Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πασχαλινά Κουλουράκια Νο.03 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από elie   
Σάββατο, 29/03/08
koulourakia_2_400

Η δική μας οικογενειακή συνταγή, με διακριτικό άρωμα λεμονιού. Αντιγράφω πιστά και ευλαβικά από το χειρόγραφο.

Υλικά

  • 6 αυγά, χωριστά κρόκοι από ασπράδια
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 250γρ. φυτίνη (λιωμένη)
  • 1 φλιτζάνι γάλα (όχι πολύ γεμάτο)
  • 3 βανίλιες
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • 1 κουταλιά αμμωνία
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο σηκώσει
  • 2-3 αυγά για το άλειμμα

Εκτέλεση

koulourakia_1_400Χτυπάμε τη φυτίνη με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (να ασπρίσει). Χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στο μίγμα φυτίνης-ζάχαρης ανακατεύοντας να ενσωματωθούν. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Ενώνουμε τα δύο μίγματα ανακατεύοντας με το χέρι. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.

Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και την προσθέτουμε. Συνεχίζουμε με το αλεύρι (ρίχνουμε 1 κιλό και προσθέτουμε λίγο λίγο στη συνέχεια) ώσπου να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο και πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήματα που θέλουμε.

Αραδιάζουμε σε ταψιά (καλύτερα αλουμινένια) στρωμένα με λαδόκολλα, αλείφουμε με αυγό (συνήθως αρκούν 2 κρόκοι + 1 ασπράδι) και ψήνουμε για 10'-15' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 25492
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (12)
1. 31-03-2008 09:24
 
Elie μου σε ευχαριστώ πολύ !!
 
artemis
2. 31-03-2008 09:48
 
Elie, μάλλον στην πρώτη παραγραφο της εκτέλεσης θέλεις να πείς ότι χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και όχι το αλεύρι με την ζάχαρη.
 
mb04
3. 31-03-2008 11:28
 
ΟΚ, ΜΒ04, το διόρθωσα! Φυσικά είχες δίκιο!
 
elie
4. 16-04-2008 09:34
 
Έβαλα και τις φωτό από τη φετινή εκτέλεση!
 
elie
5. 16-04-2008 09:54
 
Συγχαρητήρια !!! πες μου Elie η μυρωδιά του λεμονιού γίνεται αντιληπτή στα κουλουράκια σου ? γιατί κι εγώ πρόσθεσα το χυμό από ένα λεμόνι χωρίς όμως το ξύσμα...και δεν νομίζω ότι το κατάλαβα μόλις τα δοκίμασα.
 
artemis
6. 16-04-2008 10:07
 
Elie με την μαμά μου έχεις το ίδιο "χέρι" στα κουλουράκια! 
Τα ίδια σχήματα πλάθετε! 
Αρτεμις το ξύσμα να το βάλεις οπωσδήποτε και θα σου πρότεινα μάλιστα να το τρίψεις με λίγη ζάχαρη για να βγάλει τα έλαια του.
 
al1975
7. 16-04-2008 13:37
 
artemis πολύ διακριτικό το άρωμα, αλλά βασικά κόβει την αυγουλίλα που ενοχλεί αρκετούς. 
 
Κι εγώ από τη μαμά μου τα έμαθα τα σχήματα al1975 ;)  
Τα κλασικά είναι, πιστεύω, αν και η μαμά μου τα κάνει τεράάάστια. :grin 
Όταν ήμαστε παιδιά και μαθαίναμε να διαβάζουμε μας έβαζε να πλάσουμε τα γράμματα του αλφάβητου, εκεί να δεις φαντασία!!! :p
 
elie
8. 16-04-2008 13:39
 
Αυτό με το ξύσμα και το τρίψιμο που λέει η al1975, πολύ ενδιαφέρον...
 
elie
9. 16-04-2008 16:10
 
Πληροφορίες καταχωρήθησαν και θα ληφθούν υπ'όψιν με την πρώτη ευκαιρία...over...Ευχαριστώ κορίτσια...
 
artemis
10. 02-05-2008 23:16
 
elie τα έφτιαξα,πέτυχαν και είμαι πολύ πολύ περήφανη!!!! :zzz :zzz :zzz :zzz Την συνταγούλα σου να ξέρεις μου την ζήτησαν πολλοί!! :p :p Την διαφορά την έκανε το λέμονι και όπως γράφεις πολύ σωστά έκοβε την αυγουλίλα!Άντε και του χρόνου να είμαστε καλά!
 
julia1984
11. 16-04-2009 16:02
 
Χθες το βράδυ τύπωσα όλες τις συνταγές για κουλούρια πασχαλινά που έχουμε στο μάσα. Τα μελέτησε η μητέρα και απεφάνθη ότι αυτά θέλει να κάνουμε φέτος. 
Απόλυτη επιτυχία! Με μια υπέροχη ευωδιά λεμονιού, αφράτα και τραγανά. 
 
Και του χρόνου!
 
Mary
12. 28-04-2009 10:04
 
Mary, χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν. Και του χρόνου! 
Η φωτογραφία σου ωραιότατη, μύρισε άνοιξη!
 
elie

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 02/04/10 )