GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 28, 2024, 22:36:25 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Αναζήτηση Συνταγής
| | |-+  Γαμοπίλαφο
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Γαμοπίλαφο  (Αναγνώστηκε 34392 φορές)
« στις: Νοέμβριος 16, 2011, 11:20:22 πμ »
karina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 458
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
Η ερώτηση απευθύνεται κυρίως στον κύριο Τσίγκο,που  είμαι σίγουρη ότι θα με διαφωτίσει.
Έχω απο καιρό βάλει σκοπό να φτιάξω ένα γαμοπίλαφο.Είχα φάει πριν πολλά χρόνια στην Κρήτη και τώρα που είμαι Ελλάδα και μπορώ να βρώ  άνετα τα υλικά και αφού απήυδησα απο όλους τους λαπάδες που έχω φάει κατά καιρούς σε διάφορα "κρητικά" εστιατόρια, είπα να το δοκιμάσω
Σε ένα παιδικό πάρτυ είχε έρθει η γιαγιά των παιδιών απο την Κρήτη, απο το Ηράκλειο και έτσι την πλεύρισα να μάθω πληροφορίες.Μου είπε ότι εκτός απο το κρέας που πρέπει να είναι  αρνί ή γίδα ή ζυγούρι, να βάλω πλατάρια απο κόκορα ή απο κοτόπουλο χωριάτικο και να κάνω το πιλάφι σε αναλογία 1 ρύζι προς τρία ζωμό και όταν τραβήξει τα υγρά, να προσθέσω χυμό απο ένα λεμόνι.Τη ρώτησα αν στο τέλος βάζουμε στάκα και μου είπε όχι και μου φάνηκε περίεργο, νόμιζα ότι ήταν βασικό συστατικό.
Σε μια "βόλτα" στο διαδίκτυο βρήκα άπειρες παραλλαγές.Εγώ πήγα καλού-κακού σε ένα κατάστημα με κρητικά είδη να πάρω στάκα.Εκεί μπερδεύτηκα πιο πολύ.Μου είπε ότι θέλω στακοβούτυρο, το οποίο έπρεπε να κάψω για να το βάλω.Εγώ πήρα λίγο στακοβούτυρο και το έχω βάλει στο ψυγείο να αναπαύεται.Ο κύριος που μου το πούλησε ,μου έιπε επίσης να τηγανίσω πατάτες και να να ψήσω το στακοβούτηρο με αλεύρι και νερό σε ένα κατσαρολάκι ,μέχρι να πάρει μορφή πυκνής σάλτας και να το βάλω πάνω απο τις πατάτες και μου είπε ότι θα γλείφουμε τα δάχτυλα μας.
Για πείτε μου σας παρακαλώ πως να κάνω το γαμοπίλαφο και αν ευσταθούν αυτά που μου είπε ο καλός άνθρωπος για την ψημένη στάκα.
Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Νοέμβριος 17, 2011, 14:03:20 μμ »
YAMI Αποσυνδεδεμένος
Mέλος
**
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 76
Μέλος από: Αύγ, 2009

Προφίλ
Καλησπέρα. Μέχρι να απαντήσει ο κρητικός, θα πω κι εγω τη συνταγή της γιαγιάς Ζαχαρένιας.
Έχουμε και λέμε: για να βγει ενα γαμοπίλαφο το οποίο δε θα βγάνει στιβανίλα, χρησιμοποιώ ζυγούρι και κοτόπουλο. Συνήθως μπαίνει μισό-μισό. Το βάζουμε σε διαφορετική κατσαρόλα, γιατί εχουν διαφορετικούς χρόνους ψησίματος. Κατα προτίμιση το βραζουμε αποβραδύς με τις ώρες. Μόνο με νερό. Οι προβατίνες και οι γίδες ειναι έντονες σα γεύση και το κάνουν πιο βαρύ, συν το ότι θελουν πιο πολύ βράσιμο.
Σουρώνουμε με ψιλό σουρωτήρι για να μη μείνουν κοκαλάκια και βαζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, σκεπασμένο. Όταν σερβίρουμε το όλο φαγητό, μόνο τότε ρίχνουμε αν θελουμε αλατοπίπερα και λεμόνια.
Η αναλογία νερό-ρύζι είναι 3,5 προς 1. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βρασει το ρύζι. Η αναλογία είναι ότι πρεπει, ούτε νερουλό, ούτε μπετό. Ούτε να παραβράσει.
Αν θέλουμε, βαζουμε λίγο στακοβούτυρο. Επειδή είναι ασυνίθιστο και μαλλον βαρύ σαν γευση, προτείνω να αρχίσεις με μισή κουταλιά και βλέπεις.
Το άλλο με το αλεύρι είναι η στάκα. 3645 θερμίδες κι άλλα τόσα τριγλυκερίδια. Κόλαση!!!. Αυτό είναι ένα σκεύασμα που το κάνεις στο τηγάνι με αλέυρι και μέσα σπας αυγά. Άλλο πράμα, καμία σχέση με το στακοβούτυρο και το γαμοπίλαφο.
Το δικό μου γαμοπίλαφο βγαίνει πάντα υπέροχο biggrin
Καταγράφηκε
Έχω μια λιγουρίτσα...
 
Απάντηση #2
« στις: Νοέμβριος 17, 2011, 14:13:48 μμ »
guzelina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 996
Μέλος από: Οκτ, 2010

Προφίλ
Πολυ νοστιμο πρεπει ναναι up
Καταγράφηκε



Αν θελεις να εχεις ομορφα ματια κοιτα παντα θετικα και αναζητησε το καλο στους άλλους και αν θελεις να εχεις ομορφα χειλη πες μονο λογια καλοσυνης
 
Απάντηση #3
« στις: Νοέμβριος 17, 2011, 14:50:08 μμ »
karina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 458
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση Yami, είσαι φοβερή!Πολύ αναλυτική συνταγή, θα την ακολουθήσω βήμα προς βήμα.
Αυτό που λες με τα τηγανιτά αυγά με στάκα, το είχα επίσης φάει και ξέρω τη νοστιμιά του και όπως λές είναι φαγητό με κύρια συστατικά την κυτταρίτιδα , τη χοληστερίνη και λίγο έμφραγμα!! Μεγάλο χαμόγελο
Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι,το βάζω στο πρόγραμμα για Σάββατο.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Νοέμβριος 17, 2011, 15:31:15 μμ »
YAMI Αποσυνδεδεμένος
Mέλος
**
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 76
Μέλος από: Αύγ, 2009

Προφίλ
Ξέχασα να πω ότι το ρύζι είναι καρολίνα. Αν θες να το κανεις θανατηφορο, τσιγαριζεις το στακοβούτυρο και το ριχνεις απο πανω. Αν δε θες θύματα, το βαζεις εκει που βραζει. Αλλά και σκέτο είναι πολύ νόστιμο.
Καταγράφηκε
Έχω μια λιγουρίτσα...
 
Απάντηση #5
« στις: Νοέμβριος 21, 2011, 09:18:55 πμ »
karina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 458
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
Έγινε καταπληκτικό!Το έφτιαξα το Σάββατο, ακολουθώντας τη συνταγή σου κατά γράμμα.Επειδή δεν βρήκα τελευταία στιγμή ζυγούρι, πήρα γίδα, που όμως βγήκε καλή, όχι βαριά και έβαλα και ίση ποσότητα κοτόπουλο, συν κάτι φτερούγες που είχα κατάψυξη.Τα έβρασα ξεχωριστά όπως είπες σε σιγανή φωτιά, μέχρι το κρέας της γίδας να πέφτει απο το κόκκαλο.Αναλογία για το πιλάφι 1:3,5, χωρίς να προσθέσω ούτε μια σταγόνα παραπάνω νερό.Το άφησα σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά και μετά έκλεισα το μάτι και το άφησα άλλα 3.Έβγαλα λίγη ποσότητα ρυζιού για να φάνε τα παιδιά χωρίς στακοβούτυρο και για τους υπόλοιπους έβαλα μια μεγάλη κουταλιά, γιατί η ποσότητα ήταν μεγάλη  και έγινε πεντανόστιμο.Συγχαρητήρια για τη συνταγή και πάλι σε ευχαριστώ πολύ που μου την έδωσες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Νοέμβριος 21, 2011, 14:55:15 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Χαίρομαι που σου έγινε  νόστιμο, αλλά......  μπορεί να μην ειμαι κρητικιά το γαμοπίλαφο όμως δεν έχει κοτόπουλο!....

 Ελπίζω να μην σας απογοήτεψα... αλλά... θα σας το γράψει και ο Νίκος ο Τσίγκος, ο οποίος  φαίνεται δεν το πρόσεξε ακόμη το ερώτημά σας...
Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Απάντηση #7
« στις: Νοέμβριος 21, 2011, 18:53:49 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Λοιπον εγω κρητικια δεν ειμαι αλλα εχω φιλους κρητικους και αρκετους συγγενεις.Εχω δοκιμασει γαμοπιλαφο σε σπιτι κρητικων και το φτιαχνει και η πεθερα μου με συνταγη κρητικιας θειας και ειναι οπως τα γραφει η YAMI.Μαλιστα μου εχουν πει οτι η παραδοση με τα διαφορα κρεατα (ζυγουρι,γιδα,αρνι,κοτοπουλο)κραταει απο παλια.Απο τοτε που αντι για χρηματα ή δωρο στους γαμους-που παντα τα καλεσμενα ατομα ηταν παρα πολλα εως ολοκληρα χωρια- ο καθενας προσφερε και απο ενα κρεας και ετσι τα εβραζαν ολα και εφτιαχναν το ''πιλαφι'' τους.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 21, 2011, 18:58:31 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #8
« στις: Νοέμβριος 21, 2011, 19:42:19 μμ »
arhontia Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 720
Μέλος από: Ιούν, 2007

Arhontia Karakosta Προφίλ WWW
Το καλοκαίρι με φιλοξένησαν στην Κρήτη και την πρώτη μέρα το φαγητό ήταν αυτό. Το έφτιαξαν με πρόβατο και κοτόπουλο - δικά τους και τα δύο βέβαια, χωριάτικα. Απλά πεντανόστιμο!
Καταγράφηκε
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
https://arhontia.com/
https://toixografie.com
 
Απάντηση #9
« στις: Νοέμβριος 21, 2011, 21:09:05 μμ »
TSIGKOS59 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.426
Μέλος από: Ιούν, 2010

Προφίλ

Εικόνα από Google

Πρώτα απ’ όλα συγνώμη που δεν απάντησα, αλλά δεν το πήρα χαμπάρι.

Ο πεθερός μου είναι από το Μυλοπόταμο (Απλαδιανά) και κάθεται δίπλα μου τώρα που γράφω.
Έχει φτιάξει άπειρες φορές γαμοπίλαφο στο χωριό του και ταϊζουνε 1000-2000 άτομα.

Λοιπόν χρειαζόμαστε κρέας αρνί ή ρίφι όχι πάνω από ένα χρόνο ηλικίας ούτε βυζαστάρια (γάλακτος).
Το βράζουμε καλά να λιώσει, σουρώνουμε το ζουμί και κάνουμε το πιλάφι με αναλογία 3/1 με ρύζι
καρολίνα και στο τέλος βάζουμε λεμόνι , αν το θέλουμε καλοψημένο βάζουμε λίγο ζουμί ακόμα.

Εννοείται ότι τα κρέατα είναι παχιά, γιαυτό δεν χρειάζεται βούτυρο ή στάκα γιατί θα γίνει πολύ παχύ.
Όσο για κοτόπουλα δεν ξέρω ούτε έχω δει ποτέ στους κρητικούς γάμους.


« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 22, 2011, 00:51:48 πμ από ArXoS » Καταγράφηκε
ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ
 
Απάντηση #10
« στις: Νοέμβριος 22, 2011, 09:13:56 πμ »
karina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 458
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
Αλίμονο, μη ζητάτε συγνώμη!Απευθύνθηκα σε σας γιατί ξέρω ότι είστε κρητικός, κατάλαβα  οτι δεν είχατε λάβει υπόψιν σας το ερώτημα, γιατί ξέρω ότι δίνετε απαντήσεις όποτε σας ζητηθεί.
Το γαμοπίλαφο της φωτογραφίας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έφτιαξα εγώ.Το δικό μου ήταν υδαρές, πολύ ζουμερό και όση ώρα το άφηνα τράβαγε τα υγρά του.Και έχω την εντύπωση ότι αυτή  περίπου είναι και η σωστή σύσταση.
Στην ταξίδι εκείνο που είχα κάνει στην Κρήτη, είχα φάει γαμοπίλαφο δυο φορές, σε μια ταβέρνα, που για να το φας έπρεπε να το έχεις παραγγείλει μια μέρα πριν και σε ένα γάμο.Ήταν όπως το περιγράφω μόνο λιγο πιο σφιχτό απο το δικό μου ,αλλά σε καμία περίπτωση  σπυρωτό όσο αυτό που βλέπω και δεν είχε κοτόπουλο.
Επειδή μου αρέσει η κρητική κουζίνα , στην Αθήνα έχω πάει σε πολλά κρητικά εστιατόρια και πάντα παραγγέλνω γαμοπίλαφο.Στο μόνο που είδα να βάζουν κοτόπουλο ,ήταν σε εστιατόριο που την κουζίνα του έχει αναλάβει τηλεοπτικός σεφ, πολύ γνωστός για τα τατουάζ του.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις , λαμβάνονται υπόψιν για μελλοντικές μαγειρικές.Η αλήθεια έιναι ότι έχω κρατήσει λίγο απο τον πολύ πλούσιο  ζωμό στην κατάψυξη και έχω σκοπό να τον ξανακάνω γαμοπίλαφο, αλλά ορφανό, χωρίς κρέας.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Νοέμβριος 22, 2011, 12:19:38 μμ »
YAMI Αποσυνδεδεμένος
Mέλος
**
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 76
Μέλος από: Αύγ, 2009

Προφίλ
[quote author Ο πεθερός μου είναι από το Μυλοπόταμο (Απλαδιανά)  [/quote]

Τελικά δεν το φτιάχνουν το ίδιο παντού. Είναι τι μας αρεσει πιο πολύ, πιο σπυρωτό, πιο νερούλο, πιο σουπα... up
Η συνταγή που έδωσα ειναι από το νομό Χανίων, έτσι το τρώω χρόνια τώρα. Η γιαγιά είναι συγκεκριμένα από το Βαφέ.
Καταγράφηκε
Έχω μια λιγουρίτσα...
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω