Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Πιτάκια Αλλιώτικα με λιαστή ντομάτα και ελιές (νηστίσιμα και μη)
Πιτάκια Αλλιώτικα με λιαστή ντομάτα και ελιές (νηστίσιμα και μη) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από Eleni   
Παρασκευή, 21/03/08

Αυτή τη συνταγή την είχα βρεί πριν από αρκετά χρόνια σε μια διαφήμιση για τα προϊόντα Ξενίας. Έχω κάνει βέβαια παραλλαγές. Ειναι πολύ νόστιμα πιτάκια ότι πρέπει για σνάκ στη νηστεία. Ελπίζω να σας αρέσουν.

Υλικά

για τη ζύμη

  1. 400 γρ αλεύρι
  2. 2κ.γλ αλάτι
  3. 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες
  4. 250 ml χλιαρό νερό
  5. 1 φακελάκι μαγιά

για τη γέμιση

  • 400-500 γρ Ελιές μάυρες σε άλμη (όχι ξιδάτες) χωρίς κουκούτσι και κομμένες στα 4
  • 1 συσκευασία λιαστές ντομάτες σε κομματάκια (εγώ αποφεύγω τις συσκευασίες που έχουν και σκόρδο μέσα αλλά γούστα είναι αυτά) Κρατήστε το λάδι από τη συσκευασία για τη ζύμη και για τη γέμιση
  • ¾ συσκευασίας ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα τριμμένο (φυσικά δε το βάζετε αν θέλετε να γίνουν νηστίσιμά)
  • 2 κ.σ. Φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. πέστο (κατά τ’άλλα η ποσότητα εξαρτάται από εσάς)
Εκτέλεση

Σε μία λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και μαλακή όπως της πίτσας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό. Αλευρώνουμε το εσωτερικό της λεκανίτσας και αφήνουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπώλ με νωπή πετσέτα (προσοχή να μην ακούμπάει στη ζύμη) και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (περίπου 30 λεπτά).

Στο μεταξύ ανακατεύουμε τις ελιές με τις λιαστές ντομάτες, το τυρί και το βασιλικό. Αν δε βάλουμε τυρί βάζουμε 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες.

Οταν φουσκώσει η ζύμη τη ζυμώνουνε για 1 λεπτό και τη κόβουμε στα 2. Σε αλευρώμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους 3 εκ. Σε κάθε κομμάτι μοιράζουμε και απλώνουμε τη γέμιση. Από τη μακρυά πλευρά ξεκινάμε και μαζεύουμε τη ζύμη σε ρολό. Μετά κόβουμε το ρολό σε κομμάτια περίπου 2 εκατοστά πάχους. Πιάνουμε κάθε κομμάτι στη παλάμη μας και το πατάμε με την παλάμη (ετσι η ζύμη θα αγκαλιάσει τη γέμιση αρκετά). Την άκρη από το κομμάτι τη βάζουμε από κάτω για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα στους 190 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Τα απλώνετε σε σχάρα και τα αφήνετα να κρυώσουν ξεσκέπαστα για περίπου 20 λεπτά και μετά τα σκεπάζετε για να μην ξεραθούν. Χωρίς τυρί διατηρούνται για περίπου 10 μέρες έξω από το ψυγείο.

Καλή όρεξη.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 11772
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 21-03-2008 08:56
 
Φοβερό!!!!!!  
:zzz :zzz :zzz :zzz :zzz  
Θα το φτιάξω σήμερα κιόλας :eek :eek  
Να ρωτήσω κάτι? Μπορούν να γίνουν τηγανιτά? :p
 
EMMANOUELA
2. 21-03-2008 09:52
 
Πεντανόστιμο και υγιεινό! :)
 
Pan
3. 21-03-2008 10:00
 
Ελενάκι καλημέρα! όντως και από εμένα μπράβο! νοστιμότατα πιτάκια και σχετικά εύκολα! μπράβο :p
 
melina
4. 21-03-2008 13:07
 
Πολύ καλή η συνταγή σου Ελένη θα την δοκιμάσω σίγουρα :)
 
xrysa
5. 02-04-2008 22:04
 
θαύμα!!!θα την φτιάξω πολύ σύντομα!!!γεια στα χερια σου!!! :zzz ;)
 
kleiw
6. 22-03-2008 19:57
 
Να'στε καλά κορίτσια. Είναι όντως πολύ νόστιμα και ότι πρέπει για σνάκ κατά τη διάρκεια της νηστείας. :) Εμμανουέλα μου πιστεύω ότι θα είναι λίγο βαριά τηγανιτά αλλά κυρίως φοβάμαι ότι η γέμιση μπορεί να ξεφύγει καθώς τηγανίζονται γιατί δεν σφραγίζουν. Απλά η ζύμη καθώς τα πατάς αγκαλιάζει τη ζύμη και την κρατά στη θέση της χωρίς να την κρύβει. Έχω και φωτογραφίες αλλά δυστυχώς δεν ξέρω πως να τις ανεβάσω. :? Πάντως αν το δοκιμάσεις πεσ μου να ξέρω.
 
Eleni
7. 02-04-2008 11:57
 
καλημερα σας, 
μπορουν να διατηρηθούν στην καταψυξη πριν ή μετά το ψήσιμο?Μπορώ να αντικαταστήσω το βασιλικό με δυόσμο και πόσα κομμάτια περίπου βγαίνουν?Ευχαριστώ πολύ.
 
NIKI
8. 11-04-2008 02:48
 
Καλημέρα σου Νίκη. Συγνώμη που άργησα να απαντήσω. Όσον αφορά για την κατάψυξη δεν το έχω δοκιμάσει με αυτά τα πιτάκια αλλά με κάτι παρόμοια. Στην ουσία τα ψήνω στο μισό χρόνο (ίσα δηλαδή να στεγνώσει λίγο η ζύμη και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα) και μετά τα απλώνω σε σχάρα και μόλις κρυώσουν τα βάζω σε σακουλάκια και στην κατάψυξη. Έτσι όταν τα βάλεις ξανά να ψηθούν δε θα βγάλουν πολλά νερά και δε θα μουλιάσει η ζύμη. Για το βασιλικό βεβαίως μπορείς να βάλεις δυόσμο. Δεν το έχω κάνει αλλά ο συνδυασμός μου ακούγεται πολύ ωραίος. Στο κάτω κάτω ο καθένας προσαρμόζει τη συνταγή στα δικά του μέτρα, έτσι δεν είναι; Βγαίνουν γύρω στα 20-25 κομμάτια. :)
 
eleni
9. 15-04-2008 18:07
 
Ενδιαφέρουσα συνταγή, αλλά καθότι καινούργια με το...σπορ της μαγειρικής με φοβίζει το "κόβουμε το ρολό σε κομμάτια περίπου 2 εκατοστά πάχους. Πιάνουμε κάθε κομμάτι στη παλάμη μας και το πατάμε με την παλάμη". Δεν φεύγει η γέμιση; Γίνεται να ψηθεί σαν ρολό και να κοπεί μετά το ψήσιμο;
 
dida82

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 21/07/10 )