GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 29, 2024, 10:37:18 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Μυστικά των γιαγιάδων
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Μυστικά των γιαγιάδων  (Αναγνώστηκε 13765 φορές)
« στις: Μάρτιος 13, 2010, 12:42:08 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Οι γιαγιάδες είναι σοφές! Είχαν πάντα μια λύση για όλα, χωρίς να τρέχουν κάθε λίγο σε φαρμακεία, καλλυντικάδικα και σουπερμάρκετ. Εφτιαχναν μόνες τους τα καλύτερα γιατροσόφια, τις πιο αποτελεσματικές κρέμες περιποίησης, είχαν σπίτι λαμπερό και μυρωδάτο και μαγείρευαν εξαιρετικά!
Γιατροσόφια

**Για τα καψίματα ιδανική είναι η πατάτα. Απλά ακουμπήστε πάνω στο σημείο που καήκατε μια ροδέλα ωμής πατάτας. Την ίδια δουλειά κάνει και ο φρέσκος καφές.

**Για τον έρπη: Μόλις αρχίσετε να νιώθετε ένα μικρό κάψιμο (δηλαδή λίγο πριν από την εμφάνιση του έρπη), βρέξτε το σημείο εκείνο μ' ένα βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα.

**Ενα κουταλάκι ωμό καφέ, ανακατεμένο με τον χυμό μισού λεμονιού, έχει απαίσια γεύση, αλλά θεραπεύει αμέσως τη διάρροια.

**Αν σας πονάει η κοιλιά, κάντε μια επάλειψη με χλιαρό ελαιόλαδο.

**Για κλειστό λαιμό και μπουκωμένη μύτη, προτού κοιμηθείτε δέστε στον λαιμό σας ένα μαντίλι στο οποίο θα έχετε βάλει ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα!

Νοικοκυριό

**Αν πέσει λάδι πάνω σε μεταξωτό, ακουμπήστε στον λεκέ ένα κομμάτι ψίχα ψωμιού με ταλκ. Αφήστε το για λίγη ώρα να απορροφήσει τον λεκέ και βουρτσίστε προσεκτικά.

**Για να εξαφανιστούν τα άλατα από τις κατσαρόλες, βράστε μέσα σ' αυτές νερό με ξύδι.

**Για να προφυλάξετε τα όσπριά σας από τα «λαίμαργα» και ενοχλητικά ζωύφια, να τα φυλάσσετε σε σκεύος με σκόρδο ή φύλλο μέντας.

**Αν τα ρούχα σας λεκιάσουν από κεράσια ή μαύρα μούρα, μουλιάστε τα σε μια λεκάνη γεμάτη με νερό και λίγη σόδα σε σκόνη και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

**Συμβαίνει καμιά φορά να μαζεύονται υδρατμοί στο εσωτερικό του κρυστάλλου του ρολογιού. Για να τους εξαφανίσετε, φορέστε το ρολόι σας ανάποδα με το καντράν πάνω στο δέρμα. Η θερμοκρασία του σώματος θα τους εξαφανίσει!

**Για να ωριμάσουν οι ντομάτες σας, κλείστε τες σε μια χαρτοσακούλα με μια ώριμη ντομάτα.

Μαγείρεμα

**Για να πετύχετε κάτασπρο ρύζι, όταν θα το βράζετε προσθέστε στην κατσαρόλα μια κουταλιά της σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού.

**Οταν κάνετε κέικ με σταφίδες, να τις αλευρώνετε προτού τις βάλετε στο γλυκό, γιατί αλλιώς θα μαζευτούν όλες στη βάση του μετά το ψήσιμο.

**Για να μένουν καταπράσινα τα πράσινα λαχανικά που βράζετε, μη σκεπάζετε την κατσαρόλα.

**Για να μη μυρίζει το σπίτι όταν τηγανίζετε, βάλτε μέσα στο λάδι ένα κλωναράκι μαϊντανό.

Ομορφιά

**Για λαμπερά μαλλιά, χρησιμοποιήστε ξύδι όταν τα ξεπλένετε στο λούσιμο.

**Για να φύγουν οι μαύροι κύκλοι κάτω απ' τα μάτια και για να ξεπρηστούν, βάλτε σε κάθε μάτι ένα κομμάτι ωμή πατάτα ή φρέσκο σύκο κομμένο στη μέση για 10-15 λεπτά.

**Αν σκάνε τα χείλη σας, βάλτε μέλι! Μαλακώνουν αμέσως και έχετε και γλυκιά γεύση.

 
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 13, 2010, 12:53:19 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
...για το φαγητό

 

Για να μην στεγνώσει το συκώτι εσωτερικά πριν το τηγανίσετε, μαρινάρετε το πρώτα για 2 ώρες μέσα σε γάλα.

Όταν τρωτέ εδέσματα με ξίδι, αποφύγετε να καταναλώσετε κρασί. Αντιθέτως, ότι κρασί σας μείνει, προσθέστε το στο ξύδι. Θα κάνετε οικονομία και θα είναι άριστης ποιότητας.

Για να ωριμάσουν οι τομάτες σας, κλείστε τις σε μια χαρτοσακούλα με μια ώριμη τομάτα. Για να ωριμάσει η μπανάνα σας, κλείστε την με ένα μήλο.

 

Για να πετύχει η τάρτα, καλύψτε την επιφάνεια της ζύμης με ξερά φασόλια και ψήστε την, πριν την γέμισή της. Για να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη στην γέμιση με ξινά φρούτα, προσθέστε δισανθρακική σόδα (μια πρέζα).

Προσθέτετε το αλάτι στην κατσαρόλα πάντα αφού έχει αρχίσει να βράζει, στο κρύο νερό επιβραδύνεται η βράση.
Αν ένα φαγητό είναι πολύ αρμυρό, βάλτε το στην φωτιά με ένα πανί με αλάτι (σκεπασμένο). Το αλάτι στο πανί θα «τραβήξει» το αλάτι και το πιάτο θα ξε-αρμυρίσει.
Αν μια σάλτσα είναι πολύ αρμυρή, πετάξτε ένα κυβάκι ζάχαρης και βγάλτε το πριν λιώσει.
 

Για να σερβίρετε κατάλευκο ρύζι, στύψτε λίγο λεμόνι στο νερό βράσης. Μην ανακατεύετε ποτέ το ρύζι στην κατσαρόλα.
 

Αν το μαρούλι σας έχει μαραθεί ελαφρώς, βουτήξτε το σε χλιαρό νερό, ή  σε κρύο νερό με ζάχαρη και ξύδι.

Για να μην πέφτουν οι σταφίδες στον πάτο του γλυκού, αλευρώστε τις.
 

Βράστε κολοκύθα σε γάλα και περάστε την στο μίξερ, για να έχετε μια πεντανόστιμη γλυκιά ή αρμυρή σούπα.
 

Όταν διαλέγετε χοιρινό, προσέξτε το λίπος να μην είναι κίτρινο, κάτι που υποδηλώνει ότι ήταν γέρικο ζώο και το κρέας του σκληρό.
 

Βράστε τις πατάτες στο γάλα (που έχει ήδη υποστεί βράση για να μην κόψει) για να φτιάξετε τον καλύτερο πουρέ. Για να μην φυτρώσουν οι πατάτες σας, διασκορπίστε μαζί τους κάποια μήλα. Οι καθαρισμένες πατάτες μένουν λίγο καιρό στο ψυγείο αν τις καλύψετε με νερό και ξίδι.

Για να ξεκολλήσετε κολλημένα κατεψυγμένα ψάρια, χρησιμοποιήστε μια λεπίδα βουτηγμένη στο αλάτι.
 

Το καλοκαίρι φέρτε άμμο από την παραλία για να συντηρήσετε τα μήλα και τα αχλάδια σας.
 

Θάψτε τα πράσα σας σε μια γλάστρα αν θέλετε να συντηρηθούν. Στεγνώστε τα φύλλα του πράσου κόψτε τα σε κομματάκια και χρησιμοποιήστε τα σ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα σε σούπες.

Ο μαϊντανός όσο πιο επίπεδος είναι τόσο πιο αρωματικός. Βάλτε τον σε ένα ποτηράκι νερό να συντηρηθεί, όπως τα λουλούδια.
 

Για να έχει ο αρακάς, το μπρόκολο, τα φασολάκια το έντονο πράσινο χρώμα των διαφημίσεων, απλά μην κλείσετε τελείως το καπάκι της κατσαρόλας.
 

Για την συντήρηση των αυγών, πάντα να τα αποθηκεύετε με την μύτη προς τα κάτω.. Αν ένα αυγό είναι μπαγιάτικο, επιπλέει στο νερό, (για να μην μπερδευτείτε θυμηθείτε ότι ό,τι είναι «πεθαμένο», επιπλέει). Αν ένα αβγό είναι ραγισμένο, περάστε ξύδι από πάνω πριν το βράσετε. Αν ραγίσει μέσα στο νερό , ρίξτε ξύδι για να εμποδίσετε να χυθεί μέσα στο νερό το περιεχόμενο του αυγού. Για να χωρίσετε το ασπράδι από το κίτρινο, κάντε το με ένα χωνί.
Μην χτυπάτε ποτέ το ασπράδι ενός αυγού που μόλις βγήκε από το ψυγείο, τζάμπα κόπος.

Για να μην φουσκώσει το γάλα, βάλτε στην κατσαρόλα (που έχετε ξεπλύνει πριν την βράση με κρύο νερό), μια μικρή καθαρή πέτρα.


Αν κόψετε κρεμμύδια και μυρίζουν τα χέρια σας, τρίψτε τα καλά με λίγο ελληνικό καφέ. Ακόμα, μπορείτε να βάλετε λίγο ελληνικό καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας, για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές.

* Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα, τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξιδιού ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.

* Για να αποφύγετε τα δάκρυα στο ξεφλούδισμα του κρεμμυδιού, το ραντίζετε με λίγο ξίδι όταν βγάλετε τον πρώτο φλοιό.

* Οι πατάτες διατηρούνται καλύτερα και δεν φυτρώνουν, αν βάλετε ανάμεσά τους 1-2 μήλα.

* Οι λεκέδες από λάσπη θα φύγουν ευκολότερα αν τους τρίψετε απαλά με ένα σφουγγάρι μουσκεμένο σε νερό και ξίδι.

* Για να μη μυρίζει το κουνουπίδι την ώρα που το βράζετε, βάζετε μία φέτα ψωμί μέσα στην κατσαρόλα.


Για να μη σβολιάσει η σοκολάτα που λιώνετε, ρίξτε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστή και ανακατέψτε την.

Εάν το κρέας που βράζετε είναι λίγο σκληρό, προσθέστε 1 κουταλιά σούπας ξίδι στο νερό και θα γίνει πιο τρυφερό.

Για να ξεφλουδίσετε εύκολα τα κάστανα, αφήστε τα μισή μέρα στην κατάψυξη, ρίξτε τα μετά σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και ύστερα σε κρύο νερό.

Πριν βάλετε τις μπριζόλες στη σχάρα ρίξτε στα αναμμένα κάρβουνα αρωματικά φυτά, όπως θυμάρι, δάφνη, ρίγανη κ.λπ. Θα δώσουν ένα ευχάριστο άρωμα στις μπριζόλες.

Αντικαταστήστε την μπεσαμέλ στα ογκρατέν με ένα μείγμα από χτυπημένους κρόκους με κρέμα γάλακτος και τριμμένο τυρί. Τα φαγητά σας θα πάρουν όμορφο χρώμα και πολύ πιο ελαφριά γεύση.

Για να μη στεγνώσει το συκώτι εσωτερικά, πριν το τηγανίσετε μαρινάρετέ το πρώτα για 2 ώρες μέσα σε γάλα.

Όταν τρώτε εδέσματα με ξίδι, αποφύγετε να καταναλώσετε κρασί. Αντίθετα, το κρασί που θα σας μείνει προσθέστε το στο ξίδι. Θα κάνετε οικονομία και θα είναι άριστης ποιότητας.

Για να ωριμάσουν οι ντομάτες σας, κλείστε τες σε μια χαρτοσακούλα με μια ώριμη ντομάτα. Για να ωριμάσει η μπανάνα σας, κλείστε τη με ένα μήλο.

Προσθέτετε το αλάτι στην κατσαρόλα πάντα αφού έχει αρχίσει να βράζει το νερό. Στο κρύο νερό επιβραδύνεται η βράση.

Για να σερβίρετε κατάλευκο ρύζι, στύψτε λίγο λεμόνι στο νερό που θα το βράσετε. Μην ανακατεύετε ποτέ το ρύζι στην κατσαρόλα.

Όταν διαλέγετε χοιρινό, προσέξτε το λίπος να μην είναι κίτρινο, κάτι που υποδηλώνει ότι ήταν γέρικο ζώο και το κρέας του θα είναι σκληρό.


Για να μην ξινίζουν τα φαγητά με σάλτσα, ακόμη και στο ψυγείο, προσθέτετε πάντα όταν τα βράζετε μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Ένα από πιο σημαντικά σημεία για την επιτυχία ενός ωραίου πιάτου ζυμαρικών είναι το σούρωμα. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, χωρίς να έχετε προσθέσει προηγουμένως κρύο νερό στην κατσαρόλα. Τα ζυμαρικά πρέπει να τα σουρώνετε διατηρώντας όλη τη θερμοκρασία του βρασμού.

Δεν πρέπει να αλατίζετε το κρέας πριν το μαγειρέψετε. Το αλάτι βγάζει το ζωμό του κρέατος και εμποδίζει το ψήσιμο. Αλατίστε το στη μέση του μαγειρέματος. Δοκιμάστε το όταν το κρέας έχει γίνει και, αν χρειαστεί, προσθέστε κι άλλο.

Για να έχετε πάντα φρέσκα μυρωδικά στο πιάτο σας (άνηθος, μαϊντανός, σέλινο, καρότο, δυόσμος κ.λπ.), πρέπει, αφού τα πλύνετε και τα στραγγίξετε καλά, να τα βάζετε σε σακουλάκια τροφίμων και να τα διατηρείτε στην κατάψυξη.


Για να διατηρηθούν οι μαρμελάδες περισσότερο καιρό, βρέξτε με λικέρ το εσωτερικό των δοχείων πριν τα γεμίσετε.

Για να χυλώσει η φασολάδα που βράσατε στη χύτρα, θα προσθέσετε λίγη τριμμένη πατάτα και θα βράσετε σε δυνατή φωτιά.

Όταν κάνετε στο σπίτι ζύμη για πίτσα, προσθέστε μία πρέζα ζάχαρη. Δεν θα αλλοιωθεί η γεύση της και θα γίνει τραγανή.

Όταν έχετε να τηγανίσετε αρκετές κρέπες και θέλετε να τις σερβίρετε όλες μαζί ζεστές, μόλις τις τηγανίσετε, τοποθετήστε τη μία πάνω στην άλλη και βάλτε τες σε αναμμένο φούρνο στο ελάχιστο, σκεπάζοντάς τες με αλουμινόχαρτο, για να μην ξεραθούν.

Τα καρότα που έχουν καθαριστεί κινδυνεύουν να μαυρίσουν. Γι’ αυτό διατηρήστε τα σε νερό όπου έχετε διαλύσει λίγο ξίδι.

Χρειάζεστε κρέμα γάλακτος και δεν έχετε στο σπίτι; Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ένα μείγμα γάλακτος και βουτύρου σε αναλογία 3/4 προς 1/4.

 

Ένα καλό ελαιόλαδο δεν αφρίζει στο κούνημα. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κομματάκι ζάχαρη στο μπουκάλι για να συντηρηθεί. Αν το λαδί ταγκιάσει, δοκιμάστε το εξής. Γεμίστε ένα μπουκάλι ενός λίτρου στα δυο τέταρτα και προσθέστε ένα τέταρτο ξύδι. Το άλλο τέταρτο μένει κενό γιατί πρέπει να κουνήσετε το μπουκάλι μερικές φορές την ημέρα, για δυο τρεις μέρες. Βγάζετε το λάδι, έτοιμο. Το ξύδι που απομένει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό.
 

Πετάξτε ένα ασπράδι αυγού στο ήδη χρησιμοποιημένο για τηγάνισμα λάδι, θα τραβήξει τα πάντα. Για να μην μυρίζει το σπίτι, πετάξτε ένα κλωναράκι μαϊντανού μέσα στο λάδι.
 

Ιώδιο. Σε λευκά.
Χρησιμοποιήστε ένα μίγμα χλωρίου και ξυδιού (1/2 χλώριο για 4 λίτρα ζεστού νερού και ένα κουταλάκι  ξύδι).Αφήστε ένα τέταρτο και ξεβγάλατε.
Σε μάλλινα ή μεταξωτά. Βρέξετε το ύφασμα με κρύο νερό, και τρίψτε με ένα μίγμα από 2 νερό προς 1 οινόπνευμα για άναμμα.

Το αυγό εξαφανίζεται με οξυζενέ διαλυμένο σε νερό.

Μπογιά. Αν δεν είναι φρέσκος ο λεκές , βάλτε κάτι λιπαρό για να μαλακώσετε τον λεκέ πριν τον πλύνετε.

Σκουριά. Το λεμόνι και εδώ κάνει θαύματα. είτε κόψετε μια φέτα και την βάλετε επάνω πριν σιδερώσετε, είτε μουσκέψετε το ύφασμα σε νερό με μαύρο σαπούνι και χυμό λεμονιού.

Αίμα. Μόνο κρύο νερό.
Βάλτε λευκό ξύδι ή νερό και αμμωνία




Ιδρώτας.
Βουτήξτε το ρούχο  σε νερό με ξύδι. Αν πρόκειται για ρούχο ανοιχτόχρωμο που δεν πλένεται, βουτήξτε τον λεκέ σε λίγο οινόπνευμα ζεσταμένο σε μπαιν μαρί. Ξεβγάλτε με ένα μίγμα μισό νερό , μισό οξυζενέ.

Κρασί (κόκκινο)
Ρίξτε αμέσως αλάτι στον λεκέ, θα φύγει στο πρώτο πλύσιμο.
Η ρίξτε λευκό κρασί από πάνω.
Η , αν τυχαίνει να έχετε γάλα στην κατσαρόλα, βουτήξτε το λεκιασμένο ύφασμα μέσα.

Οι λεκέδες

Αν και πλέον τα περισσότερα απορρυπαντικά καθαρίζουν και τους πιο δύσκολους λεκέδες, εδώ υπάρχουν άμεσες γρήγορες κινήσεις, ενδιαφέρουσες αν μη τι άλλο, και απόλυτα φυσικές.

Για  κατάλευκα σεντόνια. Βουτήξτε τα στο γάλα.
Αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Πλύνετε τα. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.

Σοκολάτα. Με οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό. (φυσικές ίνες)
Με γλυκερίνη που ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό, σε συνθετικά υφάσματα.

Κόλλα.
Μερικές δεν βγαίνουν με τίποτα. όσες έχουν βάση από καουτσούκ, βγαίνουν με την βοήθεια της Βαζελίνης  και άλλες με λευκό ξύδι.

Για τους λεκέδες από μαρκαδόρο ή μπικ, τρίψτε με οινόπνευμα η με ένα διάλυμα με αμμωνία και γλυκερίνη.
Αν το ύφασμα είναι λευκό και το μελάνι σινικό, δοκιμάστε να τρίψετε τομάτα στον λεκέ







 

Κοσμήματα

Για να επαναφέρετε τα κοσμήματά σας από ελεφαντόδοντο, τρίψτε τα με λεμόνι και λεπτό αλάτι και μετά σκουπίστε. Μια άλλη λύση είναι να τα βουτήξετε σε γάλα. Θα εκπλαγείτε.

Για να επανέρθει το τιρκουάζ χρώμα στο δαχτυλίδι /μενταγιόν σας, βουτήξτε το για μίση ώρα σε καθαρή αμμωνία. Το χρώμα του θα επανέρθει για λίγες μέρες.

Τα χρυσαφικά με πέτρες αποκτούν λάμψη αν τα βουτήξετε για λίγο σε οινόπνευμα 90 βαθμών, τα τρίψετε με ένα λινό πανί και τα στεγνώσετε με το πιστολάκι.

Το διαμάντι, η άκουα μαρίνα, καθαρίζονται με σόδα και μια παλιά οδοντόβουρτσα, Ξεβγάλτε και στεγνώστε με το πιστολάκι.

Ο νεφρίτης (Jade) αποκτά την χαμένη του λάμψη με μια παραμονή στο ψυγείο.

Τα ατσάλινα είδη καθαρίζονται με ξύδι και καπνιά.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 13, 2010, 13:20:12 μμ από nitsa2009 » Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #2
« στις: Μάρτιος 13, 2010, 20:42:27 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ χρησιμο αρθρο Νιτσακι,ευχαριστουμε rose
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Μάρτιος 14, 2010, 17:25:35 μμ »
anastasia2006 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 988
Μέλος από: Ιαν, 2010

Προφίλ WWW
πολύ καλό Νίτσα το άρθρο σου  up
έχει πολύ καλές συμβουλές και ιδέες.


Παράθεση
**Αν πέσει λάδι πάνω σε μεταξωτό, ακουμπήστε στον λεκέ ένα κομμάτι ψίχα ψωμιού με ταλκ. Αφήστε το για λίγη ώρα να απορροφήσει τον λεκέ και βουρτσίστε προσεκτικά.
όταν πέσει λάδι πάνω μας μπορούμε να βάλουμε και αλάτι  στο λεκέ, ότι ύφασμα και αν είναι εκτός από μετάξι, απορροφά αμέσως το λάδι.
Το έχω δοκιμασμένο..  Κλείσιμο ματιού  Ντροπή
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω