Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ψωμί σπιτικό Νο.03 (πολύσπορο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Πέμπτη, 15/05/08
img_5847_400
ΥΛΙΚΑ
  • 400 γρ αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • (ή 150 γρ. ολικής αλέσεως 150 γρ μαλακό και 300 σκληρό)
  • 25 γρ μαγιά νωπή
  • 400 ml νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 3 κουταλιές σπόρια για ψωμί (ηλιόσπορο κολοκυθόσπορο λιναρόσπορο)
  • 3 κουταλάκια σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τοποθετούμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη η στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη μαγιά το νερό το λάδι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.Προσθέτουμε τα σπόρια και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
  • Σε μια μακρόστενη φόρμα αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε το μισό σουσάμι.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη στη φόρμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.
  • Σκεπάζουμε με ζελατίνη και τοποθετούμε το φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ψήνουμε το ψωμί στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.

Για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται αλεύρι καλής ποιότητας όχι από supermarket αλλά από μύλο. Δύσκολα πράγματα για όσους μένουν στην Αθήνα.

Όποτε βρεθείτε σε επαρχιακές πόλεις φροντίστε να αγοράσετε αλλά όχι μεγάλες ποσότητες γιατί με τη ζέστη των διαμερισμάτων αφυδατώνεται η πιάνει μαμούνια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Προσθήκη ως Αγαπημένο (18) | Εμφανίσεις: 25069
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 16-05-2008 07:55
 
τα σπορια πού και πότε τα βάζουμε?
 
seva
2. 16-05-2008 14:40
 
Έχετε δίκιο,αλλά χθές κάτι δεν πήγαινε καλά με την υποβολή συνταγών κι εμένα. 
Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα προσθέτουμε τα σπόρια και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη και μετά το τοποθετούμε στη φόρμα. 
Αν μπορεί κάποιος ας το διορθώσει 
Ευχαριστώ
 
xanthibax
3. 08-06-2008 15:14
 
Λοιπόοον! Το τόλμησα! Έκανα τη μισή δόση. Η διαφορά ήταν ότι έβαλα ένα φακελλάκη ξηρή μαγιά και δεν είχα σπόρους. 
 
Το ζύμωσα αρκετή ώρα (περίπου 20 λεπτά). Παρόλα αυτά δεν κατάφερα να έχω μια μαλακή ζύμη. Ήταν μάλλον σφιχτή και στην υφή δεν πολυθύμιζε "ποπό μωρού", όπως θα έπρεπε, αλλά ήταν αρκετά απαλή. Έβρεξα λίγο τα χέρια μου στη διάρκεια του ζυμώματος και συνέχισα το ζύμωμα, αλλά φοβήθκα να προσθέσω κι άλλο νερό. 
 
Το αποτέλεσμα ήταν ένα καλό, χωριάτικο ψωμί, που θα το ήθελα κάπως πιο μαλακό, λίγο λιγότερο "βαρύ"...  
 
Τι έκανα λάθος? Μήπως έφταιξε που δεν έβαλα φρέσκια μαγιά? Ήθελε κι άλλο ζύμωμα? (μα, κι άλλο??) 
 
Έχω σχετική φωτό στο θέμα "ζύμες ολικής άλεσης" στο Forum. Δεν μπόρεσα να τις μεταφέρω εδώ...
 
Ranja
4. 08-06-2008 15:22
 
Λοιπόν επειδή είδα τη φωτογραφία σου σαν εμφάνιση είναι εξαιρετικό. Τώρα για το μαλακό ,ίσως φταίει κι η μαγιά ,εγώ όσες φορές χρησιμοποίησα σκόνη δεν έμεινα ευχαριστημένη.Την επόμενη φορά μη φοβηθείς να προσθέσεις νερό,με τον ίδιο τρόπο που το έκανες τώρα δηλαδή βρέχοντας τα χέρια σου περισσότερες φορές. Και κάτι άλλο δεν ξέρω τι αλεύρι χρησιμοποίησες. Τα ξαναλέμε!!  
Μπράβο!!!!!!!!!!!!! :?
 
xanthibax
5. 08-06-2008 15:29
 
Ευχαριστώ! Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω σίγουρα με νωπή μαγιά. Πάντως ομολογώ ότι, ακόμη κι έτσι, ήταν το πιο επιτυχημένο ψωμάκι που έχω φτιάξει :)
 
Ranja
6. 09-06-2008 11:42
 
Κι εγώ το έφτιαξα Xanthibax με νωπή μαγιά αλεύρι Αλλατίνη κίτρινο (για ψωμί) και ολικής Αλλατίνη στις δόσεις που περιγράφεις. Όντως η ζύμη ήταν πολύ σκληρή και αναγκάστηκα να προσθέσω νερό, ζύμωσα για λίγο στο μίξερ και μετά 10 λεπτά περίπου στο χέρι και έψησα για περίπου 40-45 λεπτά...Το αποτέλεσμα ήταν ένα ψωμι λίγο βαρύ και λίγο ανάλατο (κατά την ταπεινή μου εκτίμηση). Εάν ήθελα να δοκιμάσω και άλλους συνδυασμούς αλευριών ποιους θα μου πρότεινες ? επίσης εάν θα επέλεγες αλεύρι εμπορίου ποιο θα μου πρότεινες ?
 
ata
7. 09-06-2008 12:47
 
ata δες ξανά τη συνταγή έχω κάνει μια μικρή τροποποίηση προς διευκόλυνση σας. 
Όσο για το αλάτι είναι θέμα καθαρά του καθενός μας , εγώ δεν χρησιμοποιώ πολύ αλάτι για λόγους υγείας.Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο ανάλογα με τα γούστα σου. 
Να ξέρεις όμως ότι η λήψη αλατιού από το ψωμί σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μεγάλη και δεν το καταλαβαίνουμε. 
Αλεύρι σπάνια χρησιμοποιώ από το εμπόριο, μπορείς να βρεις στο Βασιλόπουλο σκληρό (κίτρινο) Λήμνου και κάποιο άλλο ολικής αλέσεως που μου διαφεύγει η προέλευσή του. Δεν γνωρίζω το τόπο κατοικίας σου υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες στείλε μου προσωπικό μήνυμα.
 
xanthibax
8. 10-06-2008 10:18
 
Μάλιστα, τις είδα Xanthibax..πιστεύω ότι τώρα θα είναι πιο σωστές οι δοσολογίες σε σχέση και με το νερό και με το αλάτι...θα κάνω δοκιμή και με τις ποικιλίες αλευριού που αναφέρεις...και θα ψάξω για τις μάρκες που υποδεικνύεις..έβαλα σχετική φωτό στο θέμα τι θα φάμε σήμερα για να δεις....Ευχαριστώ για την απάντηση και τις διευκρινίσεις...θα επανέλθω σίγουρα (αυτό είναι απειλή χιχιχιχι) !!!!
 
ata

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 02/01/10 )