Επιλογές μελών
Βασικό Μενού
Λάχανο τουρσί, Σαρμάδες |
Έχει υποβληθεί από xanthibax | ||||||||||||||||||||||||||||
Τρίτη, 04/11/08 | ||||||||||||||||||||||||||||
Στο Forum κάποιο μέλος μας αναζητούσε τη συνταγή για το λάχανο τουρσί για την παρασκευή ντολμάδων. Η συνταγή μας ήρθε από τη φίλη Γιάννα από τον Αετό Αμύνταιου και την ευχαριστώ πολύ που διέθεσε το χρόνο της να μου την περιγράψει από τηλεφώνου. Ας τη μοιραστούμε όλοι μας. Να είσαι καλά Γιάννα!! Υλικά
ΔιαδικασίαΚαθαρίζουμε τα λάχανα από τα εξωτερικά τους φύλλα και αφαιρούμε με μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι τους κάνοντας έτσι μια μεγαλούτσικη τρύπα. Γεμίζουμε αυτή την τρύπα με χοντρό αλάτι και τοποθετούμε τα λάχανα μέσα στο δοχείο και το αφήνουμε για δυο μέρες. Ετοιμάζουμε ένα διάλυμα νερού αλατιού όχι πολύ πυκνό (κάνοντας το test του αυγού σταματάμε να προσθέτουμε αλάτι μόλις το αυγό αρχίσει να ανεβαίνει προς την επιφάνεια). Προσθέτουμε το αλατόνερο στο δοχείο με τα λάχανα προσέχοντας να σκεπάζονται μέχρι επάνω. Κάθε μέρα ανακατεύουμε το νερό πολύ καλά και αυτό διαρκεί περίπου 20 ημέρες μέχρι να ωριμάσει το τουρσί μας. Προσοχή η διαδικασία της ανάδευσης είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του αποτελέσματος. Ένας τρόπος να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο είναι η διαύγαση των φύλλων του λάχανου όπως περίπου όταν τα ζεματίζουμε για τους ντολμάδες και να έχουν μαλακώσει. Όταν θέλουμε να φτιάξουμε τους ντολμάδες μας βγάζουμε λάχανο από το δοχείο , ανοίγουμε τα φύλλα και αν μας φαίνονται πολύ αρμυρά ξεπλένουμε λίγο. Οι ντολμάδες με αυτό το λάχανο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας λέγονται σαρμάδες και γίνονται με κομμάτια ,ψιλοκομμένα όχι κιμά, χοιρινού κρέατος με την προσθήκη κρεμμυδιού, ρυζιού , αλάτι πιπέρι, μπούκοβο και ενός μυρωδικού τοπικού το οποίο λέγεται τσουμπρίκα. Αντί αυτού μπορούμε να προσθέσουμε ρίγανη αλλά σε μικρή ποσότητα. Τα λάχανα διατηρούνται μέσα στο αλατόνερο όπως όλα τα τουρσιά το δε ζουμί αυτό που προκύπτει από το αλάτι λάχανο τοπικά το πίνουν. Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 10158 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. |
||||||||||||||||||||||||||||
Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 05/11/08 ) |
Σας προτείνουμε :
|
|
Συζητήσεις
- Τι θα φάμε σήμερα 25/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 19/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 15/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 14/03/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 05/01/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 26/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 06/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 28/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 10/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 05/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 25/08/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 23/08/2023