Παρότι η συνταγή συμβουλεύει "σερβίρετε ζεστό", έχω διαπιστώσει ότι τρώγεται και κρύο και συνοδεύει άψογα μπριζόλες ψητές και κοτόπουλο ψητό. Τη συνταγή την είχα βρει στο βιβλίο Λάδι - γεύσεις και πολιτισμός 5,000 χρόνων, εκδ. Ελληνικά Γράμματα και την έχω τροποποιήσει λίγο. Υλικά
- 3-4 μελιτζάνες γλυκές, κομμένες κομματάκια
- 1-2 - 3/4 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
- 1 κούπα ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους (ή δύο μικρότερες)
- φρέσκο ή αποξηραμένο δυόσμο
- ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήνουμε τις μελιτζάνες ένα μισάωρο περίπου σε αλατόνερο και στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και φέρνουμε δυο βόλτες το κρεμμύδι με τις μελιτζάνες (προσοχή μην καεί το κρεμμύδι). Τρία- τέσσερα λεπτά αργότερα προσθέτουμε τη ντομάτα, μια πρέζα ζάχαρη και περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και μαγειρεύουμε 10 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι.
Προσθέτουμε δυόμισι κούπες ζεστό νερό (μετράμε στην κούπα που μετρήσαμε και το ρύζι) και φροντίζουμε να έχουμε άλλη μία κούπα ζεστό νερό, μήπως χρειαστεί. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε αλάτι χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ελαφρά πού και πού.
Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, τραβάμε την κατσαρόλα στο διπλανό μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τον δυόσμο (όσο θέλουμε, ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε τη μυρωδιά του), σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε ένα δεκάλεπτο να τραβήξει τα υγρά του. Σερβίρουμε προσθέτοντας πιπέρι. Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 12448 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |