Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μελιτζάνες με ρύζι και δυόσμο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από Ranja   
Σάββατο, 15/03/08

Παρότι η συνταγή συμβουλεύει "σερβίρετε ζεστό", έχω διαπιστώσει ότι τρώγεται και κρύο και συνοδεύει άψογα μπριζόλες ψητές και κοτόπουλο ψητό.
Τη συνταγή την είχα βρει στο βιβλίο Λάδι - γεύσεις και πολιτισμός 5,000 χρόνων, εκδ. Ελληνικά Γράμματα και την έχω τροποποιήσει λίγο.

Υλικά
  • 3-4 μελιτζάνες γλυκές, κομμένες κομματάκια
  • 1-2 - 3/4 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους (ή δύο μικρότερες)
  • φρέσκο ή αποξηραμένο δυόσμο
  • ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήνουμε τις μελιτζάνες ένα μισάωρο περίπου σε αλατόνερο και στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και φέρνουμε δυο βόλτες το κρεμμύδι με τις μελιτζάνες (προσοχή μην καεί το κρεμμύδι). Τρία- τέσσερα λεπτά αργότερα προσθέτουμε τη ντομάτα, μια πρέζα ζάχαρη και περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και μαγειρεύουμε 10 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι.

Προσθέτουμε δυόμισι κούπες ζεστό νερό (μετράμε στην κούπα που μετρήσαμε και το ρύζι) και φροντίζουμε να έχουμε άλλη μία κούπα ζεστό νερό, μήπως χρειαστεί. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε αλάτι χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ελαφρά πού και πού.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, τραβάμε την κατσαρόλα στο διπλανό μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τον δυόσμο (όσο θέλουμε, ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε τη μυρωδιά του), σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε ένα δεκάλεπτο να τραβήξει τα υγρά του. Σερβίρουμε προσθέτοντας πιπέρι.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 12448
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 15-03-2008 19:20
 
Μιαμ μιαμ. Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο, άσε που εγώ θα το έτρωγα και κρύο ειδικά το καλοκαίρι. Αγαπώ τις μελιτζάνες και δεν είχα ποτέ φανταστεί να τις φτιάξω έτσι. 
Μπράβο Ράνια σε ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες με μας.
 
sgr
2. 15-03-2008 19:35
 
Και γω λατρεύω τις μελιτζάνες. Ένα ρυζότο λοιπόν είναι ότι πρέπει. Μπράβο Ράνια!!!
 
Mary
3. 16-03-2008 11:08
 
Γιάμι :zzz :zzz Πολύ πρωτότυπη συνταγή...δεν την έχω ξανασυνατήσει πουθενά και θα δοκιμαστεί μέσα στην εβδομάδα. Θα προσθέσω και λίγη τριμμένη παρμεζάνα για να χυλώσει όμορφα και μερικές φλούδες στο σερβίρισμα. Σ'ευχαριστούμε Ράνια
 
Flora
4. 16-03-2008 21:30
 
Σωστή σε βρίσκω Φλώρα! Ζήλεψα, κι εγώ θα το κάνω έτσι την επόμενη φορά!
 
Ranja
5. 17-03-2008 09:42
 
Πολύ πολύ καλή Ράνια...μπράβο !!
 
ATA
6. 17-03-2008 11:48
 
αγαπώ μελιτζάνα πολύ!!!!!!!! νοστιμότατο πρέπει να είναι! θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε :)
 
melina
7. 17-03-2008 12:24
 
Φανταστική ιδέα!!! Ράνια ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πολύ το χάρηκα δεν το έχω ξανακούσει! Φιλιά :zzz
 
zoi
8. 17-03-2008 15:27
 
Ράνια φλάσκες ή τσακώνικες χρησιμοποιείς ? ή δεν έχει σημασία ?
 
ATA
9. 17-03-2008 16:37
 
Ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια! :)  
Αρτεμάκι φλάσκες, αλλά δε νομίζω ότι έχει σημασία, έτσι δεν είναι? Απλώς φροντίζω να βεβαιώνομαι από τον μανάβη όσο γίνεται ότι είναι γλυκές!
 
Ranja
10. 17-03-2008 16:50
 
Ευχαριστούμε Ράνια...παίρνει σειρά προς εκτέλεση...!!!!
 
artemis

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 27/04/10 )