Bonjour σε όλους
Ορίστε κάποια πράγματα που βρήκα για το TOFU
Εφουλι όπως σου υποσχέθηκα παραθέτω μερικές συνταγές με τόφου, δεν έχω δοκιμάσει κάποια, ελπίζω να σου αρέσουν
Πριν από αυτό όμως, βρήκα κάποια στοιχεία για το τόφου, για να ξέρουμε τι τρώμε
Το τόφου στην δίαιτα Ντουκάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες της φάσεις και σε απεριόριστη ποσότητα.
Τί είναι το τόφου;
Το τόφου είναι ένα εναλλακτικό είδος τυριού από σόγια που αναπτύσσεται στα τροπικά και υποτροπικά κλίματα και καταναλώνεται ευρέως στις ασιατικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει γίνει δημοφιλής στην Αμερική, στη Βρετανία και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, χάρη στην διατροφική της αξία. Καθώς είναι φυτική τροφή καταναλώνεται ιδιαίτερα από χορτοφάγους, στην περίοδο της νηστείας και σε περιπτώσεις όπου απαιτείται ειδική δίαιτα για λόγους υγείας.
Στην αγορά μπορούμε να βρούμε καθαρή σόγια στις εξής μορφές:
• Γάλα
• Γιαούρτι
• Μίζο (μίγμα από φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι)
• Σογιέλαιο
• Πρωτεΐνη
• Σάλτσα
• Τόφου
Έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συγκριτικά με τις υπόλοιπες μορφές σόγιας. το καθιστά εναλλακτική επιλογή αντί του κρέατος.
Τί θρεπτικά συστατικά περιέχει;
Τα παρακάτω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του τόφου:
• Περιέχει μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
• Είναι φτωχό σε χοληστερίνη
• Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά,τα ω-3 λιπαρά οξέα(456mg/cup)
• Περιέχει ισοφλαβονοειδή,μία από τις σημαντικότερες τάξεις φυτο-οιστρογόνων
• Αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, καθώς περιέχει 520 mg/100 γρ., δηλαδή 115 γρ. τοφού παρέχουν το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
• Είναι καλή πηγή χαλκού, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων
• Είναι πλούσιο σε σελήνιο, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά
• Είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
• Περιλαμβάνει βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος B αλλά και μαγγάνιο που μαζί βοηθούν στη καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος
• Aπό πλευράς θερμίδων είναι ελαφρύτερο σε σχέση με τα άλλα τυριά, καθώς είναι φυτικής προέλευσης. Aποδίδει 118 θερμίδες ανά 100 γρ.
Η κατανάλωση τόφου προστατεύει από καρδιοπάθειες και έχει θετικές επιδράσεις στην εμμηνόπαυση.
Τι πρέπει να προσέξω πριν αγοράσω τόφου;
Πρέπει να αναφέρουμε ότι μεγάλη ποσότητα της σόγιας που παράγεται παγκοσμίως είναι γενετικά τροποποιημένη και σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι μολυσμένη από φυτοφάρμακα. Oι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων οργανισμών έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις 18 Aπριλίου του 2004, και επιβάλλουν να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στα προϊόντα και στις ζωοτροφές που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά σε ποσοστό πάνω από 0,9%, ακόμη κι αν τα προϊόντα αυτά έχουν χάσει το DNA τους κατά την επεξεργασία. Έτσι μετά τη νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα, που ισχύει και στη χώρα μας τα προϊόντα σόγιας στα σουπερμάρκετ που δεν φέρουν ένδειξη γενετικής τροποποίησης θεωρούνται ασφαλή. Ωστόσο για μεγαλύτερη σιγουριά καλό είναι να προσέξετε ώστε το τόφου να είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι γευστικά, έστω και αν πρόκειται για βιολογικό προϊόν, το τόφου της μίας εταιρείας διαφέρει από το τόφου της άλλης εταιρείας, συνεπώς, στην αρχή καλό είναι να αγοράσετε όσο το δυνατόν μικρότερη συσκευασία ώστε να βρείτε ποιο από όλα σας αρέσει περισσότερο.
Σε τί μορφές μπορώ να βρω το τόφου;
Το τόφου υπάρχει στην αγορά φρέσκο και επεξεργασμένο. Καλό είναι να προτιμήσετε το φρέσκο καθώς τα επεξεργασμένα προϊόντα του περιέχουν βελτιωτικά γεύσης και πολλά συντηρητικά, ενώ κυκλοφορούν και ψεύτικα τόφου, που δεν προέρχονται από σόγια. Το φρέσκο θα το βρείτε σε 3 βασικές μορφές:
Μαλακή, η οποία είναι ιδανική για χρήση στις σαλάτες, σε σάλτσες και σε dressings (μπορείτε να το λιώσετε)
Μέτρια ή σκληρή, η οποία χρησιμοποιείται για ψήσιμο στο φούρνο, σωτέ, τηγανιτό αλλά ακόμα και στο barbeque
Ξηρή, η οποία έχει το λιγότερο ποσοστό υγρασίας και έχει σταθερότητα μαγειρεμένου κρέατος. Μπορείτε να βρείτε αυτό το τόφου και σε τεμαχισμένη μορφή.
Πώς θα μαγειρέψω το τόφου;
Βασικό χαρακτηριστικό του τόφου είναι ότι από μόνο του δεν έχει ιδιαίτερη γεύση αλλά μπορεί να απορροφά σαν το σφουγγάρι τις γεύσεις των υπόλοιπων υλικών της συνταγής. Επομένως χρειάζεται να βγει πρώτα όσο το δυνατόν περισσότερο από το νερό της συσκευασίας του, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει στο μέγιστο τα αρώματα άλλων υλικών. Για να γίνει αυτό μπορείτε να το κόψετε και να το βάλετε σε μία πιατέλα καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια πάνω στο τόφου, βάλτε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό ώστε με το βάρος που ασκείται πάνω του, να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο από το νερό της συσκευασίας -περίπου 10 λεπτά. Τα υγρά που θα βγουν δεν μπορούν να απορροφηθούν ξανά από το τόφου. Μία άλλα επιλογή είναι να το τυλίξετε διαδοχικά με 2-3 πετσέτες και να ασκήσετε πίεση ώστε να απορροφήσουν αυτές τα υγρά του. Τέλος καλό είναι εφόσον έχουν αφαιρεθεί τα υγρά του να φτιάξετε μία κατάλληλη μαρινάδα από το προηγούμενο βράδυ ώστε να μαριναριστεί όλη νύχτα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει να μαριναριστεί τουλάχιστον για δύο ώρες.
Συνταγές με τόφου
Κέικ με άρωμα βανίλιας και πορτοκαλιού
Για 2η Φάση, μέρα λαχανικών PV
Προετοιμασία : 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος ¨60 λεπτά
Χρόνος αναμονής : 3 ώρες
Υλικά
Για 2 μερίδες
100γρ. Τόφου, 1 ½ κ. σ. fromage frais 0% ή γιαούρτι 0%, 1 κ. γλ. Baking Powder (περιορισμένα), 2 ασπράδια και 1 κρόκο (μπορεί να μην χρειάζεται), 1 κ.γλ. άρωμα βανίλιας, 1/2 κ.γλ. άρωμα πορτοκαλιού, 1 ½ κ. σούπας ζαχαρίνη ή όσο θέλετε ανάλογα το γούστο, λίγες σταγόνες λεμόνι, ½ κ. γλ. χημική μαγιά.
Προετοιμασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Ανακατεύετε καλά σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά, τα ρίχνετε σε μια φόρμα για κέικ, ψήνετε στους 210 βαθμούς για 60 λεπτά, στα μισά σκεπάζετε μ’ ένα αλουμινόχαρτο, όταν ψηθεί, αφήνετε να κρυώσει μέσα στον φούρνο και δεν ανοίγετε την πόρτα. Το βγάζετε από την φόρμα και το αφήνετε κάπου δροσερά για 3 ώρες.
Τόφου Tandoori
Για 2η Φάση μέρα λαχανικών PV
2 Μερίδες
Προετοιμασία : 10 λεπτά
Χρόνος αναμονής : 3 με 8 ώρες
Χρόνος ψησίματος : 25 λεπτά
Υλικά
1 κ. σ. λεμόνι
1 γιαούρτι 0%
2 κ. σ. μπαχαρικά Tandoori (έτοιμο μίγμα μπαχαρικών, αλλιώς κάρυ, πάπρικα, τσίλι)
250 γρ. τόφου
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατέψτε το λεμόνι, το γιαούρτι, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά.
Κόψτε σε μικρούς κύβους το τόφου και ανακατέψετε το με τα παραπάνω υλικά, αφήστε τα υλικά στο ψυγείο για μερικές ώρες ή καλύτερα μια νύχτα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στου 240 βαθμούς.
Βάλτε τα σ’ ένα μικρό σκεύος τύπου ρηχό κατσαρολάκι και ψήστε τα για 25 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Σερβίρετε με οδοντογλυφίδες και τρώγετε ζεστό.
Σουβλάκι με τόφου πιπεριές και μανιτάρια ή … και σκέτο
Για 1η φάση ή μέρα πρωτεΐνης PP ή με λαχανικά για 2η φάση και μέρα λαχανικών PV
Μπορείτε να μαγειρέψετε με τις πιπεριές και τα μανιτάρια ή όποιο άλλο λαχανικό επιθυμούμε για να πάρει το τόφου το άρωμα τους, μιας και το τόφου έχει την ιδιότητα ν’ απορροφά τις μυρωδιές, και μετά ν’ αφαιρέσετε τα λαχανικά σε μέρα πρωτεΐνης ή στην 1η φάση.
Το τόφου έχει υπέροχη γεύση στη σχάρα.
Υλικά
1 πακέτο τόφου
1/2 πακέτο μανιτάρια
1 λεμόνι (χυμός)
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
πιπεριές χρωματιστές σε κομματάκια
Εκτέλεση
Κόβουμε το τόφου, τα μανιτάρια και τις πιπεριές σε τετράγωνα κομματάκια. Τα περνάμε σε ξυλάκια από σουβλάκια και τα αλείφουμε με το λεμόνι και τη σάλτσα σόγιας που τα έχουμε προηγουμένως ανακατέψει καλά. Ψήνουμε στο γκριλ και σερβίρουμε.
Τόφου σε σάλτσα λιαστής ντομάτας
Για όλες τις φάσεις ανάλογα τι θα χρησιμοποιήσετε, πελτέ ή κονκασέ για 1η φάση ή 2η φάση μέρα πρωτεΐνης ή φρέσκια ντομάτα για 2η φάση και μέρα λαχανικών PV.
Υλικά:
• 1 μεγάλο κομμάτι τόφου (περίπου 225 γρ)
• 1 μικρό κρεμμύδι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κ.σ. πελτέ ή ½ κουτί κονκασέ ή 2 φρέσκες ντομάτες (ανάλογα την μέρα) βρείτε την δοσολογία ανάλογα με τα γούστα σας.
• 1/2 κούπα λιαστές ντομάτες ΠΡΟΣΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ
• 1 κουτ. της σούπας νερό
• 50 ml ξύδι βαλσάμικο
• 1 κουτ. της σούπας αλάτι
• 1 κουτ. του γλυκού ζαχαρίνη
• μία χούφτα φρέσκο βασιλικό
Εκτέλεση
Στην θέση του τόφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί κοτόπουλο.
Στραγγίζουμε το τόφου και το τυλίγουμε σε μία πετσέτα κουζίνας να απορροφήσει το νερό. Κόβουμε σε κυβάκια. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ζεσταίνουμε το νερό σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και σωτάρουμε. Προσέχουμε μην μας κολλήσουν. Προσθέτουμε το τόφου, τις λιαστές ντομάτες και την ντομάτα (σε όποια μορφή επιλέγαμε, ανάλογα την μέρα). Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλάτι και τη ζαχαρίνη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βαλσάμικο και φέρνουμε σε βράση. Αμέσως μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε για μία ώρα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο ρίχνουμε τα φύλλα βασιλικού στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Άρχο μου σου έχω δουλίτσα
σόρρυ