Επιλογές μελών
Βασικό Μενού
Όλα σε τάξη και εντάξει |
Έχει υποβληθεί από xanthibax | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Κυριακή, 12/10/08 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Πολλοί πιστεύουν ότι αρκεί μόνο να αγοράζουν τρόφιμα σε καλή κατάσταση .Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος συντελεί στο να καταναλωθούν τα τρόφιμα , όταν θελήσουμε , στην όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Τα περισσότερα τρόφιμα τα αγοράζουμε πλέον συσκευασμένα και άρα έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι ανάγκες για φύλαξη σε ειδικούς χώρους (γυάλες, βάζα, ξύλινα κουτιά κτλ.)Όταν όμως ανοιχτούν οι συσκευασίες τους και δεν χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα τους τότε κάπου πρέπει να τα διατηρήσετε για να μην επηρεαστούν από τις εξωτερικές συνθήκες και πολλές φορές γίνουν ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία. Εκτός από τα τρόφιμα, όμως που χρειάζονται ειδικούς χώρους συντήρησης όταν βγουν από τη συσκευασία τους και όσα αγοράζονται χύμα και σε μεγάλες ποσότητες, πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες και σκεύη ή χώρους φτιαγμένους από συγκεκριμένα υλικά για να μην επηρεαστεί η σύσταση τους και γίνουν ακατάλληλα για κατανάλωση. Τσάι: Το τσάι είναι προϊόν το οποίο δεν έχει ημερομηνία λήξης. Όμως θα πρέπει να φυλάσσετε με ειδικό τρόπο. Ο « εχθρός» του είναι η υγρασία και το φώς. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης του είναι μέσα σε σκεύη από γυαλί ή ξύλο. Στην περίπτωση του γυαλιού είναι καλύτερο να προτιμάτε σκουρόχρωμα βάζα. Επίσης για το τσάι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικά κουτιά αρκεί το τσάι να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το μέταλλο. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να τοποθετήσετε ανάμεσα στο κουτί και στο τσάι ένα χαρτί. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί με τον καιρό το μέταλλο μπορεί να οξειδωθεί και να μεταφερθεί η οξείδωση και στο τσάι. Πάντως να ξέρετε ότι το τσάι δεν γίνεται επιβλαβές. Το μόνο που θα χάσει είναι η γεύση του και το άρωμα του. Καφές : Ο καφές δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάρα πολύ καιρό αναλλοίωτος, όταν δεν είναι συσκευασμένος .Όμως εάν δεν τον διατηρήσετε στο σωστό μέρος και στις σωστές συνθήκες θα χάσει το άρωμα του και φυσικά και τη γεύση του πολύ πιο σύντομα απ ότι θα περιμένατε. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ξέρετε ότι ο καφές φυλάσσεται μέσα σε γυάλινα , πλαστικά ή τενεκεδένια βαζάκια . Στο εμπόριο υπάρχουν τέτοια βάζα ,διακοσμημένα ,που θα απαγορεύσουν να αλλοιωθεί η γεύση και το άρωμα του καφέ σας από την υγρασία και άλλες μυρωδιές .Πάντως να ξέρετε ότι καλό είναι να μη φυλάτε μεγάλες ποσότητες καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί είναι σίγουρο ότι θα χάσει τη φρεσκάδα του. Ελαιόλαδο: Το λάδι θα πρέπει να το διατηρείτε μέσα σε φιάλες ή σε κιούπια. Ο εχθρός του είναι ο ήλιος. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν κάνει να αφήνετε το λάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε τενεκέδες γιατί υπάρχει κίνδυνος να οξειδωθεί. Επίσης τα δοχεία αποθήκευσης λαδιού δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα νερού ούτε καν υγρασίας. Ζυμαρικά: Εφόσον τα ζυμαρικά ανοιχτούν από τη συσκευασία τους, να ξέρετε ότι ο εχθρός τους είναι η υγρασία. Μπορείτε να τα φυλάξετε μέσα σε βάζα ειδικά για ζυμαρικά . Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα αυτά τα βάζα είναι συνήθως από γυαλί ,πλαστικό ή και κεραμικά βάζα. Όσπρια: Εχθρός του η υγρασία αλλά και η υπερβολική ζέστη. Για αυτό το λόγο πρέπει να φυλάσσονται αεροστεγώς και καλύτερα στο ψυγείο. Φρυγανιές κουλούρια μπισκότα: Βάλτε τα μέσα σε πλαστικά, γυάλινα ή τενεκεδένια δοχεία καλά κλεισμένα. Διαφορετικά θα τραβήξουν υγρασία από το περιβάλλον και θα μαλακώσουν. Ξηροί καρποί: Πρόβλημα με την υγρασία αντιμετωπίζουν και οι ξηροί καρποί. Τα γυάλινα ή παλαιστικά βάζα, αεροστεγώς κλεισμένα , είναι η καλύτερη λύση. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ξηροί καρποί δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν π. χ. θέλετε να διατηρήσετε τα καρύδια σας περισσότερο χρόνο τοποθετήσετε τα σε γυάλινο βάζο και αποθηκεύσετε τα στο ψυγείο. Ελιές και τουρσί: Βάλτε τα σε δοχείο πλαστικό ή γυάλινο. Ποτέ σε μεταλλικό δοχείο διότι γρήγορα από την αλμύρα το μέταλλο σκουριάζει και θα αλλοιωθούν όσα περιέχονται μέσα σ’ αυτό. Μπαχαρικά και αλάτι: Πρέπει να τα διατηρείτε σε αεροστεγή συσκευασία, γιατί τα μπαχαρικά χάνουν τη μυρωδιά τους και μπορεί να επηρεαστούν από άλλες μυρωδιές ισχυρότερες. Το δε αλάτι από την υγρασία πιθανόν να πετρώσει και να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Γλυκά και μαρμελάδες: Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες αποθηκεύονται σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά. Το μυστικό όπως έχω γράψει και σε άλλο άρθρο είναι να τοποθετήσουμε σε ζεστά βάζα το γλυκό ή τη μαρμελάδα όσο ακόμη είναι ζεστά ,να κλείσουμε καλά το βάζο και να γυρίσουμε ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο τα γλυκά μα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα . Καλό είναι να αποθηκεύονται σε σκοτεινό και δροσερό σημείο του σπιτιού μας. Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 18904 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 17/04/10 ) |
Σας προτείνουμε :
|
|
Συζητήσεις
- Τι θα φάμε σήμερα 25/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 19/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 15/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 14/03/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 05/01/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 26/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 06/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 28/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 10/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 05/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 25/08/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 23/08/2023