GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 12:25:04 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Προσοχή στα παγωτά
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Προσοχή στα παγωτά  (Αναγνώστηκε 2771 φορές)
« στις: Ιούνιος 17, 2011, 22:55:03 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Προσοχή στα παγωτά
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011, 08:33

Αυτό το καλοκαίρι,αρκετές εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να «πιάσουν στον ύπνο» τους καταναλωτές. Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης.

Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά. Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας «παγωμένο γλύκισμα». Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν  τη διαφορά που αξίζει να  τη δούμε αναλυτικότερα:

Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη .Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο. Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο «παχύ» και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα).

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό:

Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα.

Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.

Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε)  τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία ευρώ σας για ένα «παγωμένο γλύκισμα».

https://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=329949&cid=14
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #1
« στις: Ιούνιος 18, 2011, 00:42:15 πμ »
TSIGKOS59 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.426
Μέλος από: Ιούν, 2010

Προφίλ
Μα όταν αγοράζουμε ένα παγωτό 2 λίτρων με 2-3 ευρώ τι περιμένουμε να φάμε;;;

Το ίδιο συμβαίνει και με το γιαούρτι ‘έδεσμα’ και αντί φέτα ‘λευκό τυρί άλμης’.

Κοντολογίς, ότι πληρώσουμε τρώμε !!!
Ε… να πω και την κρητική παροιμία <το φτηνό κρέας το τρώνε οι σκύλοι>
Καταγράφηκε
ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ
 
Απάντηση #2
« στις: Ιούνιος 18, 2011, 01:08:15 πμ »
GINA1 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 315
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
συμφωνώ TSIGKOS59  απόλυτα μαζί σου.
Ειδικά στα τρόφιμα θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας, όχι τέσσερα ...δεκατέσσερα.
Και με έκανες να ψάχνω βραδιάτικα τα γιαούρτια που έχω στο ψυγείο μου να δω τι γράφουν (και οκ ...γιαούρτι αγελάδος γράφουν)
Καταγράφηκε
πρώτη φορά dukan: ιουν2012 ως αυγ2012= -13κιλά (απο 73κ. στα 59,9κ.)
δεύτερη φορά dukan: ιαν2013 ως φεβ2013= -6κιλά (από 66κ. στα 60κ.)
τρίτη φορά dukan: απρ2013=-4κιλά (απο 66κ. στα 62)
 
 
Απάντηση #3
« στις: Ιούνιος 19, 2011, 11:33:55 πμ »
voula Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.927
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Εχουμε τόσο ωραία και πανεύκολα παγωτά εδώ μέσα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας  πολύ εύκολα. Πέρυσι πολύ λίγες φορές αγόρασα στα παιδιά μου.
Εγώ τα παγωτά πάντα τα φοβόμουν  ως προς την ποιότητα των υλικών και ακόμα πιο πολύ ως προς τη συντήρηση.
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω