Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μουγγρί σούπα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει γραφτεί από ArXoS   
Τετάρτη, 08/10/08
dsci0100_400

Καιρός να ξαλαφρώσω λίγο τη μηχανή μου από τα μαγειρέματα του καλοκαιριού.

Το μουγγρί λοιπόν που έπιασα και μαγείρεψα ήταν περίπου του κιλού. Πιστεύω ότι κάνει τη καλύτερη σούπα από όλα τα γνωστά ψάρια σούπας. Έχει κάτασπρο κρέας και πολύ ιδιαίτερη γεύση, και είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσετε, αν βέβαια έχετε λύσει τους ενδοιασμούς σας και έχετε ξεπεράσει την ιδέα ότι τρώτε ένα φίδι της θάλασσας. Να μην σας πω βέβαια ψέματα, το μουγγρί το έφαγα τελικά μόνος μου (έχω μπλέξει βλέπετε με στεριανούς!). Η σούπα έγινε όμως ανάρπαστη.

Θα χρειαστούμε
  • 1 μουγγρί (ανάλογα τις ικανότητες του ψαρά)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια (1 ψιλοκομμένο και ένα ολόκληρο)
  • 4 μέτριες προς μεγάλες πατάτες
  • 2 καρότα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο σέλινο
  • αλάτι –πιπέρι
  • 1 ½ λεμόνι
Εκτέλεση

Προετοιμασία – καθάρισμα του μουγγριού
mougri2_400Δεν έχει λέπια, αρκεί λοιπόν να του βγάλουμε μόνο τα εντόσθια. Σκίζουμε τη κοιλιά του μουγγριού μέχρι το στόμα, και τραβάμε απότομα τα βράγχια του. Αν σας πετύχει η κίνηση, όλα τα εντόσθια έχουν βγει αμέσως. Στη συνέχεια (ανδρική δουλειά γιατί θέλει μυϊκή δύναμη) κρατάμε το μουγγρί όρθιο με το ένα μας χέρι από το κεφάλι, και κάνουμε δυνατό μασάζ με το άλλο μας χέρι, με φορά από πάνω προς τα κάτω. Το μασάζ αυτό πρέπει να κρατήσει 10-15 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται τα κοκαλάκια του μουγγριού (που είναι πολύ λεπτά και εύκαμπτα) από όλο το σώμα του στην ουρά του). Το κόβουμε στη μέση (την ουρά την πετάμε μετά το μαγείρεμα) και σχίζουμε σε ροδέλες το υπόλοιπο σώμα του.
Μαγείρεμα
mougri_400Βάζουμε τις πατάτες με 4 ποτήρια νερό τα καρότα και το κρεμμύδι να μισοβράσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψάρι , το λάδι το αλάτι το πιπέρι και το σέλινο. Αφήνουμε να βράσουν , με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη γιατί έχει έντονη μυρωδιά το ψάρι, περίπου μισή ώρα και προσθέτουμε το λεμόνι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νεράκι κατά τη διάρκεια του βρασίματος γιατί μαγειρεύουμε και χωρίς καπάκι. Το ψάρι είναι λιπαρό και κάνει ωραία σούπα.
Tip! Σε περίπτωση που σας έχε πέσει παραπάνω νερό ή θέλετε πιο πολύ ζουμάκι πατήστε 2 πατάτες και το ολόκληρο κρεμμύδι με το πιρούνι και ρίξτε τον πουρέ μέσα στη σούπα. Αν δεν σας αρέσει το αρκετό κρεμμύδι μπορείτε να το βγάλετε.

Θυμηθήτε, ότι η ουρά δε τρώγεται. Πετιέται μετά το μαγείρεμα 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 33103
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (12)
1. 08-10-2008 08:07
 
Το μουγγρί δεν το τρώω όπως δεν τρώω και τη σμέρνα, παρόλα αυτά οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στον ψαρά-μάγειρα. Οι φωτογραφίες φοβερές!!
 
vago
2. 08-10-2008 09:22
 
Πριν ανοίξω να δω την συνταγή ήξερα ποιος την έγραψε γιατί σε μια συζήτηση που ειχαμε κάνει μου είχες πει πως σου αρέσει το μουγγρί για το οποίο θα συμφωνήσω πως κάνει την πιο ωραία σούπα και γενικά είναι ψάρι με πολύ ιδιαίτερη γεύση.Στο σπίτι μου θεωρείται κορυφαίο μεζεδάκι όταν το ψαρεύει ο μπαμπάς μου. 
Συγχαρητήρια για τις φωτό!
 
al1975
3. 08-10-2008 09:57
 
Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά δε θα είχα πρόβλημα να το δοκιμάσω. 
Σαφώς οι φωτογραφίες είναι άπαιχτες, ειδικά η 2η (απο την παραγωγή στην κατανάλωση που λένε).
 
sgr
4. 08-10-2008 15:32
 
Εγώ και το έχω φάει και μου αρέσει πολύ η σούπα που κάνει. Βέβαια το «άρμεγμα» το αναλαμβάνει ο πατέρας μου μιας και ο ίδιος είναι που τα πιάνει. Εγώ μόνο στην κατσαρόλα τα βάζω. 
Arxo εσύ είσαι ο βατραχάνθρωπος? :zzz
 
Mary
5. 08-10-2008 16:13
 
ποιος άλλος καλέ ? Εγώ είμαι ... με ακουμπισμένη τη μηχανή σε ένα βράχο, κι εγώ που προσπαθώ να μπω στο κάδρο :grin :grin  
 
Η σμέρνα Βάγγο δε τρώγεται. Ακόμα δηλαδή και σε μεγάλες πείνες, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να φας, έστω και λίγο. Αν και στο νησί μας υπάρχουν ψαράδες που τη θεωρούν πολύ καλό μεζέ, ειδικά ψητή.
 
ArXoS
6. 08-10-2008 17:08
 
Moυγγρί σούπα, αν έχω φάει ποτέ, θα το μαγείρεψε ο πατέρας μου. Τότε δεν θα εκτιμούσα τη γεύση του, όπως τώρα. Σμέρνα σίγουρα έχω φάει ένα καλοκαίρι που έκανα ελεύθερο κάμπινγκ (περασμένα μεγαλεία!)στην Παχειά Άμμο τής Νισύρου. Είχαν πιάσει κάτι παιδιά μια μεγάλη σμέρνα, την είχαν κρεμάσει & γδάρει, αν θυμάμαι καλά. Το σούρουπο άναψαν φωτιά μπροστά στη θάλασσα & την έψησαν & κέρασαν όλη την παραλία από ένα κομμάτι. Τη συνοδέψαμε με κρασί που κρυώσαμε στην ακροθαλασσιά και ήταν όνειρο!
 
Ranja
7. 08-10-2008 18:08
 
Ετσι την ξέρω κι εγώ τη σμέρνα. Πάντα ψητή. Στη Σύμη έχει πάρα πολλές και οι ντόπιοι τρελαίνονται. Κάποτε (περασμένα μεγαλεία που λέει και η Ράνια) τις ξετρύπωνα εγώ και τις καμάκωνε η αδερφή μου. Τώρα σκεβρώσαμε :sigh !
 
vago
8. 08-10-2008 22:48
 
Από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε :) Γεια σου Αρχο με τις ομορφιές σου. Αν και από ότι λες Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει...πως και δεν έψησες τη Βούλα να δοκιμάσει? Πάντως εγώ λιμπίστηκα τα υπόλοιπα...βλ. θάλασσα, διακοπές, ψαρέματα και δε συμμαζεύεται..Αργεί το επόμενο καλοκαίρι?
 
rena
9. 09-10-2008 17:24
 
Arxo !!!! ζωγράφισες ή μάλλον καμακιασες!!!! πολύ ωραία παρουσίαση και η σούπα πρέπει να είναι άπαιχτη.
 
mb04
10. 11-10-2008 21:22
 
Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά.Λατρεύω τις σούπες με όλα τα είδη ψαριών.Όσο για την φωτογραφία μέσα στον βυθό είναι άπαιχτη.Συγχαρητήρια. :)
 
Line
11. 28-10-2008 23:49
 
Πω πω πω, να \'χαμε τώρα μια μουγκρόσουπα !!!! Επίσης, να μην κάνετε το λάθος να συγχέετε το μουγγρί με τη σμέρνα !!! Καμία σχέση .... Το μεν μουγγρί έχει άσπρο, τρυφερό και πεντανόστιμο κρέας, η δε σμέρνα .... είναι σκληρή σαν λάστιχο και άνοστη !!! Επίσης ... αν δείτε ποτέ μπροστά σας σμέρνα μην κάνετε το λάθος να πάτε να την καμακώσετε ή γενικά να την ψαρέψετε !!! Είναι το πλέον επικίνδυνο ζώο της θάλασσας [εφόσον, φυσικά, επιχειρήσεις να τού διαταράξεις την ησυχία του] κι έχει κάααατι κοφτερά δόντια ..... Γι\' αυτό αν δείτε ποτέ σμέρνα στη θάλασσα .... όπου φύγει - φύγει ....
 
Finistere
12. 28-10-2008 23:56
 
Και ... για όσους απορούν, στη φωτογραφία είναι πράγματι ο Arxos ... Βλέπετε, είμαι κι εγώ από το ίδιο νησί με τον Arxo, κάποιες φορές έχει τύχει να πάμε και μαζί για ψαροντούφεκο .....
 
Finistere

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 08/10/08 )