Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Γλυκά Ψυγείου arrow Cheesecake Νο.07 με σως αλατισμένης καραμέλας
Cheesecake Νο.07 με σως αλατισμένης καραμέλας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από KristineS   
Σάββατο, 08/11/08
caramel_salted_400_01
Μία εκπληκτική συνταγή που θα σας γοητεύσει. Την πρωτοέφαγα σε τραπέζι Χριστουγέννων στη Βοστόνη. Ελπίζω να την απολαύσετε όσο και εγώ.
Υλικά
Για την κρέμα
  • 3 πακέτα τυρί κρέμα των 225 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα sour cream
  • 1 κ.σ βανίλια σε υγρή μορφή
  • ½ κ.γ αλάτι
Για τη βάση
  • ½ κουτί μπισκότα digestive
  • ½ κούπα βούτυρο
  • ¼ κούπας αλεύρι
  • ¼ κούπας ζάχαρη
Για την αλατισμένη σως καραμέλας
  • 1 ¼ κούπες ζάχαρη
  • ½ κούπα νερό
  • 2 κ.γ αλάτι χοντρό
  • ¾ κούπας + 1 κ.σ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Για τη βάση

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη βάση και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μία συμπαγής μάζα. Βάζουμε το μείγμα σε μία αποσπώμενη φόρμα των 23 εκ. Με τον πάτο ενός ποτηριού πατάμε στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφα κατανεμημένη βάση. Ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η βάση. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, τουλάχιστον για ½ ώρα πριν γεμίσουμε με την κρέμα.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140 βαθμούς και βεβαιωνόμαστε πως η σχάρα βρίσκετε στη μεσαία θέση.

Για την κρέμα

Βάζουμε το τυρί κρέμα στο μπολ του μίξερ. Χτυπάμε για 2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το τυρί να γίνει αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 1-2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε την κρέμα στη βάση και με μία σπάτουλα, ισιώνουμε την επιφάνεια.

Βάζουμε τη φόρμα με το τσιζ κέικ μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση. Προσέχουμε να μη ρίξουμε νερό μέσα στο τσιζ κέικ. Ψήνουμε για 1 ¼ - 1 ½ ώρα. Αφαιρούμε προσεκτικά τη φόρμα του τσιζ κέικ από το ταψί με το νερό και αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον για μία ώρα. Βάζουμε το τσιζ κέικ στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες.

Για την αλατισμένη σως καραμέλας

Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό σε ένα κατσαρολάκι αντικολλητικό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε το σιρόπι μέχρι πάρει χρώμα κεχριμπαρένιο και να είναι ρευστό. Ανακατεύουμε που και που κουνώντας το κατσαρολάκι. Την ώρα που βράζει το σιρόπι δεν το ανακατεύουμε με κουτάλα, σπάτουλα κ.τ.λ και δεν το αγγίζουμε με τα χέρια. Κάποια από τα χειρότερα εγκαύματα γίνονται στο δέρμα από τα σιρόπια που βράζουν. Μόλις αρχίσει το χρώμα να αλλάζει δεν παίρνει πολύ για να καεί. Μόλις δούμε το επιθυμητό χρώμα αφαιρούμε από το μάτι αμέσως και το κλείνουμε. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος στο κατσαρολάκι. Προσέχουμε γιατί μπορεί το μείγμα να πεταχτεί προς τα επάνω. Μόλις σταματήσει η καραμέλα να βράζει ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι πάνω στο μάτι που έχουμε κλείσει αλλά είναι ακόμα ζεστό. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η καραμέλα με την κρέμα γάλακτος. Καθώς ανακατεύουμε βεβαιωνόμαστε ότι αποσπούμε όλη την καραμέλα από τον πάτο της κατσαρόλας και τα πλαϊνά τοιχώματα έτσι ώστε να ενσωματωθεί ολόκληρο το μείγμα καραμέλας με την κρέμα γάλακτος. Αφήστε την καραμέλα να κρυώσει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσετε ή τη μεταφέρετε σε κάποιο άλλο σκεύος. Αν σκοπεύετε να την κρατήσετε για μελλοντική χρήση πρέπει να την αφήσετε να κρυώσει εντελώς πριν την αποθήκευση της σε πλαστικά σκεύη. Η καραμέλα μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 εβδομάδες.

Σερβίρουμε το τσιζ κέικ και το περιχύνουμε με την καραμέλα.

Φωτογραφικό υλικό : Winosand foodies

Προσθήκη ως Αγαπημένο (27) | Εμφανίσεις: 19416
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 10-11-2008 12:38
 
sour cream τι ακριβως ειναι? Ας με βοηθησει καποιος παρακαλω γιατι δεν εχει τυχει να το συναντησω ξανα......καλημερα, καλη εβδομαδα! :roll
 
cookie
2. 10-11-2008 13:13
 
sour cream είναι μία ξυνή κρέμα κάτι σαν ξυνή σαντιγί. Τη βρίσκουμε στα super market carrefour ή μπορούμε να τη φτιάξουμε.  
SOUR CREAM  
1 φλ. κρέμα γάλακτος  
1 ½ φλ. γάλα παστεριωμένο  
½ φλ. βούτυρο γάλακτος  
Αναμιγνύετε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι που το τοποθετείτε πάνω σε χλιαρό νερό. Αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 21°C και το αφήνετε για 12 με 24 ώρες ή μέχρι να γίνει όσο "sour" επιθυμείτε και να αποκτήσει τη σωστή υφή. Τη φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.  
Για πιο παχιά κρέμα ανακατέψτε 2 κούπες κρέμα γάλακτος με 5 κ.σ βούτυρο γάλακτος και φτιάξτε όπως προηγουμένως. Για καλύτερα αποτελέσματα βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη χρήση της. 
Είναι από το site http://www.gourmetsleuth.com/recipe_sourcream.htm
 
KristineS
3. 10-11-2008 13:43
 
Η συνταγή φαίνεται καταπληκτική αλλά έχω απορία το αλάτι στη σως τί προσφέρει?Προσθέτει γευστικά?
 
stamkoz
4. 10-11-2008 14:07
 
Ναι δίνει ανεπανάληπτη γεύση και πραγματικά κάνει τη μεγάλη διαφορά. Είχα και εγώ την ίδια απορία και το έφτιαξα και με αλάτι και χωρίς. Πίστεψε με δεν είχε καμία σχέση το ένα αποτέλεσμα με το άλλο. Και τα δύο καλά αλλά το αλατισμένο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ!!!
 
KristineS
5. 11-11-2008 10:37
 
Λοιπόν αυτή η στυνταγή μου έχει προκαλέσει τέτοια περιέργεια...θα την φτιάξω και θα σου πω εντυπώσεις :)
 
stamkoz

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 11/01/10 )