για χορτοφάγους  (Αναγνώστηκε 8447 φορές)
« στις: Νοέμβριος 10, 2007, 14:32:12 μμ »
KATE Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 568
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ WWW
Μήπως γνωρίζετε κάποια συνταγή: μουσακάς ή παπουτσάκια για χορτοφάγους:
ευχαριστώ.

Επίσης καλό θα ήταν να δημιουργηθεί μια νεα κατηγορία vegetarian 
Ε? τι λέτε?
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Νοέμβριος 10, 2007, 17:01:16 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
γενικα εμενα  κατε μου μου αρεσει πολυ η σογια αντιθετα με αλλους που τη σιχαινονται.
αγοραζω λοιπον σογια συχνα απο βιολογικα ειδικα αυτη που ειναι σε μικρα κομματακια και μοιαζει με κιμα και την μαγειρευω σαν τον κιμα.
επειτα φτιαχνω εναν κλασσικο μουσακα ή παπουτσακια μονο που δεν τηγανιζω ποτε ψηνω παντα τις μελιτζανες στο γκριλ αφου τις εχω αλοιψει με λιγο λαδι.
υπαρχει βεβαια και η παρακατω συνταγη η οποια ειναι εξαιρετικη την εχω κανει πολλες φορες με μεγαλη επιτυχια.
για δες τη......
https://www.netlife.gr/2006/06/28/77

οσο για την κατηγορια vegeterian συμφωνω γιατι οχι?
ο αντμιν θα μεριμνησει
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #2
« στις: Νοέμβριος 11, 2007, 12:18:01 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Για να μετατρέψουμε αυτά τα 2 φαγητά,(ή και κάποια άλλα) σε φαγητά για χορτοφάγους μπορούμε:
- Αντί για κιμά να χρησιμοποιήσουμε κιμά μανιταριών, δηλ. να κόψουμε στο μούλτι τα μανιτάρια ψιλά σαν τον κιμά και να τα σοτάρουμε κανονικά όπως θα κάναμε τον κιμά. Σοτάρω στο λάδι τα μανιτάρια, μετά βάζω κρεμμύδι αφήνω για λίγο να σοταριστεί και αυτό. Προσθέτω ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, λίγο μπαχάρι και κανέλα και αφήνω να βράσει και έχω έτοιμο " τον κιμά μανιταριών". Όλα τα άλλα δηλ.  τα λαχανικά ή τα τηγανίζω ή τα ψήνω με λάδι στο γκριλ.
- Τώρα για μπεσαμέλ για χορτοφάγους μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για γάλα, γάλα σόγιας στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και να την κάνεις όπως συνήθως.
- Τυρί μπορείς να βάλεις το φυτικό τυρί ( Σ/Μ ). Το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά γευσάτο και μοιάζει πολύ με κασέρι.  Μπορείς να φτιάξεις και πίτσα χρησιμοποώντας αυτό το τυρί ή κ.α.
Χρησιμοποιώντας αυτές τις διαφοροποιήσεις μπορείς να μετατρέψεις πολλά φαγητά σε νηστίσιμα ή αλλιώς για χορτοφάγους.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 11, 2007, 12:35:35 μμ από Lia_P » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Νοέμβριος 11, 2007, 13:49:35 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Επίσης καλό θα ήταν να δημιουργηθεί μια νεα κατηγορία vegetarian 
Ε? τι λέτε?

Παιδιά, να το κάνω .. κανένα πρόβλημα.. δεν είναι όμως πλεονασμός αν υπάρχει και κατηγορία "Λαχανικά & Λαδερά" ?
Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για την ίδια κατηγορία (δε μπορώ να φανταστώ συνταγή που να υπάρχει σε αυτή και να μην αφορά Vegetarians).
Η κατηγορία που ζητάτε, είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια στη δύση με τις διάφορες στροφές που γίνονται σε Μεσογειακές κτλ διατροφές, και υπάρχουν μάλιστα αμέτρητα sites και φανατικοί λάτρεις των τάσεων αυτών. Δεν νομίζω όμως οτι μας αφορά και οτι θα έπρεπε να κάνουμε ξεχωριστή κατηγορία από τη στιγμή μου έχουμε κάποια που το περιγράφει πιο πρακτικά. Ακόμα και αν μιλάμε για υποκατάστατα (σογιες κτλ), πιστεύω ότι ακόμα και οι ειδικές κατηγορίες που υπάρχουν μπορούν να χωρέσουν όλες τις περιπτώσεις.

Εκτός αν εννοούμε διαφορετικά το Vegetarian από το πως το εννοώ εγώ, οπότε να μου εξηγήσετε πως το φαντάζεστε, να το υλοποιήσω .. 
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #4
« στις: Νοέμβριος 11, 2007, 21:47:26 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Ασφαλως δεν αποφασίζω αλλά ψηφίζω την πρόταση του Admin. Νομίζω ότι στα λαδερά γενικότερα θα μπορούσαν να μπουν και συνταγές που είναι χορτοφαγικές. ΄Ετσι για να μαζεύουμε "ψήφους".
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Νοέμβριος 12, 2007, 16:47:53 μμ »
arhontia Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 720
Μέλος από: Ιούν, 2007

Arhontia Karakosta Προφίλ WWW
Εγω για να αποφύγω το κρέας κάνω παπουτσάκια ή μουσακά με πλιγούρι, που το μουλιάζω σε βραστό νερό 30 λεπτά να φουσκώσει, και μετά το μαγειρεύω με ντομάτα κ.τ.λ. σαν να ήταν κιμάς. Την μπεσαμέλ την κάνω κανονικά.

Να κάνω μια ερώτηση;
Χορτοφάγος σημαίνει οτι δεν τρώς τίποτα ζωικής προέλευσης, δηλαδή ούτε γαλακτοκομικά ούτε αυγά ούτε βούτυρο, ή μόνο το κρέας του ζώου; Ούτε ψάρια;;
Και αν είναι έτσι, από άποψη διατροφής, είναι αυτή πλήρης, δεν λείπουν κάποια συστατικά που ενδεχομένως να μην μπορεί ο οργανισμός να τα πάρει μόνο από τροφές φυτικής προέλευσης; Π.χ. ασβέστιο, σίδηρο;
Γενικά εμείς αποφεύγουμε το κρέας σε καθημερινή βάση, ειδικά τα λιπαρά κρέατα  αρνιά και κατσίκια μια φορά το δίμηνο τα μαγειρεύω, αλλά για το παιδί ο παιδίατρος μου είπε μοσχάρι να τρώει 4 φορές την εβδομάδα! Επίσης τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια ούτε που μου περνάει από το μυαλό να τα παραλείψω από την διατροφή μας.
Καταγράφηκε
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
https://arhontia.com/
https://toixografie.com
 
Απάντηση #6
« στις: Νοέμβριος 12, 2007, 19:45:09 μμ »
KATE Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 568
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ WWW
Σας ευχαριστώ, ωραίες ιδέες...
δεν με πειράζει αν δεν υπάρχει ειδική κατηγορία veg. απλά είναι ευκολία.  Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Νοέμβριος 13, 2007, 10:56:22 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Νομίζω οτι οι vegans αποκλείουν  ψάρια, θαλασσινά και κάθε προιόν ζωικής προέλευσης απο την διατρφή τους ενώ οι vegeterians καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά αλλά δεν καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά.Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι απλά δεν τρώνε καθόλου κρέας.
Τα παπουτσάκια μπορείς να τα κάνεις όπως σου είπαν με "κιμά" μανιταριών και λαχανικών και την μπεσαμέλ να την φτιάξεις με λάδι ή μαργαρίνη και να προσθέσεις ζωμό λαχανικών αντί για γάλα και φυτικό τυρί.
Επίσης μπορείς να κάνεις το all time classic ιμάμ μπαιλντί ή να τις γεμίσεις με φυτικό τυρί και σάλτσα ντομάτας με βασιλικό.
Ο light μουσακάς που κάνω, έχει αντί για κιμά ποικιλία μανιταριών μαγειρεμένη ακριβώς όπως ο κιμάς, ψητές μελιτζάνες, ψητές πατάτες και αντί για μπεσαμέλ, γιαούρτι με αυγά.
Επίσης μπορείς να κάνεις έναν ακόμα εναλλακτικό μουσακά. κάνοντας στρώσεις με ψητά λαχανικά, πιπεριά κολοκύθι, μελιτζάνα, μανιτάρια, βάζοντας πουρέ πατάτας απο πάνω.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Νοέμβριος 14, 2007, 10:16:50 πμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Πρόσφατα είχα κι εγώ απορία αν χωρίς να πίνεις τις ποσότητες γάλακτος που χρειάζεσαι, ή μάλλον που νομίζεις ότι χρειάζεσαι, για να πάρεις ασβεστιο μπορεί να πάθεις ζημιά (οστεπαινία κ.λπ.) Ο γιατρός μου εξήγησε ότι παίρνουμε από διάφορα φαγητά ασβέστιο και δεν χρειάζεται να ανησυχώ.
Πράγματι οι χορτοφάγοι δεν τρώνε ζωικές πρωτεινες, ούτε παράγωγά τους οπως είναι τα τυριά. Ούτε όμως και ψαρικά.
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω