Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σταφιδόψωμο Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 9
Έχει υποβληθεί από MB04   
Παρασκευή, 18/04/08
Ευρετήριο άρθρου
Σταφιδόψωμο Νο.01
Σελίδα 2
cnh_170_400

Μια και τα κορίτσια στο φορουμ ζήτησαν μια εύκολη συνταγή για σταφιδόψωμο σας παραθέτω την συνταγή που είχε δώσει στην μητέρα μου ένας φούρναρης στην Κόρινθο πριν 40 χρόνια.
΄Οπως θα δείτε και σεις είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο.
Αυτό ήταν το γλυκό πάντα της νηστείας στα παιδικά μου χρόνια !!

Υλικά

  • 400 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 700 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. σπορέλαιο (περίπου 1 κούπα και λίγο)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • νερό, όσο πάρει για να γίνει χυλός όπως όταν κάνουμε το κέικ (περίπου 4-5 κούπες)

Εκτέλεση

cnh_163_400

Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα στερεά και κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση.Εκεί ρίχνουμε το λάδι μαζί με το νερό (λίγο – λίγο) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Voila, έτοιμο, ούτε τσουμπλέκια – ούτε πλυσίματα, ούτε τίποτα.
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι , πασπαλίζουμε με αλεύρι και ψήνουμε στους 200-250 βαθμούς, σε ζεστό φούρνο για ¾ έως μία ώρα.Μπορείτε να το ξεροψήσετε εαν θέλετε αλλα να προσέχετε μην σας αρπάξει. Όταν ξεροψηθεί κάνει πολύ ωραία τραγανή κόρα.

Διατηρείται αρκετές μέρες χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΤΙΡ: Την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερο γιατι δεν έχει καθόλου υγρασία.
Σας προτείνω να κάνετε διπλή δόση γιατί θα τελειώσει αμέσως.


Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (38) | Εμφανίσεις: 46514
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (26)
16. 21-04-2008 16:28
 
Μαρία πόσο είναι το ταψάκι αυτό περίπου σε εκατοστά?? Πολύ ωραίο φαίνεται το σταφιδόψωμο και θα το τιμήσουμε σίγουρα. :zzz
 
zoi
17. 21-04-2008 16:59
 
Ζωή, είναι η φόρμα των 26 εκ. ταιριάζει απόλυτα στην ανωτέρω δόση ή σ'ενα μικρό πυρέξ.
 
mb04
18. 23-04-2008 12:17
 
Πολύ πολύ νόστιμο το σταφιδόψωμο που μας έδωσες, Μαράκι! Αφράτο, μαλακό, και κυρίως πανεύκολο!  
Απορώ τι νηστεία κάνω, έχει πέσει μεγάλο τσιμπούσι με τα νηστίσιμα, χιχιχι! Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!
 
katerina
19. 23-04-2008 12:26
 
χι χι χι !! έχεις δίκιο !! μας αφήνει εδω η παρέα να αγιάσουμε ; δεν μας αφήνει. 
 
καλοφάγωτο Κατερινάκι, όπως τα λές είναι και τις επόμενες μέρες είναι ακόμα καλύτερο γιατι εχει στεγνώσει.
 
MB04
20. 23-04-2008 13:14
 
ΜΒ04 να σε ρωτήσω κι εγώ .. ήταν πράγματι πολύ νόστιμο απλά δεν ήμουν σίγουρη πότε έπρεπε να το βγάλω από τον φούρνο γιατί το εσωτερικό του ήταν σε κάποια σημεία κάπως λασπώδες. Έτσι πρέπει να είναι ? όταν στέγνωσε πάντως έγινε στερεό αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο αφράτο αν κρίνω από τη φωτογραφία σου. Έβαλα 4 κούπες νερό (πόσα γραμ. εσύ βάζεις ?)και έψησα στους 180-200 αέρα στην δεύτερη από κατω σχάρα για περίπου 1 ώρα. Για πες μου την γνώμη σου...
 
ATA
21. 23-04-2008 13:54
 
ATA, τελείως αφράτο δεν γίνεται, δηλαδή δεν μπορεί να είναι σαν το κεικ γιατι δεν έχει υλικά που μπορούν να το κάνουν πολύ αφράτο. Εχω γράψει και πιο πάνω ότι πρέπει να μείνει λίγο για να στεγνώσει μέσα η υγρασία που κρατάει απο τις σταφίδες. 
εγω το έψησα στο 200 πάνω-κάτω φωτιά, στην κάτω σχάρα και προς το τέλος το έβαλα στον αέρα. Μου αρέσει να κάνει κόρα απο πάνω όπως το ψωμί (φαίνεται και στην φωτο. Δεν νομίζω ότι έκανες κάτι λάθος. απλά να ξέρεις ότι την άλλη μέρα είναι πολύ καλύτερο. όσο για το νερό δεν μπορώ να σου πω γιατι έριξα μ'ενα κανατάκι και δεν θυμάμαι και καθόλου πόσο έβαλα. Από την φωτο όμως που έβαλες μου φαίνεται πως έγινε πολύ καλό. για δοκίμασε και σήμερα που είναι η δεύτερη μέρα και πες μου εαν σου έχει στεγνωσει.
 
mb04
22. 23-04-2008 14:23
 
Η φωτό είναι από εχθές Μαίρη...σήμερα πήρα και στο γραφείο και κέρασα και όλοι μου είπαν ότι ήταν πολύ νόστιμο..και στην οικογένεια άρεσε πολύ απλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι το έφτιαξα όπως τις οδηγίες σου...σ' ευχαριστώ...
 
ATA
23. 28-04-2008 12:43
 
Καλημέρα.Χρόνια πολλά.Χριστός Ανέστη.Γράφω το σχόλιό μου λίγο καθυστερημένα βέβαια αλλά ποτέ δεν είναι αργά.Έφτιαξα τη συνταγή.Κορίτσια τι αλεύρι χρησιμοποιήσατε;Αυτό που φουσκώνει μόνο του ή το αλεύρι Γ.Ο.Χ;Εγώ χρησιμοποίησα το δεύτερο και πρόσθεσα μπέικιν.Επειδή η ποσότητα του αλευριού μου φάνηκε πολύ χρησιμοποίησα μεγαλύτερο ταψί από 26εκ.Επίσης μου πήρε 3 και κάτι κούπες νερό.Έκανα κάτι λάθος;
 
Joanne
24. 12-01-2009 17:28
 
Μόλις είδα την υπέροχη συνταγή αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι... Μήπως μπορώ να αντικαταστήσω το σπορέλαιο με ελαιόλαδο;Σαν Μυτιληνιά έχω ένα κόλλημα με το λάδι!! :roll Ο πατέρας μου μου έφτιαχνε με τα χεράκια του σταφιδόψωμο με μαυροδάφνη μέσα...Μάλλον θα του κλέψω την συνταγή και ας είναι λίγο πολύπλοκη!!
 
peloukos
25. 13-01-2009 11:36
 
Μαράκι τέλειο.Η μικρή μου θα ξετρελαθεί αν το φτιάξω μιας και της αρέσει το σταφιδόψωμο. :zzz
 
atalanth
26. 13-01-2009 13:01
 
Peloukos, αν το αντικαταστήσεις με ελαιόλαδο μήπως θα γίνει λίγο βαρύ? λέω εγω τώρα.... παντως αν το δοκιμάσεις πες μας τα αποτελέσματα γιατι μπορείν να θέλει κάποιον να το φτιάξει με αυτόν τον τρόπο. 
Μια και εχεις ωραία συνταγή απο τον μπαμπά σου είναι εύκολο να την περάσεις στις συνταγές για να την έχουμε και εμείς??  
 
Χαρουλάκι να της το φτιάξεις θα της αρέσει, βεβαια με τα παιδιά είναι μια περίεργη κατάσταση, ποτέ δεν ξέρεις τι θέλουν στην πραγμάτικότητα να φάνε 
 
:( :roll :eek :eek
 
mb04

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 20/03/10 )