Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σκαλτσουνάκια με χόρτα ή τυρί Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από ata   
Δευτέρα, 24/03/08

7.___400

8.__400

Αυτά τα πολύ νόστιμα πιτάκια τα φτιάχνει η μητέρα μου πολύ τακτικά και μας τα δίνει άψητα και τα ψήνουμε εμείς. Βέβαια η συνταγή είναι κρητική τοπική αλλά την έχουμε προσαρμόσει δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν πάντα να βρίσκουμε τα υλικά που απαιτούνται. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά μαγαζιά με κρητικά προϊόντα που πωλούν μυζήθρα απλή και μυζήθρα μαλάκα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα και ανθότυρο (σας το αναφέρω στην συνταγή).

Η μητέρα μου τα φτιάχνει και με τον ένα τρόπο και με τον άλλο, πάντοτε με επιτυχία. Ήλθε ο καιρός – επίσπευσε τις διαδικασίες και το ερώτημα που έθεσε η Μαργαρίτα79 σε σχετικό post – και την κάλεσα σπίτι για να μάθω πως γίνονται και να σας τα κοινοποιήσω. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα τόσο στην προετοιμασία (γιατί περιλαμβάνει πολλά είδη χόρτων και μυρωδικών), όσο και στην εκτέλεση, αλλά αξίζει πράγματι τον κόπο. Σας την παραθέτω μαζί με φωτογραφικό υλικό (εάν τα καταφέρω να το εισάγω)…Μαργαριτούλα καλό κουράγιο και καλή επιτυχία (η τελευταία είναι εξασφαλισμένη !!).

Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει 40 πιτάκια. Α, να μην το ξεχάσω, το φύλλο το ετοιμάσαμε με την βοήθεια μηχανήματος για παρασκευή φύλλου ή ζυμαρικών. Εάν δεν έχετε το μηχάνημα, προτείνει να προσθέσετε άλλο λίγο νερό στα υλικά της ζύμης για να γίνει ακόμη πιο μαλακή ώστε να ανοίγει πιο εύκολα. Όλες οι ποσότητες υλικών είναι μετρημένες σε τελικό προϊόν (δηλ. πλυμένο και καθαρισμένο έτοιμο προς χρήση). Επίσης στα μυρωδικά (άνιθος, μάραθος, μαϊντανός) θα αφαιρέσετε τα μακριά σκληρά κοτσάνια (δεν θα τα χρησιμοποιήσετε).

Υλικά:

για την γέμιση (χορτοπιτάκια):

  • Χόρτα-μυρωδικά :
    • 300 γραμμάρια σπανάκι ψιλοκομμένο (όπως το μαρούλι για σαλάτα)
    • ½ ματσάκι μυρώνια εάν δεν βρείτε χρησιμοποιείστε μαϊντανό
    • ½ ματσάκι μάραθο
    • ¼ ματσάκι μαϊντανό
    • ¼ ματσάκι άνιθο
    • ½ ματσάκι καυκαλήθρες
    • ½ μάτσο δυόσμο
    • ½ πράσο (το άσπρο μέρος)
    • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα (το άσπρο μέρος)
  • Λοιπά υλικά :
    • 500 γραμ. μυζήθρα κρητική όχι ξυνή (το ίδιο είναι εάν χρησιμοποιήσετε φέτα σκληρή)
    • 250 γραμ. μυζήθρα μαλάκα ή ανθότυρο
    • 250 γραμ. φέτα (χρησιμοποίησα την συσκευασμένη ΗΠΕΙΡΟΣ)
    • 4 αυγά
    • 3 κ.σ σιμιγδάλι χοντρό
    • 100 γραμ. τυρί ρεγκάτο
    • 2 φλυτζανάκια καφέ ελαιόλαδο
    • ½ κ.γ. αλάτι (αφού δοκιμάσετε το μείγμα το προσθέτετε τελευταίο ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα και τα τυριά της γέμισης)

Υλικά για το ζυμάρι :

  • 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 210 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό αρετσίνωτο
  • 130 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 100 γραμμάρια νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι

Υλικά για το άλλειμα πριν το ψήσιμο :

  • 1 αυγό
  • 1 ½ κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ χυμό λεμόνισουσάμι (προαιρετικά)

Εναλλακτικά, εάν θέλετε να φτιάξετε πιτάκια μόνο με τυρί, τα υλικά της γέμισης είναι :

Υλικά για την γέμιση (τυροπιτάκια) :

  • ½ κιλό μυζήθρα γλυκιά ή φέτα σκληρή
  • ¼ κιλού ανθότυρο
  • 2 αυγά και 1 ασπράδι
  • αλάτι δεν θα χρειαστεί γιατί θα έχουν τα τυριά. Τα υπόλοιπα στάδια της συνταγής παραμένουν τα ίδια.

Εκτέλεση :

Ετοιμάζω πρώτα την γέμιση.
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζω το κομμένο με το μαχαίρι σπανάκι. Στο multi ψιλοκόβω τα μυρωδικά (άνιθο, μαϊντανό, μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο, δυόσμο, πράσο, κρεμμυδάκια φρέσκα) και τα προσθέτω. Θρυμματίζω τα τυριά (φέτα, μυζήθρα ή ανθότυρο), τρίβω το ρεγκάτο, προσθέτω το σιμιγδάλι και το λάδι και ανακατεύω πολύ καλά.Δοκιμάζω και ανάλογα προσθέτω το αλάτι.
1_h__400
Ετοιμάζω την ζύμη για φύλλο:
Ρίχνω στο multi το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύω για λίγο. Μετά προσθέτω το κρασί και έπειτα το νερό λίγο λίγο και ανακατεύω. Σχηματίζεται μία ζύμη μαλακή που ξεκολλά από τα τοιχώματα του σκεύους.Αφήνω να ξεκουραστεί για 10-20 λεπτά.Για το άνοιγμα του φύλλου θα χρησιμοποιήσουμε μηχάνημα γιατί η μητέρα μου λέει ότι η ζύμη επειδή περιέχει το κρασί «τραβάει» και δεν ανοίγει τόσο καλά με τον πλάστη, δηλαδή μαζεύει. Κόβουμε μπαλίτσες των 150 γραμ. περίπου και αλευρώνουμε από τις δύο πλευρές.
2_____400
Περνάμε μία φορά από το μηχάνημα στην κλίμακα 1 (το μηχάνημά μας είχε κλίμακα από το 1 έως το 7) τραβάμε το φύλλο και μετά διπλώνουμε στα δύο. Αλευρώνουμε και περνάμε το διπλωμένο φύλλο από την κλίμακα 3 μία ή και δύο φορές. Το φύλλο βγαίνει μέτριο (όχι δηλαδή πολύ λεπτό ούτε όμως και χοντρό). Κόβω σε τετράγωνα 15x15cm περίπου και γεμίζω με 1½ κ.σ γεμάτη γέμιση.
3____400
Κλείνω αντικρυστά σαν πετσετάκια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.Τα αλείφω καλά στην επιφάνειά τους με το μείγμα του αυγού, λαδιού, λεμονιού και προσθέτω εάν θέλω σουσάμι.
Προθερμαίνω για λίγο τον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω και κάτω αντιστάσεις.Βουτυρώνω με βιτάμ πολύ καλά (αρκετή ποσότητα) ένα ταψί φούρνου και τοποθετώ τα πιτάκια. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά (τα πρώτα 15 λεπτά στο κάτω επίπεδο και τα υπόλοιπα στο μεσαίο) με άνω και κάτω αντιστάσεις. Εσείς μπορείτε να τα αφήσετε από την αρχή στο κάτω επίπεδο απλά παρακολουθήστε να ψηθούν καλά πάνω κάτω.
5____400

Μας περίσσεψε μία μπαλίτσα ζύμη την οποία φύλαξα στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσω άλλη φορά. Επίσης τα πιτάκια μπορούν να φτιαχτούν και να φυλαχθούν στην κατάψυξη.
Εάν θέλετε να ετοιμάσετε μερικά αρκεί να τα βγάλετε και όπως είναι παγωμένα βουτυρώνετε όπως παραπάνω το ταψί, τα αλείφετε όπως σας περιέγραψα και ψήνετε με τον ίδιο τρόπο.

Καλή επιτυχία!

6__400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (13) | Εμφανίσεις: 16284
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 24-03-2008 19:29
 
Δεν έχω λόγια! Η κρητική κουζίνα είναι η αγαπημένη μου! Αλλά πραγματικά είναι πολύ μπελαλίδικα πιτάκια! ... Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή που θα είμαι "σχετικά" ξεκούραστη και που θα αισθάνομαι αισιόδοξη :)
 
Ranja
2. 24-03-2008 20:08
 
ATA μου τρέχουν τα σάλια. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα σκαλτσουνάκια και αυτή η συνταγή φαινεται υπέροχη. Θα το κάνω σίγουρα. Να'σαι καλά.
 
eleni
3. 24-03-2008 20:46
 
artemis σε ευχαριστω πολυ πολυ για την συνταγουλα θα τη μελετησω και αν ειναι θα επανελθω με ρωτησεις... 
φιλια
 
margarita79
4. 25-03-2008 11:40
 
Καταπληκτικά τα πιτάκια σου Artemis. Θα τα φτιάξω πολύ σύντομα.
 
margarita
5. 26-03-2008 10:05
 
Eυχαριστώ κορίτσια...είναι κατά γενική ομολογία πολύ νόστιμα... 
Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την vago για την πολύτιμη βοήθειά της στην διαμόρφωση της διάταξης της συνταγής και την προσθήκη των φωτογραφιών....
 
artemis
6. 26-03-2008 11:25
 
Αχ!! βρε ATA, με αναστάτωσες!!! Φαίνονται τόσο τέλεια που θα ορμήξω στην οθόνη!!
 
Mary
7. 26-03-2008 23:47
 
Μπράβο σου κοπέλα μου!!!Έχεις ταλέντο πάντως...Συγχαρητήρια!! ;) ;) ;)
 
julia1984
8. 09-04-2008 14:13
 
Artemis, μπράβο, πολύ ωραία φαίνονται! Πές μου, σε παρακαλώ, το φύλλο νοτίζει (παπαριάζει) καθόλου, αφού τα βγάλεις από το φούρνο; Προκειμένου, να διατηρηθούν δίχως σου χαλάσουν, πότε ακριβώς, τα βάζεις στο ψυγείο;
 
aalexandrop
9. 09-04-2008 14:25
 
Aalexandrop το φύλλο όχι δεν πανιάζει...είναι τραγανά μόλις βγουν και όταν μείνουν αρκετές ώρες (εκτός ή εντός ψυγείου) μαλακώνει λίγο αλλά δεν "γλιτσιάζει"..Φροντίζω να ψήνω συνήθως όσα θα καταναλώσουμε και εάν ετοιμάσω περισσότερα τα βάζω σε ένα ταψάκι ή μία επίπεδη επιφάνεια όταν είναι έτοιμα (χωρίς βέβαια αυγό επάνω) και τα φυλάω στην κατάψυξη. Όταν θέλω να φτιάξω κάποια τα βγάζω από την κατάψυξη και απευθείας τα βάζω σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ακολουθώ την συνηθισμένη διαδικασία.
 
artemis
10. 09-04-2008 14:33
 
Φαντάζομαι, όσα ψήνεις, θα καταναλώνονται γρήγορα! Έχω αρκετά χορταρικά στο ψυγείο, υπόλοιπα από τα ψώνια στη λαική του περασμένου Σαββάτου, οπότε με βλέπω, αύριο κιόλας να τα ετοιμάσω. Η ζύμη, λές, να δυσκολέψει στο "μάσημα" τα μικρά;
 
aalexandrop
11. 09-04-2008 17:07
 
Καθόλου σε διαβεβαιώνω..είναι πολύ τρυφερά και το ζυμαράκι πολύ εύπεπτο..με μηχανή θα τα φτιάξεις ? γιατί εγώ χρησιμοποίησα μηχανή για το φύλλο...
 
artemis

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 25/03/08 )