Αυτά τα πολύ νόστιμα πιτάκια τα φτιάχνει η μητέρα μου πολύ τακτικά και μας τα δίνει άψητα και τα ψήνουμε εμείς. Βέβαια η συνταγή είναι κρητική τοπική αλλά την έχουμε προσαρμόσει δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν πάντα να βρίσκουμε τα υλικά που απαιτούνται. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά μαγαζιά με κρητικά προϊόντα που πωλούν μυζήθρα απλή και μυζήθρα μαλάκα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα και ανθότυρο (σας το αναφέρω στην συνταγή). Η μητέρα μου τα φτιάχνει και με τον ένα τρόπο και με τον άλλο, πάντοτε με επιτυχία. Ήλθε ο καιρός – επίσπευσε τις διαδικασίες και το ερώτημα που έθεσε η Μαργαρίτα79 σε σχετικό post – και την κάλεσα σπίτι για να μάθω πως γίνονται και να σας τα κοινοποιήσω. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα τόσο στην προετοιμασία (γιατί περιλαμβάνει πολλά είδη χόρτων και μυρωδικών), όσο και στην εκτέλεση, αλλά αξίζει πράγματι τον κόπο. Σας την παραθέτω μαζί με φωτογραφικό υλικό (εάν τα καταφέρω να το εισάγω)…Μαργαριτούλα καλό κουράγιο και καλή επιτυχία (η τελευταία είναι εξασφαλισμένη !!). Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει 40 πιτάκια. Α, να μην το ξεχάσω, το φύλλο το ετοιμάσαμε με την βοήθεια μηχανήματος για παρασκευή φύλλου ή ζυμαρικών. Εάν δεν έχετε το μηχάνημα, προτείνει να προσθέσετε άλλο λίγο νερό στα υλικά της ζύμης για να γίνει ακόμη πιο μαλακή ώστε να ανοίγει πιο εύκολα. Όλες οι ποσότητες υλικών είναι μετρημένες σε τελικό προϊόν (δηλ. πλυμένο και καθαρισμένο έτοιμο προς χρήση). Επίσης στα μυρωδικά (άνιθος, μάραθος, μαϊντανός) θα αφαιρέσετε τα μακριά σκληρά κοτσάνια (δεν θα τα χρησιμοποιήσετε).
Υλικά:
για την γέμιση (χορτοπιτάκια): - Χόρτα-μυρωδικά :
- 300 γραμμάρια σπανάκι ψιλοκομμένο (όπως το μαρούλι για σαλάτα)
- ½ ματσάκι μυρώνια εάν δεν βρείτε χρησιμοποιείστε μαϊντανό
- ½ ματσάκι μάραθο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό
- ¼ ματσάκι άνιθο
- ½ ματσάκι καυκαλήθρες
- ½ μάτσο δυόσμο
- ½ πράσο (το άσπρο μέρος)
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα (το άσπρο μέρος)
- Λοιπά υλικά :
- 500 γραμ. μυζήθρα κρητική όχι ξυνή (το ίδιο είναι εάν χρησιμοποιήσετε φέτα σκληρή)
- 250 γραμ. μυζήθρα μαλάκα ή ανθότυρο
- 250 γραμ. φέτα (χρησιμοποίησα την συσκευασμένη ΗΠΕΙΡΟΣ)
- 4 αυγά
- 3 κ.σ σιμιγδάλι χοντρό
- 100 γραμ. τυρί ρεγκάτο
- 2 φλυτζανάκια καφέ ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. αλάτι (αφού δοκιμάσετε το μείγμα το προσθέτετε τελευταίο ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα και τα τυριά της γέμισης)
Υλικά για το ζυμάρι : - 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 210 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό αρετσίνωτο
- 130 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
Υλικά για το άλλειμα πριν το ψήσιμο : - 1 αυγό
- 1 ½ κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.γ χυμό λεμόνισουσάμι (προαιρετικά)
Εναλλακτικά, εάν θέλετε να φτιάξετε πιτάκια μόνο με τυρί, τα υλικά της γέμισης είναι : Υλικά για την γέμιση (τυροπιτάκια) : - ½ κιλό μυζήθρα γλυκιά ή φέτα σκληρή
- ¼ κιλού ανθότυρο
- 2 αυγά και 1 ασπράδι
- αλάτι δεν θα χρειαστεί γιατί θα έχουν τα τυριά. Τα υπόλοιπα στάδια της συνταγής παραμένουν τα ίδια.
Εκτέλεση :
Ετοιμάζω πρώτα την γέμιση. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζω το κομμένο με το μαχαίρι σπανάκι. Στο multi ψιλοκόβω τα μυρωδικά (άνιθο, μαϊντανό, μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο, δυόσμο, πράσο, κρεμμυδάκια φρέσκα) και τα προσθέτω. Θρυμματίζω τα τυριά (φέτα, μυζήθρα ή ανθότυρο), τρίβω το ρεγκάτο, προσθέτω το σιμιγδάλι και το λάδι και ανακατεύω πολύ καλά.Δοκιμάζω και ανάλογα προσθέτω το αλάτι.
|
| Ετοιμάζω την ζύμη για φύλλο: Ρίχνω στο multi το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύω για λίγο. Μετά προσθέτω το κρασί και έπειτα το νερό λίγο λίγο και ανακατεύω. Σχηματίζεται μία ζύμη μαλακή που ξεκολλά από τα τοιχώματα του σκεύους.Αφήνω να ξεκουραστεί για 10-20 λεπτά.Για το άνοιγμα του φύλλου θα χρησιμοποιήσουμε μηχάνημα γιατί η μητέρα μου λέει ότι η ζύμη επειδή περιέχει το κρασί «τραβάει» και δεν ανοίγει τόσο καλά με τον πλάστη, δηλαδή μαζεύει. Κόβουμε μπαλίτσες των 150 γραμ. περίπου και αλευρώνουμε από τις δύο πλευρές.
| | Περνάμε μία φορά από το μηχάνημα στην κλίμακα 1 (το μηχάνημά μας είχε κλίμακα από το 1 έως το 7) τραβάμε το φύλλο και μετά διπλώνουμε στα δύο. Αλευρώνουμε και περνάμε το διπλωμένο φύλλο από την κλίμακα 3 μία ή και δύο φορές. Το φύλλο βγαίνει μέτριο (όχι δηλαδή πολύ λεπτό ούτε όμως και χοντρό). Κόβω σε τετράγωνα 15x15cm περίπου και γεμίζω με 1½ κ.σ γεμάτη γέμιση.
|
| Κλείνω αντικρυστά σαν πετσετάκια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.Τα αλείφω καλά στην επιφάνειά τους με το μείγμα του αυγού, λαδιού, λεμονιού και προσθέτω εάν θέλω σουσάμι. Προθερμαίνω για λίγο τον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω και κάτω αντιστάσεις.Βουτυρώνω με βιτάμ πολύ καλά (αρκετή ποσότητα) ένα ταψί φούρνου και τοποθετώ τα πιτάκια. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά (τα πρώτα 15 λεπτά στο κάτω επίπεδο και τα υπόλοιπα στο μεσαίο) με άνω και κάτω αντιστάσεις. Εσείς μπορείτε να τα αφήσετε από την αρχή στο κάτω επίπεδο απλά παρακολουθήστε να ψηθούν καλά πάνω κάτω.
| | Μας περίσσεψε μία μπαλίτσα ζύμη την οποία φύλαξα στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσω άλλη φορά. Επίσης τα πιτάκια μπορούν να φτιαχτούν και να φυλαχθούν στην κατάψυξη. Εάν θέλετε να ετοιμάσετε μερικά αρκεί να τα βγάλετε και όπως είναι παγωμένα βουτυρώνετε όπως παραπάνω το ταψί, τα αλείφετε όπως σας περιέγραψα και ψήνετε με τον ίδιο τρόπο. Καλή επιτυχία!
|
|
Προσθήκη ως Αγαπημένο (13) | Εμφανίσεις: 16284 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |