Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κολοκυθοκορφάδες κοκκινιστές Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
Έχει υποβληθεί από voula   
Τρίτη, 14/10/08
dsci0179_400
Υλικά
  • 1 κιλό κολοκυθοκορφάδες (την κορυφή από το φυτό και όχι το λουλούδι)
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες στο μούλτι
  • 2 μέτριες πατάτες (προερετικά)
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • μισό φλιτζάνι λάδι
  • αλάτι , πιπέρι
  • ρίγανη ή δυόσμο και μαϊντανό
  • φέτα (προερετικά)
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε τα χόρτα από μεμβράνες και κρατάμε μόνο τα τρυφερά μέρη.
  • Πλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα που με το λάδι που έχει κάψει και το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε έως κάτσουν τα χόρτα και προσθέτουμε την ντομάτα (photo 1).
  • Αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να τσιγαριστεί λίγο η ντομάτα και βάζουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες (photo 2).
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα μυριστικά μας. Εγώ σήμερα έβαλα ρίγανη. Άλλες φορές βάζω μαϊντανό και δυόσμο. Προσθέτουμε και ένα φλιτζανάκι νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Κατά διαστήματα κουνάμε κυκλικά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.
  • Όταν τελειώσει το βράσιμο και κλείσουμε το φαγητό προσθέτουμε την φέτα και σκεπάζουμε. Το φαγητό μας είναι έτοιμο (photo 3).
dsci0171_400
photo 1

dsci0176_400
Photo 2

dsci0177_400
Photo 3

 Σημ:

  • Το φαγητό αυτό το κάνουν στην Λακωνία (δεν ξέρω σε άλλα μέρη και το λένε και κολοκυθομαγείρεμα). Είναι από τις παλιές συνταγές στις οποίες και έχω αδυναμία.
  • Η δυσκολία του είναι να βρεις τα χόρτα δεν ξέρω αν πουλάνε εδώ (στην επαρχεία πουλάνε στις λαϊκές και στα μανάβικα) και στο να τις καθαρίσεις.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 19747
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 14-10-2008 08:13
 
Το φαγητάκι αυτό το φτιάχνουν και στη Μεσσηνία μόνο που βάζουν και μια "χεριά" φασολάκια φρέσκα και όχι φέτα στο τέλος. Είναι πεντανόστιμο!
 
vago
2. 14-10-2008 09:27
 
Το έχω φάει και εγω αυτο το φαί σε ένα χωριό κοντά στην Καλαμάτα, τον Άρη. 
Πραγματικά υπέροχο!Μπράβο Βούλα!
 
al1975
3. 14-10-2008 09:49
 
Πολύ νόστιμο φαγάκι και συμφωνώ με την βάγγο αν βάλουμε και λίγα φασολάκια θα είναι ακόμα πιο νόστιμο.Μπράβο Βούλα.
 
Line
4. 14-10-2008 10:07
 
Το δοκίμασα κι εγώ φέτος στη Βόρειο Ελλάδα και μου άρεσε πολύ.
 
sgr
5. 14-10-2008 14:19
 
Βούλα με γύρισες κάποιες δεκαετίες πίσω, στο χωριό να το φτιάχνει η γιαγιά και η μαμά. 
Βέβαια στα μέρη μας κάνουμε και σκέτες τις κορφάδες και στο τέλος προσθέτουμε γάλα και τυρί φέτα. 
Μια νοστιμιά που σήμερα δεν είναι και πολύ γνωστή.
 
xanthibax
6. 14-10-2008 14:41
 
και εμείς Ξανθή τις κάνουμε και σκέτες αλλά και με διάφορες άλλες παραλλαγές, όπως τα φασολάκια που είπαν τα κορίτσια. 
Τον τελευταίο καιρό μου αρέσει να κάνω συνταγές παλιές και γενικά να μαζεύω τέτοιες συνταγές από παλιές νοικοκυρές.
 
voula
7. 16-10-2008 19:23
 
τέλειο το φαγητό της πατρίδας μου (Γύθειο)
 
GIANNAKOPOULOU
8. 14-09-2009 11:25
 
Καταπλικτικό φαγητό 
Τι μου θύμησες!!! 
Μου το έφτοιαχε η γιαγια μου πριν 25 χρόνια!! 
Οι μανιάτες έτρωγαν αυτό το φαγητό κάθε εβδομάδα. 
Λαδερό και χορταστικότατο 
 
παιδικές μυρωδιές
 
susudi
9. 07-10-2010 13:21
 
Αχ έτσι το κάνει και η μαμά μου (καταγωγή από ορεινή Ηλεία), μόνο που προσθέτει και φασολάκια και την φέτα τη ρίχνει τριμμένη για να ενσωματωθεί στο φαγητό. 
Πεντανόστιμο!!!!
 
Rosie
10. 31-07-2011 18:29
 
poli kalo...se eyxaristoume pou anaferthikes sth ksexasmeni lakonia.ontos einai ena apo ta oraia fagita tis lakonias.filia se olous...kales mases!!!!!
 
Kostaki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 06/09/11 )