Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ντολμαδάκια με γαριδοπίλαφο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Τρίτη, 24/06/08
img_8764_400
Αυτό το πιάτο μπορείτε να το φάτε και σαν ορεκτικό και σαν κύριο πιάτο.
Υλικά
  • 500 γρ αμπελόφυλλα
  • 250 γρ γαρίδα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 250 γρ ρύζι καρολίνα ,πλυμένο και στραγγισμένο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα ,τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. Σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • Λίγο δυόσμο, ξερό, τριμμένο
  • 2 λεμόνια το χυμό
  • Μερικά φύλλα μαρουλιού
  • Αλάτι , πιπέρι

Διαδικασία

  • Ρίχνεται τα κληματόφυλλα να ζεματιστούν για μερικά λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Τα σουρώνεται και τα απλώνετε σε καθαρή επιφάνεια.
  • Ρίχνεται τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε κατσαρόλα για να βράσουν με λίγο νεράκι κι όταν πιούν το νερό ρίχνετε το μισό λάδι και το ρύζι.
  • Αλατοπιπερώνετε , ρίχνετε το μαϊντανό τον άνηθο το δυόσμο την τριμμένη ντομάτα και συμπληρώνετε ένα φλιτζάνι καυτό νερό και τις ψιλοκομμένες γαρίδες. Βράζετε μέχρι να πιει το ρύζι το νερό του.
  • Στρώνετε μια κατσαρόλα με τα φύλλα του μαρουλιού και όσα κληματόφυλλα δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα.
  • Βάζετε στο κέντρο της ανάποδης πλευράς κάθε κληματόφυλλου από μια κουταλιά γλυκού γέμιση και τυλίγετε τα ντολμαδάκια.
  • Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια που γεμίζετε στη σειρά ξεκινώντας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και προχωρώντας προς το κέντρο και ύστερα σε στρώσεις, μέχρι να εξαντληθούν τα αμπελόφυλλα καιγέμιση.
  • Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι ,αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το χυμό των λεμονιών και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο.
  • Συμπληρώνετε ζεστό νερό για να μισοκαλυφθούν τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά για να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατέψτε ένα κεσεδάκι total με μισό φλιτζανάκι του καφέ λάδι λίγο άνηθο και λίγο δυόσμο ξερό ξύσμα από ένα λεμόνι λίγο αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι.
  • Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά ή χλιαρά συνοδεύοντας με σάλτσα γιαουρτιού

Τη συνταγή αυτή τη διάβασα στο Olive έβαλα κι εγώ το μαγικό μου χέρι .

Χρησιμοποίησα τη μισή δόση υλικών και κληματόφυλλα που έχω φυλάξει στην κατάψυξη από αμπέλι φίλων μας πριν ψεκάσουν. Επίσης πρόσθεσα και λίγο κουκουνάρι, κάτι που μου αρέσει σ’ αυτά τα ντολμαδάκια.

Η δόση που έφτιαξα χρειάστηκε γύρω στα 40 μέτρια κληματόφυλλα (αυτό είναι πολύ χρήσιμο πιστέψτε με).


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 12067
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 25-06-2008 00:59
 
:cry Ξανθή τι μου έκανες !!! Με χτύπησες στο ευαίσθητο σημείο μου. Αύριο πάω για γαρίδες και τα φτιάχνω επιτόπου μιας και έχω φύλλα στην κατάψυξη από τα αμπελάκια μου. Νά'σαι καλά. :zzz :zzz
 
Line
2. 25-06-2008 01:09
 
Και μια και ανέφερε η Ξανθή για αμπελόφυλλα στην κατάψυξη να σας πώ εγώ πώς τα διατηρώ για να τα έχω όλο το χρόνο..Αφού τα πλύνω, τα στεγνώνω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ και τα διπλώνω σαν χαρτάκι στα 4 ή και περισσότερο και τα περνάω απο το στόμιο ενός άδειου πλαστικού μπουκαλιού  
του νερού. Αφού γεμίσει (εγώ βάζω περίπου 50 φύλλα τόσα χρειάζομαι για να μαγειρέψω)κλείνω το μπουκάλι με το πώμα του και το βάζω σε ένα ντουλάπι. Όταν τα χρειαστώ κόβω το μπουκάλι ,τα ρίχνω σε χλιαρό νερό και τα χρησιμοποιώ όπως είναι χωρίς να τα ζεματίσω.΄Ετσι δεν γεμίζει και η κατάψυξή μου!! :zzz :zzz
 
YANNA
3. 25-06-2008 07:40
 
Γιάννα καλημέρα, αυτό το κόλπο με το μπουκάλι το είδα πριν δυο χρόνια, δηλαδή μου έφεραν δυο μπουκάλια,όμως μου είπαν να τα βάλω στο ψυγείο και όταν τα άνοιξα ήταν πολύ ξερά.Θα το δοκιμάσω τον επόμενο χρόνο με αυτά που μαζεύω εγώ, εκεί κοντά στα μέρη σου, και με τις δικές σου οδηγίες. Να είσαι καλά.
 
xanthibax
4. 25-06-2008 09:10
 
Πολύ ωραία συνταγή αλλά και πολύ ωραίες συμβουλές για τα αμπελόφυλλα. Μου ειχαν δωρίσει στη Χίο ένα μπουκάλι που βγήκε τέλειο. Ευχαριστώ για τις ιδέες.
 
Nena
5. 26-06-2008 14:04
 
Eξαιρετική συνταγή έβαλα όλο μου τον εαυτό.νασαι καλά
 
FLYER

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 04/07/10 )