Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ριζότο μαύρο με σουπιές Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 11
Έχει υποβληθεί από Mary   
Τρίτη, 22/01/08
rizoto_1_400
Υπέροχο φαγητό για όσους αγαπούν τις σουπιές. Το κάνω συνήθως καλοκαιράκι ή όποτε βρω πολύ φρέσκια σουπιά.
Υλικά
  • 1 κιλό φρέσκιες σουπιές
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (όχι στο μούλτι)
  • 1/2 κιλό ρύζι για ριζότο
  • 1 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
  • λίγο αλάτι
  • μπόλικο πιπέρι
  • λίγο άνιθο
Εκτέλεση
rizoto_2_400Καθαρίζουμε τις σουπιές, κρατάμε σε ένα φλυτζανάκι τα σακουλάκια με τα μελάνια τους και τις ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις σουπιές και τα κρεμμύδια μαζί. Τα φέρνουμε μια βόλτα και τα αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά τις σουπιάς. Θα πάρει αρκετό χρόνο αφού οι σουπιές βγάζουν μπόλικο νερό από μόνες τους. Αφού εξατμιστούν τα υγρά ρίχνουμε την ντομάτα και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 1 1/2 ώρα. Αφού δοκιμάσουμε την σουπιά και είναι βρασμένη, συμπληρώνουμε νερό (να υπολογίσουμε να είναι περίπου 1 λίτρο το υγρό στην κατσαρόλα) δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι (με προσοχή το αλάτι γιατί η φρέσκια σουπιά δεν χρειάζεται πολύ), και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι. Σε ένα μπολάκι σπάμε τα σακουλάκια με το μελάνι και τα αραιώνουμε με λίγο νεράκι. Μόλις δούμε ότι έχει τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά αρχίζουμε να ρίχνουμε κουταλάκι κουταλάκι το υγρό μελάνι. Όταν φτάσει στο χρώμα τις αρεσκείας μας προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και ψιλοκομμένο άνιθο και σερβίρουμε.

Tip: Το μελάνι που έχουν 2 σουπιές μπορούν να βάψουν τόνους ρυζιού. Καλό θα ήταν να μην το ρίξετε όλο γιατί το ρυζότο θα γίνει τόσο μαύρο που θα τρομάξετε από τον φόβο σας. Στο ριζότο της φωτογραφίας έχουν χρησιμοποιηθεί 2 κουταλάκια του γλυκού αραιωμένο μελάνι.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 20648
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 22-01-2008 20:05
 
τι υπεροχη συνταγη ειναι γνωστη η αδυναμια μου στα θαλασσινα θα τη δοκιμασω μη σου πω και αυριο τωρα που υπαρχουν φρεσκες σουπιες γεια στα χερια σου
 
sgrav
2. 22-01-2008 21:19
 
Mαίρη, το μελάνι της σουπιάς μπορείς να το φυλάξεις στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση;
 
Lia_P
3. 22-01-2008 21:26
 
Ναι Λία μου. Όταν ο μπαμπάς μου πιάνει καμμιά σουπιά στα δίχτια του το καλοκαίρι -και δεν την χρησιμοποιήσω εκείνη την στιγμή- κρατάω το μελάνι στον καταψύκτη και μπορεί να το χρησιμοποιήσω τον χειμώνα με κατεψυγμένη σουπιά.
 
Mary
4. 22-01-2008 22:06
 
Σε ιταλικό εστιατόριο είχαμε φάει μια φορά μακαρονάδα με μελάνι σουπιάς σκέτο, βέβαια είχε προσθέσει και κάποια άλλα υλικά. Ήταν αρκετά καλό πιάτο και παράλληλα προτότυπο.
 
Lia_P
5. 23-01-2008 01:06
 
Mary μου!!!θαυμάσιο!!!πάντα καλές ψαριές να έχει ο μπαμπας σου!!και εσύ καλά μαγειρέματα!!!όταν τις κάνω και με σπανάκι!βάζω λίγη μελανη!!! :)
 
kleiw
6. 23-01-2008 10:12
 
Μια ακόμη συνταγή για σουπιές. Μου φαίνεται θαυμάσια. Εμένα μου αρέσουν λεμονάτες βραστές. Θα δοκιμάσω και αυτή εδώ. 
 
Ευχαριστούμε, Mary! :)
 
Pan

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 15/09/10 )