Καλημέρα σε όλους, σας στέλνω και μερικές συνταγές, μήπως και βοηθήσουν τώρα στο νέο μας ξεκίνημα
φυσικά όλες είναι στα μέτρα του Ντουκάν!!!
Για τα κόκκινα αυγά που ίσως σας περίσσευσαν, ορίστε μια συνταγή εύκολη, προσοχή μόνο στον κρόκο, είπαμε 1 την ήμερα!
ΑυγοσαλάταΌλες τις φάσεις
Υλικά
6 αβγά βρασμένα σφιχτά, κομμένα σε κομματάκια
5 κ.σ. μαγιονέζα (Ντουκάν – δείτε συνταγές)
4 κ.σ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε και βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ.
Ανακατεύουμε απαλά και φυλάσσουμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρουμε.
Γίνεται μόνο με ασπράδια ή με λίγο κρόκο.
Μαγιονέζα (νέα συνταγή)
Όλες τις φάσεις
Υλικά
2 αβγά
1/2 λεμόνι το χυμό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ξύδι
1/4 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
2 κουτ. σούπας παραφινέλαιο Niyol
λίγη πάπρικα γλυκιά
λίγη ζαχαρίνη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας. Τα βάζουμε στο πολυμίξερ όλα μαζί, εκτός από το παραφινέλαιο. Χτυπάμε μερικά δευτερόλεπτα στη μεσαία ταχύτητα, να ενωθούν. Βάζουμε τη μαγιονέζα σε βάζο και φυλάσσουμε στο ψυγείο. Καταπληκτική συνταγή, πανεύκολη και πάντα με σίγουρο αποτέλεσμα
Σάλτσα μελιτζάνα (για κρέατα, αλλά και σαν βασικό πιάτο συνοδευόμενο με τυρί ή γιαούρτι (πρωτεΐνη)
Για 2η φάση / Για όλες τις φάσεις αν αντικαταστήσουμε τις φρέσκες ντομάτες (2η φάση), με κονκασέ ή πελτέ (1η φάση)
Υλικά
3 μέτριες μελιτζάνες με τη φλούδα τους, κομμένες σε μεγάλους (όχι πάρα πολύ) κύβους
4 φρέσκιες ντομάτες στον τρίφτη
1 κ.γ. κοφτό ζαχαρίνη
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε και ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες μας κατά τα γνωστά. Δεν τις ξεφλουδίζουμε για να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μη λιώσουν. Τρίβουμε τις ντομάτες. Βάζουμε σε κατσαρόλα 2-3 κ.γ. νερό (στην θέση του λαδιού) και περνάμε τις μελιτζάνες, χωρίς να τις σοτάρουμε για πολύ. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο ίδιο σκεύος την ντομάτα, τη ζαχαρίνη, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. Βράζουμε να δέσει ελαφρά η σάλτσα μας, χωρίς να πιει τα υγρά της. Προσθέτουμε στη σάλτσα τις μελιτζάνες και σιγο μαγειρεύουμε τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν και να μείνει η σάλτσα με αρκετά υγρά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κάποιες φορές τυχαίνει οι μελιτζάνες να μην έχουν μαλακώσει όσο πρέπει αλλά να έχουν σωθεί τα υγρά της σάλτσας, σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να προσθέτουμε αν έχουμε ζωμό ζεστό ή νερό ζεστό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Σάλτσα Κρεμμυδιού
Όλες τις φάσεις / Μπορείτε να προσθέσετε και 1 πιπεριά στην μέρα λαχανικών (2η φάση)
Υλικά
4 κρεμμύδια μέτρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κον κασέ
1 κουταλάκι ζαχαρίνη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγη ρίγανη
λίγο νερό για τηγάνισμα (2-3 κ.γ.)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.Tα βάζουμε στο multi να τα ψιλοκόψουμε και όχι να τα αλέσουμε. Βάζουμε στο κατσαρολάκι 2-3 κ.γ. νερό και ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τη ζαχαρίνη και το αλατοπίπερο με τη ρίγανη. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο πολύ σιγανό και αφήνουμε τη σάλτσα να πιει σχεδόν όλα τα υγρά. Μόλις στεγνώσει σχετικά, την κλείνουμε και τη χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε.
Αν προσθέσουμε πιπεριά (2η φάση) : Κόβουμε λεπτές φέτες την πιπεριά. Βάζουμε στο κατσαρολάκι 2-3 κ.γ. νερό και ρίχνουμε την πιπεριά να τσιγαριστεί Mόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν
Μπακαλιάρος αλα Λευκαδίτα
Όλες τις φάσεις
Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο ή φρέσκο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
5 σκελίδες σκόρδο
1/3 κούπας χυμό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.
Κέτσαπ σπιτική Ντουκάν
Όλες τις φάσεις / Βρήκα 2 συνταγές για κέτσαπ, ελπίζω να σας αρέσουν.
Συνταγή 1
Υλικά
Κονσέρβα κονκασέ,
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1 μακριά κόκκινη πιπεριά (για 2η φάση, μέρα λαχανικών)
5 καρφάκια γαρίφαλα
1½ ξυλάκι κανέλας
1 κουταλιά πιπέρι σε κόκκους
1/2 φλιτζάνι ζαχαρίνη
1/2 φλιτζ. ξίδι
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε στα τέσσερα και τα βράζετε για 30 λεπτά με τις πιπεριές, το κονκασέ, το σκόρδο, το αλάτι και λίγο νερό. Tα παίρνετε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα περνάτε από το μύλο του πουρέ ή στο μούλτι. Στη συνέχεια, τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά τα οποία θα δέσετε σε ένα πουγκί από τουλουπάνι και θα συνεχίσετε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, αφαιρείτε το πουγκί με τα μπαχαρικά και προσθέτετε το ξίδι και τη ζαχαρίνη.
Κατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και αποστειρώνετε τα γυάλινα μπουκάλια ακολουθώντας την εξής διαδικασία: Στην αρχή τούς ρίχνετε λίγο ζεστό νερό για να μη ραγίσουν και σπάσουν από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και στη συνέχεια ζεματάτε τα μπουκάλια μαζί με τα πώματα. Μόλις στραγγίξουν τα μπουκάλια, τα γεμίζετε με την κέτσαπ, προσέχοντας να μην τα ξεχειλίσετε. Συγκεκριμένα, αφήνετε 4 εκατοστά κενό από το στόμιο. Κλείνετε καλά τα μπουκάλια και τα βάζετε όρθια σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με χλιαρό νερό, το οποίο πρέπει να καλύπτει τα μπουκάλια μέχρι το σημείο που φτάνει η κέτσαπ. Προσέχετε να μην ακουμπούν μεταξύ τους, ώστε να μη σπάσουν, και τα σιγοβράζετε για 35 λεπτά περίπου. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε μέσα τα μπουκάλια μέχρι να κρυώσουν. Κατόπιν, τα βγάζετε από την κατσαρόλα, τα σκουπίζετε με μια πετσέτα από το νερό και βουτάτε το πώμα τους σε βουλοκέρι ή κερί, ώστε να κλείσει ερμητικά η σχισμή γύρω από το πώμα. Οδηγίες χρήσης. Μπορείτε να συντηρήσετε την κέτσαπ που φτιάξατε στο ψυγείο για 6 μήνες, ενώ μετά το άνοιγμα για 1 μήνα.
Συνταγή 2
Υλικά
Κονσέρβα κονκασέ
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 κ.γ. νερό ή ελαιόλαδο (απαγορεύεται στην δίαιτα, αλλά το προτείνω για όσους χρησιμοποιούν έστω και λίγο κάπου)
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2/3 φλιτζ. ζαχαρίνη
1/2 φλιτζ. ξίδι
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες
Λειώνουμε τις ντομάτες στο μούλτι μέχρι να γίνουν ένας απαλός πούρες. Ζεσταίνουμε 2-3 κ.γ. νερό σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι σε μετρία φωτιά για 8 λεπτά ανακατεύοντας το. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζαχαρίνη, το ξίδι, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλάτι και σιγοβράζουμε χωρίς να σκεπάσουμε το τηγάνι περίπου 1 ώρα μέχρι να πήξει αρκετά. Ανακατεύουμε συχνά όσο σιγοβράζει η κέτσαπ και ποιο συχνά προς το τέλος για να μη μας καεί. Βγάζουμε το ξύλο κανέλας και αλέθουμε την κέτσαπ σε δόσεις στο μπλέντερ μέχρι να γίνει απαλή. Την αφήνουμε να σταθεί για να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά τη βάζουμε στο ψυγείο, σκεπασμένη για 2 ώρες ή και 1 εβδομάδα. Φτιάχνουμε την κέτσαπ μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι τη χρειαζόμαστε να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σαλάτα σουρίμι
2η φάση μέρα λαχανικών / Μπορεί να γίνει και σε μέρα πρωτεΐνης αν αφαιρεθούν τα υλικά της μέρας λαχανικών PV.
Υλικά
1 συσκευασία καβούρι (σουρίμι)
3-4 κουταλιές σούπας μαγιονέζα (Ντουκάν-δείτε συνταγές)
1 μικρό κρεμμύδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρή κόκκινη πιπεριά (2η φάση PV)
2-3 κουταλιές λάχανο αλεσμένο (2η φάση PV)
1 κουτ. σούπας σέλινο (2η φάση PV)
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κέτσαπ (συνταγές Ντουκάν)
αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε στην μέση το σουρίμι και το τραβάμε να γίνει λωρίδες, τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια στο Multi να αλεσθούν και ψιλοκόβουμε την πιπεριά, ρίχνουμε έπειτα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.
Μουσακάς με κιμά σόγια
2η φάση μέρα λαχανικών PV
Υλικά
250 γρ. κιμά σόγιας
3 μελιτζάνες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κονσέρβα κον κασέ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κανέλα
2-3 κ.γ. νερό
1 ντομάτα φρέσκια τριμμένη στο ρεντέ (2η φάση μέρα λαχανικών)
Σε μέρα πρωτεΐνης δεν βάζουμε φρέσκια ντομάτα αλλά 1 κουτί κονκασέ αντί για 1/2
Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά σόγιας σε νερό για 30 λεπτά, έπειτα τον στραγγίζουμε. Βάζουμε στο τηγάνι 2-3 κ.γ. νερό να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν ρίχνουμε και την σόγια, ανακατεύουμε συχνά γιατί κολλάει. Τέλος ρίχνουμε το κον κασέ με τα μπαχαρικά χαμηλώνουμε την φωτιά. Μετά από 5 λεπτά το αποσύρουμε από το μάτι. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες ρίχνουμε, 2-3 κ.γ. νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τις ανακατεύουμε, Στρώνουμε τις μισές στο ταψί, ρίχνουμε από πάνω τον κιμά σόγιας και ξανά μελιτζάνες και τέλος από πάνω ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα. Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή σε γάστρα στους 200 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσει καλά η μελιτζάνα. Τα τελευταία 10 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
Γαρίδες σαγανάκι με σάλσα
2η φαση μερα λαχανικών αλλα και 1η φάση αν αφαιρεσετε τα υλικά που απαγορευονται όπως : ντοματες, πιπεριες.
Υλικά
700γρ.γαρίδες
4 μέτριες ντομάτες τριμμένες ή ½ κουτί κονκασέ
1κ.σ. πελτέ
1κ.σ.κέτσαπ (προαιρετικά-δείτε συνταγή Ντουκάν)
2 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες λίγη καυτερή(προαιρετικά)
2 σκ. σκόρδο
1 χούφτα μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
2-3 κ.γ. νερό
Fromage Frais
Εκτέλεση
Σε μεγάλο σκεύος ρίχνουμε 2-3 κ.γ. νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρά. Ρίχνουμε την ντομάτα, το κέτσαπ, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο. Αραδιάζουμε τις γαρίδες, τις οποίες τις έχουμε πλύνει και έχουμε καθαρίσει το εντεράκι τους. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει το ζουμί τους, προσέχοντας να μη στεγνώσει η σάλτσα τους.
ΤΙΡ : Δεν ανακατεύουμε το φαγητό
Πάπρικα
Όλες τις φάσεις
Υλικά
Ντοματοπελτές
Σκόρδο
Μπούκοβο
1 κουτ. σούπας παραφινέλαιο ή καθόλου
Αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά μας στο μούλτι και χτυπάμε. Δοκιμάζουμε και το φέρνουμε στα μέτρα μας.
Sauce Tartar
Υλικά
3/4 φλιτζ. μαγιονέζα (Συνταγές Ντουκάν)
1 1/5 κουταλιά χυμός λεμονιού
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιά κάπαρη ψιλοκομμένη
1 κουταλιά αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
1 φιλέτο αντσούγας ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, κτυπάμε μαζί τα συστατικά (φυλάγεται στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες.) Σημ: Δίνει περίπου 2 φλιτζάνια
ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΟΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Υλικά (1 μπολ)
1 γιαούρτι 0%
½ λεμόνι (χυμό)
1 κ. σούπας κρύο νερό
1 κ. γ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ. γ. δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Τα χτυπάμε όλα μαζί με ένα σύρμα να μέχρι να γίνει μια απαλή σος.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ
2η φάση μέρα λαχανικών PV
Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές νερό
1/2 κουταλάκι σκόνη κάρυ
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι γάλα 1,5%
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1,75 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
Εκτέλεση
Φυλάμε μερικές φέτες κολοκυθάκι για γαρνίρισμα. Ζεσταίνουμε 2-3 κ.γ. νερό σε μια βαριά, βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια και το νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα λοιπά υλικά και αναμιγνύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα στο μπλέντερ και το δουλεύουμε για 1/2 λεπτό. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή καλά παγωμένη.
ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ
2η φάση μέρα λαχανικών PV
Υλικά
300 γρ κιμά
1 κρεμμύδι τριμμένο
3 τομάτες τριμμένες
αλάτι πιπέρι
κανέλα μαϊντανός
6 μελιτζάνες σε φέτες
μισό λίτρο γάλα
2 κ.σ. κορν φλάουρ (περιορισμένο)
2 κ.σ. τυρί Fromage frais ή γιαούρτι 0% ή κρέμα γάλακτος 3 %
τραμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Σε τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.γ. νερό και το κιμά να τσιγαριστεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις τομάτες με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να βράσουν, ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ, φτιάχνουμε την κρέμα, διαλύουμε στο γάλα το κορνφλάουρ και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το τυρί. Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες σε ταψί, βάζουμε το κιμά, τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τελειώνουμε με τη κρέμα και ρίχνουμε το τυρί. Ψήνουμε στους 200 για 1 ώρα περίπου και αφήνουμε 15 λεπτά να σταθεί το φαγητό πριν το κόψουμε.
Kolokithosoupa veloute
Κολοκυθόσουπα βελουτέ
2η φάση μέρα λαχανικών PV
Υλικά
1 κιλό κολοκύθα
1 πράσο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
100 ml κρέμα γάλακτος 3%
κάρδαμο
αλατοπίπερο
ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
λίγο λευκό κρασί (προαιρετικά καθώς είναι στα περιορισμένα, σχεδόν απαγορευμένα)
Εκτέλεση
Πλένω και κόβω τα λαχανικά μου σε κυβάκια και τα σοτάρω με 2-3 κ.γ νερό. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω τα μυρωδικά, το ξύσμα και το χυμό και ανακατεύω. Προσθέτω και το ζωμό. Καπακώνω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσει η σούπα σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα με 40 λεπτά. Πολτοποιώ τη σούπα και τη βάζω να πάρει μια βράση. Τότε προσθέτω την κρέμα κι ανακατεύω. Είναι έτοιμη για σερβίρισμα! Προσέξτε να βάλετε την κρέμα όταν βράσει η σούπα γιατί αλλιώς θα κόψει.
Αυτά για την ώρα όποιος έχει χρόνο και θέλει ας τις περάσει στις συνταγές, σόρυ βρω παιδιά αλλά μην μου ζητήσετε να το κάνω, πραγματικά ούτε που θυμάμαι πώς γίνεται και θα χάσω όλη μου την ημέρα.
Φιλία σε όλους και κάλο ξεκίνημα
Marianne