Καιρός να ξαλαφρώσω λίγο τη μηχανή μου από τα μαγειρέματα του καλοκαιριού. Το μουγγρί λοιπόν που έπιασα και μαγείρεψα ήταν περίπου του κιλού. Πιστεύω ότι κάνει τη καλύτερη σούπα από όλα τα γνωστά ψάρια σούπας. Έχει κάτασπρο κρέας και πολύ ιδιαίτερη γεύση, και είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσετε, αν βέβαια έχετε λύσει τους ενδοιασμούς σας και έχετε ξεπεράσει την ιδέα ότι τρώτε ένα φίδι της θάλασσας. Να μην σας πω βέβαια ψέματα, το μουγγρί το έφαγα τελικά μόνος μου (έχω μπλέξει βλέπετε με στεριανούς!). Η σούπα έγινε όμως ανάρπαστη. Θα χρειαστούμε
- 1 μουγγρί (ανάλογα τις ικανότητες του ψαρά)
- 2 μέτρια κρεμμύδια (1 ψιλοκομμένο και ένα ολόκληρο)
- 4 μέτριες προς μεγάλες πατάτες
- 2 καρότα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- λίγο σέλινο
- αλάτι –πιπέρι
- 1 ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Προετοιμασία – καθάρισμα του μουγγριού Δεν έχει λέπια, αρκεί λοιπόν να του βγάλουμε μόνο τα εντόσθια. Σκίζουμε τη κοιλιά του μουγγριού μέχρι το στόμα, και τραβάμε απότομα τα βράγχια του. Αν σας πετύχει η κίνηση, όλα τα εντόσθια έχουν βγει αμέσως. Στη συνέχεια (ανδρική δουλειά γιατί θέλει μυϊκή δύναμη) κρατάμε το μουγγρί όρθιο με το ένα μας χέρι από το κεφάλι, και κάνουμε δυνατό μασάζ με το άλλο μας χέρι, με φορά από πάνω προς τα κάτω. Το μασάζ αυτό πρέπει να κρατήσει 10-15 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται τα κοκαλάκια του μουγγριού (που είναι πολύ λεπτά και εύκαμπτα) από όλο το σώμα του στην ουρά του). Το κόβουμε στη μέση (την ουρά την πετάμε μετά το μαγείρεμα) και σχίζουμε σε ροδέλες το υπόλοιπο σώμα του. Μαγείρεμα Βάζουμε τις πατάτες με 4 ποτήρια νερό τα καρότα και το κρεμμύδι να μισοβράσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψάρι , το λάδι το αλάτι το πιπέρι και το σέλινο. Αφήνουμε να βράσουν , με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη γιατί έχει έντονη μυρωδιά το ψάρι, περίπου μισή ώρα και προσθέτουμε το λεμόνι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νεράκι κατά τη διάρκεια του βρασίματος γιατί μαγειρεύουμε και χωρίς καπάκι. Το ψάρι είναι λιπαρό και κάνει ωραία σούπα. Tip! Σε περίπτωση που σας έχε πέσει παραπάνω νερό ή θέλετε πιο πολύ ζουμάκι πατήστε 2 πατάτες και το ολόκληρο κρεμμύδι με το πιρούνι και ρίξτε τον πουρέ μέσα στη σούπα. Αν δεν σας αρέσει το αρκετό κρεμμύδι μπορείτε να το βγάλετε. Θυμηθήτε, ότι η ουρά δε τρώγεται. Πετιέται μετά το μαγείρεμα Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 33103 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |