Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Τυροπρασόπιτα στριφτή της Αλεξάνδρας
Τυροπρασόπιτα στριφτή της Αλεξάνδρας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Κυριακή, 14/12/08
img_8913_400
Η φίλη Αλεξάνδρα με καταγωγή τη Θεσσαλία μας χάρισε αυτή την πίτα η οποία για όσους τη δοκίμασαν χαρακτηρίστηκε ως εκπληκτική. Την ευχαριστούμε όλοι πολύ!!!
Υλικά
Για τη ζύμη
  • 3 φλιτζ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουταλάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλιές ξύδι
  • 2 κουταλιές σπορέλαιο
  • 1 αυγό
  • Νερό όσο χρειαστεί να έχουμε μαλακή ζύμη
Για τη γέμιση
  • 1 κιλό φέτα
  • 3 πράσα
  • 1 ποτήρι του νερού λάδι
Διαδικασία
Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη για φύλλα. Την αφήνουμε δυο ώρες σκεπασμένη με σελοφάν.

Ανοίγουμε 8 φύλλα όχι πολύ λεπτά , χρησιμοποιώντας αλεύρι για το άνοιγμα .

Τρίβουμε την φέτα και ψιλοκόβουμε τα πράσα.

img_8905_400

Σε ταψί για πίτες (σινί) ή σε ταψί αλουμινένιο αλείφουμε με λάδι και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σκορπίζοντας πάνω τυρί και πράσο και ραντίζουμε με λάδι.

 

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για κάθε φύλλο.

Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία διπλώνουμε την πίτα σαν να φτιάχνουμε ένα πακέτο.

img_8910_400

Την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις πάνω κάτω για 5 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με τα χέρια μας απλώνουμε την πίτα σε όλο το ταψί.

 

Ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

img_8912_400


Προσθήκη ως Αγαπημένο (51) | Εμφανίσεις: 27967
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (15)
1. 15-12-2008 10:09
 
Θεϊκή τυροπρασόπιτα είναι αυτή.Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να έχουμε ένα κομμάτι  
:cry λέω να την φτιάξω..... και σύντομα. :zzz :grin
 
Line
2. 15-12-2008 13:51
 
Από τις πιο περίεργες πίτες που έχω δει. Μια ερώτηση μόνο Ξανθή μου. Το πράσο δε το μαραίνεις καθόλου? Το αφήνεις «ζωντανό»? Θα την φτιάξω σίγουρα σε κάποιο από τα εορταστικά τραπέζια των ημερών.
 
Mary
3. 15-12-2008 14:22
 
Μαίρη το πράσο μπαίνει μόνο ψιλοκομμένο τίποτα άλλο. Το φύλλο πρέπει να είναι αυτό που γράφω γιατί αλλιώς δεν γίνεται τραγανή. Σου εύχομαι καλή επιτυχία.
 
xanthibax
4. 16-12-2008 15:44
 
Εύγε Ξανθή! Η πίτα αυτή στη Θεσσαλία (στα ορεινά) λέγεται κ'σσσάτα (το σ πολύ παχύ). Είναι η πρώτη πίτα που έφτιαξα στη ζωή μου ένα καλοκαίρι στο χωριό. Τώρα, η μαμά τη φτιάχνει ως εξής: πλαταίνει το ζυμάρι όσο το ταψί βάζει πράσα το διπλώνει όπως εσύ και το ξαναπλαταίνει βάζοντας τυρί και λαδώνοντας τα χέρια κάθε φορά. Επίσης, κοντά στα Χριστούγεννα, έβαζαν επάνω όταν τελείωνε η πίττα και κομματάκια χοιρινό που είχε λίγο παχάκι (έτσι ωμά και δώθε-κείθε). Βέβαια, τώρα έχουμε εγκαταλείψει αυτήν την βερσιόν τελείως! 
Η αντίδρασή της μόλις την είδε: "Ενδιαφέρον! Δεν το είχα σκεφτεί έτσι! Τύπωσέ τη να την κάνω το Σάββατο!" 
Είδες, και οι μεγαλύτεροι μαθαίνουν! 
Ευχαριστούμε οικογενειακώς! και εσένα και τη φίλη σου την Αλεξάνδρα (λες να είναι κοντοχωριανή;;;)
 
Aithra
5. 16-12-2008 15:47
 
Ερωτηματικό και κλείνει η παρένθεση και βγήκε το φατσουλάκι από μόνο του! 
:) (αυτό το έβαλα εγώ)
 
Aithra
6. 16-12-2008 15:49
 
Έλεος καλέ τί έπαθε σήμερα, κύριε admin! Βοήθεια, σβήστε τα!
 
Aithra
7. 16-12-2008 18:48
 
Δια στόματος της μητέρας μου Αλεξάνδρας σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα σχόλια σας ,¨Οντως η πίτα είναι αυτή που περιγράφετε κι εσείς. Η καταγωγή μας είναι από την Παναγιά Καλαμπάκας. 
και πάλι ευχαριστούμε πολύ.
 
beriwww
8. 16-12-2008 23:50
 
(Aithra, η επανάληψη των σχολίων δεν οφείλεται σε κάποιο σφάλμα. Απλά, καμιά φορά από κεκτημένη ταχύτητα μετά τη καταχώριση σχολίου πατάμε back και επιστρέφουμε πάλι στη συμπληρωμένη φόρμα που καταχωρήται ξανά και ξανά)
 
ArXoS
9. 17-12-2008 08:20
 
Ξανθή την έκανα χθες το βράδυ, αλλά ενώ είχα έτοιμο το ζυμάρι ο κανακάρης μου ήθελε σπανακόπιτα και έτσι την δοκίμασα με σπανάκι. Εγινε πολύ καλή και το φύλλο είναι καταπληκτικό, την επόμενη θα την κάνω ακριβώς όπως την έβαλες.
 
xrysa
10. 18-12-2008 10:06
 
beriwww,είμαστε όντως κοντοχωριανοί, γειτόνοι σχεδόν, τώρα πιά και στον ίδιο Δήμο! Εμείς (η μαμά δηλαδή) από το Μαλακάσι! 
 
κύριε Αρχο το κατάλαβα, αλλά στη βιασύνη μου να κλείσω για να φύγω έκανα την πατατιά!
 
Aithra
11. 19-12-2008 12:36
 
Την έφτιαξα εχθές το βράδυ και έγινε φανταστική… βέβαια τα φύλλα στην μέση είχαν κάτι τρύπες (γιατί πρώτη φορά επιχείρησα να ανοίξω) αλλά έγινε τέλεια!! Να σαι καλά! :) :grin
 
vasoula123
12. 10-11-2010 17:40
 
Πρέπει να είναι πολύ καλή. Την έκανε και η μαμά μου και η γιαγιά μου (καταγωγή απο το Βόλο , βλάχα και κασάτα στα βλάχικα είναι "τυρένια")..η γιαγια μου την έκανε με φρέσκο μυρωδάτο βούτυρο και τυρί φετα απο δικά μας ζώα...Κόλαση!!!!!! 
Θα την δοκιμάσω πάραυτα...
 
litba
13. 15-05-2011 22:49
 
Λοιπόν παιδιά σαν Θεσσαλή και εγώ λατρεύω να φτιάχνω και να τρώω πίτες. Τα καταφέρνω υπέροχα με το φύλλο.Και εγω βάζω πολλές φορές αυγό στην ζύμη....και πάντα μου γίνεται υπέροχη. Με μαγιά πάντα μου γίνεται το φύλλο φουσκωμενο....Αυτή την φορά ακολούθησα επακριβώς τις οδηγίες σας και κάθε άλλο παρά τραγανό εγιναν, αλλά σκληρά πάρα πολύ... τοσο που έσπασα και ενα δόντι.... και την έψησα και στο 200ο 
Ηταν η τέλεια αποτυχία!!! Δεν το περίμενα ποτέ, γιαυτό λοιπόν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ!!!
 
pastaflora
14. 23-06-2011 12:12
 
Μου έρχεται να μπω στην φωτογραφία και να το λιανίσω σε dt αυτό το χάρμα οφθαλμών! Η συνταγή αποθηκεύεται ταχέως για να χρησιμοποιηθεί όταν θα προκόψω να ανοίξω φύλλο. Ευχαριστώ πολύ!
 
yippity
15. 17-03-2014 10:08
 
Μου φαίνεται οτι κάθε φορά που την κάνω γινεται και πιο νόστιμη. είναι απο τις καλύτερς πίτες που έχω φτιάξει. την έχω φτιάξει και με γέμιση σπανακοτυρόπιτας με μεγάλη επιτυχία!!! :zzz
 
vasou123

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 29/03/10 )